Ana Sayfa Haberler İş Fikirleri ve Girişimcilik Haberleri İş Fikirleri ...

İş Fikirleri – Eski Halılara Rağbet Olunca Halıları Eskitmek İçin Asfalta Seriyorlar

Rağbet Eskiye Olunca Dokuma Halıları Asfalta SeriliyorManisa’nın Demirci ilçesinde özel siparişle yurt dışına gönderilecek el dokuma halıları, Batılı müşterilerin talebi doğrultusunda eskitilmek üzere üzerlerinden araçların geçmesi için asfalta seriliyor.

El dokuma halılarıyla ünlü Demirci ilçesinden ABD ve Avrupa’ya yeni halılar eskitilerek pazarlanıyor. Halı dokuma işletmecilerinden Ali Günay, 42 yıldan bu yana halıcılık yaptığını belirterek, “İki yıl önce İstanbul’dan Demirci ilçesine gelip yerleştim. Burada el dokuma halıcılığı yapıyorum. İlçemizde 60’a yakın el halısı dokuma tezgahı bulunuyor. Dokuduğumuz halı örneklerinin çoğu kendi çizimlerimden oluşuyor. Yurt içine ve yurt dışına el dokuma halı pazarlıyoruz. Özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerine özel siparişle halı gönderiyoruz” dedi. Yurt dışına gönderilecek halıları eski görünüm kazandırmak için yollara serdiklerini ifade eden Günay, şöyle konuştu: “Yurt dışındaki müşterilerimiz bizden eski halılar göndermemizi istiyor. Biz de burada yeni dokunan halıları asfalta serip üzerlerinden araçların geçmesini sağlıyoruz. Antika görünümüne kavuşan halılar daha sonra paketlenerek siparişi veren müşterilere gönderiliyor. Üretimdeki kalite ve titizlik nedeniyle Demirci ilçesinin dokuma halıları ilgi görüyor.”

BİR HALI TÜKETİCİYE 1 YIL SONRA ULAŞIYOR

Halıların görünümündeki geçen safhayı tek tek anlatan işletme sahibi Ali Günay, şunları söyledi: “Kök boyayla boyanan yünler halı tezgahlarına gönderiliyor. Burada kendi çizimlerimize göre dokunuyor. Bittikten sonra da antika görünümü vermek için yola seriyoruz. Üç hafta ile 1 ay gibi bir süre yoldan geçen araçlar halıları eziyor. Bu sayede halıların fazla kılları da temizlenmiş oluyor. Yola serilen halılar atölyeye tekrar alınıp fırça ve dirgenlerden geçiriliyor. Halılarda hiç bir şekilde kimyasal madde kalmıyor. Yıkama aşamasında halılar dolaplanıp Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında güneşe bırakılıyor. Bu işlemden sonra da halıların ölçülerinin aynı olması için çekimini yapıyoruz. İşlemleri tamamlanan halıları Amerika ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Halılar bir yıl gibi bir süre sonra tüketiciye ulaşıyor.” İHA

Kanal Finans’taki diğer iş fikirleri ve girişimcilik haberleri