Ana Sayfa Haberler Katmerciler Y...

Katmerciler Yeni Zırhlısına Eren Bülbül’ün Anısına EREN Adını Verdi

  • Katmerciler, IDEF Savunma Fuarında iki yeni zırhlı aracının lansmanını yapacak. 15 yaşında terör şehidi olan Eren Bülbül’ün adının verildiği 4×4 Meskun Mahal Müdahale Aracı EREN ve 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı HIZIR II ilk kez bu fuarda sektörün beğenisine sunulacak. 
  • Katmerciler 4×4 Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ ile Orta Sınıf 2. Seviye İnsansız Kara Aracı Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP’ı da sergileyecek. Şirket, misafirlerini, Salon7’de bulunan 702A nolu standında ağırlayacak.

13.08.2021 – Türkiye savunma sektörünün önde gelen şirketlerinden Katmerciler, 17-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek 15’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF’21’e ikisi yeni olmak üzere üstün niteliklere sahip dört araçtan oluşan güçlü bir portföyle katılıyor. Şirket iki yeni zırhlı aracının tanıtımını ilk kez IDEF’21’de yapacak.

Lansman 1: EREN

Yeni araçlardan ilki, Katmerciler’in zırhlı savunma aracı zincirinin yeni halkası olan 4×4 Meskun Mahal Müdahale Aracı EREN. 11 Ağustos 2017 tarihinde Trabzon Maçka’da terör örgütü tarafından katledilen 15 yaşındaki Eren Bülbül’ün adı verilen EREN, ilk kez bu fuarda sektörle buluşacak. Terörle etkin mücadelede özellikle hem şehir içi operasyonlarda güvenlik güçlerinin yeni gücü olacak EREN, meskûn mahalde yüksek manevra ve performans sergileyecek şekilde geliştirildi.

EREN, Katmerciler’in zırhlı muharebe aracı HIZIR’dan daha küçük ölçekli bir araç olarak tasarlandı. Düşük silueti, dar ve kısa gövde yapısı, kısa dönüş yarıçapı ile meskûn mahalde yüksek manevra ve performans sergileyecek yapıya sahip. Yüksek karın altı mesafesi, üstün tırmanma ve yan eğim kabiliyetleri, yüksek yaklaşma ve uzaklaşma açıları ile dikkat çekiyor.

Yüksek balistik korumaya sahip araç, ileri zırhlı teknolojisiyle mayınlara ve el yapımı patlayıcılara karşı güçlü koruma sağlıyor. Araç, hem şehir içi hem kırsal kesimlerde rahat kullanımıyla dikkat çekerken farklı iklim koşullarına uyum sağlayacak şekilde geliştirildi. Uzaktan kumandalı stabilize silah sistemiyle hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabiliyor, otomatik hedef takip sistemi bulunuyor.

Lansman 2: HIZIR II

Katmerciler’in lansmanını yapacağı ikinci araç, 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı HIZIR II olacak. HIZIR II, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı lansmanla 2016 yılında sektöre sunulan, kısa sürede ülkemiz savunma envanterine girmekle kalmayıp çeşitli ülkelere ihraç edilen HIZIR’ın daha üst versiyonu olarak geliştirildi. HIZIR’ın bütün üstün özelliklerinin devam ettirildiği araç, etkileyici tasarımı, artırılmış teknik kapasitesi ve yeni özellikleriyle IDEF’21’in gözde araçları arasında yer almaya aday.

HIZIR II, HIZIR’dan biraz daha heybetli ve agresif görünüşüyle düşmana daha fazla korku salacak bir araç olarak geliyor. Personel sayısından oturma düzenine, görüntü açısının genişletildiği ön camdan stepnenin yerine kadar aracın ve personelin operasyon gücünü artıran, personele kullanım kolaylığı ve konfor sağlayan yeni özelliklerle donatılmış, daha dengeli, daha güçlü bir araç HIZIR II.

