Ana Sayfa Güncel Piyasa Yorumları KariyerNet: İ...

KariyerNet: İstihdam piyasasındaki canlılık son çeyrekte devam ediyor

11.11.2021 – Kariyer.net İstihdam Endeksi’nin Ekim ayı verileri, istihdam piyasasının yılı hareketli kapatacağına dair olumlu sinyaller veriyor. Ekim ayında toplam iş ilanı sayısında 2019 yılına göre +%49, 2020 yılına göre +%27 artış yaşandı.  En fazla artış yaşanan Turizm, Üretim-Endüstriyel Ürünler ve Bilişim sektörlerinde pandemi öncesi aynı aya göre %50’nin üzerinde yeni iş ilanı yayınlandı. 

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net tarafından yayınlanan İstihdam Endeksi’nin Ekim 2021 dönemine ait verileri açıklandı. Kariyer.net’in kendi veri tabanından yararlanarak ortaya koyduğu endeksin sonuçlarına göre; Ekim ayında toplam iş ilanı sayısında 2019 yılına göre +%49, 2020 yılına göre +%27 artış yaşanırken, yeni iş ilanlarında da bir önceki yılın aynı ayına oranla %48 artış kaydedildi.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İstihdam piyasası son çeyreğe hareketli giriş yaptı” 

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Ekim ayı verilerini yorumladı ve “Yeni iş ilanı sayısında hem 2019 yılının aynı ayına göre hem de geçen yılın rakamlarına göre önemli bir artış yaşanıyor. Hizmet sektörü gibi salgının yayılımı nedeniyle yavaşlayan sektörlerde yaz başında başlayan hareketliliğin son çeyrekte de sürdüğünü görüyoruz.  Tüm veriler ışığında, istihdam piyasasındaki canlılığın yılın son çeyreğinde de devam edeceğini görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Bilişim sektörü aday tercihinde hep ilk beş içinde

En fazla ilanın bulunduğu, Ekim ayının lider sektörleri sıralamasında Tekstil sektörü başı çekti. Pandemi öncesi dönem ile karşılaştırıldığında ilan sayısında %54 artış gösteren tekstil sektörünü %72 artışla Bilişim, %96 artışla Üretim-Endüstriyel Ürünler, %94 artışla Yapı ve %58 artışla Sağlık sektörleri izledi. Pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerden Turizm ve Tekstilde ise ilan sayılarındaki artışa paralel olarak Ekim 2020 ile karşılaştırıldığında Turizm sektöründe %140, Tekstil sektöründe %46 başvuru artışı yaşandı. Pandemiden en az etkilenen sektörlerden Bilişime olan ilgi ise başvuru sayılarının artışıyla iki yıldır istikrarlı şekilde devam ediyor.

En çok iş başvurusu bu pozisyonlara oldu

İstihdam Endeksi Ekim ayı verilerine göre, yaz aylarında başlayan toparlanma ile yaşanan hareketlilik hemen hemen tüm sektörlere olumlu yansıdı. Ekim ayında adayların en çok iş başvurusu yaptığı pozisyon Satış Danışmanı oldu. Satış Danışmanını sırasıyla Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, İnsan Kaynakları Uzmanı, Mağaza Müdürü, Muhasebe Uzmanı ve Üretim Mühendisi pozisyonları takip etti.

“İşin Olsun” piyasanın nabzını tutuyor

Kariyer.net’in mavi yaka iş ihtiyaçlarını karşılamak için hayata geçirdiği lokasyon bazlı iş arama uygulaması “İşin Olsun”un verilerine göre, Ekim ayında 2019 yılına göre +%99, 2020 yılına göre +%62 artış yaşandı. Bu ay en çok başvuru alan mavi yaka pozisyonlar da Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Çalışanı, Ofis Personeli ve Kasiyer oldu.

 

 

KariyerNet: Kasım Ayının Lider Sektörleri Bilişim, Perakende, Finans & Ekonomi

16.12.2019 – Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in, istihdam piyasasının nabzını tutmak amacıyla her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin, Kasım 2019 verileri açıklandı. Kasım ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısı, geçtiğimiz yıla göre (+%13) arttı. Geçtiğimiz aya göre ise toplam iş ilanı sayısında (+%2) artış yaşandığı görüldü. Eylül ayından bu yana yeni ilan sayılarında görülen artış, istihdam piyasasının yılsonunu hareketli kapatacağına işaret etti.

Kariyer.net’in her ay yayınlanan on binlerce iş ilanı ve 12 milyonu aşkın iş başvurusuna dayanarak oluşturduğu İstihdam Endeksi, istihdam piyasasına ilişkin güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Endeks verilerine göre; kasım ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında (+%13), önceki aya göre +%2 oranında artış gösterdi. Kasım ayının lider sektörleri sıralamasında, Bilişim sektörü 5.139 ilan ile en fazla iş ilanı yayınlanan sektör olarak öne çıktı. Bilişim sektöründe yayınlanan yeni iş ilanı sayısı; geçen aya göre (+%6), geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ise (+% 12) artış gösterdi. Bilişim sektörünün ardından en çok iş ilanı yayınlanan sektörler sıralamasında Tekstil (5.051) ikinci sırada yer aldı. Diğer yandan, Üretim & Endüstriyel Ürünler (3.925), Sağlık (3.795) ve Hizmet (3.704) sektörlerinin de işe alımlarını hızlandırdıkları görüldü. Perakende sektörü ise %32’lik artış ile geçtiğimiz yıla göre yeni ilan sayısında en fazla artış kaydeden sektör oldu.

Finans & Ekonomi sektörleri zirvede!

Kasım ayı endeks verilerine göre; yeni iş ilanı sayısında ekim ayına göre en fazla artış yaşanan sektörler Finans & Ekonomi (+%12), Bilişim (+%6), Otomotiv (+%5) ve Sağlık (+%4) sektörleri oldu. Yeni ilan sayılarında artış yaşanan sektörlerde öne çıkan pozisyonlar incelediğinde;

  • *Finans-Ekonomi sektöründe; Müşteri Temsilcisi, Yazılım Uzmanı, Saha Satış Temsilcisi ve İş Analisti pozisyonları en fazla yeni ilan yayınlanan pozisyonlar oldu. Saha Satış Temsilcisi (+%220), Müşteri Danışmanı (+%90) ve Müşteri Temsilcisi (+%54) pozisyonları ise geçen aya göre yeni iş ilanı sayılarında en fazla artışı kaydetti.
  • *Bilişim sektöründe yeni iş ilanı en çok; Yazılım Geliştirme Uzmanı, Yazılım Uzmanı, Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi ve Yazılım Mühendisi pozisyonlarında yayınlandı. Pozisyonlar yeni ilan sayılarında görülen artışa göre değerlendirildiğinde ise Backoffice Yetkilisi (+%120), Network Uzmanı (+%100) ve Saha Satış Uzmanı (+%81) pozisyonları öne çıktı.
  • *Otomotiv sektöründe; Satış Danışmanı, Ar-Ge Mühendisi, Kalite Mühendisi, Satış Temsilcisi ve Proje Mühendisi pozisyonları en fazla yeni iş ilanı yayınlanan pozisyonlar olurken; İnsan Kaynakları Sorumlusu pozisyonu %83’lük artış ile geçen aya göre en yüksek yüzdesel artışın görüldüğü pozisyon oldu.
  • *Sağlık sektöründe; Tıbbi Satış Mümessili, Hemşire, Estetisyen, Satış Temsilcisi ve Ameliyathane Hemşiresi en fazla yeni ilan yayınlanan pozisyonlar olurken; Tıbbi Tanıtım Temsilcisi pozisyonu geçen aya göre %86 artış oranıyla yeni ilan sayısı en çok artan pozisyon oldu.

Bilişim ve finans & ekonomi sektöründe en fazla büyümeyi Bursa kaydetti

Kasım ayında en fazla yeni iş ilanı yayınlanan ilk on şehir sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Adana, Konya ve Gaziantep oldu. Geçen yıla göre yeni iş ilanı sayısında en fazla artış yaşayan iller ise, Yalova (+%7), Konya (+%6), Adana (+%4) ve Sakarya (+%4) olarak sıralanıyor.

Kasım ayında artış yaşayan sektörler il bazında incelediğinde; Bursa’da Bilişim (+%22) ve Finans & Ekonomi (+%34) sektörleri büyüme kaydederek dikkatleri üzerine çekti.

Otomotiv sektöründe Adana (+%30), Turizmde Aydın (+%50) ve Sağlık sektöründe İzmir (+%14) geçtiğimiz aya göre ilan sayısında en fazla artış yaşanan iller oldu.

Mavi yaka istihdamının nabzını “İşin Olsun” tutuyor

Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği ve şimdiye kadar 4 milyon kişi tarafından indirilen İşin Olsun uygulaması, istihdamın geleneksel yollarla sağlandığı mavi yaka segmentinin dijital dönüşümüne öncülük ediyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen, ücretsiz mavi yaka iş ve eleman bulma platformu olan İşin Olsun’un, Kasım verileri de mavi yaka işe alımlarında hareketlilik yaşandığını gösterdi. Mavi yaka çalışanlarla, eleman arayan işverenleri buluşturan platformda, işveren sayısı 200 bini geçti. İşin Olsun’un verilerine göre Kasım ayında adaylar en çok; Garson, Temizlik Görevlisi, Sekreter ve Komi ilanlarına başvuru yaptı.

 

KariyerNet: Ekim Ayında İstihdam Piyasasının Yükselen Yıldızı Perakende Sektörü Oldu

15.11.2019 – Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in, istihdam piyasasının nabzını tutmak amacıyla her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin, Ekim 2019 verileri açıklandı. Yayınlanan yeni iş ilanlarının geçtiğimiz yılın ekim ayına göre %14 oranında arttığı görüldü. Endeks verilerine göre ekimde en fazla iş ilanı yayınlayan sektör Tekstil oldu. Geçtiğimiz aya göre, ekim ayında ilan sayısında en çok artış yakalayan sektörler; Elektrik & Elektronik (+%6), Finans-Ekonomi (+%6), Yapı (+%4), Bilişim (%3) ve Perakende (%2) oldu. Geçtiğimiz yıla göre iş ilanlarında en fazla artış (%33) Perakende sektöründe yaşandı.

Kariyer.net’in her ay yayınlanan on binlerce iş ilanı ve 12 milyonu aşkın iş başvurusuna dayanarak oluşturduğu İstihdam Endeksi, istihdam piyasasına ilişkin güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Ekim ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısı geçen yıla oranla (+%14) arttı. Endeks verilerine göre, ekimde en fazla iş ilanı yayınlayan sektör Tekstil oldu.

İstihdam endeksi verileri, geçen aya göre sektörler bazında incelendiğinde ise iş ilanı sayısı en çok artan sektörler; Elektrik & Elektronik (+%6) ve Finans-Ekonomi (+%6) oldu. Yapı (+%4), Bilişim (+%3), Üretim- Endüstriyel Ürünler (+3%), Ticaret (+%2), Hizmet (+%2) ve Perakende (+%2) sektörleri de geçen aya göre iş ilanı sayısını arttıran sektörler sıralamasında yer aldı. Perakende sektörü (+%33) geçen yılın aynı ayına göre en fazla artış yaşayan sektör olarak öne çıktı.

