Ana Sayfa Emlak THBB : 2022 İ...

THBB : 2022 İlk Çeyreği İnşaatta Durgun Geçti

14.04.2022 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Ocak ayında 20 ayın en düşük değerini gören Faaliyet Endeksi, şubat ayında olduğu gibi mart ayında da eşik değerin üstünde yer aldı. Güven Endeksi eşik değer seviyesindedir. Buna karşılık Beklenti Endeksi şubat ayına göre artmış olsa da, hâlen eşik değerin altında dalgalanmaktadır.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, ocak ayında 20 ayın en düşük değerini gören Faaliyet Endeksi şubat ayında olduğu gibi mart ayında da eşik değerin üstünde yer almıştır. Güven Endeksi eşik değer seviyesindedir. Buna karşılık Beklenti Endeksi şubat ayına göre artmış olsa da, hâlen eşik değerin altında dalgalanmaktadır. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyetteki yükseliş neticesinde yukarı yönlü hareket etmiştir.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise mart ayında güven hariç diğer endekslerde bir gerileme görülmektedir. İnşaat sektöründe mevsimsel olarak beklenen yükseliş, bu yıl mart ayında istenilen düzeyde gerçekleşmemiştir. Beklenti ve faaliyetin geçen yılın mart ayında daha yüksek olduğu görülmektedir.

İnşaat sektöründe istikrarlı büyüme her zamankinden daha önemli hâle gelmiştir

Faaliyet Endeksi’nin 6 aylık hareketli ortalamasını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Aylık bazdaki dalgalanmaların etkisini ortadan kaldırdığımızda sektörün, pandeminin etkilerinin sektörde hissedildiği 2020 yılının ilk yarısından itibaren 2 dip ve 2 zirve yaptığı anlaşılmaktadır.” dedi.

Son 20 aydır sektörün yukarı yönlü istikrar arz eden bir yapıda faaliyet göstermediğinin net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Yavuz Işık, “Hazır beton sektörünün bağlı olduğu inşaat sektöründe de aynı zaman dilimleri için benzer yükselme ve alçalmalar görülmektedir. İnşaat sektörünün bu performansı, büyüme rakamlarına da yansımaktadır. 7 çeyrektir dengesiz bir büyüme sergileyen inşaat sektöründe istikrarlı büyümeyi mümkün kılacak politikalara ihtiyaç, her zamankinden daha önemli hâle gelmiştir.” dedi.

 

THBB: Türkiye, Hazır Beton Üretiminde Avrupa’nın Lideri Konumunu Sürdürmektedir

22.03.2022 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Kayseri’de “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlendi. Seminerde konuşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Türkiye Hazır beton sektörü, 2020 yılı resmî verilerine göre yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Avrupa’da birinci sıradadır ve Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır.” dedi.

Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli gayret gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine doğru uygulamaların anlatılması hedefleniyor.

THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin 24.sü, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Kayseri Temsilciliği iş birliği ile 19 Mart 2022 tarihinde Kayseri’de yapıldı. Seminer kapsamında, THBB Genel Sekreteri İnş. Müh. Reşat Sönmez, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; Eski İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, “Genel Beton Teknolojisi”, Nuh Naci Yazgan Üniversitesinden Dr. Kamuran Arı, “Özel Betonlar, Üretim Teknikleri ve Kullanım Şartları”, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Fatih Altun, “Betonarme Binaların Deprem Davranışında Beton Dayanımının Etkisi”, THBB Fiziksel ve Mekanik Deney Laboratuvarı Müdürü Yük. İnş. Müh. Cenk Kılınç, “Betonda Kalite Denetimi” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticileri yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye, hazır beton üretiminde Avrupa’nın lideri konumunu sürdürmektedir

Seminerde konuşan THBB Genel Sekreteri İnş. Müh. Reşat Sönmez, THBB’nin ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunan hazır beton sektörünü 2021 yılı özelinde bilimsel olarak analiz eden “Hazır Beton Sektör Raporu”nu yayımladığını söyledi. Raporun, Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve hazır beton sektörüne yönelik detaylı analizler, değerlendirmeler ve projeksiyonlar içerdiğini ifade etti.

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 34 yıldır çalışan THBB’nin, kalite, çevre, sürdürülebilirlik ve iş güvenliği uygulamalarıyla inşaat, hazır beton ve ilgili sektörlerin gelişimine büyük katkı sağladığını ifade eden Reşat Sönmez, “Hazır beton sektörü, 2020 yılı resmî verilerine göre yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır. Ülkemiz, hazır beton üretiminde 2009 yılından bu yana Avrupa’nın lideridir. Sektörümüz, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu durum, hazır beton sektörünün inşaat sektörünün en temel kolu olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

Seminerde “Betonda Kalite Denetimi” başlıklı bir sunum yapan Cenk Kılınç, 2007 yılında kurulan THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarında bugün Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark’ta birçok akademisyen ve tecrübeli kadrosuyla sektöre katkı sağlayacak AR-GE çalışmaları ve projeler geliştirdiklerini söyledi. Cenk Kılınç, İstanbul Havalimanı, Nükleer Santral, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve çeşitli metrolar başta olmak üzere ülkemizin önemli projelerine beton ve bileşenleri ile ilgili deney hizmetleri verdiklerini belirtti. Beton kullanıcıları için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yaptıklarını ifade eden Kılınç, “THBB olarak özel ve kapsamlı Deprem Performans Raporu da hazırlamaktayız. Binalarının depreme dayanıklılığıyla ilgili durumunu merak etmekte olan; mülk sahipleri, bina yöneticileri, mühendislik büroları, belediyeler ve mahalli idareler, kamu kurumları için benzerlerinden ayırt edici özelliklere sahip ayrıntılı Deprem Performans Raporu hazırlayabiliyoruz. Mevcut yapıların depreme dayanıklılığını ölçmenin yanı sıra yapı servis ömürlerini de tespit edebiliyoruz. Bu kapsamda yerel yönetimlerle de iş birliği yapmaktayız.” dedi. Cenk Kılınç sunumunda taze ve sertleşmiş betonların nitelik değerlendirme kriterlerinden de bahsetti.

“Günümüzde inşa edilmekte olan yapılar daha yüksek performans gerektirmektedir”

Eski İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ve betonun dürabilitesi ile ilgili detaylı bilgiler vererek “Günümüzde inşa edilmekte olan anıtsal yapılar, önemli kamu binaları, yüksek binalar, köprüler ve önemli su yapıları giderek daha yüksek performanslar gerektirmektedir. Büyük yatırımlara mal olan bu yapıların servis ömürleri süresince işlevlerini belirli bir güvenlik içerisinde yerine getirmeleri ancak doğru beton tasarımı, üretimi, uygulaması ve gerektiğinde bakımı ve onarımı ile gerçekleşir.” dedi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Kamuran Arı, sunuşunda bazı özel betonların kullanım amaçlarına, tasarım ve uygulama detaylarına değindi.

Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Altun, yapıların deprem davranışında betonun rolünü, laboratuvar çalışmaları sonuçları eşliğinde anlattı.