KIRAÇ ve UKAP

Katmerciler fuarda tanıtacağı iki yeni zırhlısının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aktif olarak kullanmakta olduğu 4×4 Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ’ı da fuarda sergileyecek. Daha önce üretilen olay yeri inceleme araçlarından çok daha üstün özelliklerle donatılmış KIRAÇ’ın içinde ofis bölümü, delil muhafaza bölümü, laboratuvar bölümü gibi çeşitli bölümler bulunuyor. KIRAÇ, Emniyet Genel Müdürlüğü için, Zırhsız Olay Yeri İnceleme Aracı, Zırhlı Olay Yeri İnceleme Aracı ve Zırhsız Kriminal Laboratuvar İnceleme Aracı olmak üzere üç farklı konfigürasyonda üretildi. KIRAÇ, yabancı ülkelerin merceği altında olan bir araç.

Katmerciler’in sergileyeceği son zırhlı araç ise sektörde mini tank olarak da adlandırılan Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP olacak. İnsansız Kara Aracı (İKA) konseptinin Türkiye’deki ilk örneği olan Orta Sınıf 2. Seviye İnsansız Kara Aracı (O-İKA 2) fuarda yerini alacak. Üzerinde Aselsan’ın SARP atış kulesi, yani Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi ve uydu haberleşme sistemi O-İKA 2, Katmerciler-Aselsan işbirliğiyle Türk savunma envanterine kazandırılıyor.

Furkan Katmerci: Eren’in Adını EREN’de Yaşatacağız, Yeni Sorumluluklar Almaya Hazırız

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, IDEF’21’e güçlü bir şekilde hazırlandıklarını belirterek, “15 yaşında terör kurban verdiğimiz Eren Bülbül’ün adını terörle mücadelede etkin görev üstlenecek milli bir zırhlı araçta yaşatmak istedik ve Meskun Mahal Müdahale Aracımıza onun adını verdik. Eren Bülbül ve onu korumaya çalışırken aynı olayda şehit düşen Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz, Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

IDEF’21 Savunma Fuarında ilk kez tanıtacakları EREN ve HIZIR II hakkında ayrıntılı bilgileri lansmanda paylaşacaklarını kaydeden Katmerci, KIRAÇ ve UKAP’la birlikte üstün niteliklere sahip dört araçlık yerli ve milli bir portföyle fuarda olacaklarını ifade etti. Katmerci, farklı ihtiyaçlara uygun çözümler geliştirme yeteneğine sahip milli, yenilikçi ve dinamik bir şirket olarak, TSK’nın ve güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesinde elini güçlendirecek yeni araçlarla ülkemiz savunmasında yeni sorumluluklar almaya hazır olduklarını vurguladı.

1985 yılında kurulan, 2010 yılından bu yana halka açık bir şirket olarak Borsa İstanbul’da işlem gören, Ankara ve İzmir’de her biri 32 bin metrekarelik üretim tesislerine sahip, güçlü Ar-Ge Merkezi ve nitelikli insan gücüyle kendi araçlarını tasarlayıp geliştiren Katmerciler, ziyaretçilerini, 7. Salonda bulunan 702A nolu standında ağırlayacak.

GENİŞ PORTFÖY, YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

Geniş bir savunma araçları portföyüne sahip şirket, ürünlerini beş ana kategoride topluyor: 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar, Özel Ürünler, Zırhlı İş Makineleri, Görev Odaklı Özel Amaçlı Araçlar ve Zırhlı Lojistik Araçlar.

Katmerciler’in ürün portföyünde şu araçlar yer alıyor: 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar HIZIR ve HIZIR II, 4×4 Yeni Nesil Kriminal İnceleme Aracı KIRAÇ, 4×4 Meskun Mahal Müdahale Aracı EREN, Uzaktan Kumandalı Atış Platformu UKAP, 4×4 Sınır Güvenliği Aracı ATEŞ, 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı KHAN, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), Zırhlı Ambulans, 4×4 Zırhlı Komuta ve Devriye Aracı Gizli Zırhlama Sistemi NEFER, Koruma Kalkanı, Uzaktan Kontrollü Çok Namlulu Gaz Atar Sistemi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Paletli Ekskavatör, Zırhlı Kazıcı Yükleyici İş Makinesi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Belden Kırmalı Yükleyici İş Makinesi, Uzaktan Kumandalı Zırhlı Dozer.

