Ana Sayfa Haberler İş Fikirleri ve Girişimcilik Haberleri Türk Malı Par...

Türk Malı Paramotor İle Markasını Uçuran Girişimci

Bursa’da yükseklik korkusu olan uçuş meraklılarını paramotor ile uçuran Bursalı girişimci İbrahim Dinçer, Ar-Ge çalışmasını tamamladığı ’moto-kayağı’ ile de kayak sporuna yeni bir soluk kazandıracak.

18 sene iklimlendirme ve soğutma sektöründe faaliyet gösteren İbrahim Dinçer, Türk Hava Kurumu’ndan aldığı paraşüt eğitimi ile deneyimini bir araya getirip, 2009 yılında hafif hava araçlarından paramotor üretimine başladı. 2012 yılı itibari ile üretimini seriye alarak Faribra markasıyla piyasaya sunan Dinçer, paramotorda halen tek yerli üretici olma unvanını koruyor. Faaliyetlerini 2013 yılında kurduğu Greenfly Yamaç Paraşütü Uçuş Okulu ile çeşitlendiren İbrahim Dinçer, aynı zamanda okulda eğitmen olarak da görev yapıyor. Okulda verilen eğitim, ticari uçuşlar, tandem ve paramotor uçuşları ile hava sporları ve sivil havacılığın gelişmesi amaçlanıyor.

Faribra markasıyla pazara sunduğu ürünlere ’moto-kayağı’ da eklemenin planlarını yapan Greenfly Yamaç Paraşütü Uçuş Okulu’nun sahibi İbrahim Dinçer, ürünün aynı zamanda patentini de alarak ihracat yapacağını söyledi.

Yüzde 100 yerli sermaye ile üretim gerçekleştirdiklerine dikkati çeken İbrahim Dinçer, şu an 16’ncı paramotor üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, “Üretimde paramotora odaklandık. Motoru da Bursa’da bir firma tarafından tamamen yerli üretiliyor. Önceleri ithal edilen paramotorları yarı maliyeti ile imal ediyoruz. Aynı zamanda havacılık sektörüne de destek veriyoruz” dedi.

“Üretim için gerekli tüm alanları kuracağız”

Halihazırda başka firmalara imal ettirdiği üretimler için bu yıl makine yatırımına gideceğini söyleyen Dinçer, “Pervane üretimine Amasya’da bir bağlama ustası ile başladık. Hala Amasya’da üretilip Bursa’ya geliyor. Dikim işlemleri bir konfeksiyon firmasında yapılıyor. Kıvırma, dikim makineleri yatırımı gerçekleştirerek, üretimin tüm aşamalarını kendi bünyemize dahil edeceğiz. Bunu BEBKA desteği ile yapacağız. Üretim için gerekli tüm alanları kuracağız. Yalnızca pervane imalatı ayrı bir ustalık gerektirdiği için Amasya’da devam edecek” diye konuştu.

Dinçer, paramotor ürününe tasarım tescil belgesi aldıklarının da bilgisini verdi.

’Yerden göğe Faribro ile’ sloganıyla piyasaya sundukları paramotorun kullanımı hakkında da bilgi veren Dinçer, “Bulunulan yerden gökyüzüne ulaşmanın en kısa yolu paramotor. Bu aletin paraşütten farkı yerden yükselebilmesi. Yaklaşık 40-50 metrekarelik açık alan uçuşu başlatmak için yeterli. 5 dakikada makineyi kurup havalanmak mümkün. İçindeki yakıt ile havada yaklaşık 4 saat kadar kalınabiliyor. Özellikle yükseklik korkusu olan uçuş meraklıları tercih ediyor” diye konuştu.

“Kayak artık daha keyifli olacak”

Üzerinde Ar-Ge çalışmalarını sürdürdükleri moto-kayak ile de kayak sporlarına farklı bir alan sunacaklarını belirten İbrahim Dinçer, “Moto-kayak imalatında doğru motor ürününü araştırıyoruz. Mevcut 25 beygirlik motorlar çok güçlü geliyor. Bunları uçuş için tasarladığımızdan, kayak yapmak için ergonomik değil. Güçsüz motor üzerinde çalışıyoruz. İhtiyacımız olan 10-15 beygir arası güçte bir motor. Avrupa’da bunun üretimi mevcut. Moto-kayak üretimi için motoru ithal edeceğiz. Bu sayede hem fiyat avantajı yakalayacağız hem de vücut yapısına göre daha ergonomik ve hafif olacak” bilgisini verdi.

Hafif hava araçları imalatında Avrupa’nın gelişmiş bir pazar olduğunu, son yıllarda da Çek Cumhuriyeti’nde bu alanda önemli yatırımların bulunduğunu ifade eden Dinçer, moto kayak ile alakalı patent başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

Türk Malı Paramotor İle Markasını Uçuruyor“İthalatın önüne geçip ihracat yapacağız”

Paramotorda ithalatın önüne geçip, ihracat da başlatmayı planladıklarını söyleyen Dinçer, “Bu hedefle Ortadoğu’da bağlantı kurmaya başladık. Azerbaycan ve İran bölgesi var olmak istediğimiz ilk pazarlar. Türki cumhuriyetlerde düzenlenen fuarlara katılımla bu temasları kurabileceğimizi öngörüyoruz. Güney Amerika’nın da iyi bir pazar olduğunu biliyoruz. Burası da hedeflerimiz arasında” diye konuştu.

“Üretim kapasitesi 3 katına çıkacak”

Bu yıl, marka ve ürün bilinirliğini artırmaya odaklandıklarından bahseden Dinçer, orta vadede yeni bir fabrika yatırımı planladıklarının bilgisini verdi. İbrahim Dinçer, “250 metrekarelik bir alan ilk etapta yeterli olacak. Ayrıca makine yatırımına gideceğiz. Haftada 5 paramotor üretim kapasitemizi yeni yatırım ve oluşturacağımız istihdam ile 3 katına çıkaracağız” şeklinde konuştu. İHA

Kanal Finans’taki diğer iş fikirleri ve girişimcilik haberleri