Ana Sayfa Haberler Herkes Tasarr...

Herkes Tasarruflu Klima İstiyor Ancak Tasarruflu Kullanımı Bilmiyor

Duvar tipi klimalarda sektörün önemli oyuncularından Form MHI Klima Sistemleri, ‘Dünya Soğutma Günü’nde gerçekleştirdiği araştırma ile Türkiye’de klima kullanım alışkanlıklarını ortaya koydu. Form’un Instagram ve Facebook üzerinden gerçekleştirdiği sosyal medya anketinde toplam 12 soruya 30 bin 802 yanıt verildi. 

Klima kullanıcılarının dikkat çeken yanıtlarının yer aldığı araştırmaya göre; ankete katılan her 2 katılımcıdan 1’i evinde klima kullanıyor. Ankete katılanların büyük bir kısmı klima alırken ürün özellikleri yerine tasarruflu olmasına dikkat ettiğini belirtse de her 10 kişiden 7’si klimasını nasıl tasarruflu bir şekilde kullanacağını bilmiyor.  

Dünya Soğutma Günü kapsamında, Mitsubishi Heavy Industries‘in Türk ortağı Form MHI Klima Sistemleri, Türkiye’deki klima kullanım alışkanlıklarını yaptığı bir araştırma ile ölçümledi. Tasarruftan klima alımına, klima bakımından tasarım tercihine kadar birçok kapsamlı sorunun yer aldığı anket şaşırtıcı sonuçlarıyla dikkat çekiyor.

Ankete sonuçlarına göre her 2 kişiden 1’inin evinde klima bulunuyor. Klima alımında ise katılımcıların %50’si kendi karar verirken diğer yarısı ise ailesinin görüşünü alıyor. Klimaları, mutlaka teknik servis uzmanlarının görüşüne göre konumlandırmanın önerilmesine rağmen araştırmaya katılanların yüzde 60’ı klimalarının kendi istedikleri şekilde yerleştirilmesini tercih ediyor.

Klimada tasarruf özelliği olsun isteniyor, ama tasarruflu kullanım bilinmiyor

Araştırmaya göre son dönemlerde birçok farklı ürün ve kullanım alanında dikkat çeken tasarruf konusunun, klimalarda da oldukça popüler olduğu görülüyor. Her 10 klima kullanıcısından 7’si bir klimada ilk dikkat ettiği özelliğin ürün fonksiyonlarından çok tasarruf olduğunu söylüyor. Buna karşılık bir çelişki yaşayan tüketicilerden her 10 kişiden 7’si klimalarını nasıl tasarruflu kullanacağını bilmediğini belirtiyor. Tasarrufun yanı sıra her 10 klima kullanıcısından 4’ü cihazlarının aynı zamanda çevre dostu bir ürün olmasına dikkat ediyor.

Klimada tasarımı önemsiyoruz

Anket sonuçlarında dikkat çeken bir diğer detay ise; klima kullanıcılarının evlerindeki estetiğe de önem verdiği. Klima kullanıcılarının %70’i kullandıkları ürünün dış görüntüsüne ve tasarımına dikkat ediyor.

Türkler düzenli klima bakımında sınıfta kaldı

Kullanıcılar; klimada tasarruf, dizayn gibi detaylara dikkat etse de bir klima cihazının daha verimli, tasarruflu çalışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bakımlarını ihmal ediyor. Soruları yanıtlayanlardan %50’si, klimalarına yılda 1 defa bakım yaptırdığını, geriye kalan %50 ise cihazlarına bakım yaptırmadığını söylüyor. Düzenli bakımlarını gerçekleştiren her 10 kişiden 6’sı da kendi bakımını kendi yapmayı tercih ediyor.

Klima alımında internet tercih edilmiyor

Klima alımında internetteki online satış kanallarında da birçok indirim, fırsat vb. kampanyalar yer almasına rağmen Türk kullanıcılar, ürünleri birebir görmek istiyor. Ankete katılan her 10 kişiden 7’si klimasını bayiler aracılığıyla satın almayı tercih ediyor.

Özellikle soğutma alanında birçok marka ve modelin bulunduğu iklimlendirme sektöründe Türk kullanıcıların tercihlerini yabancı markalardan yana kullandığı görülüyor. Araştırmaya katılıp soruları yanıtlayan her 10 kişiden 6’sı klimada ithal markaları tercih ediyor.