Zırhlı Lojistik Araçlar kategorisinde ise, çatışmalı veya riski yüksek bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilmiş Zırhlı ADR’li Akaryakıt Tankeri, Zırhlı Otobüs, Zırhlı Low-Bed Treyler, Zırhlı Damper, Zırhlı Su Tankeri, Zırhlı Teleskobik Forklift ve Zırhlı Kurtarma Aracı bulunuyor.

 

Katmerciler Kenya’ya HIZIR Satışı İçin İmzayı Attı

28.07.2021 – Katmerciler, zırhlı muharebe aracı HIZIR ve türevlerinden oluşan kapsamlı paket için Kenya Savunma Bakanlığı’yla sözleşme imzaladı. Şirketin tek kalemdeki en yüksek ihracatı olacak anlaşma  kapsamındaki araçların teslimatı 2022 yılında başlayacak ve 2023 yılında tamamlanacak. 

Furkan Katmerci: Ülkemiz ve sektörümüz adına gururluyuz. Amacımız savunma alanında elde ettiğimiz ihracat başarılarının itici gücüyle sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi  kalıcı hale getirmek.

Türk savunma sanayiinin dinamik ve yenilikçi gücü Katmerciler, zırhlı savunma aracı ihracatı konusunda büyük çaplı yeni bir anlaşmaya daha imza attı. Kenya’nın askeri ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirdiği zırhlı araç alım ihalesinde en uygun teklifin sahibi olan Katmerciler, Kenya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzaladı.

118 araçlık HIZIR ve türevleri ile yedek parça ve bakımlarından oluşan paket anlaşmanın toplam tutarı 91 milyon 415 bin 182 dolar. Araçların teslimatına 2022 yılında başlanacak ve 2023 yılında tamamlanacak. Anlaşma, Katmerciler’in tek kalemdeki en yüksek ihracat anlaşması olma özelliği taşıyor.

Ülkemizde segmentinin en güçlüsü olan 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracı HIZIR, ülkemizin yurt içi ve yurt dışı operasyonlarında etkin olarak kullanılıyor. Mayına ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek koruma sağlayan, balistik açıdan güçlendirilmiş, kentsel ve kırsal alanlarda, farklı iklim ve arazi koşullarında operasyon yeteneğine sahip, NATO standartlarında geliştirilmiş son derece güçlü bir araç. HIZIR’ın üstün nitelikleri ve operasyonlardaki başarılı performansı, yabancı ülkelerin dikkatini çekmiş ve ihracatta önünü açmış durumda.

Katmerciler, bu yılın başlarında bir başka Afrika ülkesine yapılan, HIZIR’ın ağırlık taşıdığı yaklaşık 40 milyon euro’luk savunma araçları paketinin ihracat duyurusunu yapmıştı. Arka arkaya gelen bu ihracat hamleleri, uluslararası arenada Katmerciler markasının bilinirliğine ve HIZIR’ın tanınırlığına önemli katkı sağlıyor.

Katmerci: İhracat Atılımımız Devam Edecek  

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, Kenya Savunma Bakanlığı’yla anlaşmanın imzalanması üzerine yaptığı açıklamada, savunma aracı ihracatına yönelik çabaların uzun soluklu olduğunu, Kenya başarısının da iki yıllık bir çabanın ürünü olduğunu belirtti. Kenya’daki sonucun, sadece Katmerciler için değil Türkiye savunma sanayinin uluslararası itibarı açısından da önemli olduğunu vurgulayan Katmerci, “Amacımız ülkemiz ihracatına katkı sağlarken, şirket olarak ihracat başarılarımızın da desteğiyle istikrarlı, sürdürülebilir, sağlıklı ve karlı büyüme yolunda güvenle ilerlemek” dedi. Katmerci, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Arka arkaya gelen ihracat başarıları bizler için büyük moral kaynağı. Hem şirketimiz hem ülkemiz için gurur duyuyoruz. 2020 yılında 273 milyon liralık ihracat gerçekleştirdik. Toplam gelirlerimiz içinde ihracat gelirlerimizin payı yüzde 78’e ulaştı. Önümüzdeki yıllarda daha fazla ihracat daha fazla gelir hedefliyoruz.

