Ana Sayfa Haberler BESD-BİR: Çin...

BESD-BİR: Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Kanatlı Eti Sektörü’ne Kapılarını Açtı

11.11.2020 – Yılda 2,2 milyon ton üretim yapan ve bunun 500 bin ton tutarındaki üretimini 81 ülkeye ihraç eden Türkiye kanatlı eti sektörü Çin Halk Cumhuriyeti’ne ilk ihracatını gerçekleştirdi. Son 10 yıldır Tarım ve Ticaret Bakanlıklarının girişimleri beraberinde Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) desteği ile Çin Hükümeti kapılarını Türkiye’ye açtı.

Dünya ticaretinde Avrupa Birliği dahil üretimde 10.sırada ve ihracatta 7.sırada yerini alan Türkiye kanatlı eti sektörü Japonya’dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ne 6 Kasım 2020 tarihi itibari ile ilk ihracatını gerçekleştirdi. 

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında uzun süredir devam eden resmi temas ve görüşmelerin ardından “Türkiye’den Çin’e İhraç Edilebilecek Kanatlıların Denetimi, Karantina ve Veteriner Sağlık Şartları Hakkında Protokol Taslağında” anlaşma sağlanması ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada:“Ülkemizden Çin’e ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatı gerçekleştirilecek. Bakanlığımız tarafından uzun süren çalışmalar sonucunda, kanatlı eti ve ürünlerinin ihracatında, dünyanın önemli ithalatçılarından biri olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kapıları Türk kanatlı sektörüne açması, sektörümüz açısından çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte daha fazla kanatlı işletmesinin ihracat yapması için bakanlık olarak onaylı işletme sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek” bilgilerini verdi.  

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), iki devlet arasında süren uzun yıllar süren görüşmeler sırasında sektörü temsilen ilgili Bakanlıklarımıza her türlü çalışma ve faaliyet içerisindebulunarak titizlikle destek oldu. BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatın öncelikle ülke ardından kanatlı eti sektörü için gurur verici olduğunu belirtti. Kaplan konu ile ilgili: “Sektörümüz ihracatının yarısından fazlasını Irak’a yapıyor. Bundan dolayı her zaman yeni pazar arayışlarımız hız kesmeden devam ediyor. Japonya’dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ne açılan ihracat kapısı bizim için çok memnuniyet verici. Burada öncelikle Tarım ve Ticaret Bakanlıklarına, ardından 9 yıl boyunca Derneğimiz Başkanlık görevinde bulunan ve Çin pazarının açılması konusunda büyük özveri ile çalışan Dr. Sait Koca’ya sektör adına şükranlarımızı sunmak isterim.” açıklamasını yaptı. 

BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan sözlerine şu şekilde devam etti: “Dünya standartlarında üretim yapan ve gıda güvenliği kurallarına büyük titizlikle uyan tesislerimiz bir kere daha kendini ispatladı. Çin’e ilk ihracatı; 6 Kasım tarihinde tavuk ayağı ürünü ile Derneğimiz üyelerinden Gedik Piliç gerçekleştirdi. Kısa sürede sektörün kalitesi ile Çin’e yaptığımız ihracat kapasitesi artacak, diğer tavuk eti ürünleri de talep görecek ve tüm üyelerimiz inşallah pazarda yerini alacaktır.”

 

BESD-BİR: İşte Tavuk Etiyle İlgili Bilimsel Gerçekler

hayvancilik-tavuk-ciftlik-02

01.10.2017 – Beyaz et konusunda tüm gerçekler Türkiye ve dünyanın sayılı uzmanları tarafından masaya yatırıldı

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) düzenlediği “Tavuk ve Bilimsel Gerçekler” konferansında, Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez moderatörlüğünde, TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, ABD Emory Üniversitesi Winship Kanser Enstitüsü Hematoloji ve Medikal Onkoloji Bölümü Prof. Dr. Ömer Küçük’ün katıldığı panelde tavuk eti ile ilgili bilimsel gerçekler açıklandı.

BESD-BİR tarafından düzenlenen ‘Tavuk ve Bilimsel Gerçekler’ konferansı, alanında uzman yerli ve yabancı bilim adamlarını ağırladı. Tavuk eti ile ilgili tüm gerçeklerin masaya yatırıldığı konferansta uzmanlar, tavuk eti ile ilgili tüm bilimsel gerçekleri açıkladı.

Yerli yabancı akademisyenlerin, sektörün ve paydaşların katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, sektörün sadece Türkiye’de değil, dünyada büyüyen bir sektör olduğunun altını çizerek konuşmasına başladı. Çok değerli bir protein kaynağı olan tavuğun ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez önemde olan kanatlı sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını ifade eden Dr. Sait Koca, “Medyada kaynağı belli olan/olmayan yanıltıcı birçok bilginin bir anda kitlelere ulaşması her alanda olduğu gibi sektörümüz ve halk açısından tehlike yaratmakla birlikte, bilgi kirliliğine de yol açıyor. Bilimsellikten uzak yanlış haberler halkımızı yediği, içtiği ile kavgalı hale getiriyor. Bilgi kirliliği ile adeta tüm toplum “obez” oldu. Gereksiz ve yanlış bilgilerle dolmak yerine, araştırma ve sorgulama yoluyla ‘bilgi diyeti ’ne ulaşılması gerekliliktir. Bunu da topluma karşı sorumluluk sahibi olan bilim insanları ve medyanın çabaları ile gerçekleştirmek mümkün olacaktır” diye konuştu.

