Ana Sayfa Haberler İşte Yatırım ...

İşte Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

İşte Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

giris1Bir ülkenin vatandaşı olmak, eğer doğuştan oralı değilseniz hiç kolay değil. Ancak bazı ülkeler var ki, deyim yerindeyse “parası neyse verip” vatandaşlığını alabiliyorsunuz. Üstelik bunlardan bazılarının pasaportu son derece kıymetli. Peki bu ülkeler hangileri? Şartları neler? İşte cevabı!

 İşte Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Veren Ülkeler

giris2Bazen herkesin aklından “buralardan çekip gitme” fikri geçer. Bu fikri ciddi ciddi hayata geçirmek isteyenler de “hangi ülkeye gitsem” diye düşünür. Normal yollarla ikinci vatandaşlık almak hayli zor. Ancak bazı ülkeler var ki, parasını bastırıp vatandaşlığını alabiliyorsunuz. Üstelik bu ülkelerden bazılarının vatandaşlığı çok kıymetli!

İşte o ülkeler…

İNGİLTERE

ingiltere1Avrupa Birliği’nin temelini atan ülkelerden biri olan İngiltere’den, sadece Türk vatandaşlarına özgü olmak üzere 1963 Ankara Antlaşması kapsamında vatandaşlık alınabiliyor.

İNGİLTERE

ingiltere2

Bunun için İngiltere’de, tek kişilik bile olsa bir iş kurmak gerekiyor. Ayrıca günlük hayatı yürütebilecek kadar da olsa İngilizce bilmek şart.

İNGİLTERE

ingiltere3

İngiltere’den vatandaşlık almanın bir başka yolu ise “UK Investor Visa” denen yatırımcı vizesi. Bunun için en az 2 milyon sterlinlik bir sermaye girişi sağlamak gerekiyor. Miktar arttıkça vatandaşlık alma süreci de kısalıyor.

MALTA

malta2

İngiltere’nin yatırımcı vizesine benzeyen “Individual Investor Programme” (Bireysel Yatırımcı Programı) adlı bir sistemle vatandaşlık veren Malta’da, Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu’na 650 bin Euro’dan başlayan miktarlarda bağış yapılarak vatandaşlık yolu açılabiliyor.

MALTA

malta1

Malta vatandaşlığı alırken bekleme veya belli bir süre yaşama şartı bulunmuyor. Malta aynı zamanda AB üyesi olduğu için, Malta vatandaşları AB içinde serbest dolaşım hakkı da kazanıyor.

İSPANYA

ispanya1

Bir başka AB üyesi ülke olan İspanya’dan vatandaşlık alabilmek için 500 bin Euro’luk gayrimenkul alınması gerekiyor.

İSPANYA

ispanya2

Daha sonra önce 1 yıllık, sonra 2 yıllık geçici oturum izni veriliyor. Bu süreç 10 yıla tamamlandıktan sonra kalıcı oturma izni, ardından da vatandaşlık alınabiliyor.

PORTEKİZ

portekiz2Yine bir AB üyesi ülke olan Portekiz’den de 500 bin Euro’luk bir gayrimenkul alımı ya da 1 milyon Euro’luk sermaye girişi ile vatandaşlık almak mümkün.

PORTEKİZ

portekiz1

Ancak Portekiz vatandaşı olabilmek için, başvuru sürecinde toplam 35 gün Portekiz’de ikamet etmek gerekiyor.

BULGARİSTAN

bulgaristan1AB’nin en yeni üyeleri arasında yer alan Bulgaristan’da yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık işleri, hükümete bağlı Yatırım Destekleme Birimi tarafından yürütülüyor.

BULGARİSTAN

bulgaristan2

Bu kapsamda 1 milyon Leva’lık (Yaklaşık 512 bin Euro) devlet tahvili alınarak 5 yıllık bir süre zarfında vatandaşlık alınabiliyor. Yatırım miktarı arttıkça süre de kısalıyor. Oturma zorunluluğu da yok.

