Ana Sayfa Haberler İş Fikirleri ve Girişimcilik Haberleri Girişimci Kim...

Girişimci Kimdir? Nasıl Olunur? Başarılı Bir Girişimci Olmanın 5 Anahtarı

Girişim Nedir?

Girişim bir iş yapmak için planlı eyleme geçme işidir. Girişim, bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir kuruluştur. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişim bir girişimci tarafından ortaya koyulan iş fikrinin eyleme dönüşmüş şeklidir. 

Girişimcilik Nedir?

Girşimcilik, en genel ifadeyle kar amacı ile riski üstüne alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır. 

Girişimci Kime Denir?

Girişimci, pazardaki fırsatı görmüş yenilikçi işletmeyi kurmak için kolları sıvamış kişidir. Girişimci, söz konusu işletme için fikrini oturtmuş, işe girişmiştir.

Nasıl Girişimci Olunur?

Fikir + planlama + model kurma + sermaye bulma

Girişimcilik konusunda daha fazla bilgi edinmek ve fikrini paraya dönüştürmüş başarılı iş modellerini öğrenmek için iş fikirleri ve girişimcilik haberlerimizi takip edebilirsiniz.

Başarılı Bir Girişimci Olmanın 5 Anahtarı

Uzmanlar yeni bir girişimin başarılı olabilmesi için özverili, istikrarlı ve akılcı olmak gerektiğinin altını çiziyor.

Girişimci ve gözlemci bir kimliğe sahip olan yeni nesil, kendisini ebeveynleri gibi 09:00-18:00 saatleri arasına hapsedilmiş bir şekilde konumlamak istemiyor. Özgürlüğüne düşkün olan bu kuşak, kendi işini kurup yüksek statüyle sosyal hayat içerisinde olmanın peşinde koşuyor. Fakat sabah istediğim saatte kalkarım ve istediğim zaman çalışmaya başlarım hayaliyle çıkılan bu yolculuk genelde hüsranla sonuçlanıyor.

Yapılan araştırmalara bakıldığında, istikrarlı çalışmanın başarılı olma yolunda, zekâ ve diğer faktörlerden daha önemli bir olgu olduğunun ortaya konulduğunu belirten Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı, aynı zamanda Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı Fatih Kuran, “Özgürlük isteğiyle bir işe girişen birey, düzensiz ve yoğun çalışma saatlerinin getirdiği baskı ile özel hayatına da vakit ayıramaz hale gelirken işin aslının hayal ettiği gibi olmadığını anlamış oluyor. Bu olağanüstü çabaya rağmen vergi, muhtasar ve KDV gibi ödemeler geldiğinde nakit akışında sıkıntı yaşamaya başlayan ve beklediği satışları yapamayan, yapsa bile tahsilatında sıkıntı yaşayan girişimci genelde kısa zaman sonra pembe hayallerin gerçekleşmeyeceğine kanaat getirip pes ediyor. İş hayatına ilk defa adım atan girişimcilerin maalesef% 90’ının hikâyesi aşağı yukarı bu şekilde cereyan ediyor. Bu yüzden bu noktada özellikle nakit akışı ve finansal yönetim konusunda profesyonel bir uzman desteği almak gerekiyor” dedi.

Global ve ulusal firmalara finansal danışmanlık hizmeti veren Fatih Kuran, başarılı bir girişimci olmanın 5 önemli maddesini şu şekilde sıralıyor:

Psikolojik Sermaye Yüksek Olmalı

Özgürlük, statü ve yüksek gelir sahibi olma hayaliyle yanıp tutuşan bir girişimciyseniz, tüm bu beklentilerin kendisine altın tepside sunulmayacağını bilmek zorundasınız. Ay sonu cebinize ne gireceğini bilmeden, profesyonel bir çalışandan daha fazla çalışarak, özellikle ilk yıllarda büyük bedeller ödemeniz gerekecek. Yapılan bir araştırma özellikle yeni açılan şirketlerin kapanmasının en başta gelen nedeninin şirket ortaklarının vazgeçmeleri olduğunu göstermektedir. Örneğin; Walt Disney’in şirketini kurmadan önce 300’den fazla banka tarafından reddedildiği söylenir. Art arda birçok banka tarafından reddedilip vazgeçmeden mücadelenizi devam ettirmeniz gerekebilir. Yakın zamanda yaptığım bir görüşmede başarılı bir girişimci iş fikrini satmak için 100’den fazla sunum yapmak durumunda kaldığını ve her birinden başı öne eğik ayrıldığını ancak 113. görüşmede kendisine onay verildiğini ifade etti. Şu an son derece başarılı bir işi yöneten bu kişi eğer 112. görüşmede vazgeçmiş olsaydı şu an başka bir yerdeydi. Bu işin anahtarı çabuk yılmamak ve asla vazgeçmemek, bununla birlikte yeni bir girişimci olarak psikolojik sermayenizin yüksek olması birinci kuraldır. Başlangıçtaki kararlı duruş konusunda bir önemli gözlemim de girişimcinin eş, dost ve yakın çevresinden aldığı veya alamadığı desteğin oldukça etkili olduğudur.

