Ana Sayfa Haberler Kara Cuma mı,...

Kara Cuma mı, Özgün Kampanya mı? Bindirinler İndirsin mi?

Amerika’nın kendi tatili olan ve Perşembe günleri kutlanan Şükran Günü’nün ardından gelen Cuma gününde normalde her yer tatil nedeniyle kapalı olacakken sabahtan dükkanlar açılır, öğleye kadar büyük indirimler yapılır. Kısa bir süre için büyük çaplı indirimleri gören Amerikalı tüketiciler de dükkanlara akın eder, kapılarda, kasalarda kuyruklar oluşur. İnsanlar aldıkça alır, satışlar artar, bu indirim gününe de Kara Cuma indirimi denir. Tabi ismin ortaya çıkışına dair çeşitli rivayetler vardır…

Zamanında insanlar tatilin ardından gelen günde açık dükkanları bulunca alışveriş etmek için yollara düşmüş, trafik birbirine girmiş, polisler kargaşadan ve yoğun trafikten dolayı o güne kara Cuma demişler, birinci rivayet bu…

Diğer rivayet ise muhasebe hesaplarından gelir. Muhasebede karda olmak siyah zararda olmak kırmızı renkle gösterilir. Büyük indirim kampanyasının ardından da birçok dükkan zarardan kara yani kırmızıdan siyaha geçermiş, kara Cuma ismi oradan gelmiş.

Ne var ki günümüzde Amazon’un çok büyük bir hacme ulaşması ile birlikte “Siber Pazartesi” Kara Cuma’yı geride bıraktı. Ancak bizim pazarlamacılarımız kampanya diye Kara Cuma yapmaya başladı. Şimdi, o şirket yaptı biz de yapalım geride kalmayalım diye yapan yapana.

Kampanya da güzel indirim de hele de bu enflasyonda çok lazım… Ancak…

Ancak Cuma’yı karatmak özenti ve taklitçilik kokan bir isim. Neyse ki Cuma’yı karartmayan ve kampanyasına ilham alarak özgün isimler verenler de var. Biz de basına ilan edilen kampanyaları ve halkla ilişkiler şirketlerinden gelen bildirimleri taradık, taklitçileri eledik kalanları derledik.

Vestel – Hayırlı Cuma’lar İndirimi

Vestel ‘Hayırlı Cumalar’ indirimlerine yaklaşık 50 üründe devam ediyor. Cep telefonundan televizyona, küçük ev aletlerinden çamaşır ve bulaşık makinesine seçili ürünlerde yüzde 60’a varan indirim yapan Vestel, elde ettiği gelirin yüzde 5’ini Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na bağışlayacak.

‘’Gözü Kara İndirim’’

Kiğılı, 23 Kasım Cuma günü ‘’Gözü Kara İndirim’’ kampanyası düzenliyor. Bu güne özel olarak uygulanan fırsatlarla yeni sezon ürünleri, %50 indirimin yanı sıra 3 adet ve üzeri alışverişlerde ek %20 indirimle sunuluyor.

“Şahane Cuma”

MediaMarkt, “Şahane Cuma” kapsamında gerçekleştireceği indirimlerle tüketicileri cazip fırsatlarla buluşturacak. Şahane Cuma ile başlayan ve bu hafta sonu boyunca da devam edecek olan avantajlı kampanya kapsamında; akıllı telefonlarda yüzde 33, notebooklarda yüzde 28, LED TV’lerde yüzde 25, oyunlarda yüzde 22, gaming monitörlerde yüzde 18’e varan indirimler uygulanacak. Kampanya süresince yüzlerce üründe de yüzde 70’i bulan indirimler müşterileri bekliyor.

“Efsane Cuma” – Hepsiburada.com indirimi

A101’de Muhteşem İndirim Günleri başlıyor! Türkiye’nin en yaygın yüksek indirim marketi A101, 23-24-25 Kasım 2018 tarihlerinde alışveriş severleri online alışveriş sitesinde Muhteşem Günlere davet ediyor.

Enflasyonla Mücadele Varken Black Friday’e Gerek Var mı?

Dünya çapında pek çok marka ve firmanın indirim yaptığı, müşterilerin indirimlerden faydalanabilmek için mağazalarda izdihama neden olduğu gün olan “ Kara Cuma” (Black Friday) yaklaşıyor. ABD merkezli ‘alışveriş çılgınlığı’ olarak başlatılan “Black Friday’in” yersiz olduğunu belirten Dünya Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı (DERSİAD) Mustafa Çınar: “Serbest piyasa ekonomisinde yer alan ve tüketiciye kolaylık sağlayan indirim, ödeme kolaylıkları ve kampanyalar ticareti canlandırmaktadır. Ekonominin dinamiklerinden olan ticaret ve tüketimin doğru seyrinde ilerlemesi hem üretici hem de tüketici açısından ekonomiye katkı sağlamaktadır. Ancak “Black Friday” tüketim çılgınlığının bir kaç yıldır ülkemizde de görülmesi tasvip ettiğimiz bir durum değil. Ekonomideki bu dinamiklerin, Kara Cuma adı altında bir güne sığdırılarak tüketim çılgınlığına dönüşmesi ve Müslümanların kutsal günü ile olumsuz ifade çağrıştıran “kara” kelimesinin birleştirilerek pazarlanmasını değerlerimiz açısından uygun bulmuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bizler için manevi anlamı olan Cuma gününün bu tür olağan dışı yöntemlerle anlamından koparılmasını kesinlikle doğru bulmadığını belirten Çınar, “İndirim, ödeme kolaylıkları ve kampanyaların sıklıkla olduğu günleri yaşıyoruz. Bayram alışverişlerimiz, ramazan alışverişlerimiz, hediyeleşme kültürümüz bu ekonomik dinamikleri etkileyen faktörlerdendir. Ayrıca başka bir kültür transferine de ihitiyaç yoktur ” dedi.

Çok Bindirdiniz Artık İndirin, Ne Derseniz Deyin!

Enflasyon, döviz kurunun anormal artışından önce de vardı, sonrasında iyice arttı. Depolardaki patates ve soğanlar yeni bulunsa da geçtiğimiz Mart, Nisan aylarında da bu satırları yazan aldığı 1 kilo soğanın 3’te birini çürüme ve çimlenme nedeniyle çöpe attı. Stokçuluk ve fırsatçılık uzun süreden beri vardı, artık bıçak kemiğe dayandı, ancak öyle ortaya çıktı…

Kimileriniz hatırlar, döviz kuru inmeye başlayınca twitterda kampanya başlamıştı döviz düştü, zamlar geri alınsın diye. Keza zamlar herkesin canını yakıyor, normal olarak ister “enflasyonla mücadele” ister “en şahanesinden kampanya” herkes indirimler olsun istiyor. Ancak adına kampanya, indirim dediniz zamanında bindirdiklerinizi azıcık ve göstermelik indirdiniz olmasın…

 

Ayça Şatıroğlu

22.10.2018