Ana Sayfa Haberler İş Fikirleri ve Girişimcilik Haberleri Girişimcilik ...

Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Özden: Teşvikler Girişimciliğe Doping Olacak

Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni teşvik paketinin girişimciliğin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Uzun yıllardan beri kişi başına düşen gelirini 10 bin dolarlar seviyesinden yukarı çıkaramayan Türkiye’nin katma değeri yüksek üretime ihtiyaç duyduğunu belirten Özden, “Yeni teşvik paketiyle orta ileri teknoloji içeren yatırımlar desteklenecek. Bu alandaki yatırımlar nerede yapılırsa yapılsın 4’üncü bölge teşvik imkanlarından yararlanacak. Bu önemli gelişme” dedi.

Girişim fikri teminat olmalı

Yeni teşvik paketinde en önemli başlıklardan birinin de finansmana ulaşım olduğunu belirten GED Başkanı Esra Özden, “Girişimcinin iyi bir iş fikri var. Yetenekleri, bu yönde aldığı eğitimi ve networku var. Ama girişim projesini finans kaynağı olmadığı için hayata geçiremiyor. Bankalar gayrimenkul istiyor. Çoğu girişimcinin bu imkanı yok. Artık, otomobilden makine teçhizata taşınabilirler de teminat olarak verilebilecek. Hatta biz girişim fikrinin teminat sayılabileceği bir kredilendirme modelini savunuyoruz. Ama bu bile girişim sayısını artıracak bir adım” diye konuştu.

Yerli üretimin teşviği

Pakette yerli makine teçhizatın faizsiz kredi imkanıyla teşviklendirilmesinin yerli üretimi artıracağını bunun da cari açığın azalmasına katkı anlamına geldiğini belirten Özden, “Yurt dışından makine alıyorsunuz finans imkanını beraberinde sunuyorlar. Aynı makinanın yerlisini alırsanız bu imkan yok. Dolayısıyla ithal makine çok cazip. O zaman yatırımcı ithalata yöneliyor. Bu yöneliş makine sektörümüzün gelişmesine sekte vuruyor. Böyle olunca da ne ar-ge kaynaklarımız artıyor ne de istihdama yeterli alan açılabiliyor. Yeni uygulamayla bu yönde önemli gelişme kaydedileceğine inanıyorum” dedi.

Özden, teknolojik yatırımlarda tedarikçi ile yapılan sözleşmeler ve yurt dışı fuar katılımıyla ilgili damga vergisi muafiyetinin, zamanında ödenen Bağ-Kur primlerine indirimin, karşılıksız çekler için gerçekleştirilen düzenlemenin ve kamuda tasarruf önlemlerinin iş dünyası için olumlu gelişmeler içereceğine dikkat çekti. İHA

Kanal Finans’taki diğer iş fikirleri ve girişimcilik haberleri