Ana Sayfa Haberler Kariyer ve İstihdam Piyasası Haberleri Ailelerin %42...

Ailelerin %42’si Üniversite Eğitiminde Yurt Dışını Tercih Ediyor

HSBC Grubu’nun “Eğitimin Değeri: Daha Yükseğe” raporuna göre; dünya genelinde ailelerin %42’si çocuklarının üniversite eğitimini yurt dışında almasını istiyor. ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık çocuklarını yurt dışında okutmak isteyen ailelerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Bir çocuğun yüksek lisans da dâhil olmak üzere yurt dışı üniversite eğitiminin toplam maliyeti ise 157 bin 782 dolar civarında. 

HSBC Grubu’nun 15 ülkeden 8 binin üzerinde ebeveyn ile gerçekleştirdiği araştırma; ailelerin, çocuklarının üniversite eğitimine ilişkin planlarına yönelik çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. “Eğitimin Değeri: Daha Yükseğe” raporuna göre; dünya genelinde çocuklarının üniversite eğitimi için yurt dışı seçeneğini değerlendiren ailelerde artış yaşandı. Çocuklarının üniversite eğitimini yurt dışında almasını isteyen ailelerin oranı 2016 yılında %35 iken, bu yıl ailelerin beşte ikisinden fazlası (%42) çocuklarını üniversite eğitimi için yurt dışına göndermek istiyor.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yaklaşık yarısı (%49), yurt dışı üniversite eğitiminin çocuklarına sağladığı en büyük faydanın uluslararası bir kariyer olanağı olduğunu düşünüyor. Ebeveynler, yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi (%49) ile birlikte yeni deneyimler edinmek, farklı fikir ve kültürlerle tanışmanın (%48) da yurt dışı üniversite eğitiminin getirdiği kazanımlar arasında olduğunu ifade ediyor.

Kendi ülkeleri dışında okuyan öğrenci sayısı 4,6 milyonu aştı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre; Asyalı öğrenciler yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin %53’ünü oluşturuyor. Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) verilerine göre ise Çin’den geçen yıl 801 bin, Hindistan’dan 2015’te 64 bin ve Malezya’dan 64 bin öğrenci yurt dışına eğitim görmeye gitti.

Genel olarak bakıldığında; yurt dışında eğitim gören öğrenci sayısının 2017 yılında yükselmeye devam ettiği görülüyor. Yurt dışında eğitim gören öğrenci sayısının 2001 yılında 2,1 milyon iken, 2017 yılında 4,6 milyonu aştığı belirtiliyor.

Yurt dışı üniversite eğitimi için en çok tercih edilen ülke ABD

ABD, çocuklarının üniversiteyi yurt dışında okumalarını isteyen ebeveynlerin yaklaşık her ikisinden birinin (%47) ilk tercihini oluşturuyor. ABD’nin ardından Avustralya (%40), Birleşik Krallık (%39), Kanada (%25) ve Almanya (%23) ise en çok tercih edilen ilk beş ülke arasında yer alıyor. Çocuklarının yurt dışı üniversite eğitiminde ABD’yi tercih eden ebeveynlerin %86’sı ülkenin mezunlar için sunulan iş imkânları bakımından iyi olduğunu düşünüyor. Birleşik Krallık’ı tercih eden ebeveynlerin %94’ü üniversite kalitesinin yüksek olmasını, Kanada’yı tercih eden ebeveynlerin %83’ü ise öğrenciler için yaşam kalitesinin yüksek olmasını referans gösteriyor.

Yurt dışında eğitimin ortalama toplam maliyeti 157,782 dolar

Çocuklarının üniversite eğitimini yurt dışında almasını isteyen ebeveynlerin çoğunluğu (%73) kayda değer bir finansal katkı sağlamaları gerektiğini ve toplam eğitim maliyetinin ortalama 157 bin 782 dolar (71 bin 580 dolar lisans eğitimi, 86 bin 202 dolar yüksek lisans) olacağını öngörüyor. Ayrıca pek çok aile (%45) bir adım daha ileriye giderek çocuklarının öğrenim gördüğü ülkede gayrimenkul satın alımını değerlendirebileceğini belirtiyor.

Öte yandan ailelerin çocuklarının yurt dışında eğitim görmesi için harcama yapmaktan kaçınmamaları ev sahibi ülkelerin ekonomilerine büyük fayda sağlama potansiyeli taşıyor. IIE’nin araştırmasına göre; uluslararası yükseköğrenim öğrencileri ABD ekonomisine 2016 yılında 39,4 milyar dolar katkı sağladı. Bu da uluslararası yükseköğrenimi ABD’nin en büyük beşinci hizmet sektörü ihracatı haline getirdi.

Aileler için pratik adımlar

Yurt dışı üniversite eğitiminin sağladığı faydaları gözden geçirin: Üniversite eğitimini yurt dışında alması çocuğunuzun bağımsız olmasına ve iş imkânlarının artmasına yardımcı olabilir.

Maliyetler konusunda gerçekçi olun: Öğrenim ücreti, uluslararası seyahat, konaklama, günlük harcamalar ve kur dalgalanmaları gibi kalemlerin maddi etkilerini kapsayan bir plan yapın.

Planlama yapmaya erken başlayın: Eğitim için planlama ve birikim yapmaya erken başlanması, çocuğunuzun potansiyeline ulaşmasına ve maliyetlerin aile bütçesi üzerindeki etkisinin sınırlı olmasına yardımcı olacaktır. Profesyonel danışmanlık hizmeti almak planlama ve daha bilinçli seçimler yapmanıza destek olabilir. 

HSBC Grubu ‘Eğitimin Değeri – Daha Yükseğe’ Raporu Hakkında[1]:

Eğitimin Değeri – Daha Yükseğe Raporu, Haziran 2017’da yayınlanmış olup dünya genelinde 15 ülke ve bölgedeki 8 bin 481 ebeveynin görüşünü yansıtmaktadır. Araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Çin, Mısır, Fransa, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Malezya, Meksika, Singapur, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri yer almaktadır. Raporda yer alan bulgular, hâli hazırda eğitim alan (veya yakın zamanda alacak) 23 yaşında veya daha küçük en az bir çocuğu olan ailelerle ile yapılan ve tüm ülkeyi temsil eden bir ankete dayalıdır. Anket her bir ülkede en az 500 ebeveyn (üniversitede okuyan bir çocuğa sahip 150 aile dâhil olmak üzere) ile gerçekleştirilmiştir. Anket Birleşik Krallık’ta 1001 ebeveyn (üniversitede okuyan bir çocuğa sahip 202 aile dâhil olmak üzere) ile gerçekleştirilmiştir. Anket Çin’de 946 ebeveyn (İnci Nehri Delta Bölgesi’nden 504 aile dâhil olmak üzere) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma; Şubat 2017’de Ipsos MORI tarafından online olarak gerçekleştirilmiş olup, Mısır’da yüz yüze görüşmeler ile yapılmıştır. 

[1] Bu bültende, HSBC Holdings Plc. tarafından 2017 yılında yayımlanan Eğitimin Değeri-Daha Yükseğe Raporu’ndaki temel konular izin alınmak suretiyle özetlenerek verilmiştir. Bu dokümandaki HSBC Holdings Plc. tarafından verilen bilgilerin hiçbiri, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki banka hizmetleri yoluyla teklif, pazarlama ve satış sağlama amacıyla sunulmamıştır. Bu nedenle, bu doküman Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim kişilere yapılmış ya da yapılacak bir teklif olarak değerlendirilmemelidir.