 

THBB: İnşaat Faaliyetlerindeki Hareketlenmeye Rağmen Sektörün Beklentisi Düşük Seyrediyor

14.03.2022 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Bütün endekslerde şubat ayında ocak ayına kıyasla bir yükseliş yaşandığını ortaya koyan Rapor, beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kaldığına dikkat çekti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, bütün endekslerde şubat ayında, ocak ayına kıyasla bir yükseliş söz konusudur. Ocak’ta 20 ayın en düşük değerini gören faaliyet endeksi, eşik değerin üstüne tırmanmıştır. Güven endeksi de eşik değerin hemen üstüne çıkmıştır. Güvendeki yükselmeye rağmen beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kalması dikkat çekicidir. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyet ve güvendeki artış ile birlikte yükselmiş ancak eşik değerin hemen altında kalmıştır.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise geçen yılın aynı ayına göre 2022 yılının şubat ayında faaliyet hariç diğer endekslerde bir gerileme görülmektedir. Şubat ayında faaliyette sınırlı bir yükseliş ortaya çıkmıştır. Endeksler içinde özellikle beklenti düzeyinin geçen yıla kıyasla oldukça düşük kaldığı anlaşılmaktadır.

“Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Endeks sonuçları bir bütün olarak incelendiğinde, yılın başından bu yana inşaat sektörü özelinde pozitif bir tablodan bahsetmenin çok da mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.” dedi.

Geçen yılın ilk ayında 70 bin adet civarındaki konut satış rakamının bu yılın ocak ayında 88 bine ulaşmasına rağmen sektörün beklenti ve güveninin oldukça düşük göründüğünü söyleyen Yavuz Işık: “Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış oranının %20’nin üzerine çıkamadığı anlaşılmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan güven endeksleri de inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla negatif ayrıştığının sinyallerini vermektedir. Şubat ayı sektörel güven endekslerinde perakende ve hizmet sektörleri 120 değerine yakın iken inşaat sektöründe bu değer 82’dir. Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır. ” diye konuştu.

 

THBB: İnşaat sektörü, faiz indiriminin piyasaya yansımasını bekliyor

11.11.2021 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Raporda gelecek döneme ilişkin beklenti pozitif tarafta ancak eşiğin hemen üzerinde görünmektedir. Güven Endeksi ekim ayında negatif seviyede devam ederken, Hazır Beton Endeksi faaliyetteki yükselme ile birlikte yukarı yönlü hareket etmiştir.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, gelecek döneme ilişkin beklenti pozitif tarafta ancak eşiğin hemen üzerinde görünmektedir. Güven Endeksi ekim ayında negatif seviyede devam ederken, Hazır Beton Endeksi faaliyetteki yükselme ile birlikte yukarı yönlü hareket etmiştir. Ağustos, eylül ve ekim aylarında inşaat faaliyetlerinin hareketliliğini korumaya devam etmesi dikkat çekicidir.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise ekim ayında faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış görülmektedir. Faaliyette görülen gerilemenin de sınırlı olduğu anlaşılmaktadır. Beklenti Endeksi’ndeki yükseliş, sektörün önümüzdeki dönemde pozitif bir beklenti içinde olduğunu göstermektedir. Güven Endeksi’nde bir yükselme görülse de endeksin hâlen eşik seviyenin altında kaldığı unutulmamalıdır.

“İpotekli konut satışları üzerinden gelecek olan talebin istenilen seviyeye gelmesi için öncelikle piyasa faizinin de düşmesi gerekmektedir.”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Merkez Bankası’nın 23 Eylül’de politika faizindeki 100 puanlık indirimi sonrasında piyasa faizinde bir gerileme meydana gelmemiştir. İnşaat sektörü açısından faiz, diğer sektörlere kıyasla çok daha önemli görünmektedir. İpotekli konut satışları üzerinden gelecek olan talebin istenilen seviyeye gelmesi için öncelikle piyasa faizinin de düşmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Merkez Bankasının, risk primi, döviz kuru gibi göstergelerde yaşanan yükselmeyi göze alarak verdiği faiz indirimi kararı sonrasında bankacılık kesiminin alınan bu kararı piyasaya yansıtmasını beklediklerini belirten Yavuz Işık, “21 Ekim’de yapılan 200 baz puanlık faiz indirimi kararından sonra yapılan açıklamada “yıl sonuna kadar faiz indirimi için sınırlı bir alan kaldı” denmiştir ki bu söylemden önümüzdeki 2 ayda faiz indirimine devam edilebileceği ancak bunun hızının daha düşük olacağı sonucu çıkmaktadır. Bu yönüyle bu faiz indirimlerinin piyasaya yansımaması durumunda, yılın geri kalan kısmında alınacak aksiyonların da etkisi olmayacaktır.” dedi.

 

THBB: İnşaatta dalgalanma azaldı, kritik eşikte dengelendi

18.06.2021 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi’nde son bir yıldaki dalgalanmanın azaldığını ortaya koyan Rapor, bunda özellikle Faaliyet ve Beklenti Endekslerindeki dalgalanmanın azalmış olmasının etkili olduğunu gösterdi. Endekslerin tamamının eşik değere çok yakın hareket etmesi, sektörde olumlu ya da olumsuz yönde hareketin azaldığına işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Endeks değerleri, Hazır Beton Endeksi’nde son bir yıldaki dalgalanmanın azaldığını ortaya koydu. Bunda özellikle Faaliyet ve Beklenti Endekslerindeki dalgalanmanın azalmış olmasının etkili olduğu anlaşılmaktadır. Endekslerin tamamının eşik değere çok yakın hareket etmesi, sektörde olumlu ya da olumsuz yönde hareketin azaldığına işaret etmektedir. Mayıs ayında faaliyet düzeyinin gerilemesiyle birlikte beklentinin yükselmesi, takip eden aylarda faaliyette yükselme ihtimalini beraberinde getirmektedir.

Hazır Beton Endeksi Mayıs Ayı Raporu verilerine göre mayıs ayında bütün endeksler, pandeminin etkilerinin görüldüğü geçen yılın mayıs ayına kıyasla yüksek görünmektedir. Oranların yüksek görünmesindeki baz etkisi gözden kaçırılmamalıdır. Geçen yıla göre artışın en yüksek olduğu Faaliyet Endeksi’nin mayıs ayında eşik değerin altında kalması dikkat çekicidir. Beklentinin geçen yıla kıyasla sınırlı düzeyde yüksek kalması ve Güven Endeksi’nin tam eşik değerde kalması birlikte değerlendirildiğinde, geride bıraktığımız mayıs ayında göstergelerin istenilen düzeyde oluşmadığı görülmektedir.

Önümüzdeki aylarda inşaat faaliyetlerinde yükselme bekleniyor

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Güven Endeksi’nin eşik değerde kalması uzun dönemli toparlanma için henüz şartların oluşmadığını göstermektedir. Mayıs ayında faaliyet düzeyinin gerilemesiyle birlikte beklentinin yükselmesi, takip eden aylarda faaliyette yükselme ihtimalini beraberinde getirmektedir.” dedi.