Ekim ayında geçen aya göre yükselişte olan sektörlerde öne çıkan pozisyonlar incelediğinde;

  • -Elektrik & Elektronik sektöründe; Satış Mühendisi, Makine Mühendisi ve Yazılım Mühendisi pozisyonlarının ilan sayılarında artış görüldü.
  • -Yapı sektöründe; İnşaat Mühendisi, Şantiye Şefi ve İç Mimar pozisyonlarının ilan sayılarında artış yaşandı. Yapı sektöründe ayrıca, Proje Müdürü ve Teknik Ofis Mühendisi pozisyonları geçtiğimiz aya göre ilan sayılarını arttıran diğer pozisyonlar oldu.
  • -Üretim- Endüstriyel Ürünler sektöründe; Satış Mühendisi, Makine Mühendisi, Ar-Ge Mühendisi, Kalite Mühendisi ve Proje Mühendisi pozisyonları yükselişe geçti.
  • -Finans-Ekonomi sektöründe; Müşteri Temsilcisi, Satış Uzmanı, Yazılım Uzmanı ve İş Analisti pozisyonları en fazla ilan verilen pozisyonlar arasında yer aldı.
  • -Bilişim sektöründe; Kıdemli Yazılım Uzmanı, Satış Uzmanı, Arayüz Yazılım Uzmanı ilan sayılarını en çok arttıran pozisyonlar oldu. Yazılım Geliştirme Uzmanı pozisyonu ise bilişim sektöründe en çok ilan yayınlanan pozisyonlar oldu.
  • -Hizmet sektöründe; Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, İş Yeri Hekimi, Avukat ve Muhasebe Uzmanı pozisyonları öne çıkan pozisyonlar oldu.

Perakende sektöründe geçtiğimiz yıla göre büyük hareketlilik yaşandı

Ekim ayında, geçtiğimiz yıla göre iş ilanı sayısında en fazla artışı yaşayan (+%33) Perakende sektöründe; Mağaza Müdürü (+%15) ve Mağaza Satış Danışmanı (+%7) pozisyonları geçen aya göre artış kaydederek öne çıkan pozisyonlar oldu.

Diğer yandan geçen aya göre en fazla iş ilanı yayınlayan ilk on şehir sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Muğla, Kayseri ve Trabzon oldu. Bu şehirlerde yayınlanan iş ilanı sayılarında, geçen yıla göre de artış yaşadığı görüldü. Geçen yıla göre artış gösteren iller sırasıyla; Trabzon(+%48), İzmir (+%36), İstanbul-Avr.(+%36), Ankara (+%36) , Kayseri (+%27), Adana (+%27), İstanbul-Asya (+%12) ve Kocaeli (+%10)oldu.

Tekirdağ ve Kırıkkale’de canlılık

Ekim ayında şehir bazında ilan sayısı en fazla olan sektörler; İstanbul(Avrupa): Tekstil, İstanbul(Asya): Bilişim, Ankara: Bilişim, Bursa: Otomotiv, Kocaeli: Üretim-Endüstriyel Ürünler, İzmir: Bilişim, Antalya: Turizm, Tekirdağ: Sağlık, Eskişehir: Üretim-Endüstriyel Ürünler, Gaziantep: Tekstil, Adana: Sağlık, Konya: Sağlık, Muğla: Turizm şeklinde sıralandı.

Ekim ayında, iş ilanı sayılarında geçen aya göre en çok artış gösteren iller incelendiğinde ise Tekirdağ (+%6) ilk sırada yer aldı. Tekirdağ’ı; Kırklareli (+%5), Ankara (+%3), Manisa(+%3) ve Çanakkale (+%3)izledi. Tekirdağ ve Kırklareli’de Sağlık, Ankara’da Bilişim, Manisa’da Üretim-Endüstriyel Ürünler ve Çanakkale’de Eğitim sektörü geçen aya göre en fazla ilan yayınlanan sektörler oldu.

Mavi yaka istihdamının nabzını “İşin Olsun” tutuyor

Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği ve şimdiye kadar 3,5 milyonun üzerinde kişi tarafından indirilen İşin Olsun platformu; istihdamın geleneksel yollarla sağlandığı mavi yaka segmentinin dijital dönüşümüne öncülük ediyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen, ücretsiz mavi yaka iş ve eleman bulma platformu olan İşin Olsun’un, ekim verileri de mavi yaka işe alımlarında hareket yaşandığını gösterdi. Mavi yaka çalışanlarla, eleman arayan işverenleri buluşturan platformda, işveren sayısı 190 bine ulaştı. İşin Olsun’un verilerine göre ekim ayında adaylar en çok; Garson, Temizlik Görevlisi, Sekreter, ve Komi ilanlarına başvurdu.

KariyerNet: Yaz Biterken, İstihdam Piyasasında Hareketlilik Başladı!

16 Eylül 2019 – Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in, istihdam piyasasının nabzını tutmak amacıyla her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Ağustos 2019 verileri açıklandı. Ağustos ayında iş günü ortalamasına göre yayınlanan yeni iş ilanı sayısı; temmuz ayına göre %6,Ağustos 2018’e göre %2 oranında artış gösterdi. Geçtiğimiz aya göre, ağustos ayında ilan sayısında en çok artış yakalayan sektörler; Turizm (+%23), Ticaret (+%18), Eğitim (+14) ve Tekstil (+%7) oldu.

Üretim/Endüstriyel ürünler, Elektrik/Elektronik, Hizmet, Bilişim, Sağlık ve Gıda sektörlerinin ilan sayılarında da yukarı yönlü hareket olduğu görüldü.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net’in, istihdam piyasasının nabzını tuttuğu İstihdam Endeksi’nin Ağustos 2019 sonuçları açıklandı. Ağustos ayında bir iş günü ortalamasına göre yayınlanan yeni iş ilanı sayısı; temmuz ayına göre %6, Ağustos 2018’e göre %2 artış gösterdi. Kariyer.net’in, her ay gerçekleşen milyonlarca iş başvurusu ve yayınlanan binlerce ilandan yola çıkarak ortaya koyduğu İstihdam Endeksi’nin ağustos sonuçları, istihdam piyasasında hareketliliğin başlığına işaret etti.

Yayınlanan yeni iş ilanları incelendiğinde, hemen hemen tüm sektörlerdeki iş ilanı sayılarında artış görüldü. En çok iş ilanı yayınlayan, dolayısıyla istihdama en çok katkı sağlayan sektörler sıralamasında “Tekstil” sektörü ilk sırada yer aldı. Tekstil sektörünü; Bilişim, Üretim/Endüstri ve Hizmet sektörleri takip etti.

Ağustos ayında en çok yeni iş ilanı yayınlayan sektörler pozisyon bazında incelendiğinde; Tekstil sektöründe Satış Danışmanı, Üretim/Endüstri sektöründe Makine Mühendisi, Hizmet sektöründe ise Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi pozisyonları ilk sırada yer aldı.

İşe alımlarda en çok artış Turizmde!

İstihdam Endeksi verileri sektör bazında incelendiğinde, iş ilanı sayısını %23 arttıran Turizm sektörü ilk sırada yer aldı. Turizm sektörünü %18 artışla Ticaret, %14 artışla Eğitim ve %7 artışla Tekstil sektörleri izledi. Turizm sektöründe Resepsiyonist, Ticaret sektöründe Satış Danışmanı, Eğitim sektöründe ise İngilizce Öğretmeni pozisyonları en çok iş ilanı yayınlanan pozisyonlar oldu.

Eğitim, Bilişim ve Gıda sektörleri canlılığını koruyor

Yayınlanan yeni iş ilanı sayılarında,geçtiğimiz yıla oranla en çok artış yakalan sektörler Eğitim, Bilişim ve Gıda oldu. Ağustos ayında bu üç sektörde yayınlanan yeni iş ilanı sayıları, bir önceki aya göre de artış gösterdi.

  • Geçen aya göre %14 artış gösteren Eğitim sektöründeki iş ilanları, 2018 Ağustos’a göre %36 arttı.
  • Bilişim sektöründe yayınlanan yeni iş ilanı sayılarının geçtiğimiz aya göre %6, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %5 oranında arttığı görüldü.
  • Gıda sektöründe yayınlanan yeni iş ilanı sayıları incelendiğinde ise geçtiğimiz aya göre %3, bir önceki yılın aynı ayına göre %4 oranında artış kaydedildi.

Mavi yaka istihdamında “İşin Olsun” Anadolu’da da gözde platform!

Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği lokasyon bazlı iş ve eleman arama uygulaması İşin Olsun, bugüne kadar 3 milyondan fazla kişi tarafından indirildi. 200 bine yakın işverene mavi yaka çalışan arayışında destek olan İşin Olsun’da bugüne kadar 580 binin üzerinde iş ilanı yayınlandı.

Ağustos 2019 itibarıyla İşin Olsun’da bir önceki yılın aynı ayına göre yeni iş ilanı sayısında en yüksek artış Kahramanmaraş’ta (%211) yaşandı. Kahramanmaraş’ı; Sivas (%138), Karaman (%114), Siirt (%83), Malatya (%81), Van (%72) ve Yozgat (%61) izledi.

Bu veriler, her ay 2 milyonun üzerinde iş başvurusuna aracılık eden İşin Olsun’un Anadolu’da da mavi yakalı istihdamında gözde platform haline geldiğini ortaya koydu. Ağustos ayında İşin Olsun’da en çok ilan yayınlanan pozisyonlar sırasıyla Garson, Temizlik Görevlisi, Sekreter, Aşçı ve Komi oldu.

KariyerNet: Yeni Eğitim Öğretim Yılı Öncesi Öğretmen Arayışı Hızlandı

15 Ağustos 2019 – Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, iş gücü piyasasının nabzını tuttuğu İstihdam Endeksi’nin Temmuz 2019 verilerini yayınladı. Temmuz ayında bir iş gününde yayınlanan ortalama yeni iş ilanı sayısında en çok artış yakalayan sektör Eğitim ( %9) oldu. Eğitim sektörünü elektrik – elektronik (%6) ve telekomünikasyon (%4) sektörleri izledi.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, 10 yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Kariyer.net’in her ay yayınlanan onbinlerce iş ilanı ve 11 milyonu aşkın iş başvurusuna dayanarak oluşturduğu endeksin sonuçlarına göre; Temmuz ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısında en çok artış yakalan sektör Eğitim ( %9) oldu. 9 Eylül 2019 tarihinde başlayacak olan 2019/20 Eğitim Öğretim Yılı öncesinde kadrolarındaki son düzenlemeleri yapan eğitim kurumlarının Temmuz ayında en çok İngilizce, matematik ve sınıf öğretmeni aradığı görüldü. Yeni iş ilanı sayılarında İngilizce öğretmeni pozisyonundaki artış özellikle dikkat çekti, bu pozisyonda yayınlan yeni iş ilanı sayısı geçen aya göre yüzde %24 artış kaydetti.