Sönmez: “Tavuktan özür dileme zamanı gelmiştir”

Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Tavuk etinde yıllardır konuşulan yanlışlar ve bilinmeyen doğruları açıkladı. Sönmez, “Kalp sağlığı için yiyin dediğim tavuk yolunda mücadeleye çıktık. Domuz, tavşan, balık yemiyoruz. Ete ulaşamıyoruz. Öncelikle şunu bilelim, tavuk veya yumurtanın yapısının laboratuvar ortamında değiştirilmesi, müdahale edilmesi mümkün değildir. Ayrıca tavuğa hormon vermek teorik ve pratik olarak mümkün olmadığı gibi, çok pahalı olduğu için ekonomik de değildir.

Bu nedenle tavuk üreticileri hakkında bunu söylemek çok yanlıştır. Hormon et değil, yağ yapar. Bu nedenle de üretici kullanmaz. Tavuk eti, derisi yenmediği takdirde, en uygun, sağlıklı ve ekonomik olduğu için de en kolay ulaşılabilir protein kaynağıdır. Bilgi kirliliği ile çocuklarınıza tavuk yedirmemek protein eksikliğine neden olacaktır. Çocukların tavuk eti yemesine engel olmak en büyük yanlıştır, çocuk için en önemli ve ulaşılabilir protein kaynağı tavuktur” dedi.

Fitoöstrojen Konusunda Yanlış Bilgiler

Sönmez, tavuğun yemi soya konusunda her gün bir şeyler söylendiğini de anımsatarak, “Bugün bebek mamasında 100 gram içerisinde 20 bin mikrogram, bir hamburgerde ise 29 bin mikrogram fitoöstrojen bulunuyor. Tavukta ise yalnızca 6 ila 12 mikrogram vardır. Bu hormon konusunda bir bilgi kirliliğidir. Bütün bu çalışmalar, araştırmalar, bilimsel incelemeler ortaya koymuştur ki; tavuktan özür dileme zamanı gelmiştir. Anneler, çocuklarınızı tavuk etinden değil, fast food’tan koruyun. Çocuklarınıza tavuk eti yedirin” diye konuştu.

“Tavuk yemi olan soya kansere karşı en etkin gıda”

‘Soyanın İnsan Sağlığı için Faydaları’ başlıklı sunumuyla konferansta ilgiyle karşılanan ABD Emory Üniversitesi Winship Kanser Enstitüsü Hematoloji ve Medikal Onkoloji Bölümü Prof. Dr. Ömer Küçük, tavuk yemi olan soya fasulyesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öncelikle soyaya yönelik iddialara karşı, ABD’de bugün Türkiye’nin üç katı et-tavuk tüketimi olduğunu ve tüm hayvan yemlerinin soyadan oluştuğunu söyledi. Bugün soya fasulyesinin ABD’de tüm kanserlerin önlenmesi için en etkin gıda olarak kullanıldığını vurgulayan Küçük, soya fasulyesinin değil kanser etkisi yaratmasını, tam aksine kanser, kalp krizi, prostat gibi hastalıklara karşı en etkin gıdaların başında geldiğini vurguladı. Hatta soyanın içinde bulunan genistein maddesinin kemoterapi ile birlikte verildiğinde kanserin gelişmesini ve büyümesini engellediğini belitti. Küçük, kanser hastalarına tam aksine soya sütü, soya yağı önerildiğini söyledi: “Bugün soyanın fazla tüketildiği tüm ülkelerde kanser hastalıklarının daha az olduğu tespit edilmiştir. ABD’de yapılan araştırmaya katılan 50 prostat hastası üzerinde yapılan çalışmada, hormon yerine soya ile hastalığın geriletildiği ve bu şekilde çok fazla yan etkisi olan hormon kullanımı geciktirilebildi”

“Kümesleri görmeden, araştırma yapmadan tavuk hakkında konuşuyorlar”

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım ŞAHİN, basında spekülatif başlıklarla tavuk etine karşı yapılan haberlere dikkat çekerek, “Birçok kişi hiçbir uzmanlığı olmadan, kümesleri görmeden, hiçbir araştırma yapmadan, hayvanın metabolizması veya fizyolojisini hiç incelemeden ve görmeden konuştuğunu belirtti. Şahin; “Ülkemiz ne yiyeceğini bilemez hale geldi. İnsan için en uygun ve güçlü protein kaynağı olan tavuk etini bilmeden kötüleyerek insanları proteinsiz bırakıyorsunuz. Herkes hasta oluyor” dedi.

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi olarak tavuk eti konusunda, tüm organ, kan ve hücre bazlı tümör araştırmaları yaptıklarını vurgulayan Şahin, bu araştırma sonucunda bugün Türkiye’de üretilen ve satılan tavuk etinde hiçbir patolojik bulguya rastlanmadığının da altını çizdi. Şahin, “Araştırma çerçevesinde hücre kültürü, kan analizleri yapıldı, hücre düzeyi de dâhil hiçbir tümöre rastlanmadı” dedi.

Türkiye’de Tavuk Etinde Hormon Kullanılmıyor

Tavuk eti ile doğru bilinen yanlışları da sıralayan Şahin, “Şunu herkes bilmeli. Bugün Türkiye’de tavuk etinde hormon kullanılmıyor. Antibiyotik kullanımı hem AB ülkelerinde hem de Türkiye’de yasak. Tavuk, soya fasulyesi ve mısır ile besleniyor. Lütfen basına bu açıklama yapan bilim adamları gelsinler, bizimle araştırma yapsınlar, kümesleri gezsinler. Hiçbir kümes görmeden açıklama yapıyorlar. Tüm laboratuvarlarımız açık” çağrısında bulundu.

BESD-BİR Hakkında:

Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %91’ini karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 30 üye firma bulunmaktadır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.