Savunma sanayii alanında yeni ihracatlar için çalışmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu tür güzel haberleri daha sıklıkla duyurmak istiyoruz.

Savunma sektörü, stratejik bakış, sabır ve uzun soluklu çaba gerektiren bir alan. Ürünlerimizi kendi Ar-Ge Merkezimizde, kendi mühendislerimizle, kendimiz geliştiriyoruz. Dijital dönüşüm, Ar-Ge projeleri ve yeni araçların tasarımı, organizasyon yapısının güçlendirilmesi gibi konulara daha fazla kaynak ve zaman ayıracağız. Sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme trendi oluşturmak ve bu büyüme trendini karlı hale dönüştürmek en öncelikli hedeflerimiz arasında.

Sermaye piyasalarının kullanımı son yıllarda iyice arttı. Katmerciler olarak bu piyasaları kullanmaya devam edeceğiz. Bu şekilde orta ve uzun vadede finansal pozisyonumuzu güçlendirip daha sağlıklı büyümenin önünü açacağız.”

HIZIR: Segmentinin En Güçlüsü 

Lansmanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Kasım 2016 tarihinde düzenlenen 3. High-Tech Port by MÜSİAD fuarında yapılan ve büyük beğeni toplayan HIZIR, Türk savunma sanayiinde sınıfının en yüksek motor gücüne sahip, en güçlü taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı olarak dikkat çekiyor.

Tamamen Türk mühendisliğinin ürünü olan HIZIR, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek koruma sağlayan, balistik açıdan güçlendirilmiş, yüksek manevra yeteneğine sahip, 4×4 konfigürasyonunda, 400 beygir gücünde bir zırhlı araç olarak yer aldığı her platformda öne çıkıyor.

HIZIR, kırsal ve kentsel alanlardaki yoğun çatışma koşulları altında yüksek performans gösterecek şekilde tasarlandı. NATO standartlarında geliştirilen ve tüm performans ve patlama testlerinden başarıyla geçen aracın mayına karşı üst düzey koruma sağladığı, yurtdışı bağımsız bir test kuruluşu tarafından test edilerek onaylandı.

HIZIR aynı zamanda, komuta kontrol aracı, KBRN aracı, çeşitli silah sistemlerinin kolay entegre edildiği silah taşıyıcı araç, ambulans aracı, sınır güvenliği aracı, keşif aracı ve benzeri çeşitli konfigürasyonlar için çok yönlü, düşük maliyetli ve kolay bakım sağlayan bir platform araç olma özelliğine sahip.

 

Katmerciler’den Tek Kalemde 40 Milyon Euro’luk Zırhlı İhracatı

01.02.2021 – Katmerciler, içerisinde farklı zırhlı araçların bulunduğu 39 milyon 450 bin euro’luk paket anlaşmayla tek kalemde en büyük ihracat gelirine imza atmış olacak. Araçların teslimatı partiler halinde yapılacak ve gelecek yıl tamamlanacak. İhracat paketinde Hızır’ın yanı sıra Hızır’ın sınır güvenliği versiyonu Ateş de bulunacak. Ayrıca, zırhlı personel taşıyıcı Khan ilk kez bir dost ülke ordusunun envanterine girecek.

Furkan  Katmerci: Geniş ürün gamını içeren bu anlaşma, geçtiğimiz günlerde basında adı geçen Afrika ülkesiyle değil, bir başka ülkeyle yapıldı. Farklı ihtiyaçlara uygun geliştirdiğimiz zırhlı araçların dost ülke ordularının envanterlerine girişi, hem ülkemiz hem Katmerciler için gurur verici.

Türk savunma sanayiinin dinamik ve yenilikçi gücü Katmerciler, zırhlı savunma aracı ihracatı konusunda büyük çaplı yeni bir anlaşmaya imza attı. Bir dost ülke ile imzalanan anlaşmaya göre farklı ihtiyaçlara uygun zırhlı araçlardan oluşan paketin toplam büyüklüğü 39 milyon 450 bin euro. Bu tutar, bugüne kadar Katmerciler’in tek kalemde imzaladığı en büyük ihracat anlaşması olma özelliği taşıyor.