İnşaatta hissedilir bir hareket gözlenmiyor

Ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Yavuz Işık, “Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme performansıyla yüzde 7 büyüme kaydetti. Beklentiler Türkiye’nin yüzde 6,5 civarı büyüyeceği yönündeydi. Faaliyetler bazında incelendiğinde, tüm iktisadi faaliyetlerin, geçen yıla kıyasla pozitif yönlü hareket ettiği anlaşılmaktadır. Hiç kuşkusuz Türkiye ekonomisi açısından bu çok önemli bir başarıdır ancak diğer yandan, sektörler içinde, zincirlenmiş hacim endeksi olarak en düşük iki büyüme %2,4 ile gayrimenkul faaliyetleri ve %2,8 ile inşaatta görülmektedir. Daha da ilginç olanı, geçen yılın ilk çeyreğinde bütün sektörler içinde küçülen (-%2,8) yegâne sektör inşaattı. Yani baz etkisi ile bu yıl inşaatın diğer sektörlere kıyasla çok daha yüksek oranda büyümesi gerekirken ne yazık ki inşaatta bu gerçekleşmemiştir. İkinci çeyreğin geride bıraktığımız iki ayında inşaatta hissedilir bir hareketten bahsedilememektedir. Bir yandan yüksek faiz ile birlikte artan finansman maliyeti diğer yandan döviz kurundaki artışa bağlı ithal girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında inşaat sektörü ivme kazanamamaktadır. ” dedi.

 

THBB: İnşaat sektörü sürdürülebilir büyümeye ihtiyaç duyuyor

15.04.2021 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Mart ayında Türkiye ekonomisini etkileyen gelişmelerin inşaat sektörü üzerinde de etkili olduğunu gösteren Rapor, yüksek faiz ile birlikte düşünüldüğünde inşaat sektörünün yaşanan dalgalanmadan etkileneceğini ancak buna rağmen faaliyetteki yükselmenin ümit verici olduğunu ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. 2021 yılına düşük seviyede başlayan faaliyet, yılın ikinci ve üçüncü aylarında yukarı yönlü hareket etmiştir. Yılın ilk iki ayında yüksek seyreden güven ve beklenti, gerilese de eşik değerin hemen altında yer almıştır. Yılın başındaki yüksek beklenti-düşük faaliyet bileşeni mart ayında yükselen faaliyet buna karşılık düşük güven-beklentiye dönmüştür. Mart ayında para piyasasında yaşanan gelişmelerin piyasa beklentisinde etkili olduğu net bir şekilde görülmektedir.

Hazır Beton Endeksi Mart Ayı Raporu verilerine göre mart ayında bütün endeksler, pandeminin Türkiye’ye etki etmeye başladığı bir önceki yıla göre yüksek görünmektedir. Eşik değerin altında olmasına rağmen hem beklenti hem de güven, pandeminin başlangıcına kıyasla, aradan geçen bir yıl sonunda çok daha yüksektir. Faaliyet ise özellikle yüksek faiz, yükselen konut fiyatları ve belirsizliğin etkisi ile geçen yıla kıyasla görece düşük bir artış göstermiştir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Türkiye’de geçen hafta atılan normalleşme adımları, mevsime bağlı işlerdeki yavaşlamaya rağmen sektörün güveninin ve beklentisinin yüksek kalmasında etkisi olmuştur.” dedi.

Faaliyetteki yükselme ümit verici görünmektedir

Ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini paylaşan Yavuz Işık, “Geçen ay Türkiye ekonomisini etkileyen gelişmeler, inşaat sektörü üzerinde de etkili olmuş görünmektedir. Yüksek faiz ile birlikte düşünüldüğünde inşaat sektörünün bu dalgalanmadan etkilenmemesini beklemek mümkün değildir ancak buna rağmen faaliyetteki yükselme ümit verici görünmektedir. Kritik nokta, bu hareketliliğin sürdürülebilir olup olmadığıdır.” dedi.

Hem üretici hem de tüketici nezdinde güvenin ve öngörülebilirliğin tesisinin inşaat sektöründe sürdürülebilir bir büyümenin bel kemiği olduğunu vurgulayan Yavuz Işık, “Bu noktada piyasaların güvenebileceği, beklentileri karşılayacak, politika araçlarını doğru zaman ve doğru şekilde kullanacak, piyasa gerçekleri ile uyumlu kararlar alabilecek, enflasyon hedeflemesine odaklanırken aynı zamanda Türk reel sektörünün de beklentilerine cevap verecek bir Merkez Bankasının varlığı çok önemlidir.” diye konuştu.

 

THBB: İnşaat 4. Çeyreğe İyi Başladı

10.11.2020 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Ekim ayı ile birlikte 5 aydır inşaat sektörünün yükseliş trendini devam ettirdiğini ortaya koyan Rapor, inşaat sektörünün yılı, tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağına işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

İnşaat sektörü 5 aydır yükseliş trendini devam ettiriyor

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Ekim ayındaki hareketlilik ile birlikte 5 aydır inşaat sektörü yükseliş trendini devam ettirmektedir. Konut satışlarındaki yavaşlamaya rağmen devam eden projeler hızlanmıştır. Temmuz ayından bu yana yükseliş gösteren beklenti ise düşme eğilimindedir. Özellikle faizlerdeki tırmanmaya rağmen devam eden kur artışı beklentinin gerilemesindeki temel sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Güven Endeksi negatif tarafta kalmıştır. Beklenti ve güvenin ekim ayı için aşağı yönlü bir hareketi söz konusudur.

İnşaat sektöründeki tablo geçen yıla göre olumlu

Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’ndaki bütün endekslerde ve dolayısıyla inşaat sektöründe 2019 yılına kıyasla olumlu bir tablo söz konusudur. Ay bazında beklenti ve güven negatif tarafta kalsa da önceki yıla göre yükselmiştir.

İnşaat sektörü 2020 yılını tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacak

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Yükselen faiz, kredi yavaşlaması, talepteki durağanlık, ABD seçimleri sonrasında Türkiye-ABD ilişkilerindeki yeni gelişmeler, pandemiye yönelik alınacak tedbirler ile birlikte yılın son 2 ayında ekonomik faaliyette yavaşlama beklenmektedir. PMI yani Satın Alma Yöneticileri Endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki son rakamlar bu yavaşlamanın başladığını ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün de bu gelişmelerden bağımsız bir hareket sergilemesi beklenemez. Ancak ekim ayı THBB Hazır Beton Endeksi rakamları inşaat sektörünün yılı, tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağına işaret etmektedir.” dedi.

Yılın 3. çeyreğinde yani Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında Türkiye ekonomisinin büyümeye uygun makro konjonktürü içerisinde inşaat sektörünün de ciddi bir atılım gösterdiğini vurgulayan Yavuz Işık, “Ekim ayı sonuçları inşaatın son çeyrekte de potansiyelini ortaya koyacağını ve ekonominin büyümesinde kendinden beklenenin üstüne çıkacağını bize söylemektedir.” dedi.

 

THBB: İnşaattaki Hareketlilik 3. Ayını Geride Bıraktı

10.09.2020 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaattaki hareketliliğin 3. ayını geride bıraktığına dikkat çeken Rapor, konuta olan talebin hâlen cazibesini koruduğunu ve inşaat faaliyetlerinde geçen yıla kıyasla tablonun olumlu göründüğünü ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

Konuta olan talep hâlen cazibesini koruyor

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaattaki hareketlilik 3. ayını geride bırakmıştır. Konuta olan talep hâlen cazibesini korumaktadır. Buna bağlı olarak beklenti düzeyi yüksek seyretmektedir. Ancak normalleşme süreci ile Güven Endeksi’nde görülen yükseliş son iki aydır negatif tarafta kalmıştır. Özellikle pandeminin sonbahar ve kış ayları ile birlikte ne tarafa evrileceğine ilişkin belirsizliğin Güven Endeksi’ni sınırladığı düşünülmektedir.

Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre bütün endekslerde olumlu bir tablo söz konusu

Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu’ndaki bütün endekslerde ve dolayısıyla inşaat sektöründe geçen yıla kıyasla olumlu bir tablo söz konusudur. Geçen yılın aynı ayına göre Güven Endeksi’nde görülen artış yüksek olmasına rağmen endeks değerinin eşik değerin altında kalmıştır. Önümüzdeki döneme ilişkin beklenti hâlen yüksektir.

İnşaat sektörü için atılan olumlu adımların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi bekleniyor

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Son 3 aya ilişkin inşaat sektöründeki gelişmeler inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde katalizör vazifesi görmeye başladığına işaret etmektedir. 20 aydan sonra inşaatın hız kazanması ile birlikte inşaata girdi sağlayan imalat sektörlerinde ve inşaata bağlı olan hizmet sektörlerinde çok ciddi bir hareketlenme yaşanmıştır.” dedi.

Haziranda 190 bin rakamı ile zirve yapan konut satışlarının temmuzda 229 bin ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaştığını ifade eden Yavuz Işık, “Temmuz ayında ikinci el konutların satışında çok daha büyük bir hareketlilik olmuştur. İlk el konutlarda banka kredisi etkisini göstermiş ve 40 bine yakın bir satış rakamını gerçekleştirmiştir. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisindeki lokomotif rolü düşünüldüğünde, sektör için atılan olumlu adımların önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi beklenmektedir.” dedi.

 

THBB: İnşaat Sektörü Temmuzda da Hız Kesmedi

13.08.2020 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Haziran ayında inşaat faaliyetleri tarihi zirveyi gördükten sonra temmuz ayı da olumlu geçti. Konut kredi faizindeki düşüş konuta olan ilgiyi üst seviyeye çıkardıktan sonra inşaatlar hız kesmeden yoluna devam ediyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Haziran ayında faaliyet tarihi zirveyi gördükten sonra temmuz ayı da olumlu geçti. Hazır Beton Endeksi 2020 Temmuz Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Konut kredi faizindeki düşüş konuta olan ilgiyi üst seviyeye çıkardıktan sonra inşaatlar hız kesmeden yoluna devam ediyor. Beklenti Endeksi’nin pozitif tarafta yer aldığı görülüyor ancak Güven Endeksi’nde bir önceki ay gördüğümüz yükseliş temmuzda yerini düşüşe bıraktı. Faaliyet ve Beklenti Endeksleri’nin eşik değerin üzerinde olması, temmuz ayının her anlamda inşaat sektörü açısından olumlu geçtiğini ortaya koymaktadır.” dedi.

“Haziran ayından sonra temmuz ayı da inşaat ve bağlantılı girdi sektörleri açısından oldukça iyi geçti.”

Ekonominin neredeyse tüm göstergelerinde ortaya çıkan iyileşme sinyallerinin inşaat sektöründe de görülmeye devam ettiğini belirten Yavuz Işık, “Haziran ayından sonra temmuz ayı da inşaat ve bağlantılı girdi sektörleri açısından oldukça iyi geçti. TÜİK’in temmuz ayı konut satış verileri henüz açıklanmadı ancak Hazır Beton Endeksimiz temmuz ayında da inşaat sektörünün hız kesmeden faaliyetlerine devam ettiğini göstermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paylaştığı kredili konut satış verileri de bu hareketliliği işaret etmektedir. Bakanlık verilerine göre, 2020 temmuz ayında ülke genelinde kredili konut satışları geçen yılın temmuz ayına göre 10 kat artarak toplamda 141 bin 434 konut kredili olarak satılmıştır. Kredi faizlerinin düştüğü 1 Haziran’dan itibaren gerçekleşen kredili konut satışı ise 250 bin 792’ye ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde konut satışlarının devam etmesini beklemekle birlikte pandemiyle mücadelede yeni alınabilecek tedbirler gibi ekonomiyi etkileyebilecek belirsizlikler Güven Endeksi’mizde aşağı yönlü bir harekete neden olmuştur.” dedi.

İnşaat sektöründeki yükselişin ekonomiye katkısına dikkat çeken Yavuz Işık, “600 bin kişilik ilave istihdam kapasitesi ile birlikte düşünüldüğünde inşaat sektöründeki ivmenin devam etmesi yalnızca sektör açısından değil Türkiye ekonomisinin genelindeki büyüme ve istihdam açısından da önemlidir.” diye konuştu.

Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu’ndaki bütün endekslerde geçen yıla kıyasla olumlu bir tablo söz konusu. İnşaat faaliyetlerinde haziranda görülen zirveden sonra temmuz ayında da, geçen yılın aynı dönemine göre yükseliş görülmektedir. Bununla birlikte geçen yıla göre Güven Endeksi’nde görülen artış yüksek olmasına rağmen endeks değerinin eşik değerin altında olduğu dikkat çekmektedir. Beklenti Endeksi ise önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin olumlu olduğunu ortaya koymaktadır.

 

THBB: İnşaat Sektöründe Haziran Ayında Büyük Artış

08.07.2020 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Haziran ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi tarihi zirveyi gördü, dolayısıyla haziran ayı, inşaat sektöründe de faaliyetlerin uzun zamandan sonra en yoğun olduğu ay oldu. Beklenti Endeksi ve buna paralel olarak Güven Endeksi’nin de yükselmesi haziran ayının her anlamda inşaat sektörü açısından son derece olumlu geçtiğini ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre haziran ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi tarihi zirveyi gördü, dolayısıyla haziran ayı, inşaat sektöründe de faaliyetlerin uzun zamandan sonra en yoğun olduğu ay oldu. Endeks verileri, pandemi sonrasında haziran ayında başlayan normalleşme sürecinde başta kamu bankaları olmak üzere konut kredi faizindeki düşüşün konuta olan ilgiyi üst seviyeye çıkardığını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Faaliyet Endeksi’nin yanı sıra Beklenti Endeksi ve buna paralel olarak Güven Endeksi de yükseldi, eşik değeri aştı. Her 3 endeksin de eşik değerin üzerine çıkması haziran ayının her anlamda inşaat sektörü açısından son derece olumlu geçtiğini ortaya koymaktadır.

Önceki yılın aynı ayına göre Faaliyet Endeksi’nde ciddi bir artış söz konusu oldu. Mayıs ayında normalleşme takvimi ile birlikte ekonomi genelinde ve inşaat sektöründe toparlanmanın başlayacağına ilişkin beklenti haziranda gerçekleşti ve Faaliyet Endeksi tarihi zirveyi gördü. Daha az düzeyde olmakla beraber sektörün güveninde de ciddi bir yükseliş söz konusudur. En düşük artış hızı Güven Endeksi’nde görülmesine rağmen hem beklenti hem de güvenin yükselmesi sektörün beklentilerinin önemli ölçüde iyileştiğine işaret etmektedir.

“Haziran ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi tarihi zirveyi görmüştür”

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Haziran ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi tarihi zirveyi görmüştür, dolayısıyla haziran ayı, inşaat sektöründe de faaliyetlerin uzun zamandan sonra en yoğun olduğu ay olmuştur. Endeks verileri, pandemi sonrasında haziran ayında başlayan normalleşme sürecinde başta kamu bankaları olmak üzere konut kredi faizindeki düşüşün konuta olan ilgiyi üst seviyeye çıkardığını net bir şekilde ortaya koymaktadır.” dedi.