Şirketler Temmuz’da en çok Dış Ticaret Sorumlusu ve Ar-Ge Mühendisi aradı

İstihdam endeksi Temmuz 2019 verilerine göre, bir iş gününde yayınlanan yeni iş ilanı sayısı geçtiğimiz ay ile karşılaştırıldığında; eğitim (%9), elektrik – elektronik(%6) ve telekomünikasyon (%4) sektörleri artış kaydederek öne çıktı.

Yayınlanan yeni iş ilanları haziran ayı ile pozisyon bazında karşılaştırıldığında; %118 artış kaydeden Dış Ticaret Sorumlusu pozisyonu ilk sırada yer aldı. Ar-Ge Mühendisi pozisyonu ise % 77 artış kaydederek, tüm pozisyonlar arasında ikinci sırada yer aldı.

Geçtiğimiz aya göre artış yakalayan sektörler, yeni iş ilanlarının yayınlandığı pozisyonlar bazında incelendiğinde ise;Elektrik – elektronik sektöründe Satış Mühendisi ve Ar-Ge Mühendisi, telekomünikasyon sektöründe ise Çağrı Merkezi Müşteri Temsilci ve Yazılım Uzmanı pozisyonları en çok artış gösteren pozisyonlar oldu.

Dayanıklı Tüketim Ürünleri ve Perakende sektörlerinde iş imkanları artıyor

Yayınlanan toplam yeni iş ilanı sayısı Temmuz 2019’da da artış trendini korurken, bazı sektörler öne çıktı;

  • Dayanıklı tüketim ürünleri ve perakende sektörlerinde yayınlanan yeni iş ilanı sayıları 2018 ve 2019 yılı ilk yarısına göre artışlarına devam etti,
  • Gıda ve tarım/ziraat sektörleri ise 2019’un ilk yarısına göre yayınlanan yeni iş ilanı sayısını arttırdı.

İş başvurularındaki trende bakıldığında ise Temmuz ayında mevsimsel etkiler nedeniyle Turizm sektöründe yapılan iş başvurularının azaldığı gözlendi. İncelenen 12 sektör arasında Telekomünikasyon sektörü, temmuz ayında haziran ayına göre yüzde 11’lik artışla ilan başına iş başvurusu en çok yükselen sektör oldu.

“İşin Olsun” Mavi yakalı iş ilanı ve iş başvurusunda lider

Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği lokasyon bazlı iş ve eleman arama uygulaması İşin Olsun, bugüne kadar 3 milyonu aşkın kişi tarafından indirildi. 200 bine yakın işverene mavi yaka çalışan arayışında destek olan İşin Olsun’da bugüne kadar 580 binin üzerinde iş ilanı yayınlandı.

Her ay 2 milyonun üzerinde iş başvurusuna aracılık eden İşin Olsun verilerine göre; Temmuz ayında en çok ilan yayınlanan pozisyonlar sırasıyla garson, sekreter, temizlik görevlisi, aşçı ve bulaşıkçı oldu.

*İşin Olsun’da adaylar; mobil uygulamaya ek olarak, www.isinolsun.com üzerinden de üyelik gerçekleştirip iş başvurusu yapabiliyorlar.

*İstihdam Endeksi Temmuz 2019 verileri için https://www.kariyer.net/kariyer-istihdam-endeksi/ web adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kariyer Net: Kadınlar çocuklarına örnek olmak için çalışıyor

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in her ay yayımladığı İstihdam Endeksi’nin Nisan 2019 sonuçları istihdam piyasasında Perakende ve Gıda odaklı bir hareketlilik yaşandığını gösterdi. Perakende sektöründe iş ilanı sayıları son iki aydır artarken, Gıda sektörü de yayınlanan iş ilanı sayısında geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Kariyer.net, İstihdam Endeksi 2019 verileri ile birlikte; CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Çalışma Hayatında Kadınlar’ Araştırmasının sonuçlarını da yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre kadınların anne olduktan sonra çalışma hayatına dönme isteklerinin arkasındaki nedenler kendi hayatlarına sahip çıkmak, çocuklarına iyi bir rol model olmak ve maddi nedenler olarak sıralanıyor.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, İstihdam Endeksi’nin Nisan 2019 sonuçlarını açıkladı. Nisan ayında toplam iş ilanı sayısı geçtiğimiz aya göre % 2 artarken, ilan sayısında en yüksek artış yaşayan şehirler; Denizli (%9), Gaziantep (%8), Kayseri (%8), Konya (%7) ve Diyarbakır (%7) olarak sıralandı. Mart ayına oranla iş ilanı sayısı en fazla artan pozisyonların başında % 25 artış ile İç Mimarlık pozisyonu yer aldı. Bunu Üretim Elemanı (%21), Dijital Pazarlama Uzmanı (%20), Mimar (%20), Kalite Kontrol Elemanı (%19) izledi.

Perakende ve Gıda, istihdam piyasasını hareketli tutuyor

Nisan ayında iş ilanı sayılarında en fazla artış yakalayan sektörler sıralamasında % 10 artış ile Perakende ilk sırada yer aldı. Bu artışta ön plana çıkan pozisyonlar, Mağaza Satış Danışmanı (%55), Mağaza Müdürü (%10), Depo Görevlisi/Elemanı (%35) oldu. Perakende sektörünü % 9 artışla Gıda sektörü izledi. Bu sektördeki iş ilanı sayısı, geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gıda sektöründe geçtiğimiz aya göre iş ilanı sayılarında artış yaşayan pozisyonlara bakıldığında, Gıda Teknikeri (%16), Aşçı (%38), Barista – Garson (%16) pozisyonları ön plana çıktı. Mavi yaka istihdamı açısından lokomotif sektörlerin başında gelen Tekstil sektöründe de mart ayındaki % 3’lük artışın ardından, nisan ayında da % 4 oranında bir artış görüldü.

Her 10 kadından 6’sı eski işine dönüyor

Kariyer.net’in, geleneksel araştırma yöntemlerini yeni nesil teknolojilerle harmanlayan CURIOCITY iş birliği ile Anneler Günü’ne özel olarak gerçekleştirdiği “Çalışma Hayatında Kadınlar”araştırması, çalışan annelerin iş hayatına yönelik bakış açısını ortaya koydu. Araştırma, Kariyer.net üyesi 3.000 kadın ile 10-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Çalışma Hayatında Kadınlar Araştırması; annelerin, anneliğin ilk günlerini nasıl geçirdiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre anne olduktan sonra yalnızca doğum izni kullanan ve yasal süre sona erdikten sonra iş yerine geri dönen katılımcıların oranının % 40, annelik iznini ücretsiz izinle uzatanların oranının % 31, doğumdan önce işinden ayrılanların oranının % 21 olduğu görüldü. Doğumdan önce işinden ayrılan annelerin %47’si çocuklarına kendileri bakmak istedikleri için bu kararı verdiklerini belirtirken, %25’i işe döneceği zaman ailede/yakınında çocuklarına bakacak kimse olmadığı için işini bıraktığını, %16’sı ise maaşı bakıcıya/kreşe ödenecek parayı karşılamadığı için işlerinden ayrıldığını belirtti. Araştırma, anne olduktan sonra eski işine dönerek yeniden çalışmaya başlayanların; aynı sektörde farklı bir şirkette işe başlayan annelerin 4 katı olduğunu ortaya koydu.

Çalışma Hayatında Kadınlar Araştırması, çalışan annelerin iş hayatına bakış açısını da ortaya koydu. Buna göre katılımcılar, annenin çalışmasının çocuklarda kadın-erkek eşitliği algısının gelişmesini sağladığı (%84), çalışan annenin çocuğun gelecekteki iş hayatı için iyi bir örnek oluşturduğu (%85) ve çalışan annelerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeye önem verdikleri (%84) fikrine büyük ölçüde katılıyor. Çalışan annelerin çocuklarının daha özgüvenli ve ayakları yere sağlam basan bireyler olduğu (%61), hem kişisel hem de sosyal gelişimlerinin daha ileri olduğu (%55) ve anne-çocuk arasında daha bağlı bir iletişim kurulduğu (%42) da yine katılımcıların hemfikir olduğu görüşler arasında. Katılımcıların büyük ölçüde katıldığı bir diğer görüş ise çalışan annelerin çocuklarına yeterli zaman ayıramadıklarından dolayı hissettikleri suçluluk duygusu (%72). Ancak bu olumsuz görüşe karşın, çalışan annelerin kısıtlı zamanda çocuklarıyla daha nitelikli ilişki kurdukları (%57) da düşünülüyor.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Annelik iş hayatına bakış açısını da değiştiriyor”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Nisan 2019 ile Çalışma Hayatındaki Kadınlar Araştırması’nın sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İstihdam Endeksi Nisan 2019 sonuçlarına göre geçtiğimiz ay yayınlanan iş ilanı sayısı, Mart ayına göre %2 artış gösterirken; Perakende ve Gıda sektörleri yayınlanan iş ilanı sayısında tüm istihdam piyasasından daha hızlı büyüdü. Anneler gününü kutladığımız bu ay; annelerin iş hayatına bakış açısını daha iyi anlamak üzere CURIOCITY iş birliğiyle “Çalışma Hayatında Kadınlar Araştırması”’nı gerçekleştirdik. Kariyer.net üyesi 3.000 kadın ile yapılan araştırmanın sonuçları; annelik ve kariyer arasında kalan kadınların motivasyonlarını ve onları en çok zorlayan alanları ortaya koydu. Türkiye işgücü piyasasında; kadınların çalışma hayatına yeniden katılımının ve daha fazla kadının kariyerlerinde yükselerek yönetici pozisyonlarına gelmesinin önemli olduğu kadar gelişime açık olduğunu görüyoruz. “Anneler çalışma hayatına neden dönmelidir?” sorusuna katılımcıların % 36’sı “kendim için”, %19’u ise “çocuğuma rol model olmak için” yanıtını veriyor. Annelerin, iş hayatına bakış açılarını betimleyen bir çok ifade, çalışma hayatında bulunmalarının çocukları üzerindeki pozitif etkisine inandıklarını gösteriyor. “

KariyerNet İstihdam Piyasası Mart Ayı Verileri: İstihdam Piyasasında Hareketlilik Artıyor

Kariyer.net İstihdam Endeksi’nin Mart 2019 dönemine ait verileri açıklandı. Endeks verilerine göre; turizmin başkentleri Antalya ve Muğla’da yaşanan istihdam hareketliliğine, mart ayında İstanbul, İzmir, Ankara, Sakarya ve Balıkesir başta olmak üzere pek çok şehir de eklendi. Geçtiğimiz aya göre, mart ayında ilan sayısında en çok artışı yakalayan sektörler Perakende(+%17), Gıda(+%12) ve Turizm(+%9) oldu. Bilişim, Tekstil, Otomotiv ve Yapı sektörlerinin ilan sayılarında da yukarı yönlü hareket olduğu görüldü.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net’in istihdam piyasasındaki gelişmeleri mercek altına aldığı İstihdam Endeksi’nin Mart 2019 sonuçları açıklandı. Kariyer.net’in her ay yayınlanan onbinlerce iş ilanı ve 10 milyonun üzerinde iş başvurusuna dayanarak oluşturduğu endekse göre mart ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısında şubat ayına göre yüzde 10 artış kaydedildi.

