Ana Sayfa Haberler Kariyer ve İstihdam Piyasası Haberleri Türkiye’de Sa...

Türkiye’de Sanayi Şirketleri Aradığı Mühendisleri Zor Buluyor Kolay Kaybediyor

kornferry-Gokhan-TogrulKorn Ferry Hay Group Araştırması’na göre: 

Türkiye’de Sanayi Şirketleri Aradığı Mühendisleri Zor Buluyor Kolay Kaybediyor

Korn Ferry Hay Group’un gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türkiye’deki sanayi şirketlerinin yüzde 54’ü aradıkları nitelikte mühendis bulmakta zorlanıyor.

Şirketler, yatırım yaptıkları ve geliştirdikleri yetkin mühendis işgücünü, rakipleri tarafından sunulan daha iyi bir iş fırsatı, daha iyi ücret paketi veya kariyer imkânı karşısında kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.

Yetkin mühendis işgücünü çekmekte zorlanmayan yüzde 46 ise, mühendislerine sundukları yan haklar ve kısa vadeli teşvik sistemleri ile diğerlerinden ayrışıyorlar.

Dünyanın önde gelen insan yönetimi ve organizasyonel danışmanlık firması Korn Ferry Hay Group’un Haziran ayında gerçekleştirdiği Türkiye özelindeki araştırma, sanayi şirketlerinin aradığı yetkinlikte mühendis bulmakta zorlandığını ortaya koyuyor. Şirketlerin aradığı mühendisi bulduğunda da kolay kaybetme riski yaşadığına dikkat çeken araştırmada, işgücünü elde tutmayı başaran şirketlerin kişisel gelişim olanakları ve yan haklar ile avantaj sağladıklarını gösteriyor.

Türkiye’nin önde gelen otomotiv, otomotiv yan sanayi, kimya, savunma, otomasyon, metal ve dayanıklı tüketim sektörlerinden 28 şirketin katılımıyla gerçekleşen araştırmaya göre, sanayi şirketleri Türkiye’deki mühendis yetenek havuzunu teknik beceri açısından beklenen düzeyde görse de, pratik bilgi, iletişim becerileri ve liderlik yetkinliğinde yeterli bulmuyor. Şirketlerin yüzde 54’ü bu yüzden aradıkları nitelikte mühendis bulmakta zorlandığını ifade ediyor ve mühendis iş gücünü çekmede baz ücret ve kariyer yönetiminin önemli olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 46’sı ise, yan haklar ve kısa vadeli teşvikler sunarak mühendis iş gücünü çekmekte zorlanmadığını ifade ediyor.

‘Baz ücret’ ve ‘kariyer yönetimi’ yetkin mühendis işgücünü çekmekte en öncelikli araçlar

Araştırma sonuçlarına göre, şirketlerin iş gücü çekmek konusunda en öncelikli aracını ‘baz ücret’ oluşturuyor. Konusunda uzman çalışanlar için ‘kariyer yönetimi’ olanağı sunulması da işgücünü çekmekte diğer önemli bir araç olarak öne çıkıyor. Mühendislerin işten ayrılırken söyledikleri de bu sonuçları doğruluyor. Alanında yetkin olan mühendisler, en çok, kariyer gelişim ve ücret beklentilerini karşılayan daha iyi iş tekliflerini değerlendirmek için işten ayrılıyor. Ücret beklentisinin karşılanmaması, ayrıca kariyer ve gelişim olanaklarını yetersiz bulması da mühendislerin işten ayrılırken en çok gösterilen sebepler arasında yer alıyor.

Araştırma, şirketlerin zor buldukları yetkin mühendis işgücünü kaybetme riski ile karşı karşıya olduklarını da ortaya koyuyor.Mühendis iş gücünü elde tutmakta zorlanan şirketlerin dezavantajları ise, lokasyon ve şirket marka bilinirliği olarak belirtiliyor. 

Kişisel gelişim olanağı sunan şirketler yetkin mühendis işgücünü uzun yıllar elde tutabiliyor

Yatırım yaptıkları ve geliştirdikleri yetkin mühendis işgücünü, dolayısı ile bilgi ve tecrübe birikimini elde tutmak ve rakiplerine kaptırmak istemeyen şirketler, kişisel gelişim olanakları, yan haklar ve teknik kariyer yolu sunuyor. Araştırmaya katılan kıdem yılı yüksek 10 şirketin yüzde 90’ının işgücünü elde tutma başarısının sırrı da sunduğu ‘kişisel gelişim olanakları’.

Mühendisleri elde tutmada önemli bir başlığı da ödüllendirme ve teşvik sistemleri oluşturuyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 64’ünde mühendisler için özel tasarlanan ödüllendirme ve teşvik sistemlerinin olmadığı görülüyor. Bu şirketlerin yüzde 70’i kişisel teşekkür, yüzde 60’ı ise zorlu ve önemli projelerde çalışma fırsatı tanıyarak ödüllendirmeyi tercih ediyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Korn Ferry Hay Group Genel Müdürü Gökhan Toğrul, “Ülkemizde sanayinin gelişimi, katma değerli üretimin ve ihracatın artmasında, ülke ekonomisinin ivmelenmesinde ve yeni istihdam yaratılmasında kritik bir rol oynuyor.  Bu nedenle mühendis işgücünün yetersiz olduğu alanların belirlenmesi, geliştirilmesi, şirketlerin yetkin mühendis işgücünü kaybetmemesi için doğru adımlar atması büyük önem taşıyor. Araştırmamıza katılan şirketlerin çoğunun kısa vadeli teşvikler, kariyer yönetimi ve esnek yan hak uygulamalarının iyileştirilmesine odaklanmayı planlamasının bu anlamda olumlu bir sonuç yaratacağına inanıyorum” dedi. 

“Global şirketlerin Ar-Ge merkezlerinin Türkiye’ye kayması önemli bir fırsat”

Sanayi 4.0 ile oluşan potansiyelin de mühendislerin gelişimi için önemli bir fırsat yarattığını belirten Gökhan Toğrul, “Üniversitelerin mühendisler için teknik formasyonu sağlamaktaki katkısı yadsınamaz. Ancak mühendis yetenek havuzunu değerlendiren araştırma katılımcıları, pratik bilgi ile iletişim ve liderlik becerileri gibi teknik olmayan konularda istenen kalitede aday bulmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu yüzden mühendislerin farklı pratik becerilere sahip olması için özellikle şirketlerin Ar-Ge ve İnovasyon Merkezleri’nde görev alarak yetişmesi büyük önem taşıyor. Araştırmamıza katılan şirketlerin yüzde 71’i Ar-Ge merkezine sahip ve bir çok global şirket de Ar-Ge merkezlerini Türkiye’ye kaydırıyor.  Özellikle Sanayi 4.0 kavramı ile birlikte yeni açılan İnovasyon Merkezleri’nin de geleceğin mühendislerinin gelişimine katkı sağlayacaktır” dedi.

Kanal Finans’taki diğer kariyer ve istihdam piyasası haberleri