Kamu bankalarının açıkladığı konut kredilerinin etkilerine değinen Yavuz Işık, “Kamu bankalarının 15 yıla kadar sıfır konutlarda aylık %0,64 ve ikinci el konutlarda aylık %0,74 faizli kredi imkânı sağlaması sayesinde haziran ayında konut kredilerine ciddi bir talep oldu. Hazine ve Maliye Bakanımız haziran ayının ilk 20 gününde 101 bin kişinin kamu bankaları üzerinden toplamda 25 milyar TL’lik konut kredisi kullandığının bilgisini paylaştı. Böylece bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesinde tüm zamanların rekoru kırılarak 230,9 milyar liraya ulaşıldı. Talepteki bu patlama da arz tarafına olumlu yansıyarak yeni inşaat yapma iştahını artırdı ve inşaatlar hız kazandı. Önümüzdeki dönemde pandemiyle mücadelede Türkiye’nin elde ettiği başarıda bir geriye gidiş olmaması durumunda inşaat sektöründeki ivmenin devam etmesi beklenmelidir. İnşaat sektörü yılın ikinci yarısında özellikle istihdam ve büyüme ile ilgili önceki kayıplarını telafi ederek ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Mayıs Ayı Raporunu Açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği Mayıs Ayı Hazır Beton Endeksi’ni Açıkladı: Normalleşme süreci inşaat sektöründe beklentiyi yükseltti

10.06.2020 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Mayıs ayında, inşaat faaliyetleri korona virüsü pandemisi nedeniyle düşük seviyede devam ederken normalleşmeye dönük takvim ile birlikte endeks, önümüzdeki aylara yönelik beklentinin önemli oranda arttığını ortaya koydu. Beklentideki bu yükselişin yanında Güven Endeksi de kısmi bir yükselme sürecine girdi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Mayıs Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre mayıs ayında Beklenti Endeksi’nde ciddi bir artış yaşandı. Nisan ayında faaliyette gerçekleşen daralma mayıs ayında da devam ederken Güven Endeksi’nin kısmi bir yükselme sürecine girdi.

Beklenti Endeksi’nde önceki yılın aynı ayına göre de ciddi bir artış söz konusu oldu. Normalleşme takvimi ile birlikte ekonomi genelinde ve inşaat sektöründe toparlanmanın başlayacağına ilişkin beklenti, endeksi yukarı çekmiştir. Henüz düşük düzeyde olmakla beraber sektörün güveninde de yükseliş söz konusudur. Bunlara rağmen korona virüsü pandemisi nedeniyle faaliyetteki düşük seviye, mayıs ayında da devam etti.

“Gayrimenkul sektörünü canlandırmak üzere başlatılan kampanyanın sektöre can suyu olacağına inanıyoruz.”

Raporun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Normalleşmeye dönük takvim ile birlikte önümüzdeki aylara yönelik beklentimiz önemli oranda arttı. Beklentimizdeki bu yükselişin yanında Güven Endeksi de kısmi bir yükselme sürecine girdi. Bu beklenti ve güven düzeyinin ise mayıs ayında henüz faaliyetlerimize yansımadığını görüyoruz.” dedi.

Kamu bankalarının açıkladığı yeni kredi paketlerine de değinen Yavuz Işık, “Normalleşmenin beklenen trendinde devam etmesi, istihdam ve gelir yaratmada beklenen ivmenin ortaya çıkması durumunda yılın ikinci yarısında düşük faizin inşaat ve dolayısıyla hazır beton sektörüne olumlu katkısının olmasını bekliyoruz. Kamu bankalarının açıkladığı yeni kredi paketleri ile birlikte kredili satışlarda bir hızlanma görülüyor. Gayrimenkul sektörünü canlandırmak üzere başlatılan kampanyanın sektöre can suyu olacağına inanıyoruz.” dedi.

 

THBB: İnşaat Sektörünün Bu Yıldan Beklentisi Yükseldi

11 Şubat 2020 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı. Son iki aydır Faaliyet Endeksi düşük seviyede devam etmektedir. Güven Endeksi yükselmekle birlikte eşik değerin altında kaldı. Beklenti Endeksi 20 aydan sonra ilk defa eşik değerin üstüne çıktı ve diğer bütün endekslerin üstünde bir noktaya ulaştı. Beklenti dışında diğer endeksler ocak ayında eşiğin altında kaldı.

Hazır Beton Endeksi 2020 Ocak Ayı Raporu’na göre, bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre artış sergiledi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla geride bıraktığımız ocak ayında sektör bütün göstergelerde iyiye gitmektedir. Bir yıl öncesine kıyasla 2020 ocak ayı daha iyi olmakla birlikte aralık ayına kıyasla sektör 2020 yılına hızlı bir giriş yapamamış görünmektedir.

Ekonomide düzelmenin sinyalleri alınıyor

Hazır Beton Endeksi 2020 Ocak Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Ocak ayında inşaat sektörü bir yıl öncesine kıyasla daha iyi görünmekle birlikte aralık ayına oranla 2020 yılına hızlı bir giriş yapamamıştır. Ancak, kritik olan nokta sektör oyuncularının beklentisinin 20 aydan sonra ilk defa olumlu tarafa geçmiş olmasıdır. Merkez Bankasının son 5 toplantıda politika faiz indirimi kararının ardından kurda bir sıçrama olmaksızın piyasa faizinin aşağı gelmiş olması, Türkiye’nin CDS seviyesinde ocak ayında görülen düşüş, iktisadi yönelim, PMI endekslerindeki yükselme ekonomide düzelmenin sinyalleridir.” dedi.

Faizlerde gerileme ile birlikte konut kredisine olan ilgi arttı

Jeopolitik riskler ve küresel belirsizlikler söz konusu olsa da bu risklerin henüz inşaat sektörü oyuncularının beklentisini aşağı çekecek seviyede olmadığını ifade eden Yavuz Işık, “Faiz oranlarında gerileme ile birlikte konut kredisine olan ilgi artmıştır. Ocak ayı sonu itibarıyla konut kredisi toplamı 200 milyar TL’yi aşmıştır. Ocak ayı sonu itibarıyla tüketici kredilerinin genelinde görülen 4,5 milyar TL’lik artış iç tüketimde canlanmanın en önemli göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son beş yılda el değiştiren konutların yarıya yakınının kredi kanalıyla satıldığı düşünüldüğünde iç talep ve tüketici kredilerindeki bu hareketlilik inşaat sektörünün can damarı olmaya devam edecektir.” dedi.

 

THBB: İnşatta, Son 2 Yıldır İlk Kez 2 Ay Üst Üste Hareketlilik Yaşandı…

08.11.2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması, kalıcı iyileşmenin hâlen gerçekleşmediğine işaret etmektedir. Bununla birlikte geçen yılın aynı ayına kıyasla sektörde önemli bir canlanmanın söz konusu olduğunu gösteren Rapor, son 2 yıllık inşaat faaliyetlerinde ilk kez iki ay üst üste devam eden bir hareketlilik yaşandığını ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Eylül ayında başlayan hareketlilik ekim ayında da devam etti. Ancak, sektör oyuncularının inşaat sektörüne yönelik güveni yükselmekle beraber eşik değerin altında kalmaya devam etti. Beklenti Endeksi’nin eşiğin altında kalması ve aşağı yönlü hareketi, yılın son iki ayında inşaat sektörünün ne yönde hareket edeceğine ilişkin soru işareti doğurmaktadır. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması, kalıcı iyileşmenin hâlen gerçekleşmediğine işaret etmektedir.

