Ana Sayfa Haberler Kariyer ve İstihdam Piyasası Haberleri Kariyer &#821...

Kariyer – Çalışanları Mutlu Ederseniz, Siz de Mutlu Olursunuz

ders-anlatim-caglar

Çalışanları mutlu etmenin dolayısıyla verimliliği artırmanın yolu kendilerini rahat ve huzurlu hissedecekleri ‘mutlu ofisler’ kurmaktan geçiyor. 4B Akademi’nin kurucusu ve mobing uzmanı Çağlar Çabuk, “Çalışanınıza inanın, güvenin, onları dinleyin. Sıklıkla bravo deyin. İnsanların kendilerini doğru ifade etmelerini sağladığınızda neler başarabildiklerini göreceksiniz” diyor.

Çalışma biçimlerinin, ofis dizaynlarının, iş kültürlerinin ülkelerin coğrafi konumları, kültürel düzeyleri ve sosyal alışkanlıklarına göre değişiklik gösterdiğini biliyor musunuz? Örneğin çalışma ortamları kuzey ülkelerinde daha disiplinliyken, sıcak  iklime sahip ülkelerde daha rahat bir hal alıyor. Almanya’da tüm çalışma prosedürleri kurallarla belirlenirken, Yunanistan’da esnafın öğlen saatlerinde çalışmayı bırakıp siesta yapması normal karşılanıyor.

Ülkelerin iş alışkanlıkları ne olursa olsun başta internet olmak üzere, teknoloji harikası ürünler sayesinde ofisler giderek evrenselleşiyor. Çoğunluğunu Y Kuşağı’nın oluşturduğu günümüz çalışanlarını mutlu etmenin, dolayısıyla verimliliği artırmanın yoluysa, kendilerini rahat ve huzurlu hissedecekleri,  yüksek teknolojik özellikleri bünyesinde barındıran, geniş alanlara sahip,  sosyal aktivite, eğlence ve spor imkanlarının bulunduğu ‘mutlu ofisler’ kurmaktan geçiyor. Koçluk Platformu Derneği Başkanı ve 4B Akademi’nin kurucusu Çağlar Çabuk’a göre çalışanlar için konfor ve verim, ofislerin olmazsa olmaz kriterleri arasında yer alıyor. Google ve Microsoft gibi dünya devlerinin çalışanlarına ev rahatlığında çalışma ortamları sunduğunu hatırlatan Çabuk, “Google’ın çalışanları öğle molasında yüzüp, duşunu alıp tekrar işinin başına dönebiliyor. Kendisine değer verilen, yetenekleri önemsenen ve kendini geliştirmesine olanak sağlanan bir işyerinde çalışma isteği artar. Tabii işin içine yaratıcılığı destekleyen kültürel, sanatsal veya sportif aktivitelere dayalı motivasyon uygulamaları da eklenirse tüm bunlar hem çalışana, hem yöneticiye hem de kuruma artı değer olarak dönecektir. Günümüzün büyük bölümünü ofislerde geçiriyoruz ve ofiste eğlenmeden çok fazla zaman harcıyoruz” diyor.

Çalışanınıza inanın, güvenin

Profesyonel koçluk eğitmeni ve mobbing uzmanı olan Çabuk, çalışanın mutluluğunu artıracak bir başka unsurun da ofislerde motivasyon artırıcı etkinlikler düzenlemek olduğunu söylüyor. “Çalışanınıza inanın, güvenin, onları dinleyin” diyen Çabuk, küçük bir teşekkürün bile bazen çok önemli şeylere sebep olabileceğine dikkat çekiyor.

‘Sıfıra Sıfır Elde Var Mobing’, ‘Koçluk ve 4. Boyut’, ‘Yumuşak Güç’ kitaplarının yazarı mutlu çalışanlar için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Birlikte çalıştığınız insanlara sıklıkla bravo deyin ve teşekkür edin. İnsanlar üzerinde ne kadar az baskı hissederse o kadar özgür çalışırlar. Kendilerini doğru ifade etmelerini sağlayın ve kendilerini anlatmaları için izin verin. Bunları yaptığınızda neler başarabildiklerine siz bile şaşıracaksınız.”

Kanal Finans’taki diğer kariyer ve istihdam piyasası haberleri