İlan sayıları bazında yapılan değerlendirmede, büyük kentlerdeki iş ilanı sayılarının artışa geçtiği görüldü. Sakarya (+%12), Balıkesir (+%11), Ankara (+%7), İstanbul (+%6), İzmir (+%6), Bursa (+%6)‘da yayınlanan iş ilanı sayısında artış yaşanırken, şubat ayında en fazla ilan artışı yakalayan iller olan Muğla ve Antalya‘da da hareketlilik korundu. En çok iş ilanı yayınlanan ilk beş şehir ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli oldu.

Yükselişte olan sektörler ve aranan pozisyonlar

İstihdam endeksi verileri sektörler bazında incelendiğinde ise geçen aya göre iş ilanı sayısı en çok artan sektör Perakende (+%17) oldu. Gıda (+%12) ve Turizm (+%9) sektörleri de geçen aya göre iş ilanı sayısını arttıran sektörler sıralamasında yer aldı.Otomotiv (+%6), Yapı (+%6), Bilişim (+%4) ve Tekstil (+%3) sektörlerinde de bir önceki aya göre yukarı yönlü hareketlilik yaşandığı dikkat çekti.

Mart ayında yükselişte olan sektörlerde, öne çıkan pozisyonları incelediğimizde; Otomotiv sektöründe; ‘SAP Danışmanı’, ‘Ar-Ge Mühendisi’ ve ‘Üretim Mühendisi’ pozisyonlarının ilan sayılarında artış görüldü. Tekstil sektöründe; ‘Planlama Uzmanı’, ‘Moda tasarımcısı’ ve ‘Tekstil Mühendisi’ pozisyonları öne çıkarken, Perakende sektöründe ise; ‘Mağaza Müdürü’ ilanlarının arttığı görüldü.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İstihdam piyasasında İstanbul, İzmir, Ankara, Sakarya ve Balıkesir’de hareketlenme görülüyor.”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Mart 2019 verilerinin, istihdam piyasasında canlanmaya işaret ettiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Şubat ayında istihdam piyasasında turizm sektörü öne çıkmış; sezon hazırlığı Antalya ve Muğla’da yayınlanan iş ilanlarının sayısını arttırmıştı. Mart ayında ise iş ilanlarındaki hareketliliğin bir çok sektöre ve şehire yayıldığını görüyoruz; Sakarya, Balıkesir, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere bir çok şehirde yayınlanan iş ilanı sayısı Şubat 2019’a göre artış gösteriyor. İş ilanlarının hangi pozisyonlarda yayınlandığını incelediğimizde ise üretim pozisyonları(+%15), satış pozisyonları(+%9), mühendislik pozisyonları (+%5) ve yazılım pozisyonları (+%9) öne çıkıyor. İstihdam teşviklerinin de etkisi ile özellikle üretim ve satış pozisyonlarındaki iş ilanlarının artmasını; önümüzdeki dönemde piyasaların hareketleneceğinin bir öncü göstergesi olarak yorumlamak mümkün. Diğer yandan staj ilanlarında da geçtiğimiz aya göre +%32’lik bir artış görüyoruz. Bu vesile ile tüm üniversite öğrencilerini kariyerlerindeki ilk adım olacak olan staj pozisyonunu ararken; Türkiye’de en çok staj ilanı yayınlayan platform olan Kariyer.net’e davet ediyoruz.”

Mavi yaka ilan sayısında en yüksek artış İzmir’de…

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasının nabzını tutan İşin Olsun uygulamasından alınan verilere göre, mart ayında en çok ilan yayınlanan pozisyonlar sırasıyla Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Aşçı ve Komi oldu. Yayınlanan ilan sayısı, İstanbul’da geçen yıla göre yüzde 7, geçen aya göre yüzde 25 arttı. Şubat ayına göre yayınlanan ilan sayısında en yüksek artış yüzde 36’lık oranla İzmir’de, yüzde 35 ile Antalya’da yaşandı.

 

Kariyer.Net İstihdam Piyasası Şubat Ayı Verileri

15.03.2019 – İstihdam Piyasası Canlanıyor! Turizm, Perakende ve Telekomünikasyon Sektörlerinde İşe Alımlar Hız Kazandı!

Şubat ayında iş günü ortalamasına göre yayınlanan yeni iş ilanı sayısı, Ocak ayına göre %5; Aralık 2018’e göre % 12 oranında artış gösterdi.

Kariyer.net İstihdam Endeksi’nin Şubat 2019 dönemine ait verileri; Turizm, Perakende ve Telekomünikasyon sektörlerinde işe alımların hız kazandığına işaret etti. İstihdam Endeksi içerisinde Kadınlar Günü’ne özel olarak yayınlanan analiz ise; kadın adayların en çok Tekstil, Sağlık ve Hizmet sektöründeki işlere başvurduğunu; yönetici pozisyonlarına yaptıkları başvuruların ise durağan seyrettiğini ortaya koydu.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, 10 yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Kariyer.net’in her ay yayınlanan onbinlerce iş ilanı ve 10 milyonun üzerinde başvuruya dayanarak oluşturduğu endeksin sonuçlarına göre, şubat ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısı; aralık ayına göre iş günü bazında % 12, ocak ayına göre ise % 5 arttı. Ocak ayına göre daha fazla iş ilanı yayınlanan pozisyonlara bakıldığında ise; İnsan Kaynakları Müdürü (+%14), Satış Müdürü (+%7), Muhasebe Uzmanı (+%6), Yazılım Uzmanı (+%6) ve Makine Mühendisi (+%4) pozisyonlarının öne çıktığı görüldü.

Bilişim Pozisyonlarında çift haneli büyüme

Bilişim sektöründeki ana pozisyonlar; 2019’un ilk iki ayında, 2018’in ikinci altı aylık dönemine göre çift haneli büyüme kaydetti. Kıdemli Yazılım Mühendisi pozisyonunda yayınlanan iş ilanları % 42, Ar-Ge Mühendisi % 37, Ar-Ge Uzmanı % 32, Sistem Mühendisi % 28 ve Yazılım Geliştirme Mühendisi % 11 arttı.

İstihdamı hareketlendiren sektörler

İstihdam endeksi verileri sektör bazında incelendiğinde; Bilişimin yanı sıra Turizm, Telekomünikasyon ve Perakende; istihdamın hareketlendiği diğer sektörler olarak öne çıktı. Geçtiğimiz aya kıyasla yayınlanan iş ilanı sayılarına bakıldığında öne çıkan sektörler: % 14 artışla Turizm, % 8 artışla Perakende, ve % 5 artışla Telekomünikasyon oldu.

Turizm sektöründe sezon hazırlıkları hızlandı

Endeksin şubat ayı verileri, turizm sektörünün yaz sezonuna ilişkin hazırlıklarının ivme kazandığına işaret etti. Geçen aya göre ise % 14 artış gösteren Turizm sektörü iş ilanlarında; 2018 Şubat’a göre % 3, 2017 Şubat’a göre ise % 60 artış kaydedildi. Turizm sektöründeki hareketliliği teyit eden bir veri de Muğla ve Antalya’dan geldi. Geçtiğimiz aya göre yayınlanan iş ilanı sayısı Muğla’da % 15, Antalya’da ise % 10 arttı.

Kadınların “Yönetici” pozisyonlarına başvuru oranı sabit kaldı

Kariyer.net; kadın adayların istihdam piyasasındaki eğilimlerini belirlemek amacıyla, Kadınlar Günü’ne özel olarak, 2018 verilerini baz alan bir analiz de gerçekleştirdi. Analiz; kadın adayların 2018’de en fazla başvuru yaptığı sektörlerin Tekstil, Sağlık ve Hizmet olduğunu ortaya koydu. Yönetici pozisyonlarına yapılan başvuruların % 30’unun kadın adaylardan geldiği gözlemlenirken; bu oranın son 4 yılda aynı seviyede seyretmesi düşündürücü bir gelişme olarak öne çıktı. Analize göre; kadın adaylar tarafından yapılan iş başvurusunda en çok artış görülen iller sırasıyla Şırnak (+%16), Erzincan (+%11), Karaman (+%8) ve Kütahya (+%7) oldu. Kadın iş gücünün Mühendislik ve Bilişim pozisyonlarına olan ilgisi analiz edildiğinde; 6 mühendislik ve 28 Bilişim pozisyonunda kadın adaylar tarafından yapılan başvuru erkek adaylarınkini geride bıraktı:

  • Mühendislik: Gıda Mühendisi (%67 kadın), Tedarik Planlama Mühendisi (%57 kadın), Kimya Mühendisi (%54 kadın), Ambalaj Geliştirme Mühendisi (%53 kadın), Endüstri Mühendisi (%52 kadın).
  • Bilişim: Ürün Teknoloğu (%72 kadın), Ar-Ge Laboratuvarı Uzmanı (%66 kadın), Analitik Geliştirme Analisti (%62 kadın), İş analisti (%55 kadın)

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İstihdam Piyasasının önümüzdeki dönemde teşvikler ile daha da hareketleneceğini öngörüyoruz”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Şubat 2019 verilerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu ay yayınlanan yeni ilan sayısı iş günü bazında 2018 Aralık’a göre % 12, geçtiğimiz aya göre % 5 arttı. Önceki aylara oranla yayınlanan yeni ilan sayısının artmaya başlaması, piyasanın hareketlenmeye başladığını gösteriyor. Bu artışın arkasında, bir çok işletmenin staj ve yeni mezun programlarını başlatmasının yanısıra; yeni mali yılın başlaması ile açılan yeni bütçe ve kadrolar olduğunu söylememiz mümkün. Önümüzdeki aylarda 2019 İstihdam Seferberliği’nin de etkisi ile bu hareketliliğin daha da artacağını öngörüyoruz. Açıklanan 8 teşvikin arasında özellikle ilk 3 ay maaş, vergi ve SSK primlerini kapsayan destek çok önemli. Diğer taraftan Bilişim sektörüne yönelik hayata geçirilen vergi ve prim desteklerinin de iş dünyasını bu alanda istihdam yaratmaya teşvik ettiği görülüyor. İstihdam Endeksi şubat verilerine göre; Kıdemli Yazılım Mühendisi, Ar-Ge Mühendisi ve Sistem Mühendisi gibi pozisyonlardaki ortalama ilan sayılarının 2018’in ikinci yarısına göre % 42’lere varan oranlarda artmasını, bu eğilimin bir göstergesi olarak okuyoruz.”

