Ana Sayfa Haberler İş Fikirleri ve Girişimcilik Haberleri Evden Para Ka...

Evden Para Kazanma İşlerinde Vergilendirme Nasıl Oluyor? Kimler Yapabiliyor?

Evden Üretim Yapıp İnternetten Satanlar İçin Vergi Konusu

Ocak ayında duyurulan gelir vergisi düzenlemeleri, evde üretim yaparak internet üzerinden satan ev kadınlarına “Esnaf Muaflığı”ndan yararlanma hakkı getirmişti. Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede, bu düzenlemeye konu olan ürün ve hizmetlerin listesinin yer aldığı tebliğ yayınlanarak internet üzerinden 30.700,80 TL’ye kadar yapılan satışlardan vergi alınmayacağı yasalaştı.

Bakanlığa Bağlı Bir “Ev Ekonomisi Birimi” Kurulabilir

Son yıllarda sosyal medyanın yaygın kullanımıyla birlikte özellikle ev kadınlarının büyük bir ev ekonomisi yarattıkları gerçeğinden hareketle tebliğin sosyal ticaret yapan kadınları daha da cesaretlendireceğini vurgulayan Paymes Kurucu Ortağı Şehlem Akbulut: “Yüzbinlerce kadın, başta sosyal medya hesapları olmak üzere online ortamda ürün ve hizmet satışı yapıyor. Burada ortaya çıkan yeni ekonomik modeli ve yeni ekonomi unsurları olan kadınları daha da desteklemek gerekiyor. Belki de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir “Ev Ekonomisi Birimi” kurulması düşünülebilir. Bu kadınların sayısının ve iş gücüne katılımının artması için çalışmalar yürütebilecek bu komisyonda üretim yapan kadınlara ürünlerini nasıl satabilecekleri konusunda eğitimler ve sertifikalar verilebilir. Biz, sosyal ticarete yön veren bir şirket olarak atılacak bu adımlarda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirebileceğimizden eminiz. Kadınlarımız iş gücüne daha çok katılmalı ve ev ekonomilerine katkı sağlamalı” diyor.

Esnaf Muaflığı’ndan Yararlanmak Nasıl Oluyor?

Eğitim hayatını tamamlayıp mesleğini eline alan kadınların çoğu bir işyerinde çalışıp aile ekonomisine katkıda bulunurken pek çok kadın da ev ekonomisine destek olmak için her gün evde yaptığı işleri pazarlıyor ve bundan gelir elde ediyor. Bu şekilde hem ekonomik durumlarını düzelten hem de çocuklarının ve ailesinin geleceğini garanti altına alan kadınlar ürettikleri ürün ve hizmetleri internet üzerinden satarak yeni bir iş kolunun doğmasını sağlıyor.

  • Motorlu taşıt kullanmamak
  • İş yeri açmadan perakende ticaret yapan ya da gezici olarak meslek icra eden
  • Evden işçi almadan üretim yapan
  • 2019 için yıllık 30.700,80 TL (Aylık 2550TL’nin altında gelir elde etmek)

Üstelik Ocak ayında yayınlanan vergi düzenlemeleriyle “Esnaf Muaflığı”ndan da yararlanan kadınlar, Türkiye’de ev ekonomisi kavramının giderek yaygınlaşmasına ön ayak oluyor. Esnaf muaflığı için, motorlu taşıt kullanmamak şartı ile, bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar vergiden muaf esnaf sayılıyor. Ayrıca son çıkan düzenleme ile de bir yıllık brüt asgari ücret tutarını (2019 yılı için 30.700,80 TL) geçmemek kaydıyla internetten de satış yapanlar vergiden muaf oluyor. 

Ev Ekonomisi Düzenlemelerle Yönetilebilir

Bu tebliğle birlikte ev ekonomisi kavramının daha ciddiye alınarak düzenlemelerle yönetilir hale getirilebileceğinin altını çizen Paymes Kurucu Ortağı Şehlem Akbulut yaptığı açıklamada Türkiye’de artık Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir “Ev Ekonomisi Birimi”nin kurulmasının fayda sağlayacağını vurguluyor. Akbulut sözlerini şöyle sürdürüyor: “Paymes olarak kadınların sosyal medya hesaplarından güvenle satış yapmalarına destek olurken kadınlarımızın yüksek bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Bu düzenlemeler Ocak ayında duyurulmuştu geçen iki ayda 33 kadının bu barajı açtığını gördük, kendilerini bir şirket kurmaya teşvik ettik. Bu rakam ülkemiz için gurur verici bizce. Kadınlarımız yeni bir iş kolu oluşturuyor ve aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Bakanlığa bağlı bir birim kurulabilirse daha resmi hale gelebilir ve yaşadıkları sorunlar olduğunda bakanlık düzeyinde çözümler arayabilirler ya da işlerini daha da büyütmek istediklerinde destek isteyebilecekleri bir mercii olduğunu bilerek güvenle hareket edebilirler.” 

Tebliğden Yararlanma Şartları Neler?

Tebliğ; Evlerde imal edilen havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanları kapsıyor. İmalat aşamalarında evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartı da yer alıyor.

  • Asgari Ücret Brüt Tutarından Fazla Olmayacak
  • Elektronik ortamlardan satışlar kapsamda
  • Muharrik Kuvvet Kullanmamak
  • Dışarıdan İşçi Almamak