Sözleşme kapsamında ihraç edilecek zırhlılar arasında, Katmerciler’in kendi geliştirdiği zırhlı muharebe aracı Hızır ile Hızır’ın sınır güvenliği için özel olarak geliştirilmiş versiyonu olan Ateş de bulunacak. İlk Hızır ihracatı, geçen yıl bir Afrika ülkesine yapılmıştı. Anlaşmayla zırhlı personel taşıyıcı Khan da ilk kez ihraç edilmiş ve bir dost ülkenin envanterine girmiş olacak.

Söz konusu anlaşma, geçtiğimiz günlerde basında yer alan haberlerde adı geçen Afrika ülkesiyle değil, bir başka dost ülkeyle yapıldı. Ayrıca bu anlaşma, tek ürüne dayalı olmayan, farklı zırhlıların yer aldığı bir paket anlaşma özelliği taşıyor.

2021 yılında başlayacak ve partiler halinde yapılacak araçların teslimatı 2022 yılında tamamlanacak. Anlaşma, önümüzdeki iki yılda Katmerciler’in ihracat gelirlerine önemli katkı sağlayacak.

  •     İhracat     Yolu Hızır’la Büyüdü

Geçtiğimiz yıllarda farklı zırhlı ürünlerle farklı ülkelere ulaşan Katmerciler, savunma alanındaki ilk büyük ihracatını Hızır’la gerçekleştirmişti. Tamamen Katmerciler tarafından geliştirilen, ülkemizde segmentinin en güçlü zırhlı muharebe aracı olan Hızır’ın 20.7 milyon dolarlık ilk ihracat anlaşması geçen yıl yapılmış, araçlar teslim edilmişti.

Hızır’ın sınır güvenliği için tasarlanan özel versiyonu Ateş ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine geçen yıl girmiş, araçlar sahada göreve başlamışlardı. Bu özel donanımlı araç şimdi bir dost ülkede sınır güvenliği için görev üstlenecek.

Zırhlı personel taşıyıcı Khan da, Ateş ile birlikte ilk kez ihraç edilmiş olacak. Her türlü iklim koşullarındaki operasyonlar için güvenlik güçlerinin tüm gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak Katmerciler tarafından geliştirilen Khan, NATO standartlarında üretilen, mayına ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek koruma sağlayan, monokok zırh çeliği gövdeye sahip, manevra gücü yüksek, bakımı kolay, 4×4 özelliğe sahip bir güvenlik aracı.

  •     Katmerci:     İhracat Hamlemiz Devam Edecek 

Zırhlı ihracatına yönelik anlaşmasının imzalanmasının ardından bir açıklama yapan Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, “Her biri kendi kategorisinde yüksek vasıflara sahip savunma sanayii ürünlerimizin ihracatına yönelik çalışmalarımız meyvelerini vermeye devam ediyor. Türkiye savunma sanayiinin uluslararası ölçekte yükselen itibarının da katkısıyla yaklaşık 40 milyon euro’luk bir anlaşmaya imza atmış olmak, ülkemiz, sektörümüz ve şirketimiz açısından son derece sevindirici ve gurur verici. Anlaşma kapsamında tek ürünün değil farklı segmentlerden zırhlı araçların olması, Katmerciler kalitesine ve Türk savunma sanayiine duyulan güvenin de bir göstergesidir” dedi.

Sözleşme kapsamındaki teslimatların partiler halinde yapılacağını ifade eden Katmerci, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu başarı, Türk zırhlılarının dost ülke envanterlerinde daha güçlü bir şekilde yer almasına imkan vereceği gibi, Katmerciler’in ihracat hamlesini büyütmesine ve ihracat gelirlerini artırmasına da katkı sağlayacaktır. 2020 yılını gelir, ihracat ve karlılık hedeflerimizin üzerinde tamamladık. Halka açık bir şirket olarak yatırımcılarımıza ve hissedarlarımıza güzel haberler vermekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu yeni anlaşma önümüzdeki iki yılın ihracat hedeflerine önemli katkı sağlayacaktır. Bizler belirlediğimiz hedefler doğrultusunda yolumuza güvenle devam ediyoruz. Afrika başta olmak üzere dünyanın farklı noktalarından dost ülkelere yönelik ihracat hamlemiz sürüyor. İyi haberler vermeye devam edeceğimize inanıyoruz. Savunma alanında ihracatımızı büyütmek, toplam gelirlerimizi ve karlılığımızı artırmak en öncelikli hedeflerimiz arasında.”