Yerel seçim anketör ihtiyacını artırdı

Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle mavi yakalıları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; şubat ayında anketör ilanları 2018’in son çeyreğine göre %35 oranında arttı. Bu artış; araştırma sektöründe, yerel seçim öncesinde yaşanan hareketliliği akla getirdi. İşin Olsun Uygulaması’nda en fazla ilan yayınlan şehirlerde İstanbul ilk sırayı alırken; Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya öne çıkan diğer şehirler oldu.

Kariyer.net: Ocak Ayında Şirketler En Çok İhracat Satış Uzmanı Aradı

15.02.2019 – Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in, istihdam piyasasının nabzını tutmak için on yıldır aylık olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Ocak 2019 dönemine ait verileri açıklandı.

Endeks verileri, “İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik Yılı” ilan edilen 2019 yılında; İhracat sektörünün istihdam piyasasına hareket getireceğine işaret etti. Verilere göre, İhracat Satış Uzmanı geçen yıla göre ilan sayısı en fazla artan pozisyon olarak öne çıktı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin “İhracat Şampiyonu” olan Elektrik, Kimya, Otomotiv ve Tekstil sektörlerinde ise en çok ilan yayınlanan pozisyonlar satış alanıyla ilgili pozisyonlar oldu.

Şirketler en çok “İhracat Satış Uzmanı” aradı

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net’in, istihdam piyasasına güncel verilerle ışık tutan çalışması İstihdam Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre, 168,1 milyar dolara ulaşarak rekor kıran ihracatın, bu sektörde görev alan pozisyonları da hareketlendirdiği görüldü. Geçen yıla göre en çok ilan yayınlanan pozisyonlar incelendiğinde, İhracat Satış Uzmanı pozisyonu %104’lük bir artış ile ilk sırada yer aldı. Onu, özellikle hızlı tüketim ürünleri sektöründeki firmalar için satışta kritik rol oynayan bir pozisyon olan Merchandiser/Tanzim Teşhir Sorumlusu (+%28) pozisyonu izledi. İngilizce Öğretmeni (+%25), Finans Uzmanı (+%19), Sosyal Medya Uzmanı (+%16) ve AR-GE Mühendisi (+%13) pozisyonları en çok yetenek aranan diğer pozisyonlar oldu.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İhracatta sürdürülebilirlik ve yenilikçilik yılında istihdam piyasası da hareketli günler yaşayacak”

İstihdam Endeksi Ocak 2019 verilerine ilişkin bir değerlendirme yapan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal şunları söyledi: “İstihdam Endeksi’nin Ocak verilerini incelediğimizde, geçen yıla göre iş ilanı sayısında en çok artışın %104 ile İhracat Satış Uzmanı pozisyonunda olduğunu görüyoruz. İhracat seferberliğini takiben hareketlenen sektörde; İhracat Bölge Sorumlusu, Satış Danışmanı, Ön Muhasebe Elemanı, İhracat Müşteri Temsilcisi, Satış Mühendisi, Satın Alma Sorumlusu gibi pozisyonlarında bir hareketlilik olduğunu söylemek mümkün. Diğer taraftan; 2018’de Türkiye’nin “İhracat Şampiyonu” olan Elektrik, Kimya, Otomotiv ve Tekstil sektörlerinde, en çok iş ilanı yayınlanan pozisyonlar özelinde bir analiz gerçekleştirdiğimizde; satışla ilgili pozisyonların öne çıktığını görüyoruz. Buna göre; Satış Mühendisi, Satış Danışmanı ve Satış Temsilcisi, İhracat Şampiyonu olan sektörlerdeki şirketlerin en çok ihtiyaç duyduğu pozisyonların başını çekiyor. Bu verilerden hareketle, ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik’ yılı ilan edilen 2019’da, istihdam piyasasındaki ihracat canlılığının devam edeceğini öngörüyoruz.”

Bahar yaklaşırken, Turizm sektöründe de istihdam hareketliliği başladı  

İstihdam endeksi verileri sektörler bazında incelendiğinde ise geçen aya göre iş ilanı sayısı en çok artan sektör Turizm (+%18) oldu. Bu artış, sektörde 2019 yaz sezonu hazırlıklarının başladığını gösterirken, Telekomünikasyon, Finans-Ekonomi, Bilişim ve Hizmet sektörleri de geçen aya göre iş ilanı sayısını arttıran sektörler sıralamasında yer aldı.

Mavi yaka pozisyonlarda en çok Eczane Elemanı arandı 

Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; Ocak ayında en çok Eczane Elemanı, Garson, Sekreter, Kuaför ve Aktif Satış Danışmanı pozisyonlarında yeni iş ilanları yayınlandı. İş arayanların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Aktif Satış Danışmanı ve Çağrı Merkezi Elemanı olarak sıralandı.

Ekim’de Kariyer.net’te 11 milyon iş başvurusu gerçekleşti

İstihdam Endeksi’nin Ekim ayı verilerine göre, Kariyer.net üzerinden 11 milyon iş başvurusu gerçekleşti. İş başvurusunda bulunan adayların eğilimlerine bakıldığında; en çok başvurulan pozisyonlar arasında, Elektrik Elektronik Mühendisi, Saha Satış Temsilcisi ve Makine Mühendisi yer aldı.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Kariyer.net’in veri tabanından yararlanarak ortaya koyduğu endeksin sonuçlarına göre, Kariyer.net’te Ekim ayında 11 milyon iş başvurusu gerçekleşti. Yapılan başvurular, adayların eğilimleri açısından çarpıcı veriler ortaya koydu.

Başvuru yapan adayların pozisyon tercihleri incelendiğinde, adayların en çok Elektrik Elektronik Mühendisi, Saha Satış Temsilcisi, Makine Mühendisi, Proje Mühendisi, İnşaat Mühendisi, Üretim Mühendisi, Satış Danışmanı, İş Analisti, Kalite Mühendisi ve Finans Uzmanı pozisyonlarını tercih ettiği görüldü.

İstihdam Endeksi’nin Ekim ayı verilerini yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, “Kariyer.net olarak 25 milyonu aşkın adayı, 94 binin üzerinde şirket ile bir araya getiriyoruz. Ekim ayında günlük ortalama 400 bin olmak üzere, 11 milyon iş başvurusuna aracılık ettik. 2018’in ilk 11 ayında ise toplamda 100 milyondan fazla iş başvurusu Kariyer.net üzerinden gerçekleşti. Bu verilerden hareketle, üçüncü çeyrek rakamlarında, ilan başı başvuru sayısının, bir önceki döneme göre artış kaydettiğini görüyoruz” dedi.

Uysal açıklamasına şöyle devam etti: “Hükümetin, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında tahmini işsizlik oranı, yılsonu için 11,3; 2019 yılı için de 12,1 olarak açıklandı. Kariyer.net İstihdam Endeksi verileri de istihdam piyasasında bu yönde bir gidiş olduğunu doğruluyor. Kariyer.net olarak bu dönemde, adaylarımızın iş arayışını kolaylaştırmak için bir dizi aksiyon alıyoruz. Geri dönüş alma ihtimallerinin en yüksek olduğu; özgeçmişlerine ve ilgi alanlarına en çok uyan ilanları ‘uygunluk puanı’ ile işaretliyor, daha odaklı başvuru yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencilerimizle buluşarak Kariyer Tüyoları eğitimleri veriyor; adaylarımızın iş hayatına dair merak ettiği konulara yönelik online canlı yayınlarla on binlerce kişiye ulaşıyoruz. İstihdama verdiğimiz desteği önümüzdeki dönemde daha da genişletmeyi hedefliyoruz.”

Adayların tercihleri Tekstil, Sağlık ve Hizmet sektörlerinden yana

Adayların yaptığı başvuruların, sektörlere göre dağılımları incelendiğinde, Tekstil sektörü listenin başında yer alırken, onu Sağlık ve Hizmet sektörleri takip ediyor. Adayların diğer sektör tercihleri şöyle sıralanıyor: Ticaret, Üretim/Endüstriyel Ürünler, Bilişim, Perakende, Yapı, Otomotiv ve Gıda.

Genç profesyoneller başvuruların üçte birini oluşturdu

İş başvurusunda bulunan adayların yaş aralıkları incelendiğinde; en çok başvuruyu 25-30 yaş aralığındaki (%37,3) genç profesyonellerin yaptığı görülüyor. 19-24 yaş aralığındaki (%31,3) başvuru sahipleri, listenin ikinci sırasında yer alırken; 31-40 yaş aralığındaki adaylar (%23,1) üçüncü sırada bulunuyor.

Mavi yakalı çalışanlar telefonla “Garson” ve “Temizlik Görevlisi” ilanlarına başvurdu

Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; Ekim ayında adaylar en çok Garson, Temizlik Görevlisi, Sekreter, Şoför/Sürücü, Çağrı Merkezi Elemanı, Kasiyer ve Aşçı ilanlarına başvurdu. Ekim ayında yayınlanan yeni iş ilanlarında Eczane Elemanı, Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi ve Kuaför arayışı ağır bastı.

İstihdam piyasasında yelpaze yeni mesleklerle genişliyor

Kariyer.net, dokuz yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasına ilişkin güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. İstihdam Endeksi Ağustos verileri, istihdam piyasasında Satış Gücü Etkinliği Yöneticisi, Fiyatlandırma ve Kampanya Uzmanı, Bilgi Teknolojileri Süreç Yönetimi Uzmanı, Proje Jeoloğu, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı gibi farklı ve yeni pozisyonlara ihtiyaç doğduğunu ortaya koydu.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net’in, istihdam piyasasına güncel verilerle ışık tutan çalışması İstihdam Endeksi’nin Ağustos sonuçları açıklandı. Buna göre Ağustos ayında toplam iş ilanı sayısı 59.428 olurken; iş günü sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre, geçen aya oranla yüzde 10, geçen yıla oranla da yüzde 22 oranında artış yakalandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Dönüşen dünyayla birlikte yeni yetenek ihtiyaçları ortaya çıkıyor” 

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Ağustos 2018 verilerini değerlendirdi. Uysal, “İstihdam Endeksi’nin Ağustos 2018 sonuçları; Ağustos ayında yayınlanan 59.428 iş ilanının; işgünü bazında geçtiğimiz yılın yüzde 22, geçtiğimiz ayın yüzde 10 üzerinde olduğunu ve istihdam piyasasının hareketliliğini koruduğunu gösteriyor. İş arayanlar için İstanbul halen en çok iş ilanı yayınlanan il olsa da şehirler bazında değerlendirmeler dikkate değer bazı sonuçlar ortaya koyuyor. Örneğin İstanbul Avrupa yakası, Anadolu yakasına göre yüzde 35 daha fazla iş fırsatı barındırıyor. Diğer yandan bazı işletmelerin üretim, yönetim ya da çağrı merkezi fonksiyonlarını taşıdıkları İzmir ve Kocaeli; yayınlanan iş ilanı sayısında geçtiğimiz yıla göre %30 ve üzerinde artış gösteriyor. İstihdam Endeksinin bir diğer önemli çıktısı da ihtiyaç duyulan yeni iş alanlarını ve meslekleri ortaya çıkarması. Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Geleceğin Meslekleri Raporu’na göre, bu yıl ilkokula başlayacak çocukların yüzde 65’inin henüz var olmayan mesleklerde çalışacağı ön görülüyor. Kariyer.net’in İstihdam Endeksi de bu görüşü doğrulayan veriler ortaya koyuyor. Kariyer.net’te ilk kez ilan çıkılan pozisyonlara bakıldığında, farklı ve yeni pozisyonlara ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkıyor. Buna göre Satış Gücü Desteği Yöneticisi, Fiyatlandırma ve Kampanya Uzmanı,Bilgi Teknolojileri Süreç Yönetimi Uzmanı, Proje Jeoloğu, Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı, SAP BPC Danışmanı, Kariyer Merkezi Yönetici Yardımcısı gibi kamuoyunun bugüne kadar pek işitmediği pozisyonlara ihtiyaç duyulduğu görülüyor” açıklamasını yaptı.

