Ana Sayfa Haberler İş Fikirleri ve Girişimcilik Haberleri İş Fikirleri ...

İş Fikirleri – Sivas’tan Dünyaya Cenaze Yakma Fırını İhraç Ediyorlar

Sivas’ta paslanmaz hastane malzemeleri üreten bir firma, cesetlerin yakılması için kullanılan taşınabilir ’krematoryum’ üretti.

4 Eylül Sanayi Sitesi içerisinde 6 yıldır tabur ve morg malzemeleri üreten firma yaptıkları çalışmalar sonucu yurt dışında öldükten sonra yakılmak isteyenler için kullanılan ’krematoryum’ üretmeye karar verdi. Firma yetkileri yurt dışında ’krematoryum’ üreten firmalar ile görüşerek 2 yıl içinde ürünün Ar-Ge çalışmalarını tamamladı. Taşınabilir krematoryumun patentini de alan firma Çin ve Hollanda ülkelerini birer adet gönderdi. Firma yetkilileri de 17 ülke ile bu ürünün ihracatı için görüşmelerini sürdürüyor. Türkiye’den ürüne talep olmazken ürün yurt dışındaki ülkelerden büyük ilgi görüyor.

Firmanın Ar-Ge Proje Direktörü Hadi Kalkan krematoryumun üç sene öncesine kadar gündemlerinde olmadığını belirterek, “Yurt dışına ihracat yaptığımız için bu ürün için bize yoğun bir talep geliyordu. Biz bunu değerlendirdik. Yerinde gittik inceledik. Fakat bu tesis olarak kurulduğu için bu ürünün hem yapım aşaması, hem de mali açıdan zor olduğu için ilk başta biz bu konuya inemedik. Daha sonra tekrar gündemimize geldi. Ar-Ge çalışması yaptık. Yaklaşık 2 yıl süren testlerimiz oldu. Sonuç olarak biz bu ürünü yaptık. Yurt dışında bu ürünü yapan firmayı çağırdık. Ürünü incelediler takdir ettiler. Zaten firmayı çağırmadan önce biz gerekli bütün belgelerimizi almıştık. Türkiye’de de patenti bizde” dedi.

’KREMATORYUMU’ 17 ÜLKE DAHA TALEP ETTİ

Çin ve Hollanda’ya ürünü ihraç ettiklerini belirten Kalkan,”17 ülke ile görüşmelerimiz var. İstanbul fuarında biz bu ürünü tanıttık. Yabancı müşterilerimiz çok büyük ilgiyle karşıladı. Büyük bir talep oldu. Nasip olursa önümüzdeki aylarda bu ihracat giderek artacak. Ülkemize ve memleketimize katma değer anlamında daha iyi yerlere geleceğiz. Bizim hedefimiz, dünyada ürettiğimiz paket tipi ürünlerde lider olmak amacımız” diye konuştu.

“TÜRKİYE İÇİN YAPMADIK, YURT DIŞINA İHRAÇ EDİYORUZ”

Krematoryumu Türkiye için yapmadıklarını yurt dışına ihraç ettiklerini anlatan Kalkan, “Krematoryum bizim ülkemizde uygulanan bir işlem değil. Biz zaten Türkiye için yapmadık. Yurt dışından gelen talepler üzerine geliştirdik. Ürünümüz 950 derece ile bin 50 derece arasında çalışan bir ürün. Tabi bu ürünü yaptıktan sonra test aşaması bizim için önemli olan. 30-35 günde üretimi tamamlanmış bir krematoryumun yaklaşık 2 aya yakın test aşaması sürüyor. Yüksek dereceli fırınlarımızda bu kullanılan malzemelerimiz test aşamasından geçtikten sonra banttan inip o şekilden sonra isterse paket tip halinde isterse demonte şeklinde biz bunu yurt dışına ihraç ediyoruz” dedi. İHA

Kanal Finans’taki diğer iş fikirleri ve girişimcilik haberleri