Katmerciler’den Savunma Sektörüne Üç Yeni Ürün

07.06.2017 – Katmerciler, zırhlı ambulans ve uzaktan kumandalı atış platformunu (UKAP) ilk kez görücüye çıkardığı IDEF’17’de, Aselsan-Katmerciler işbirliğiyle gerçekleştirilecek projeyle Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısının HIZIR olacağının müjdesini verdi.

Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda bakan ile yerli-yabancı heyetin ziyaret edip yakın ilgi gösterdiği Katmerciler, savunma sanayinde güçlü bir yer edineceğinin işaretlerini veriyor. Kendi Ar-Ge Merkezinde tasarlayıp geliştirdiği, ülkemizin doğrudan zıhlı ambulans olarak üretilen ilk aracını ilk kez bu fuarda tanıtan Katmerciler, büyük bir sürpriz yaparak, çok amaçlı insansız silahlı sistem olan uzaktan kumandalı atış platformunu (UKAP) da ilk kez fuarda sergiledi. Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısının Aselsan-Katmerciler işbirliğiyle hayata geçirileceği ve bu aracı HIZIR olacağı da şirketin duyurusunu ve sektörde ses getiren yaptığı üçüncü yenilik oldu. Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Bakanı Fikri Işık başta olmak üzere, çok sayıda mülki ve askeri erkanın, yerli ve yabancı askeri heyetlerin, emniyet yetkililerinin ziyaret ettiği Katmerciler’e gösterilen ilgi ve oluşan yüksek beğeni, şirketin, milli savunma sanayindeki güçlü geleceğinin de işareti gibiydi. Standı ziyaretine uzun bir süre ayıran Başbakan Yıldırım, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Katmerci ile İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci’den HIZIR ve zırhlı ambulans başta olmak üzere, araçlar hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

 

2010 yılında üretimine başladığı TOMA’ların ardından 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araçlarıyla savunma sektörüne güçlü bir giriş yapan Katmerciler’in fuarda sergilediği diğer araçlar olan, 2016 yılında lansmanını yaptığı zırhlı muharebe aracı HIZIR, zırhlı personel taşıyıcı ailesinin ilk üyesi KHAN ve gizli zırhlama sistemi NEFER yine büyük ilgi çekti.

Yenilikçi ürünleriyle dikkatleri üzerine çeken Türk savunma sanayinin yeni gücü Katmerciler, ihtiyaca uygun geliştirdiği yeni araçlarla savunma porttföyünü hızla genişletiyor. 9-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı IDEF’te sergilediği araçlarla büyük beğeni toplayan şirket, üç yeni ürünün de tanıtım ve duyurusunu yaptı.

Üç Büyük Yenilik, Üç Önemli Adım

Katmerciler’in ilk kez IDEF Fuarında sergileyeceğini duyurduğu zırhlı ambulans, gerçek anlamda ambulans olarak tasarlanan ilk zırhlı araç. 4×4 zırhlı ambulans, yüksek riskli bölgeler için ulaşım, ilk yardım ve hastaların nakli amacıyla Ford F550 araç şasisi üzerine tasarlanıp donatıldı. Geniş iç hacmi sayesinde ayakta operasyon gerçekleştirilerek yaralılara müdahale edilebiliyor. Araç 5 hasta, 2 sağlık personeli ve sürücü dahil 8 kişilik taşıma kapasitesine sahip. İstenilen konfigürasyonda ve farklı balistik seviyelerine uygun dizayn edilebiliyor.

Aselsan-Katmerciler işbirliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk hibrit zırhlı konsepti ise, şirketin duyurusunu yaptığı bir diğer yenilik oldu ve fuarın çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Milli savunma sanayinin dışa bağımlılığının azaltılmasında büyük önem taşıyan bu projede, Aselsan tarafından geliştirilen elektrikli motor, Katmerciler tarafından geliştirilen ve üretime hazır durumdaki HIZIR’a entegre edilecek.