Hazır Beton Endeksi 2019 Ekim Ayı Raporu’na göre, bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre artış sergiledi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla geride bıraktığımız ekim ayında sektörde önemli bir canlanma söz konusudur. Son 2 yıllık faaliyet incelendiğinde inşaat faaliyetlerinde ilk kez iki ay üst üste devam eden bir hareketlilik olduğu görülmektedir.

“Sektör oyuncularının inşaat sektörüne yönelik güveni yükselmekle beraber eşik değerin altında kalmaya devam etmektedir”

Hazır Beton Endeksi 2019 Ekim Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Sektör oyuncularının inşaat sektörüne yönelik güveni yükselmekle beraber eşik değerin altında kalmaya devam etmektedir. Son iki yıllık inşaat faaliyetlerini incelediğimizde ilk kez iki ay üst üste devam eden bir hareketlilik yaşandığını görüyoruz.” dedi.

İnşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yavuz Işık, “Bugüne kadar tecrübelerimiz bize göstermiştir ki inşaat sektöründeki hızlanma ve yavaşlama genel ekonomiye göre daha önce gerçekleşiyor. Sektörün, yurt içinde faizlerin düşük olduğu dönemlerden ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin yüksek seyrettiği dönemlerden oldukça verimli bir şekilde faydalandığını görüyoruz. Ancak, risk iştahının ve ekonomik güvenin zayıfladığı zamanlarda ise sektörün kırılganlaştığına şahit olduk. Daha tam olarak etkileri yansımamış olmakla beraber son gerçekleşen faiz indirimleri neticesinde eylül ayında konut satışlarında %15’lik bir artış meydana gelmiştir. Küresel ticarete ilişkin iyimserliğin artması, Türkiye’nin jeopolitik riskinin azalması, Merkez Bankamızın faiz indirimleri, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin beklentilerinin iyileşmesi, Türk lirasının değerini korumaya devam etmesi inşaat sektörü oyuncularının beklentilerini bir nebze karşılayacaktır.” dedi.

 

THBB: İnşaat Sektöründe Canlanmanın İlk Sinyalleri Alındı…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde bir hareketlilik başlamış görünmekle birlikte sektör oyuncularının güven sorunu devam etmektedir. Önceki yılın aynı dönemine göre bütün endeksler artış sergilerken inşaat sektöründe 16 ay aradan sonra ilk kez canlanma yaşandı.

8 Ekim 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörünün ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde bir hareketlilik başlamış görünmekle birlikte sektör oyuncularının güven sorunu devam etmektedir. Bütün endeksler yukarı yönlü bir hareket sergilemekle beraber Faaliyet ile Güven Endeksi’nin arasının bu denli açılmış olması, inşatta kalıcı bir iyileşmenin başladığını söylemek için henüz erken olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda önümüzdeki döneme ilişkin beklenti yükselmekle beraber eşik değerin altında kalmaya devam etti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Eylül Ayı Raporu’na göre, bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre artış sergiledi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla geride bıraktığımız eylül ayında sektörde bir canlanma söz konusudur.

%5’lik büyüme ve istihdam hedeflerinin tutturulması için inşaat sektöründeki hareketliliğin artarak devam etmesi gerekiyor

Hazır Beton Endeksi 2019 Eylül Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endeksler önceki yılın aynı dönemine göre artış sergiledi. İnşaat faaliyetlerinde 16 ay aradan sonra ilk kez canlanma yaşandı. Hareketlilik başlamış görünmekle birlikte inşaat sektörü oyuncularının güven sorunu devam etmektedir.” dedi.

İnşaat sektörü verilerini değerlendiren Yavuz Işık, “Resmî rakamlara göre bir yıldır gerileyen inşaat sektörünün ekonomi içindeki payı %5,3’e gerilemiş durumdadır. Son 20 yılın verileri incelendiğinde ikinci çeyrekler bazında inşaat sektörü kriz yılları olan 2001 ve 2009 yıllarından sonra en kötü dönemini geride bırakmıştır. İnşaatın bu durumu yalnızca kendisini değil tüm ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Son açıklanan rakamlara göre inşaata girdi sağlayan imalat sanayi sektörlerimizin kapasite kullanımı, ağustos ayı itibarıyla, imalat sanayi ortalamasının %7 altındadır, yani inşaat geriledikçe imalat da zorlanmaktadır. İnşaat sektöründe %25’e yakın bir istihdam kaybı söz konusudur. Bütün bu rakamlar bize, Yeni Ekonomi Planı’nda belirlenen %5’lik büyüme hedefinin yakalanması, istihdam hedeflerinin tutturulması için inşaat sektöründe bu hareketliliğin artarak devam etmesinin gerekliliğine işaret etmektedir.” dedi.

 

THBB: 6,7 Milyon Konut Kentsel Dönüşme Alınmalı

6,7 milyon konutun bir an önce kentsel dönüşüme alınması gerekiyor, bu konuda başarının anahtarı doğru beton uygulamalarıdır

26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Denizi İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamada bulunan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’na göre acil ve öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağını belirterek kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de depreme dayanıksız olan 6,7 milyon konutun acil olarak yenilenmesi gerektiğini ve bu konuda başarının anahtarının, kaliteli beton kullanımı ve doğru beton uygulamaları olduğunu vurguladı.

27 Eylül 2019 – Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yılı aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Denizi İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrası uyarılarda bulundu. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, tedbir alınmazsa gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımıza dikkat çeken Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, şu açıklamalarda bulundu: “2019 yılında yürürlüğe giren yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı incelediğimizde nüfusumuzun yüzde 70’ten fazlasının “deprem tehlikesi yüksek” bölgelerde yaşamakta olduğunu görüyoruz. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 6,7 milyon konutun depreme dayanıksız olduğunu ve bu konutların yenilenmesi gerektiğini açıklamıştır. Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız hayatını kaybetmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır.

T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre Marmara Depremi’nin yaşandığı 17 Ağustos 1999’dan bugüne kadar ülkemizde 308.030 deprem gerçekleşmiştir. 26 Eylül 2019 tarihinde Marmara Denizi İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Depremin herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda oluşabilir ve depremin önceden bilinmesi imkânsızdır. Depremlerin oluşturacağı zararları azaltmanın en etkin iki yolu ise kaliteli, güvenliği kanıtlanmış betonlarla depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı bilinçlendirmektir.

Son olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklanmış ve 6,7 milyon konuttan acil, öncelikli denilen 1,5 milyon konutun dönüşümünün 5 yıl içerisinde sağlanacağı ifade edilmiştir. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırılmalıdır. Bugün, Türkiye’de depreme dayanıksız olan 6,7 milyon konutun yenilenmesi için gerekli adımlar atılmalıdır. Kentsel dönüşümde başarının anahtarı, kaliteli beton kullanımı ve doğru beton uygulamalarıdır. Bunun bir an önce gerçekleşmesini her şeyden önce bir vatandaş olarak bekliyorum.”