 

Klima Alırken ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcakların artmasıyla birlikte klima sezonu açıldı. Oda ısısını düşürerek konforlu bir ortam yaratmak için kullandığımız klimalar bilinçli kullanılmadığında çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabildiği gibi kullanıcıları ekonomik açıdan da zora sokuyor. Uzmanlar, klima seçiminin ihtiyaca göre yapılması gerektiğini belirterek klima bakımının her yıl ciddi ve düzenli olarak kontrol edilmesinin önemli olduğunu söylüyor.

Yazın sıcağından korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline dönüşen klimalar, yanlış kullanıldığında daha büyük zararları beraberinde getirebiliyor. Klimaların bilinçsiz kullanımı çeşitli hastalıklara yol açabildiği gibi ihtiyaca uygun tercih edilmeyen klimalar kullanıcıları ekonomik açıdan zora sokuyor. Yanlış konumlandırılmış, aşırı soğuk hava üfleyecek şekilde ayarlanmış, ani soğutan, kalitesiz, filtre temizliği yapılmayan klimalar, kas ağrıları başta olmak üzere tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ev ve iş yerlerinin ihtiyacına göre tercih edilmeyen klimalar ise kullanıcılara ekstra fatura masrafları çıkartıyor.

‘’Hatalı Kullanımlar Hasta Ediyor, Ekonomik Açıdan Zora Sokuyor’’

Klima kaynaklı sağlık problemlerinin genellikle bilinçsiz veya aşırı kullanım sebebiyle görüldüğünü hatırlatan Teknoloji perakendeciliğinin öncü firmalarından İstanbul Bilişim’in Genel Müdür Levent Menteşe, ‘’Yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki ev tipi klima modellerinde %20’ye yakın artış yaşandığını gözlüyoruz. Sıcaklıkların artmasıyla klima satışları da önemli ölçüde arttı. Tabi bu başka problemleri de beraberinde getiriyor. Öncelikle klimaların sağlığımızı bozmaması için gerekli bakım ve temizliği yaptırmanızda büyük fayda var. Klimaların bakımı ve temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Bakteri filtresi kullanılmalıdır. 25 derecelik sıcaklık en uygun ısı derecesidir. Ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Tercih edilecek klima ihtiyaca uygun olmalıdır. Bu ekonomik açıdan oldukça önemidir.’’ açıklamasında bulundu.

Klima Seçimi Nasıl Yapılır? Doğru Klima Hangisi?

‘’BTU Değerine Göre Klima Seçimi Yapılmalıdır’’

Klimaların soğutma ihtiyacını ifade eden ölçü biriminin BTU olarak adlandırıldığını dile getiren Levent Menteşe, ‘’Klima alınırken soğutulacak alanın hesaplanması alınacak olan klimanın BTU değerini belirler. Klimanın bir saatlik sürede ortamdan taşıdığı ısı miktarını gösteren BTU değeri arttıkça klimanın maddi değeri de artış gösterir. Bu açıdan klima seçerken soğutulacak alana göre BTU değeri belirlemek kullanıcılara verimlilik ve ekonomik yönden kolaylık sağlar. Oda metrekaresinin 2,2’ye bölünerek 1000 ile çarpılması sonucu yaklaşık BTU değeri hesaplanır. Klima seçimi yaparken en önemli ölçüt soğutulacak alanın BTU değerinin iyi bilmesidir.’’ ifadelerini kullandı.

 

Enerji Tüketimi, Tasarruf ve Klima Tercihi

Ülkede tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 40’ının konutlarda kullanıldığını bunun da yüzde 85’inin ısıtma ve soğutma harcamalarına gittiğini belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlarda enerji tasarrufu sağlayacak öneriler sundu.

Enerjide yüzde 73, doğalgazda ise yüzde 99 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’de hane halkı alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, konutlarda ısı tasarrufunu sağlamak için öncelikle yalıtımın sağlanması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Hepbaşlı, “Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20-30 oranında tasarruf olacağını gösteriyor” dedi.

“Elektrikli soba değil klima tercih edilmeli”

Elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar için ekonomik olmasa da, temiz ve zahmetsiz olması nedeniyle özellikle batı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini de belirten Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kilowatt elektrik enerjisi için, ısıtılacak alana en fazla 1 kilowatt ısı enerjisi yayar. Enerji verimliliği açısından baktığımızda bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Elektrikle ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın COP, yani performans katsayısı anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60’ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlar. Kısacası A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için 3-4 misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortadadır” diye konuştu.