İnşaat mühendisliğine başvurular yükselişte 

İş arayanların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonların, geçen yıla göre değişimi incelendiğinde, İnşaat Mühendisliğinin yüzde 66,5’le başvurularını en fazla artan pozisyon olduğu görülüyor. İnşaat Mühendisi pozisyonunu yüzde 48.3 ile Mimar, yüze 44,6 ile AR-GE Mühendisi, yüzde 26,2 ile İş Güvenliği Uzmanı ve yüzde 13,5 ile de Avukat takip ediyor.

Turizm geçen yılın üstünde bir performans gösterdi 

Ağustos ayında yayınlanan iş ilanlarının, Ağustos 2017’ye göre iş günü sayısı baz alınarak yapılan sektörel değerlendirmesine göre; yayınlanan ilan sayısı Turizm sektöründe yüzde 47, Bilişim sektöründe yüzde 43, Tekstil sektöründe yüzde 34 artış gösterdi.

Kariyer.net verileri şehirler bazında incelendiğinde, en çok iş ilanı yayınlanan yerin İstanbul Avrupa yakası olduğu görülüyor. İstanbul Avrupa yakasında Anadolu yakasına göre % 35 daha fazla iş ilanı yayınlanması bir diğer dikkat çekici veri olarak ortaya çıkıyor. Diğer yandan yayınlanan iş ilanlarının geçtiğimiz yıla göre hangi şehirlerde arttığı incelendiğinde; İzmir’inyüzde 37’lik oranla geçen yıla göre en yüksek artışı yakalayan şehir olduğu, onu yüzde 33 ile İstanbul Avrupa’nın, yüzde 31 ile Antalya’nın, yüzde 30 ile de Kocaeli’nin izlediği görülüyor.

Mavi yakada “Sekreter” ve “Garson” pozisyonlarına talepler yoğunlaştı 

Kariyer.net’in mavi yaka çalışan arayan işverenlerle, evinin yakınında bir iş arayan mavi yaka çalışanları buluşturan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre; Ağustos ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan pozisyonlar sırasıyla Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Aşçı olarak sıralanıyor.

 

Kariyer net – Yeni Mezun Alımında Hizmet Sektörü Zirvede
 

19 yıllık tecrübesi ve gelişmiş teknik altyapısıyla iş arayanlarla işverenleri doğru işle buluşturan Kariyer.net verilerine göre, 2018 yılı içinde yeni mezunların en çok başvuru yaptığı pozisyonlara bakıldığında Makine Mühendisliği pozisyonunun ilk sırada yer aldığı görülüyor. Yabancı dil bilgisi sıralamasında İngilizce ve Almanca hâkimiyetini korurken Arapça’nın yeni mezunların radarına girdiği göze çarpıyor. 

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, istihdam piyasasının nabzını tutmaya ve iş gücüne ait yeni içgörüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Kariyer.net üyesi yeni mezunların iş başvurularına ilişkin yapılan değerlendirme; yeni mezunların ilgi gösterdiği sektörler, pozisyonlar, başvurular ve sertifikalar konusunda çarpıcı veriler sunuyor.

En çok başvuru Makine Mühendisliği’ne

Yeni mezunların 2018 yılında yaptığı başvurulara bakıldığında ilk sırada Makine Mühendisliği pozisyonunun yer aldığı ortaya çıkıyor. İnsan Kaynakları Uzmanı ikinci sırada bulunurken, diğer pozisyonlar şöyle sıralanıyor: Üretim Mühendisi, Hemşire, İnşaat Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi, Satış Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Mimar ve Proje Mühendisi.

Arapça en çok tercih edilen 3. dil

Yeni mezun alımı yapan şirketlerin ilanlarında en çok tercih ettiği yabancı diller ile yeni mezunların CV’lerine eklediği yabancı diller incelendiğinde, ilk iki yabancı dil İngilizce ve Almanca olurken, Arapça’nın listenin 3. sırasında yer aldığı görülüyor. Fransızca ve Rusça ise yeni mezunların özgeçmişlerine ekledikleri diğer diller olarak ilk 5’e giriyor.

Yeni mezunların en çok başvuru yaptığı sektör: Üretim

2018 yılı verilerine bakıldığında, yeni mezunların en çok Üretim/Endüstriyel Ürünler sektörüne başvurduğu görülüyor. Sağlık sektörü ikinci sırada yer alırken, diğer sektörler Hizmet, Bilişim ve Tekstil şeklinde sıralanıyor.

En çok yeni mezun alımı yapan sektör: Hizmet

En çok yeni mezun alımı yapan sektörlere bakıldığında, Hizmet sektörünün ilk sırada yer aldığı ortaya çıkıyor. Bu sektörü, Bilişim, Tekstil, Sağlık, Üretim/Endüstriyel Ürünler, Otomotiv, Turizm, Elektrik/Elektronik, Ticaret ve Danışmanlık sektörleri izliyor. 

Yeni mezunlar arasında en çok alınan sertifika “İngilizce Dil Eğitimi”

Yeni mezunların özgeçmişlerinde en çok bulunan sertifikalara bakıldığında ilk sırada İngilizce sertifikası yer alıyor. Pedagojik Formasyon en çok tercih edilen ikinci sertifika olurken bunu, İnsan Kaynakları Yönetimi, Bilgisayar Programcılığı ve Auto-Cad sertifikası takip ediyor.

En çok yeni mezun İktisat’tan ve Makine Mühendisliği’nden

Kariyer.net’in 360 binden fazla yeni mezun adayın bulunduğu veri tabanındaki özgeçmişlere bakıldığında, ilk sırayı, İşletme Bölümü mezunları alıyor. Bu bölümü İktisat, Makine Mühendisliği, Elektrik/Elektronik Mühendisliği, Kamu Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği, bölümleri izliyor.

İnsan Kaynakları en çok başvurulan stajyerlik pozisyonu

Yeni mezunların en çok başvurduğu stajyerlik pozisyonları incelendiğinde, İnsan Kaynakları Stajyeri en çok başvuru yapılan stajyerlik pozisyonu olarak öne çıkıyor. Pazarlama Stajyeri ikinci sırada yer alırken Proje Stajyeri, Satış Stajyeri, Yazılım Stajyeri, Stajyer Mühendis ve Finans Stajyeri de en çok başvurulan diğer stajyerlik pozisyonları olarak karşımıza çıkıyor.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: Adaylarımızın hedefledikleri kariyere ulaşmaları için bugüne dek çok sayıda aksiyonu hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz”

Kariyer.net olarak, adaylara kariyerleri boyunca yol arkadaşı olma misyonuyla hareket ettiklerini ifade eden Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Veri tabanımızda yer alan üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların hedefledikleri kariyere ulaşmaları için bugüne dek çok sayıda aksiyonu hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Örneğin, bu yılın başından itibaren gerçekleştirdiğimiz ‘Off The Record’ adlı canlı yayın panellerinde iş hayatına yeni atılan adaylarımıza sektörler hakkında bilinmeyenleri aktarıyoruz. Her hafta düzenlediğimiz ‘Kariyer.net Yayında’ adlı canlı yayın eğitimlerimizde adaylarımızın kariyerleriyle ilgili merak ettiği konularda onlara destek oluyoruz. Profesyonel mülakat simülasyonu olan ‘Interview Challenge’ etkinliğimizde üniversite öğrencilerini mülakatlara hazırlıyoruz. Adaylarımızı iş hayatıyla ilgili merak ettiği tüm konularda Kariyer Rehberi adlı blogumuzda yer alan güncel içeriklerle bilgilendiriyoruz. Ayrıca,her yıl onlarca üniversitede ‘Kariyer Tüyoları’ semineri gerçekleştirerek üniversite öğrencilerine yol gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de adaylarımıza kariyerleri boyunca verdiğimiz desteği genişletmeye ve destek olmaya devam edeceğiz.” 

Kariyer.net hakkında

1999’dan bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle, iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 25 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 83 binin üzerinde firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Kariyer.net, İstanbul Ümraniye ve Yeşilköy ofislerinin yanı sıra Sakarya, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, İzmir, Samsun ve Trabzon’da bulunan ofisleriyle müşteri ve adaylarına hizmet veriyor.

Temmuz ayının şampiyonu Mühendislik

Kariyer.net, dokuz yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasına ilişkin güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Temmuz ayı verilerine göre, ilan sayısı en fazla olan 10 pozisyon sıralamasında Mühendislik ilk sırada yer aldı. Firmaların açtıkları yeni ilanlardaki tecrübe taleplerine bakıldığında ise tecrübesiz aday talepleri geçen yıla göre yüzde 87,4 arttı.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İstihdam Endeksi verilerine göre, Temmuz ayında yeni iş ilanı sayısı 18.748 olarak gerçekleşti. Yeni iş ilanları iş günü ortalamasına bakıldığında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında, bir önceki aya göre ise yüzde 11 oranında artış görüldü.

Başvurularda“Mühendislik” birinci sırada 

Temmuz ayında en çok ilan yayınlayan 10 pozisyon sıralamasında Mühendislik ilk sırada yer alırken, mühendislik ilanlarında geçtiğimiz aya göre yaklaşık yüzde 10’luk artış görüldü. Mühendislik pozisyonunu Muhasebe Elemanı ve Teknisyen izledi. Bu pozisyonların ardında ise, sırayla Mağaza Müdürü, Tekniker, Satış Müdürü ve İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonları yer aldı.Geçtiğimiz aya göre başvurularında en çok artış görülen mühendislik pozisyonu yüzde 47’lik artışla Bölge Satış Mühendisliği oldu. İmalat Mühendisi ve Uygulama Mühendisi yüzde 25’lik artış oranlarıyla ikinci sırada yer aldı. Sıralamaya göre, Ürün Geliştirme Mühendisi, Kıdemli Yazılım Geliştirme Mühendisi, Tasarım Mühendis, Kimya Mühendisi, Metalurji Mühendisi, Java Yazılım Mühendisi ve Elektrik Elektronik mühendisliği pozisyonları da başvurularında en çok artış görülen mühendislik pozisyonu olarak yer aldı.