“KGS belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır”

Kaliteli beton kullanımı ve denetim ile depremi az hasarla atlatmanın mümkün olduğunu vurgulayan Yavuz Işık: “Yapılan araştırmalarda deprem yıkımlarının önemli nedenlerinden birinin standart dışı beton kullanılması, uygulama ve proje hataları olduğu görülmektedir. Depreme dayanıklı yapılara ihtiyaç olan ülkemizde hazır beton sektörünün en önemli sorunu bir kısım üreticinin denetim dışı, kalitesiz üretim yapmasıdır. THBB olarak önceliğimiz bu üreticilerle ilgili bütün kesimleri ve halkımızı bilgilendirmek, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) önemini anlatmak ve ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için çalışmaktır.

Hazır beton alanında kaliteyi garanti altına almayı hedefleyen Birliğimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) denetimleri ile kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında beton üretimi gerçekleşmesini sağlamaktadır. Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiren KGS tarafsızlığını kanıtlayarak kaliteli beton kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır. Hazır betonun üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi, deprem ve diğer dış etkilere dayanıklı binalar üretmek için kaçınılmaz bir şarttır. Yeni yapıların oluşturulmasında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak KGS belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır. Kentsel dönüşümde başarının anahtarı, kaliteli beton kullanımı ve doğru beton uygulamalarıdır.” dedi.

“Kaliteli yapılaşma ve deprem konusunda halkımızın bilinçlenmesi adına üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz”

THBB olarak hem üyeleri hem de beton kullanıcıları için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yaptıklarını ifade eden Yavuz Işık: “Birliğimizin kurulduğu günden bu yana Türkiye’de kaliteli ve standartlara uygun betonun üretilip kullanılması için yurdun dört bir yanında seminerler düzenliyoruz. Beton Bileşenleri, Taze Beton, Betonun Yerleştirilmesi ve Bakımı, Betonun Dayanımı ve Dürabilitesi, Özel Betonlar, Betonda Kalite Denetimi gibi konuların anlatıldığı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirdiğimiz bu seminerlerde beton kullanıcılarına yani müteahhitlere, mimarlara, mühendislere ve betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarını anlatıyoruz. Son iki yılda 17 farklı ilde 21 seminer gerçekleştirdik. Kaliteli yapılaşma ve deprem konusunda halkımızın bilinçlenmesi adına üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz”

Türkiye’de üretilen betonların yüzde 65’inin Türkiye Hazır Beton Birliği üyeleri tarafından KGS belgeli olarak üretildiğinin altını çizen Yavuz Işık: “Depreme karşı dayanıklı yapılaşma için bu oranın çok daha yüksek olması gerekmektedir. KGS Sistemi’ne katılan beton tesisleri, yoğun kontroller sonucunda daha stabil bir üretim yapmakta, kalite sapmaları azalmaktadır. Böylece hem kaliteli hem de ekonomik bir üretim sağlanmaktadır. Standartlara uygun üretimin sağlanması sonucunda beton üreticisi ile tüketici arasında güven sağlanmaktadır. Sektördeki bütün üreticilere tarafsız ve doğru bir denetim uyguladığı için KGS Belgeli beton üreticileri özellikle tercih edilmektedir. Bu doğrultuda, bütün beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz.” dedi.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği: Faiz Kararı, İnşaatta Gidişatı Belirleyecek…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde bir hareketlilik göze çarpmakla birlikte bu seviye olması gereken düzeyin altında kaldı. Önceki yılın aynı dönemine göre Güven Endeksi’ndeki sınırlı da olsa düşüş, inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın ortadan kalkmadığına işaret etti.

18 Eylül 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörünün ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde bir hareketlilik göze çarpmakla birlikte bu seviye olması gereken düzeyin altında kaldı. Sektör oyuncularının hâlen inşaat sektörü özelinde güven sorunu yaşamaya devam ettiğini gösteren Rapor’da, önümüzdeki döneme ilişkin beklenti yükselmekle beraber eşik değerin altında kalmaya devam etti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Ağustos Ayı Raporu’na göre, güven hariç diğer üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre artış sergiledi. Özellikle Güven Endeksi’ndeki sınırlı da olsa düşüş, inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın ortadan kalkmadığına işaret etti. Geçen yılın aynı ayına kıyasla geride bıraktığımız ağustos ayında faaliyette bir kıpırdanma görünmekte ancak bu hareketin yeterli olmadığı anlaşılmaktadır.

“Ekonomide güven ortamı tesis edildikçe ekonomik aktivitenin hızı artacaktır”

Hazır Beton Endeksi 2019 Ağustos Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Sektör oyuncuları hâlen inşaat sektörü özelinde güven sorunu yaşamaya devam etmektedir. Geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla geride bıraktığımız ağustos ayında faaliyette bir kıpırdanma görünmekte ancak bu hareketin yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. İnşaat sektöründeki zayıf görünüm on altıncı ayını geride bırakmıştır.” dedi.

İnşaat sektörünün canlanması için önerilerde bulunan Yavuz Işık, “İkinci çeyrek büyümesinde inşaat sektörünün ciddi oranda daraldığını net bir şekilde gördük. Bu gidişin tersine dönmesi için, temmuz ayında Merkez Bankasının 425 baz puanlık faiz indirimi sonrasında bu ayki 325 baz puanlık indirimin de bankacılık kesimine yansıması gerekmektedir. Yalnızca kamu bankaları üzerinden değil aynı zamanda özel sektör bankalarının da elini taşın altına koyması, faiz indirim kararlarını kendi rakamlarına yansıtmaları gerekmektedir. İnşaat sektörünün geleceği açısından düşük faiz olmazsa olmazdır. Bunun yanında son rakamlarda hem tüketici hem de piyasa oyuncularının ekonomiye olan güvenlerinin yükseldiğini görüyoruz. Henüz istenilen seviyede olmasak da ekonomide güven ortamı tesis edildikçe başta inşaat olmak üzere ekonomik aktivitenin hızı artacaktır.” dedi.

THBB: İnşaatta Hareketlilik Sinyalleri Gelmeye Başladı…

09.08.2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyette son 15 ayın en yüksek endeks değeri elde edilse de faaliyetin hâlen eşik değerin altında olması istenilen düzeyden uzak olduğunun göstergesi oldu. Önceki yılın aynı dönemine göre Güven Endeksi’ndeki görece yüksek düşüş, inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın devam ettiğine işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörünün ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyette son 15 ayın en yüksek endeks değeri elde edilse de faaliyetin hâlen eşik değerin altında olması istenilen düzeyden uzak olduğunun göstergesi oldu. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması inşaat sektörü özelinde güvenin düşük olduğuna işaret etti. Gelecek döneme ilişkin beklenti hâlen düşük kaldı.

Hazır Beton Endeksi 2019 Temmuz Ayı Raporu’na göre, faaliyet hariç diğer iki endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Güven Endeksi’ndeki görece yüksek düşüş, inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın devam ettiğine işaret etti. Rapora göre beklenti düzeyinin de istenilen seviyeden uzak olduğu görüldü.

“İnşaat faaliyetlerindeki kıpırdanmanın faiz indirimi sonrasında devam etmesini bekliyoruz”

Hazır Beton Endeksi 2019 Temmuz Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Faaliyette son 15 ayın en yüksek endeks değeri elde edilse de faaliyetin hâlen eşik değerin altında olması istenilen düzeyden uzak olduğunun göstergesi oldu. Önceki yılın aynı dönemine göre Güven Endeksi’ndeki görece yüksek düşüş, inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın devam ettiğine işaret etti.” dedi.