Kervan Yolda Düzülmez

Çıraklığını bilmediğiniz bir işin ustalığını yapamazsınız. Tabiatıyla yaptığınız işi de iyi bilmek durumundasınız. Ayrıca yaptığınız işi severek ve zevk alarak yapmalısınız. Konfüçyüs’ün dediği gibi: “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.” Yapılan işten para kazanacağınızı düşünürseniz, sağlam ve ayakları yere basan bir fizibilite çalışmasına sahip olmanız gerekir. Biz yola çıkalım kervan yolda düzülür mantalitesi Türkiye’de çok tercih edilmesine rağmen başarılı bir yönetim felsefesi değildir. İyi ve karlı bir iş kurmak istiyorsanız uzmanlık gerektiren ve özellik arz eden bir ürün ya da hizmeti katma değerli şekilde satacaksınız ya da herkesin sunduğu bir ürünü farklı şekilde sunacaksınız. Diğer bir yöntem de büyük hacimler kuralıdır ki bu sayede herkesten daha ucuza mal edip, büyük hacimlerde satış yapıp sürümden kazanarak da para kazanabilirsiniz.

Her Zaman “A ve B Planı” Olmalı

Yeni işletmeler büyük umutlar, hayaller ve beklentiler ile başlar. Özellikle de satış ve gelir projeksiyonlarında olmadık varsayımlar yapılır. Girişimci ilk hedef olarak para kazanmayı ön planda tutuğu için büyük hayaller peşinde koşması iyi bir şeydir. Fakat ayaklarını tamamen yerden kesmeden gerçekçi olması da gerekiyor. Kendisinden iş hayatı ile ilgili çok şey öğrendiğim değerli bir büyüğüm ‘Hesabınızı denizdeki değil tavadaki balığa göre yapın’ demişti. Hayaller ne kadar büyük olursa olsun, gerçekler net olarak önümüzde durduğu için her zaman bir kötü gün senaryosu yapmak gerekir. Özellikle işe başladığı bir kaç yıl hemen hiç para kazanmayabileceğinin ve cepten yemek zorunda kalabileceğini farkında olmalıdır. Kendini kötü durumlara hazırlamayan girişimci çok çabuk pes etmek zorunda kalır. Proje finansmanı konusunda yapılan bir araştırmada projeleri başarısızlığa sürükleyen iki önemli nedenden birinin satış ve gelir projeksiyonlarında sapma olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bakımdan girişimcilerin hem A hem de B planı olmalıdır.

Başarının Üç Unsuru: Karakter, İletişim ve Satış Becerisi

Başarılı olmak isteyen bir girişimci için beceriden daha önemli bir konu da karakterdir. İnsanların gözünde güvenilir, sevecen ve karakterli bir algı oluşturmak sizi tercih etmelerine sebep olacaktır. Rahat, etkili iletişim kurmak ve bunu dozunda yapabilmek de ayrı bir hüner gerektirirken girişimcinin başarı şansını yükseltir. Müşterilere değer sunarak, katkı sağlayarak ve nihayetinde müşteriye benim bu ürüne ihtiyacım var dedirterek satış yapabilme kabiliyeti de çok önemlidir.

Hedeflerinizden Asla Vazgeçmeyin

Hızlı başarı beklentisi ve çabuk para kazanma telaşının, özellikle başlangıç dönemlerinde işletmelerin en büyük düşmanları arasında yer aldığını belirten Fatih Kuran, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu refleksler sizi hedeflerinizden uzaklaştırıp alakası olmayan başka konulara yönlendirebilir. Odağınızdan kaymak bir yelkenlinin rüzgârın estiği yöne doğru rotasını her daim çevirmesi anlamına gelir ki bu yaklaşım sizi gitmek istediğiniz limana ulaştırmaz. Değişen koşullara paralel olarak belli aralıklarla rotanızda ayarlamalar yapmanız sağlıklı bir durum olsa da attığınız adımların her daim size hedeflerinize yaklaştırıyor olması gerekir.”

 

Gerçek Girişimcilerin Yaptıklarından Örnek mi İstiyorsunuz? İşte size ülkemizden ve dünyadan gerçek girişimcilik öyküleri:

Definecilikten Zengin Olan Girişimci Genç

Meraktan Başladığı Meslekte Marka Olan Adanalı Girişimci

Tesla: Bir Dâhinin Başarı Hikâyesi (Elon Musk)

Özdilek Genç Girişimcilere Başarının Yollarını Anlattı

 

Girişimcilikte Yapılan 3 Hata

Harvard Profesörleri Ramon Casadesus- Masanelli ve Ranjay Gulati’nin katılımıyla gerçekleşen Scalex Days 2017’de girişimcilerin büyümesi için gerekenler sıralanırken, yaptıkları hatalar da masaya yatırıldı. İşte dünyaca ünlü profesörlerden kıymetli bilgiler:

Güçlü teknolojisi ve global büyüme potansiyeli olan girişimlere yatırım yapan ve girişimciler ile yakından çalışıp ölçeklenmelerini sağlayan Scalex, ekosistemin güçlenmesi için bu sene ikincisini düzenlediği Scalex Days etkinliğinde Harvard Business School profesörlerini ağırladı. Bir önceki yıl Harvard Profesörü William Kerr’i konuk eden ScaleX, bu yıl iki dünyaca ünlü Harvard profesörü Casadesus-Masanelli ve Ranjay Gulati’yi Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi ile buluşturdu.

Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak üzere yola çıktıklarını belirten ScaleX Kurucusu Dilek Dayınlarlı, “ScaleX Days ile birlikte gelecek 20 yılda Türkiye’den çıkacak en büyük teknoloji şirketlerini bir araya getirmeye çalıştık. Bu şirketlerin kurucularının ilerleyen dönemin öncü ve başarılı CEO’ları, yöneticileri olmaları için en iyilerden öğrenmelerini hedefleyerek Harvard’ın en iyi profesörlerini kendileriyle buluşturduk. Foriba CEO’su Koray Bahar ve OpsGenie Kurucusu Berkay Mollamustafaoğlu gibi girişimcilerin hikayelerinden ilham almalarını amaçladık” dedi.

Foriba, Iyzico, Turk Telekom, Cooley, Silicon Valley Bank, Uber ve PWC sponsorluğunda düzenlenen Scalex Day 2017’de Prof. Ramon Casadesus-Masanelli enerji dolu anlatımıyla katılımcılara Mavi Okyanus Stratejisinden bahsetti. Değer yaratmanın önemine dikkat çeken Profesör Casadesus-Masanelli, “Şirketlerin ilk adımda yapması gereken şey değer yaratmaktır. Hedef, müşterinin ödemeye hazır olduğu maksimum tutar ve ortalama maliyet farkının hacimle çarpılması yaratılan değeri gösterir” dedi. Mavi Okyanusların her sektörde olduğunu ve girişimcinin yeterince zeki olması durumunda bu fırsatları bulabileceğini söyledi.

“İyi bir girişimci bazı konularda kötü olmaktan korkmamalıdır”

Ardından konuşma sırasını alan Harvard Organizasyonel Davranışlar Bölüm Başkanı Prof. Ranjay Gulati, katılımcılara önceden verilen bir vaka çalışması üzerinden müşteri odaklılık hakkında tavsiyelerde bulundu. Şirketin ölçeklenmesi için ürünün ulaşılabilir ve şeffaf olarak tasarlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Gulati, “Bütün konularda aynı anda başarılı olamazsınız. İyi bir girişimci bazı konularda kötü olmaktan korkmamalıdır. Hata yapmaktan çekinmemelisiniz,” diyerek girişimcilere cesur olmaları tavsiyesinde bulundu. Girişimcilikte üç hatalı modelden bahseden Prof. Gulati:

  • Yanlış değer yaratma
  • Yanlış ölçeklenme
  • Yanlış adaptasyon

Müşteri odaklı kafa yapısında olmak için bir girişimcinin müşterilerine karşı empatik, meraklı, alçakgönüllü ve kazanmaya odaklı olması gerektiğini vurguladı. Bunun yanında Prof. Gulati iyi bir girişimci ve iyi bir liderde olması gereken özelliklerini sıralarken, başarılı bir liderin işe kendini yönetmekten başlaması gerektiğine değindi.

“Hem söylenenleri dinlemeli hem de kendinize güvenmelisiniz”

Son oturumda katılımcıların sorularını yanıtlayan Opsgenie CEO’su Berkay Mollamustafaoğlu, Ankara’dan çıkan bir girişim olarak Opsgenie ile Amerika’da nasıl kendi pazarını yarattıklarından bahsederken girişimcilerle de kendi ölçeklenme çıkarımlarını paylaştı.

“Kendi görüşlerinize güvendiğiniz kadar başkalarının da söylediklerine inanmanız lazım. Ancak bu ikisini dengelemek çok önemli,” diyen Opsgenie CEO’su, başka örneklerde yaşanan hataların nedenlerini iyi sorgulamak gerektiğine dikkat çekti. Yurt dışına açılmak isteyen girişimcilere ise amaçlarına ulaşmak için agresif büyümeleri gerektiğini belirtti.

Foriba CEO’su Koray Gültekin Bahar, “Fireside Chat” oturumunda Mavi Okyanusları nasıl bulduklarından bahsetti. Terzi işi yaklaşımdan ziyade müşteri segmentine odaklanan yaklaşım, iş bölümüne dayanan satış stratejisi ve müşteri segmentlerine ayrılan portföylerin Foriba’nın ölçeklenme stratejisinde anahtar role sahip olduğunu söyledi.

Birçok girişimci ve kurumsal çalışanın katıldığı Scalex Days hakkında daha fazla bilgi için www.scalexventures.com/events/ adresini kullanabilirsiniz.