Yeni ilanlardaki tecrübesiz aday talebi geçen yıla oranla yüzde 87,4 arttı 

Firmaların yayınladıkları yeni iş ilanlarında, tecrübe beklentilerine bakıldığında tecrübesiz adaylara olan talebin geçen yıla oranla yüzde 87,4 arttığı görüldü. Yeni ilanlarda “Tecrübesiz” çalışan arayışının en çok arttığı pozisyonlar arasında da Mühendislik pozisyonları öne çıkıyor. Şirketlerin tecrübesiz olarak açtıkları ilan sayılarında artış gösteren pozisyonlara bakıldığında; Makine Mühendisliği, geçen yıla göre yüzde 89 artmasıyla dikkat çekerken, yine tecrübesiz olarak aranan mühendislik dışı pozisyonlarda geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 4 kat artışla “Muhasebe Elemanı” ön plana çıktı.

Uzmanlık gerektiren pozisyonlarda, açılan ilanlara bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32, Haziran ayına göre ise yüzde 7 artışla İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı fark yaratırken, Muhasebe Sorumlusu, yüzde 26’lık artışla ikinci, Yazılım Mühendisi ise yüzde 21 artışla üçüncü sırada yer aldı.

İlk 10’a giren diğer pozisyonlar ise şöyle sıralandı: Muhasebe Uzmanı, Makine Mühendisi, Üretim Mühendisi, Yazılım Uzmanı Yazılım Geliştirme Uzmanı, Proje Mühendisi ve Elektrik Elektronik Mühendisi.

Bilişim” İstanbul ve Ankara’da en çok başvuru alan sektör 

Kariyer.net verileri şehirler bazında incelendiğinde, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda “tekstil”, Anadolu Yakası’nda ise “bilişim” sektörlerinin daha fazla ilana sahip olduğu ve hakimiyetlerini korudukları görüldü. “Bilişim” sektörü Ankara’da da en fazla başvuru alan sektör olarak dikkat çekti. Tüm Türkiye’de Temmuz ayında en çok ilan yayınlanan sektörler arasında Tekstil birinciliğini devam ettirirken, onu Üretim-Endüstriyel Ürünler, Bilişim, Hizmet, Yapı ve Sağlık takip etti. Turizm sezonu olmasının da etkisiyle, Turizm sektörü yüzde 32 ile ilan sayısında geçen yıla göre en çok artış yakalayan sektör oldu. Turizmi yüzde 27 ile Üretim-Endüstriyel Ürünler takip ederken, Gıda sektörü yüzde 24 artışla üçüncü sırada yer aldı.

Mavi yaka, telefonla en çok “Sekreter” ve “Garson” pozisyonlarına başvurdu 

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasının nabzını tutan mobil uygulaması İşin Olsun’un verilerine göre, Temmuz ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan pozisyonlar sırasıyla Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Aşçı olarak sıralandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “100 günlük eylem planındaki başlıkların, önümüzdeki dönemde istihdam piyasasına etkilerini birlikte takip edeceğiz.” 

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Temmuz 2018 verilerine ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “İstihdam Endeksi verilerine göre Temmuz 2018’de tüm Türkiye’de 18.748 yeni ilan yayınlandığını ve günde yayınlanan ilan ortalamasının geçtiğimiz yıla göre %11 arttığını görüyoruz. Sektörler bazında verileri incelediğimizde ise Temmuz ayında Tekstil, Üretim-Endüstriyel Ürünler ve Bilişim sektörlerinin istihdamı canlı tuttuğunu söyleyebiliriz. En çok başvuru alan 10 pozisyona bakıldığında mühendisliğin ilk sırda yer aldığı, onu muhasebe elemanın izlediği görülüyor.

Yayınladığımız İstihdam Endeksinde çıkan ilginç sonuçlardan biri ise; firmaların açtıkları yeni ilanlardaki tecrübe taleplerine bakıldığında, tecrübesiz adaylara olan talebin geçen yıldan bu yana yüzde 87 oranında artması olarak görülüyor. “Tecrübesiz” olarak çıkılan ilanlardaki artışın en fazla gözlendiği pozisyonlarda “Mühendislik” ilk sırada yer alırken, Mühendislik başlığı altında “Makine Mühendisliği” pozisyonu dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan “İlk 100 günlük eylem planı”nda yer alan “nitelikli iş gücü yetiştirilmesine yönelik programların katılımcı sayısının artırılması” ve “istihdamın artırılması için işverenlere sağlanan teşviklere ek olarak, kadınlara, gençlere ve engellilere sunulan imkanların genişletilmesi” başlıklarının önümüzdeki dönemde istihdam piyasasına etkilerini birlikte takip edeceğiz.”

 

Sahurda 1,5 milyon iş başvurusu yapıldı!

Kariyer.net, dokuz yıldır her ay düzenli olarak açıkladığı İstihdam Endeksi ile istihdam piyasasına yönelik güncel verileri paylaşmaya ve yeni iç görüler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Mayıs ayı verilerine göre, Ramazan ayında iş başvuruları hız kesmeden devam etti. Sahur saatlerinde 1,5 milyon iş başvurusu yapıldı. Muğla ve Antalya’ nın zirvede bulunduğu Turizm sektöründe hareketlilik Mayıs ayında da devam etti.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net tarafından yayınlanan İstihdam Endeksi’nin Mayıs 2018 verilerine göre; yeni iş ilanı sayısı 21.348 olarak gerçekleşti. Yeni iş ilanlarında bir önceki aya göre yüzde 7, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 18 artış yaşandı. Artışın geçtiğimizin yılın ve sezonsallığın üzerinde gerçekleşmesi güven verdi.

Ramazan ayına yönelik yapılan değerlendirmede, iş başvurularının özellikle sahur saatlerinde ve sahurun bitiminde yapıldığı görüldü. Saat 02.00’de yapılan iş başvuruları bir önceki aya göre yüzde 65 saat 03.00 ’te yapılan başvurular ise yüzde 154 oranında arttı. Saat 04.00 ’te, sahurun bitiminde yapılan iş başvurularının ise yüzde 250 arttığı ortaya çıktı. Ramazanla birlikte akşam saatlerinde yapılan başvurular ise iftar nedeniyle azaldı. Saat 20.00’de yapılan başvurularda bir önceki aya göre yüzde 22, saat 21.00’de yapılan başvurularda ise yüzde 15’ lik düşüş yaşandı.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, “İstihdam piyasası, Ramazan ayında da hareketliliğini sürdürdü”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Mayıs 2018 sonuçlarına yönelik şu açıklamayı yaptı: “İstihdam Endeksi’ nin Mayıs verileri, Ramazan ayında canlılığın devam ettiğini gösteriyor. Yeni ilan sayısının bir önceki aya göre yüzde 7, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 oranında artması istihdam piyasası için umut verici bir gelişme. Bu veri ayrıca güncel istihdam piyasasında negatif bir iklimin olmadığını da gösteriyor. Devam eden teşvikler ile üniversiteden yeni mezun olan adaylara yönelik programların Mayıs ve Haziran aylarında açılması; bu hareketliliğin arkasındaki nedenlerden bazıları. Diğer yandan Turizm sektöründeki canlılık, yaz sezonu öncesi Muğla ve Antalya’da ki turizm işletmelerinin istihdam eksiklerini tamamlamak istemesiyle Mayıs ayında da devam etti. Gıda, Hizmet ve Perakende sektörleri de ivme kazanan sektörler arasında yer aldı. Kariyer.net olarak İstihdam Endeksi kapsamında sadece ilan sayıları üzerinden değil; her ay işlediğimiz 10 milyona yakın iş başvurusu üzerinden de değerli iç görüler elde ediyoruz. Mayıs ayını incelediğimizde Ramazan ayının gelişinin iş başvurusu davranışını da etkilediğini, iş değiştirmeyi düşünen adayların sabaha karşı, sahur saatinde 1.5 milyon başvuru yaptığını görüyoruz.”

Eğitimli adayların iş arayışı artıyor

Başvuru yapan adayların eğitim durumuna bakıldığında, bir yıl önceye göre üniversite mezunu ve doktoralı adayların başvurularının arttığı ortaya çıktı. Nisan ayına göre en yüksek başvuru yapanların üniversite seviyesindeki adaylar olduğu görüldü. İkinci sırada yüksek lisans seviyesindeki adaylar, üçüncü sırada ise ön lisans seviyesindeki adaylar yer aldı.

Bir önceki aya göre başvurulan ilan sayısı en fazla artan mühendislik pozisyonu Satın Alma Mühendisi (+%14) oldu. Bu pozisyonu yüzde 12 artış oranıyla Tekstil Mühendisi, yüzde 8 ile de Çevre Mühendisi pozisyonu izledi.

Muğla’da istihdam piyasası canlılığını koruyor

Mayıs ayında ilan sayısı en fazla olan ilk 10 şehre ilişkin yapılan değerlendirmede, Muğla’nın geçen yılın aynı ayına göre en çok artış yakalayan şehir olduğu ortaya çıktı. Bodrum, Marmaris gibi Türkiye’nin önemli turistik beldelerini barındıran Muğla’daki işlere yapılan başvurularda, bir yıl önceye göre yüzde 42’lik bir artış kaydedildi. Muğla’nın ardından yüzde 34’le İzmir, yüzde 33’le Tekirdağ, yüzde 32 ile Kocaeli’ de artış görüldü.

Turizm sektörü hareketliliğini korudu

Mayıs ayında geçen yıla göre tüm sektörler iş alımlarını artırdı. Tekstil sektörü Mayıs’ta da liderliğini korurken, en çok artış yakalayan yüzde 41 ile Turizm oldu. Turizm sektörünü, yüzde 34’le Gıda, yüzde 31’le Hizmet sektörleri takip etti. En çok ilan yayınlanan ilk 10 sektör arasında geçen aya göre en çok artış yakalayan sektör ise yüzde 7 ile Perakende sektörü oldu.

Çağrı Merkezi Elemanına ihtiyaç arttı

Mayıs ayında en çok eleman aranan ilk 10 pozisyona bakıldığında; Satış Temsilcisi pozisyonunun ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı. Bu sıralamada yer alan ilk 10 pozisyon arasında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6 ile Tekniker pozisyonunda yaşandı. Geçen yıla göre en yüksek değişim ise yüzde 40 artışla Çağrı Merkezi Elemanı pozisyonda görüldü.

Eczane Elemanı pozisyonuna ihtiyaç artıyor

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasına yeni bir soluk getiren ve bugüne kadar 1,5 milyondan fazla kişi tarafından indirilen mobil uygulaması İşin Olsun’ un verilerine göre, Mayıs ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan pozisyonlar sırasıyla Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Vasıfsız Eleman olarak sıralandı. Yayınlanan yeni iş ilanlarına bakıldığında; üstte bahsedilen popüler pozisyonların arasına Eczane Elemanı pozisyonunun da eklendiği görüldü.

