Ana Sayfa Haberler Kağıt ve Kağı...

Kağıt ve Kağıt Ürünleri İhracatı 1,28 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşti

Türkiye Kağıt ve Kağıt Ürünleri sektörü ABD ve Çin pazarında güçlü büyüdü

15.10.2020 – Türkiye kağıt ve kağıt ürünleri sektörü bu yılın ilk dokuz ayında 1,28 milyar dolarlık ihracat yaparak pandemi kaynaklı kayıplarını büyük oranda geri aldı ve geçen yılın ihracatını % 97 oranında yakaladı. Türk kağıt ve kağıt ürünleri sektörü bu dönemde büyük bir başarıya da imza attı ve Çin Halk Cumhuriyetini en çok ihracat yapılan beşinci ülke durumuna getirdi. Yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre değer bazında ihracat Çin’de yüzde 216,52, Amerika’da yüzde 106 büyüme gösterdi. Kilogram bazında ise Amerika’da yüzde 102, Çin’de yüzde 246,3 büyüme yakalandı. 

Türkiye, kağıt ve karton ürünleri sektörü, pandemi kaynaklı kayıplarını büyük oranda geri alarak Ocak-Eylül döneminde 1,28 milyar dolarlık ihracat yaptı. Özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül döneminde ciddi bir toparlanma yaşayan sektör, 2019 yılının aynı döneminde 1,32 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamına büyük oranda yaklaştı. Başta İngiltere olmak üzere, Almanya, ABD, Çin, Bulgaristan, Mısır, Fas, İsrail, Irak ve İran en çok ihracat yapılan ülkeler olurken, 2019 yılında ilk on sıralamasında yer almayan Çin’de gösterilen performans dikkat çekti. Çin’e kağıt ve kağıt ürünleri ihracatı 2020’nin ilk dokuz ayında değer bazında yüzde 216,52, miktar bazında ise yüzde 246,3 artış gösterdi.  Bir diğer önemli pazar olan Amerika’da ise söz konusu rakamlar yüzde 106 ve yüzde 102 olarak gerçekleşti. Dünya ticaretinde önemli ithalatçı konumunda bulunan Çin ve ABD’nin yanı sıra, Almanya’ya da söz konusu ürün kalemlerinde ihracat yüzde 9,22, Fas’ta yüzde 10.99 arttığı belirlendi. 

ABD, Çin ve Almanya pazarı iyiye gittiğimizi gösteriyor 

İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Alican Duran, kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün pandemi kaynaklı kayıplarını özellikle Haziran-Eylül dönemindeki üstün performansı ile büyük oranda geri aldığını söyledi. Sektörün ihracat pazarlarının ağırlıklı olarak endüstrisi gelişmiş ülkeler olduğuna dikkat çeken Duran, Türkiye’nin özellikle karton ambalajda Avrupa’nın üçüncü büyük üreticisi olduğunu kaydetti. Duran, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye kağıt ve kağıt ürünleri sektörü olarak pandemiye rağmen kimi alanlarda güzel gelişmeler yaşamadık. Yüzde 11’ini elinde bulundurduğumuz Avrupa karton ambalaj pazarı üretim sıralamasında İngiltere’yi de geride bırakarak iki basamak yükseldik ve üçüncü büyük üretici olduk. Hem bizim hem de uluslararası kurumların yaptığı araştırmalar burada daha da büyüyebileceğimizi gösteriyor. Şöyle ki; ECMA European Carton Makers Association 2018 European Carton Prospects raporuna göre, 2017-2022 yılları arasında Avrupa’da 555 bin tonluk bir üretim artışı olacak ve bunun yüzde 46’lık kısmı Türkiye’den sağlanacak. Pandemiye rağmen yaşadıklarımız da bunu gösteriyor. Bugün 87 ülkeye ihracat yapıyoruz ve hedefimiz 2020 ihracatını yıl sonu hedefine yakın bir noktada bitirmek ve 2021’e güçlü bir giriş yapmak.”

Sektörün Almanya, Çin ve ABD pazarlarındaki gelişimini de değerlendiren Duran, “Çok önem verdiğimiz Almanya, ABD ve Çin pazarlarında pandemiye rağmen Türkiye’nin yakaladığı satış grafiği, büyümemizin, kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün iyiye gittiğinin göstergesidir” ifadelerini kulandı.

