Ana Sayfa Haberler İVME Finansma...

İVME Finansman Paketi Nelere Odaklanacak, Hangi Sektörlere Yarayacak?

24.05.2019 – Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ihracata yönelik sektörler için “İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi açıkladı.

Bakan, hükümetin ihracat potansiyeline sahip ancak ithalat bağımlılığı nedeniyle hareket alanı bulamayan sektörler için 30 milyar TL tutarında bir finansman paketi sağlayacağını belirtti. Hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlenen alanlardan hammadde ve ara malı üretiminde 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 10 yıl olmak üzere- 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak. Ayrıca, 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz -azami 5 yıl olmak üzere- 30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verilecek. Paket öncelikli olarak orta-yüksek teknoloji ve ileri teknoloji ürün ve sektörlere sunulacak ve yıl sonuna kadar sağlanacak.

Kredilerin enflasyona ya da devlet iç borçlanma senedine endeksli olacağı belirtilirken, enflasyonda önümüzdeki aylarda beklenen düşüş göze alındığında finansman paketinin faizinin anlamlı bir şekilde düşmeye başlayacağı ve paketin avantajlarını artacağını belirtildi. Albayrak ayrıca Türkiye ekonomisinin Haziran’dan itibaren itibaren cari fazla vereceğine de işaret etti.

Açıklamalara göre paketin ekonomik etki odağı aşağıdaki şekilde olacak:

  • ihracatçı sektörlerin ithalat bağımlılığını azaltmaya dönük olarak kimya/eczacılık, plastik/kauçuk, sentetik iplik, kağıt/karton ve baskı materyalleri gibi alanlarda kullanılmak 
  • makina imalatını desteklemek
  • tarımsal üretimi artırmak için kullanılacak.

Program kapsamında sene sonuna kadar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kanalından 30 milyar TL kredi kullandırılması planlanıyor.

İş Yatırım konu ile ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak tarafından açıklanan İVME Finansman Paketi” günün en önemli gelişmesiydi. Cari açığı azaltacak, istihdamı artıracak, teknolojik anlamda katma değer yaratabilecek sektörlere kamu bankaları yoluyla 30 milyarlık destek içeren paket ile ekonomide sert iniş tehlikesi bertaraf edilmek isteniyor.

Enflasyon veya DİBS faizleri üzerine iki üç puanlık fark eklenerek uygun maliyetle sunulacak olan kredi şirketlere can suyu sağlamakta etkili olabilir. Ancak geçmiş dönemde uygulanan paketlerin sınırlı etki yaratması piyasaların İVME paketine de de temkinli yaklaşmasına sebep olacaktır.