 

Türkiye Seçime Giderken İstihdam Piyasası Canlılığını Koruyor

15.05.2018 – Kariyer.net tarafından her ay açıklanan İstihdam Endeksi’nin Nisan 2018 verileri, istihdam piyasasındaki canlılığın, 24 Haziran seçimleri öncesinde de devam ettiğine işaret etti. Nisan ayında yayınlanan yeni iş ilanı sayısı geçen yıla oranla yüzde 22 artarken, Turizm geçen yılın aynı ayına göre en çok ilan yayınlanan sektör olarak zirvedeki yerini korudu. Proses Mühendisliği en çok ihtiyaç duyulan mühendislik dalı, İngilizce Öğretmenliği ise en çok talep edilen öğretmenlik branşı oldu.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Nisan 2018 verileri, istihdam piyasasında canlılığın devam ettiğini gösterdi. Nisan ayında yeni yayınlanan iş ilanı sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 22 artış gösterdi ve 19.982 olarak gerçekleşti.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İstihdam seferberliğinin meyveleri alınıyor”

İstihdam Endeksi Nisan 2018 sonuçlarını değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, istihdam piyasasında olumlu tablonun Nisan ayında da devam ettiğini belirtti. Uysal, “Nisan ayında, yeni yayınlanan iş ilanı sayısında bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında artış kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan teşviklerin, istihdama olumlu yönde yansımaya başladığını görüyoruz. Örneğin, geçtiğimiz aylarda İmalat ve Bilişim sektörlerinde, mevcut istihdama eklenecek her bir çalışanın tüm sigorta primlerinin ve vergilerinin devlet tarafından karşılanacağına dair bir açıklama yapılmıştı. Verilerimize göre, yayınlanan ilan sayısı en fazla olan şehirler olarak İstanbul, Ankara ve İzmir sıralanıyor; bu üç şehirde de Tekstil, Bilişim ve Üretim/Endüstriyel Ürünler sektörleri ön plana çıkıyor. Bu gelişmelerden hareketle, istihdam piyasasındaki olumlu havanın 24 Haziran seçimleri öncesinde devam ettiğini söyleyebiliriz” dedi.

Üniversite mezunlarının başvurularında artış sürüyor

Başvuru yapan adayların eğitim durumuna göre yapılan değerlendirmede, bir yıl önceye göre eğitim durumu üniversite ve doktora seviyesindeki adayların başvurularının arttığı ortaya çıktı.

Proses mühendisliği yükselişte

Geçtiğimiz aya göre başvurulan ilan sayısı en fazla artan ilk 10 mühendislik pozisyonuna bakıldığında ise Proses Mühendisi pozisyonunun %21 artış oranıyla ilk sıraya yükseldiği görüldü. Bu pozisyonu %13 artış oranıyla Gıda Mühendisi, yüzde 10’la da Teknik Ofis Mühendisi pozisyonu izledi.

En çok ihtiyaç İngilizce Öğretmenliği’ne

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, yeni öğretim yılı için başlayan hazırlıklar Kariyer.net verilerine de yansıdı. İlan sayısı en fazla artan 10 öğretmenlik branşına bakıldığına ilk sırada İngilizce Öğretmenliği’nin yer aldığı görüldü. İngilizce Öğretmenliği’ni sırasıyla Sınıf Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği ile Fizik Öğretmenliği branşları takip etti.

Muğla’da yaza doğru istihdam piyasası canlandı

Nisan ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan ilk 10 şehre ilişkin yapılan değerlendirmede, Muğla’nın yüzde 57’lik bir artışla, geçen yıla göre en çok artış yakalayan şehir olduğu ortaya çıktı. Muğla’nın ardından yüzde 43’le Tekirdağ ve yüzde 40’la Antalya geldi.

Her şehrin lokomotifi farklı bir sektör oldu

Nisan ayında en çok ilan yayınlanan ilk 10 sektör arasında, geçen yıla göre en çok artış yakalayan sektör, yüzde 48’le Turizm oldu. Şehirler bazında başvuru alan ilanların, sektörler açısından değerlendirmesine bakıldığında ise şu tablo ortaya çıktı: İstanbul’da Tekstil ve Bilişim, İzmir’de Üretim/Endüstriyel Ürünler, Ankara’da Bilişim, Bursa’da Otomotiv, Tekirdağ ve Adana’da ise Sağlık.

Turizm canlandı Resepsiyonist ihtiyacı arttı

Nisan ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan pozisyonlara bakıldığında, Satış alanında yer alan pozisyonların başı çektiği görüldü. Turizm sektöründe yaşanan hareketlilik ise Resepsiyonist pozisyonuna yansıdı ve Resepsiyonist pozisyonu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58 artış yaşadı.

Mavi yakanın en çok telefonda başvurduğu pozisyon “Garson” oldu

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasına yeni bir soluk getiren mobil uygulaması İşin Olsun, Nisan 2018 sonu itibarıyla 1,4 milyondan fazla indirildi. Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına ışık tutmak amacıyla yararlandığı İşin Olsun verilerine göre, Nisan ayında uygulama içerisinden en çok başvuru alan mavi yaka pozisyonlar sırasıyla, Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Çağrı Merkezi Elemanı ve Kasiyer oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Şoför/Sürücü Temizlik Görevlisi ve Aşçı olarak sıralandı.

İstihdamda ilkbahar hareketliliği

Kariyer.net’in istihdam piyasasının nabzını tuttuğu İstihdam Endeksi’nin Mart 2018 verileri açıklandı. Yeni iş ilanı sayısı geçen yıla oranla yüzde 29, Şubat ayına oranla yüzde 16 artış gösterdi. İstihdam piyasasında baharın hareketli geçtiğini gösteren endeks sonuçlarına göre, Turizm sektöründe ve bu sektörün etkin olduğu Antalya, Muğla ve İzmir gibi şehirlerde önemli hareketlilik gözlemleniyor.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Mart 2018 verileri açıklandı. Buna göre yeni iş ilanı sayısı 22.307 olarak gerçekleşirken, geçen yıla oranla yüzde 29, bir önceki aya oranla ise yüzde 16 artış gerçekleştiği kaydedildi.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “İstihdam piyasasında bahar hareketli geçiyor”

İstihdam Endeksi Mart ayı sonuçlarını açıklayan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, istihdam piyasasında bahar hareketliliğine dikkatleri çekti ve “Kariyer.net’te yayınlanan yeni iş ilanı sayısından hareketle İstihdam piyasasına dair öngörülerimizi paylaştığımız İstihdam Endeksi’nin Mart sonuçları; istihdamda olumlu tablonun devam ettiğini gösteriyor. Son birkaç ayda olduğu gibi Mart ayında da, yeni yayınlanan iş ilanı sayısında bir önceki yıla göre yüzde 30’lar seviyesinde artış gözlemlendi. Bu durumun tek haneye yaklaşan işsizlik rakamlarının istikrarlı düşüşüne öncül bir gösterge olacağına inanıyoruz. İstihdam Endeksi verilerini sektörler bazında incelediğimizde; geçen yılın aynı ayına oranla yeni yayınlanan iş ilanlarında yüzde 58’lik artış gösteren Turizm sektörü öne çıkıyor. Turist sayısı ve gelirleri açısından bu yılı rekorla kapatması beklenen sektörde, yaza hazırlık tüm hızıyla devam ediyor. Diğer yandan Mühendis, Teknisyen ve Tekniker gibi teknik pozisyonlara olan yüksek talep de Üretim ve Endüstriyel Ürünler sektöründeki canlılığı gösteriyor. 22 Mart’ta Milli İstihdam Seferberliği kapsamında uzun dönemli ve yeni alanları kapsayan teşviklerin açıklanmış olmasının bu tabloya önümüzdeki dönemde olumlu yansımasını bekliyoruz” dedi.

En yoğun talep Satış Temsilcisine oldu

Mart ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan ilk 10 pozisyona bakıldığında Satış Temsilcisi pozisyonunun zirvede yer aldığı görülüyor. Sıralamada yer alan diğer pozisyonlar arasında, Çağrı Merkezi Elemanı pozisyonunda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 45; Teknisyen pozisyonunda yüzde 44; İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonunda yüzde 43 ve Mühendis pozisyonunda ise yüzde 40 oranında artış kaydedildi.

Turizm şehirlerinde canlılık istihdama yansıdı

Mart ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan ilk 10 şehre ilişkin yapılan değerlendirmede, Muğla’nın yüzde 55 ile geçen yıla göre en çok artış yakalayan şehir olduğu ortaya çıktı. Muğla’nın ardından yüzde 47 ile Antalya, yüzde 46 ile Tekirdağ, yüzde 41 ile İzmir sıralandı.

İstihdam endeksinde, şehirler bazında başvuru alan ilanların sektörler açısından değerlendirmesi de yapıldı. Buna göre başvuru alan ilan sayısı en fazla olan sektör İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Tekstil; Anadolu Yakası’nda Bilişim oldu. Muğla ve Antalya, Turizm sektörüyle ön plana çıkarken, İzmir ve Kocaeli’nde Üretim-Endüstriyel Ürünler, Tekirdağ ve Adana’da ise Sağlık sektörleri yer aldı.

Tekstil liderliği geri aldı

Mart ayının lider sektörlerine ilişkin yapılan değerlendirmede ise tüm pozisyonlarda geçen yıla göre artış yaşandığı görüldü. Şubat ayında liderliği Üretim ve Endüstriyel Ürünlere kaptıran Tekstil sektörü, Mart ayında yeniden liderliğe yükseldi. Uzun süredir liderliğini sürdüren Turizm sektörü ise en çok ilan yayınlanan ilk 10 sektör arasında hem geçen aya hem de geçen yıla göre en çok artış yakalayan sektör oldu.

Üniversite mezunlarının başvuruları arttı

Başvuru yapan adayların eğitim durumuna göre yapılan değerlendirmede ilköğretim mezunu olan adayların başvurularının Mart ayında azaldığı, üniversite seviyesinde olanların ise arttığı görüldü. Geçtiğimiz aya göre başvurulan ilan sayısı en fazla artan ilk 10 mühendislik pozisyonuna bakıldığında Kalite Kontrol Mühendisi pozisyonunun (+%23) ilk sırada yer alırken onu yüzde 22 artışla Saha Mühendisi ve yüzde 19 artışla Endüstri Mühendisi pozisyonu izledi.

Mavi yakanın en çok başvurduğu pozisyonlar: Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi oldu

Kariyer.net’in mavi yaka istihdam piyasasına yeni bir soluk getiren mobil uygulaması “İşin Olsun”un verilerine göre, Mart ayında en çok başvuru alan mavi yaka pozisyonlar sırasıyla, Sekreter, Garson, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Çağrı Merkezi Elemanı oldu. Telefonla en çok başvuru alan pozisyonlar ise Garson, Sekreter, Temizlik Görevlisi, Şoför/Sürücü ve Aşçı olarak sıralandı.

Kanal Finans’taki diğer kariyer ve istihdam piyasası haberleri