Ana Sayfa Haberler İTÜ Öğrencile...

İTÜ Öğrencileri Rüzgârla Çalışan Araba Üretiyor

Rüzgarla Yarışan Değil, Rüzgarla Çalışan Araba Üretiyorlar

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, İTÜ öğrencileri, rüzgar enerjisi ile gidecek otomobil üretiyor. Özel mühendislik ile kompozit ve alüminyumdan üretilen rüzgar arabası Hollanda’da düzenlenecek yarışlarda Türkiye’yi temsil edecek.

Hollanda’da düzenlenecek rüzgar otomobillleri yarışmasına hazırlanan İstanbul Teknik Üniversiteli 4 genç, tamamen rüzgar mekanik enerjisi ile çalışan bir otomobil imal ediyor. Proje aşaması 10 ay süren aracın üretimi çalışmaları ise 8 haftadan bu yana Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde devam ediyor. Alüminyum ve kompozit malzemelerden yüksek mühendislik kullanılarak yapılan otomobil, rüzgardan pervane ile aldığı gücü mekanik aktarma organları ile tekerleklere naklederek ilerleyecek.

Rüzgar enerjisinin her alanda kullanılabileceğini ispatlamak için hayata geçen proje hakkında bilgi veren İTÜ İmalat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Emre Baydır, “Rüzgar takımında hem imalat sorumlusuyum, hem de şoförüm. Aracımız Hollanda’nın Helders kasabasında yapılacak rüzgar enerjisi ile çalışan araçlar yarışmasına katılacak. Türkiye’de bu yarışmaya tek katılan takım biziz. Bizim ve İTÜ’nün de bu yarışmaya ilk iştiraki olacak. Aracımızı Ayvalık’ta sponsorlarımızın desteği ile onların atölyelerinde yapıyoruz. Görüldüğü üzere aracımızın çoğu bitmiş durumda. Çok farklı malzemelerden yapılan, aslında farklı disiplinlerin birleşmesi ile ortaya çıkan bir araç. Rüzgar ile çalışan aracın yollara çıkması gelecekte pek mümkün görünmüyor. Ama yaptığımız aracın asıl maksadı, rüzgar enerjisi ile bir aracın bile yürütülebileceğini göstermek. Anlık enerji aktarımlarının ne kadar yüksek seviyelere çıktığını ve bu araç ile Türkiye’nin de bu sektörde var olduğunu göstermek istiyoruz” dedi.

Mühendislik seviyesi yüksek bir araç yaptıklarını ifade eden Baydır, katılacakları yarışmada ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

İTÜ öğrencileri Emre Baydır, Mehmet Çağlar, Sarp Er, Övgü Yağız Çiçek tarafından projelendirilen ve imalatı süren aracın önümüzdeki günlerde test sürüşüne başlayacağı vurgulandı.