 

Sektör İhtiyacını Yerli Üretimden Karşılayamıyor, İthalata Başvurmak Zorunluluk Oluyor

“2019 zorlu bir yıl olacak, yerli üretim desteklenmeli”

29.12.2018 – Türkiye ekonomisinin aynası konumunda bulunan oluklu mukavva sektörünün temsilcileri, 2019’un zorlu bir yıl olacağını öngörüyor. OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, sektörün hammaddelerinden biri olan kraft kağıt üzerindeki ek maliyetlerin ve vergi yüklerinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümeyi yakalaması için yerli üretimin desteklenmesi şart.” dedi.

Döviz kurlarındaki ani dalgalanmalar ve yüksek enflasyona bağlı ham madde maliyetlerindeki artışlar 2018 yılında Türk sanayisini zorlarken, oluklu mukavva üreticileri Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için öncelikle yerli üretimin üzerindeki ek maliyetlerin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Sektör olarak 2018 yılını yüzde 3- 3,5 civarında bir büyüme ile kapatacaklarını öngören Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, “Hükümetin 2019 yılı GSMH büyüme oranı tahmini olarak yüzde 2,3’tür. Sektörümüzün de bu oran civarında bir büyüme sergileyeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, 2018 yılını sektör açısından değerlendirerek 2019 beklentilerini ve öngörülerini paylaştı. 2018 yılının ilk yarısında oluklu mukavva sektörünün yüksek büyüme oranları elde ettiğini kaydeden Görenoğlu, “2018 ilk iki çeyreğinde sektörümüz yüksek büyüme oranları elde etmiş olmasına rağmen üçüncü çeyrekte geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında küçük bir büyüme kaydetti. Dördüncü çeyrekte bir miktar küçülme tahmin edilmekte. Sektörümüz gayri safi milli hasıladaki değişimle paralel büyüklükte bir değişim sergiliyor. 2018 yılını bir önceki yıla göre yüzde 3 civarında bir büyüme ile kapatacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Görenoğlu, yıllık üretimin 2018 sonu itibariyle 2 milyon 300 bin tona ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Sektörde Vergi Yükleri Maliyetleri Arttırıyor

Oluklu mukavva sektörünün ihtiyacı olan kağıtların yüzde 75-80’inin geri dönüşümden elde edildiğini belirten Görenoğlu, sektörün gündeminde olan sorunları şöyle aktardı:

Sektör İhtiyacını Yerli Üretimden Karşılayamıyor, İthalata Başvurmak Zorunluluk Oluyor

“Geri kalan yüzde 20-25’i ise kraft kağıt olarak tabir edilen birincil elyaf kraft-liner kağıtlardan oluşmaktadır. Ülkemizde kraft kağıt üreticisi tek bir işletme olup, ülkemizin ihtiyacının ancak %13-15’ini karşılayabilmektedir. Geri kalan %85-87’si ise ithal ediliyor.

Ne yazık ki, ABD’den ithal edilen kraftliner kağıtlarda yüzde 12,24 ile 19,96 oranları arasında; Finlandiya, Polonya, Rusya, Brezilya’dan ithal edilen kraft kağıtlara da yüzde 5 ile yüzde 11,34 oranlarında anti damping vergisi uygulanmaktadır. Bu vergilerin yanı sıra ABD’den ithal edilen kağıtlara Ağustos 2018 tarihinden itibaren %20 oranında ek vergi konulmuştur. Sektör ihtiyacını yerli üretimle karşılayamadığı için zorunlu olarak ithalata başvuruyor.

Bu sebeple anti-damping önlemleri ve ek vergiler sektörün dışa bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi azaltmayı dahi sağlamamaktadır. Getirilen vergiler yabancı firmaları cezalandırmaktan uzak. Ancak her getirilen ek mali yükümlülük enflasyonist etki yarattığı için maalesef tüketiciler cezalandırılıyor. Özellikle yaş meyve sebze ihracatında yüzde 100’e varan oranda yaygın olarak kullanılan kraft kağıtlara getirilen her vergi enflasyonist bir etki yaratıyor.

Gıda Ambalajlamada da Kraft Kağıt Kullanılıyor

Ticaret Bakanlığı bir yandan gıda enflasyonunu düşürmek için tedbirler alırken, aynı Bakanlığın bir başka birimi gıda enflasyonuna olumsuz etki yaratacak gıda ambalajlamada yüzde 100 kullanılan kraft kağıtlara vergi getiriyor. Sektörümüzün üzerindeki ek maliyetler ve vergi yüklerinin kaldırılmaması halinde 2019 bizim açımızdan zorlu bir yıl olacak.” Temennimiz hükümetimizin bir an evvel Türk ekonomisine hiçbir fayda sağlamayan anti-damping ve ek vergileri kaldırmasıdır.