GÜNEY KIBRIS

kibris1Gayrimenkul satın alarak vatandaşlık alınabilen bir başka ülke ise Güney Kıbrıs. Buradan 2,5 milyon Euro’luk gayrimenkul satın alınması halinde ikinci vatandaşlık süreci başlatılabiliyor.

GÜNEY KIBRIS

kibris2

AB üyesi olduğu için Schengen ülkelerinde serbest dolaşım sağlayan Güney Kıbrıs’tan vatandaşlık almanın tek olumsuz yanı ise, Türkiye tarafından tanınmıyor oluşu…

 

KANADA

kanada1Kanada dönem dönem “beyaz yakalı” da denen nitelikli insanlar için göçmenlik programı ile vatandaş alıyor ve bu alanda en popüler ülkelerden biri. Nitelikli göçmen olarak Kanada’ya gidilip 3 yıl kalındığında vatandaşlık için başvuru yapılabiliyor.

KANADA

kanada2

Ayrıca “Self Employed Program” adlı uygulamada ise sanat ve spor alanında faaliyet gösterenlere öncelik tanınıyor. Ancak en az 2 yıl belgelenebilir tecrübe istenen bu kanaldan yapılan başvuruların dönüşümü biraz daha uzun sürüyor.

KARAYİP ÜLKELERİ

karayip3“Dünyanın sahil kasabası” diyebileceğimiz Karayip ülkeleri, “Her şeyi bırakıp Ege sahilinde cafe açmak” isteyenler için biçilmiş kaftan!

KARAYİP ÜLKELERİ

karayip2

Bu bölgede yer alan St. Kitts-Nevis, Antigua-Barbuda ve Dominica gibi İngiliz Milletler Topluluğu’na üye ülkelerin vatandaşlıkları, İngiltere’ye serbestçe giriş çıkış yapabilme açısından oldukça değerli.

KARAYİP ÜLKELERİ

karayip1

Bu ülke vatandaşları ayrıca İngiltere’nin karşılıklı vizeleri kaldırdığı ülkelere de serbestçe gidebiliyor. Üstelik bu ülkelerin pasaportunu almak için ikamet zorunluluğu da yok ve yatırım miktarları da oldukça düşük.

ABD

abd1“Macera dolu Amerika”dan vatandaşlık almak oldukça esnek şartlara bağlı.

ABD

abd2

E1 ve E2 olarak adlandırılan girişimci programlarında Amerika’da bir iş kurmak zorunluluğu var. Her iki program da geçici çalışma izni veriyor ve bu izinler belirli zaman dilimlerinde yenilenebiliyor.

ABD

abd3Ayrıca EB5 adı verilen yatırımcı programlarında ise önce iki yıllık Green Card, ardından kalıcı Green Card alınabiliyor. 5 yıllık bir süre içinde en az 2,5 yıl Amerika’da kalındığı takdirde Amerikan vatandaşlığı için başvuru hakkı kazanılıyor.

ABD

abd4 ABD, vatandaşlığını almak nispeten daha kolay bir ülke olsa da, konusunda uzmanlık gerektiren bir ülke olarak öne çıkıyor.

Sonuç

cikis2Yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık konusunda en uzman kuruluşlardan biri olan Yeni Bir Hayat ise bu konuda son derece yetkin bir profil çiziyor.

Sonuç

cikis1 Bugüne kadar başta ABD olmak üzere birçok ülkeye yönelik talepleri değerlendirdiklerini ifade eden Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, “Şimdiye kadar olumsuz geri dönüşümüz hiç olmadı” diyor.

Yatırım yoluyla ikinci vatandaşlık konusunun bir uzmanla yürütülmesi şart olan bir süreç olduğuna dikkat çeken Akaydın, “Çünkü her ülkenin şartları birbirinden farklı ve yer yer karmaşık. Uzman yardımı olmadan bu konuda sonuç almak çok zor” diyor.