Ana Sayfa Haberler İşte İsrail-T...

İşte İsrail-Türkiye Anlaşmasının Detayları

israil-turkiyeTürkiye- İsrail ilişkileri, 6 yılın ardından dün İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yeniden normale döndü. İsrail, Mavi Marmara için 21 milyon dolar tazminat ödeyecek

Başbakan Binali Yıldırım’ın ise bugün saat 13.00’da Çankaya köşkünde anlaşmaya ilişkin detayları açıklayacağı belirtildi.

Anlaşmanın detaylarını bugün iki ülkenin başbakanları eş zamanlı açıklarken, Cihan Haber Ajansı anlaşmanın ayrıntılarına ulaştı.

İşte Türkiye- İsrail arasındaki tarihi anlaşmanın içeriği

– Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden siviller için İsrail Devleti 21 milyon dolar ödeyecek. İsrail bu parayı kuracağı vakıf üzerinden ödeyecek.
– Türkiye’nin, Aşdod Limanı üzerinden Gazze’ye yardım yapması karşılığında Gazze ablukasının kaldırılması ısrarını geri çekecek.
– Türkiye Gazze’de bir güç santrali ile bir su arıtma tesisi kuracak
– Hamas’ın Türkiye üzerinden İsrail aleyhine eylem yapmaması
– Türkiye- Mısır ilişkilerinin düzelmesi için İsrail’in arabuluculuk etmesi
– Mutabakat çerçevesinde Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek. 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.

TÜRKİYE- İSRAİL İLİŞKİLERİNDE NELER YAŞANDI?

– 31 Mayıs 2010: İsrail komandoları Mavi Marmara gemisine yapılan baskınla biri ABD vatandaşı 9 Türk’ün ölümüne neden oldu.
– 1 Eylül 2011: BM, Mavi Marmara raporunda İsrail komandolarının “aşırı güç kullandığı” sonucuna vardı.
– 2 Eylül 2011: Türkiye, İsrail’le diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine düşürdü, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Türkiye’yi terk ederek ülkesine gitmek zorunda kaldı.
– Kasım 2012: Türkiye ve İsrail, ilişkilerin düzeltilmesi için görüşmelere başladı.
– 22 Mart 2013: İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Obama’nın arabuluculuğunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak özür mesajını iletti.
– Aralık 2015: Türkiye ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri onarmak için İsviçre’de bir araya geldi. İsrail basını, görüşmede beş maddelik bir yol haritasının kabul edildiğini öne sürmüştü.
– 19 Mart 2016: IŞİD’in Beyoğlu’nda İsrailli turistleri hedef alan saldırısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’e taziye mesajı gönderdi.
– 20 Mart 2016: Dışişleri Bakanı Genel Sekreteri Dore Gold, terör saldırısı sonrası İstanbul’u ziyaret etti. CİHAN