Ana Sayfa Haberler İsveçli Parla...

İsveçli Parlamenter: Kadına Şiddet Neredeyse Avrupa’nın Geleneğidir

2001068_2

Kadına şiddet dünyanın bir çok bölgesinde olduğu gibi Avrupa’nın da büyük sorunu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi İsveçli vekil Jonas Gunnarrson, kadına şiddetin neredeyse Avrupa’nın geleneği olduğunu söyledi.

AKPM kış oturumunda kadına şiddet oturumunda İsveçli parlamenter Jonas Gunnarrson hazırladığı raporun sunumunda “Kadına şiddet neredeyse Avrupa’nın geleneğidir; yeni bir şey değil.” ifadesini kullandı. Yılbaşı Köln’de yaşanan toplu taciz olayına değinen Gunnarson, “Kadına karşı şiddet en sık karşılaştığımız insan hakları ihalelerinden birisi. Köln’de de yapılan saldırılar kamuoyunu endişelendirmiştir. Avrupa bu konuyu hemen gündeme almalı.” dedi.

Gunnarson, “İnsanlar Avrupa’nın göbeğinde böyle insan hakları ihlallerinin yaşanacağını düşünmüyorlardı. Yeni yıl akşamında yaşanan saldırılar, polisin reaksiyonu, medyanın tutumu ve siyasilerin tutumu dikkatle ele alınmalı. Medya doğru bilgi vermeli.” ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) kış oturumunda kadına şiddet konusu ele alınırken, Almanya’da psikolog yazar Erdinç Üstündağ da AKPM’ye katılan Türk vekillere kadına şiddet hakkında sunum yaptı.

ALMANYA, FRANSA VE TÜRKİYE’DE HER 4 KADINDAN BİRİSİ ŞİDDET GÖRMÜŞTÜR

2016 kış oturumu için Strasbourg’a gelen vekillerden Deniz Baykal, Şaban Dişli, Metin Lütfi Baydar ile birlikte Strasbourg ve Karlsruhe konsolosluk görevlileri, psikolog yazar Erdinç Üstündağ’ın kadına şiddet sunumunu dinledi. Üstündağ Almanya’da 400 civarında kadın sığınma evi olduğunu ve her sene 45 bin kadının sığınma evine taşınmak zorunda kaldığını söyledi.”

Üstündağ, “Tahminen Almanya, Fransa ve Türkiye’de her 4 kadınından biri hayatında en az bir kere eşinden veya eski eşinden şiddet görmüştür” ifadesini kulandı. “Kadınları sığınma evlerine gitmek zorunda bırakmayalım” diyen Üstündağ, boşanmalarda ciddi oranda artış olduğunu ve sığınma evlerinde neredeyse yer bulunamadığını söyledi.

Üstündağ ayrıca, gelişmekte olan ülkelerde günde bir dolardan daha aza yaşayan 1,3 milyar insanın yüzde 70’inin kadın olduğunu, küresel üretimin neredeyse yüzde 66’sının kadınlar tarafından gerçekleştirilmesine rağmen, küresel gelirden kadınların aldığı payın sadece yüzde 10 olduğunu söyledi. Psikolog yazar, “Kadınlar, dünya mal varlığının sadece yüzde 1’ine sahipler. Dünyada, okuma yazma bilmeyen nüfusun üçte ikisi kadındır. İşsiz kadın nüfusu işsiz erkek nüfusunun 1,5 katıdır. Tüm dünyada, kadınlar erkeklere göre yüzde 20 ilâ yüzde 50 oranında daha az maaş ve ücret almaktadır.” dedi. CİHAN