Ana Sayfa Haberler Kariyer ve İstihdam Piyasası Haberleri Prof. Dr. Meh...

Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin: İşsizliğin Temel Nedeni Eğitim Sistemi

ishayati-03

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin bir açıklama yaptı, işsizlik oranından ziyade giderek yapısal nitelik kazanan işsizliğin temel nedenlerine bakmak gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bilgin’e göre, işsizliğin temel nedeni eğitim sistemi. Genç nüfustaki yüksek işsizlik oranına ve üniversite mezunlarının iş bulma zorluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bilgin, Türkiye’deki mevcut eğitim sisteminin, özellikle yüksek öğrenimin; ekonominin, sanayinin ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda ve niteliklerde işgücü yetiştirmekten uzak olduğunu söyledi. “Mevcut eğitim sistemi, ekonominin gerçeklerinden kopuk” diyen Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, mesleki-teknik eğitim ile yüksek öğrenim sisteminin ekonominin ihtiyaçlarına uygun şekilde işgücü yetiştirecek biçimde yeniden tasarlanması gerektiğini savundu.

İEAD Yönetim Kurulu Başkanı, işsizliğin 2001 krizi sonrası dönemde giderek kronikleşerek adeta yapısal bir nitelik kazanmasının diğer bir nedeni olarak ise emek piyasasındaki katılıkları gösterdi. Prof. Dr. Bilgin’e göre, Türkiye’de emek piyasası çok katı ve “istihdam dostu” bir yapı arz etmiyor. Emek piyasasındaki düzenlemelerin istihdam yaratımını teşvik etme yerine, adeta kösteklediğini ilerini süren Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, istihdam üzerindeki yüklere ve özellikle ücret-dışı işgücü maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Bilgin’e göre, işsizlikte kalıcı çözüm için emek piyasasında reform yapmak da şart. İHA

Kanal Finans’taki diğer kariyer ve istihdam piyasası haberleri