Ana Sayfa Haberler İsrailli Uzma...

İsrailli Uzman Tanchum: Normalleşme Doğu Akdeniz’de İstikrarı Sağlayacak

michael-tanchumAtlantic Council Daimi Üyesi ve İsrailli akademisyen Micha’el Tanchum Cihan Haber Ajansı’na Ankara- Tel Aviv arasındaki normalleşme anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tanchum, anlaşmanın bölge için siyasi ve ekonomi açıdan oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “ Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin düzelmesi ve stratejik işbirliği sağlanması iki taraf için de kazançtır” dedi. Uzlaşmanın başlıca etkenlerinden biri İran hegemonyasının Orta Doğu’daki genişlemesini kontrol altına almak olduğunu ileri süren Tanchum, “Bu bağlamda, Türkiye’nin İsrail ile olan stratejik işbirliği, Suudi Arabistan ve Katar’la olan büyük işbirliğini içinde yer alması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

NORMALLEŞME SONRASI EKONOMİK VERİLER YÜKSELECEK

Tanchum Ankara- Tel Aviv arasında sağlanan normalleşmenin ardından iki ülke arasında yaşanabilecek ekonomik gelişmelere ilişkin ise şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye İsrail ekonomik ilişkileri diplomatik ilişkilerdeki kesintiye rağmen büyümeye devam etmiştir. 2014 yılında Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi, 2009 yılında 2.6 milyar dolar olan ticaret hacminin iki katından fazla olup, 5.62 milyar dolara ulaşmıştır. Yatırımcı güveni diplomatik ilişkilerin düzelmesi ile yükselecek ve her iki ülke de ticaretin gelişmesinden ve yatırımın artmasından ekonomik fayda sağlayacaktır”

DOĞU AKDENİZ’DE ENERJİ İŞBİRLİĞİ 

Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi Doğu Akdeniz’deki enerji işbirliği açısından da önemli olacağına vurgu yapan Tanchum, “İsrail’in Leviathan sahasından Türkiye’ye doğal gaz boru hattı inşasının iki ön şartından biri olduğuna dikkat çekti.

Tanchum, ikinci ön şartın boru hatlarının Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinden geçmesini sağlayacak olan Kıbrıs sorunun çözümü olduğunu ifade etti.

Tanchum, genel olarak, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin düzelmesinin Doğu Akdeniz’deki istikrara katkı yapacağını ve bu da bölgesel işbirliğini teşvik edeceğini kaydederek, “ Bu Kuzey Kıbrıs halkına fayda sağlamaktadır ve bölgedeki katılımına yardımcı olmaktadır” dedi. CİHAN