Ana Sayfa Haberler Kötü Bir Sürp...

Kötü Bir Sürprize Karşı Şirketlere Finansal Check Up

rapor-59-finans

Değişen koşullara ve zamanın  şartlarına uyum sağlayamayan, maliyetlerini düşüremeyen şirketlerin ayakta kalması zorlaştı. Bazen sektörün durumu, bazen ekonominin  gidişi veya uluslararası bir kriz şirketi  ya da beklenmedik bir sürpriz gelişme zora sokabiliyor. Fakat kötü bir yönetilen bir şirketin bunların karşısında  durma şansı olamıyor.  Hiç bir hazırlığı olmayan  bir kuruluşta toparlanmaya çalışmak çok uzun  zaman alıyor. Şirketlerin uzun vadeli ayakta kalamamalarının nedeninin,  girişimcinin sağlıklı bir yönetim stratejisi  uygulayamamasından kaynaklandığını vurguluyor finans uzmanı Yıldırım Turan. Şirketlerin gelişmek için  değişmek zorunda olduklarını belirten Modern  Finans CEO’su Turan şunları  söylüyor: “İşletme sahiplerinin finansal ve  yönetimsel çerçevede klavuzluk yapacak bir  rehberle hareket etmeleri artık çok önem  kazandı. Parasal sorunların çözümünde veya   bir pazarlama planında finans uzmanlarıyla çalışmak  günümüz işletmelerinin başarısı için en  etkili yöntemlerden biri.”

yildirim-turanZorluk yaşayan şirketlere çözüm senaryoları  hazırlayan Modern Finans CEO’su Yıldırım Turan’a göre, işletme büyüdükçe aynı  işleri yapan ve aynı kararları alan patron,  büyümenin önünde engel haline geliyor. “İş  sahipleri yönetimde yeni beceriler kazanıp  kazanmadıklarını sorgulamalı. Olabilecek bir  krizle başa çıkmanın olağanüstü yollarını  bulmalı ve bunları cesurca hayata geçirmeli”  görüşünü savunan Turan: “Şirket hiçbir  yönteme ve sisteme takılıp kalmamalıdır.  Hangi sistem, hangi yapı işine yarıyorsa  onunla yoluna devam etmelidir” diyor.

Erken Teşhis                     

İşletmelerin yönetimde yaşayacağı sorunlar  önceden belirlenerek yani “erken teşhis”  sistemini devreye sokularak kritik uyarılar  alınıyor. Finansal Check-Up’la erken uyarı  sinyallerinin tespit edilmesi sayesinde  önlemler hayata geçiriliyor. Yönetici zorlanıyor, fakat şirketinın  uzun  vadeli ayakta kalmasını istiyor? Buna yönelik “Şirket Check Up Programı” geliştirdiklerini söylüyor İşletme Koçu: “Olası bir krizin varlığı her  yöneticiyi tedirgin ediyor. Bütün  olasılıklara karşı yönetim planları gözden  geçirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalı.  İşletme, hedeflerinin önüne ket vuran ciddi  sorunlarla karşı karşıyaysa, bir kaç çözüm  senaryosu hazırlanmalı”

İşletmeyi sorunsuz olarak idame ettirmeleri için bazı temel kurallar söz konusu. Yıdırım Turan iş’te başarıyı yakalamak için  bazı noktaların çiziyor.

Bir işletme nasıl ayakta kalır

-Başarılı iş insanlarında genellikle ortak bir şey var. Örneğin imalat şirketiyse yenilikçi ürünler üzerine çalışması, çalışanların performansına özel önem vermesi ve uzun vadeli müşteri ilişkileri

-Girişimcilikte özellikle yetenek ve akıl gerekli. Stratejik hedefleri formüle ederken cesur yönetim kararları çok önemli. İşi şansa kesinlikle bırakmamalı.

-İşinizle ilgili çok fazla bilgi edinin. Bir iş sahibi bulunduğu sektördeki bütün ayrıntıları bilmek zorundadır.

-Başarılı insanlar her şeye hakim olsalar da danışmanlardan destek almalı. Bir finans danışmanından, bir avukattan veya pazarlama uzmanından. Yerinde ve iyi bir uzman yardımı karlı bir yatırıma fırsat verebilir ve kazanmanın yolunu açar.

-Bir girişimci şirket içinde verimliliği artırmak için görevleri çok dikkatli dağıtmalı. Gerçekten yetenekli kişiler sadece hedefe doğru profesyonel takımla ilerler. Özellikle yönetim pozisyonlarında donanımlı kişileri çalıştırır. Herkesin mutlu ve üretken, potansiyelini tam olarak kullanacağı çalışma zemini hazırlar.

-Başarı her zaman doğru kararlarla gelir. Bir satranç oyunu gibidir birçok rakibin arasında işi sorunsuz götürmek. Dolambaçlı yollara asla sapmamak gerekir. Diyelim ki yanlış yola girdiniz! Eski yolunuza kısa sürede geri dönmelisiniz. İş hayatında olmazsa olmaz kurallardan biri şudur: “zararın neresinden dönülse kardır.”

-Rakibinizden önce hamle yapmak için öngörü gerekir. Bir engelle karşılaşıldığında pes etmemeli. Çünkü zora sokan bazı engeller, her zaman daha iyisini oluşturmak için bir fırsattır, deneyimdir. Unutmayın, güçlü bir şirketi oluşturmak için gereken beceriyi kazanmak uzun bir zaman alır.

-Herhangi bir iyi bir fikir çok para anlamına gelebilir.  İyi fikirleri her zaman dinleyin. not alın. Uygulamaya geçerken mutlaka özel ekip kurun.

-İş’te ihtiyacınız olan başka temel iki şey ise tutarlılık ve sağduyudur. Sağduyunuzun sesine kulak verin.

-Pazarı geliştirmek için inovasyona mutlaka önem verin. Ürün satışında verimli bir süreç sağlamak için sadece “en yeni”, “en iyi” olanı bulmak değil, rakiplerin aklına gelmeyen bir ürünü saptayıp piyasaya sürmek şirketin prestijine büyük artı katar.