Türk savunma sanayinde segmentinin en güçlü muharebe aracı olan HIZIR, bu yenilikçi atılımla birlikte aynı zamanda sektörünün ilk hibrit aracı ünvanını kazanacak. HIZIR’la başlayan hibrit zırhlı araç konsepti, yeni zırhlı araç geliştirmede de çığır açacak bir yenilik olmaya aday. İki şirketin üzerinde birlikte çalıştığı proje, her iki şirketin standında aynı anda tanıtıldı.

Katmerciler’in belki de en büyük sürprizlerinden birisi, daha önce ön duyurusunu yapmadan ilk kez fuarda sergilediği uzaktan kumandalı atış platformu (UKAP) oldu. Otoriteler UKAP’ı, savunma sanayinde son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştiren şirketin, senkronize insansız silahlı kara sistemlerine geçişte ilk adımı olarak değerlendirdi. Tüm fonksiyonları uzaktan kontrol edilebilen bir araç olan UKAP, atış, gözetleme, yaralı kurtarma başta olmak üzere çok işlevli bir araç olarak tasarlandı.

Özellikle kara kuvvetlerinden heyetlerin yakından inceleyip bilgi aldığı ve “çatışma bölgeleri için gerçek bir ihtiyaç” diye tanımladıkları UKAP, paletli bir araç. Saatte 25 kilometre hıza ulaşabiliyor ve beş saat kesintisiz çalışabiliyor. Araç, tasarım sürecinin başlangıcında atış platformu olarak düşünüldü ve üzerine Aselsan’ın SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi yerleştirilmiş durumda.

UKAP aynı zamanda modüler bir yapı olacak şekilde tasarlandı. Yeri geldiğinde termal ya da sensör hareketli kameralarla keşif gözetleme amaçlı kullanılabilecek bir işleve sahip. Hizmet ettiği birliğin mühimmatını taşımak amacıyla da kullanılabilecek. Çatışmada kalmış yaralı asker ve polisleri kurtarmak konusunda yaşanan sorunlara önemli ölçüde çözüm geliştirecek bir araç. Üzerine kurşun geçirmez bir hazne yapıp sıkıntılı bölgelerden hastayı taşımak için kullanılabilecek.

Bu araçları tek tek değil, grup halinde hareket ettirebilmek de mümkün olacak. Yeri geldiğinde 100-150 tane paleti sahaya sürüp, İHA’larla ya da insanlarla senkronize halde hareket ettirebilecek sistemler de mevcut. Farklı bir versiyonunun mayın temizleme aracı olarak kullanılması da projeler arasında. Bunların, Katmerciler tarafından etap etap devreye sokulacağı belirtiliyor.

HIZIR Yine Herkesin Gözdesi Şirketin 4×4 taktik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ailesinin ilk üyesi olan KHAN ve gizli zırhlama sistemi NEFER’le zırhlanmış 4×4 off-road jeep de yine büyük ilgi çekti.

 

Katmerciler’in tanıtımını yaptığı savunma portföyü içerisinde ayrıca, koruma kalkanı, uzaktan kumandalı zırhlı paletli ekskavatör, zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi, uzaktan kontrollü çok namlulu gaz atar sistemi, uzaktan kumandalı zırhlı belden kırmalı yükleyici iş makinesi, zırhlı otobüs, zırhlı damper, zırhlı lowbed treyler, zırhlı su tankeri ve zırhlı ADR’li tanker bulunuyor.

Katmerciler, lansman ve duyurusunu yaptığı bu üç yeni ürün ve teknolojiyle birlikte fuarda gözde ürünlerini de sergiledi. NATO standartlarında geliştirilen, segmentinin en güçlü muharebe aracı HIZIR, yine fuar katılımcılarının gözdesi oldu. TSK ve Türk Emniyetinden çok sayıda yetkilinin yanı sıra yurt dışından çok sayıda ziyaretçinin de yakından ilgilendiği ve bilgi aldığı HIZIR, yakın dönemde sektörde kendisine önemli bir alan açacak gibi görünüyor.