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız temmuz ayındaki faiz indirimi sonrasında konut satışlarında ve inşaat sektöründe hareketlilik yaşanacaktır. Enflasyonda kalıcı olarak elde edilecek başarı ile paralel olarak faiz indiriminin devam etmesi yalnızca inşaatta değil aynı zamanda ekonominin genelinde bir hareketlilik için şarttır. İstihdam artışı, vergi tahsilatı gibi diğer ekonomik göstergelerin iyileşmesi için önce ekonominin canlanması gerekmektedir. Temmuz ayında inşaat faaliyetlerindeki kıpırdanmanın faiz indirimi sonrasında devam etmesini bekliyoruz. ” dedi.

 

İnşaat 2. Çeyreği Gerileme ile Kapattı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor’daki bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Önceki yılın aynı dönemine göre her üç endeksin de düşüş sergilediğini ortaya koyan Rapor, sektörde bir canlanma belirtisi bulunmadığına işaret etti.

11 Temmuz 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörünün ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2019 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi 2019 Haziran Ayı Raporu’nda bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Nisan ayından bu yana endeksler aşağı yönlü seyretti. Ekonomiye güven sorununun ötesinde inşaat sektörü özelindeki belirsizlik, beklenti düzeyini aşağı çekti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Haziran Ayı Raporu’na göre, her üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Güven Endeksi’ndeki görece yüksek düşüş, hem makro ekonomik gelişmeler hem de inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın bir arada olmasından kaynaklandı. Rapor, sektörde bir canlanma işareti bulunmadığını ortaya koydu.

“Temmuz ayındaki olası bir faiz indiriminin, konut kredisi gibi faiz haddine çok daha fazla duyarlı olan kredi hacmini tetikleyecek seviyede olmasını beklemiyoruz”

Hazır Beton Endeksi 2019 Haziran Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endeks değerleri, inşaat sektöründe mevcut ve beklenen faaliyet düzeyinin yeterli olmadığını ortaya koymaktadır. Her üç endeks de önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergilemiştir. Sektörde bir canlanma işareti bulunmamaktadır.” dedi.

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Enflasyon rakamlarında özellikle gıda enflasyonu ile birlikte görülen gerileme beraberinde enflasyona endeksli konut kredilerinde bir hareketlilik ortaya çıkarabilecektir. Ancak, bunun kısa vadede inşaat sektörü üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Temmuz ayındaki toplantıda Merkez Bankasının faiz indirme olasılığının, düşen enflasyon ile birlikte artması, konut kredilerinin asıl belirleyicisi olacaktır. Temmuz ayındaki olası bir faiz indiriminin, konut kredisi gibi diğer kredi türlerine kıyasla faiz haddine çok daha fazla duyarlı olan kredi hacmini tetikleyecek seviyede olmasını beklemiyoruz. İnşaat sektörü, önünü göremediği sürece Türkiye’nin büyümesine maalesef katkı sağlayamayacaktır.” dedi.

 

 

THBB: “İnşaat Sektörü için Strateji Belgesi Hazırlanmasını Talep Etmekteyiz”

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ortaya koydu. Rapor’da, bütün endekslerin “U” hareketini sergilemesinin mevsimselliğe bağlı bir yukarı çıkışa işaret etmekle birlikte, endekslerin eşik değerin altında kalması bu ivmenin oldukça yetersiz olduğunu gösterdi.

13 Mayıs 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

Hazır Beton Endeksi 2019 Nisan Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ortaya koydu. Bütün endekslerin “U” hareketini sergilemesi, mevsimselliğe bağlı bir yukarı çıkışa işaret etmekle birlikte, eşik değerin altındaki endeksler, bu ivmenin oldukça yetersiz olduğunu gösterdi.

Hazır Beton Endeksi 2019 Nisan Ayı Raporu’na göre Faaliyet, Beklenti ve Güven Endekslerinin tamamı önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Geçen yılın nisan ayında başlayan inşaat faaliyetlerindeki yavaşlama birinci yılını doldurmuş olmasına rağmen sektör, başladığı yerden oldukça uzak görünmektedir. Özellikle Güven Endeksi’nin hem en düşük endeks olması hem de geçen yılın aynı dönemine kıyasla en fazla düşüş gösteren endeks olması, önümüzdeki dönemde sektörde toparlanma yaşanma ihtimalinin oldukça sınırlı olduğunu ortaya koydu.

“İnşaat sektörü strateji belgesinin hazırlanması ve uygulanması sürecine sonuna dek katkı ve destek sunacağız.” 

Hazır Beton Endeksi 2019 Nisan Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu, inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ifade etmektedir.” dedi.

İnşaat sektöründeki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde %8,7 gibi ciddi bir oranda daralan inşaat sektörü 2009 küresel krizinden sonraki en kötü performansını sergilemektedir. Bütün göstergeler 2018 ve 2019 yıllarında inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla, ‘negatif’ ayrıştığına ve bu ayrışmanın devam ettiğine işaret etmektedir.” dedi.

İnşaat sektörünün canlandırılması için önerilerde bulunan Yavuz Işık, “Kapsamlı, uzun vadeli, çok yönlü bir yol haritası ortaya konulmadığı sürece inşaat sektörü kendi yolunu bulmaya çalışacak, bu da inşaatın ve bağlantılı sektörlerin çok daha fazla kan kaybetmesine neden olacaktır. Bu noktada, önceki yıllarda makine, yurt dışı müteahhitlik, demir-çelik, tekstil-konfeksiyon, turizm gibi pek çok sektör için hazırlanmış olan strateji belgesinin bir benzerinin inşaat sektörü için de kapsamlı ve geniş katılımlı olarak hazırlanmasını talep ediyoruz. Ekonomi yönetimi tarafından ortaya konulan yeni istihdam yaratma kapasitesine ulaşmak için inşaat sektörünün, yeni ekonomik koşullar altında planlı bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın liderliğinde özel ve kamu kesiminden bütün tarafların katılımı ile inşaat sektörü strateji belgesinin oluşturulması önemlidir. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak böyle bir strateji belgesinin hazırlanması ve uygulanması sürecine sonuna dek katkı ve destek sunacağız.” dedi.

 

THBB: İnşaat, İlk Çeyrekte Geriye Gitti…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve özellikle düşük talep ve finansmana erişim sorunu çözülmeden sektörde düzelmenin oldukça zor olacağını ortaya koydu.

15 Nisan 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra hızlı bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

Hazır Beton Endeksi 2019 Mart Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ortaya koydu. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması, inşaat sektörüne yönelik tedbirlerin istenilen etkiyi oluşturmakta yetersiz kaldığını, özellikle düşük talep ve finansmana erişim sorunu çözülmeden sektörde düzelmenin oldukça zor olacağına işaret etti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Mart Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi dışında diğer iki endeks değeri, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Bununla birlikte son üç aydır faaliyetteki yavaşlamanın hızı düşüş gösterdikten sonra bu ay Faaliyet Endeksi çok küçük bir oranda pozitif tarafa geçti. Ancak, Faaliyet Endeksi’nin hâlen eşik değerin altında olması, söz konusu pozitif yönlü harekete çok fazla bir anlam yüklenmemesi gerektiğini göstermektedir. Hem beklentinin hem de güven endekslerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş göstermesi, önümüzdeki dönemde sektörde toparlanma yaşanma ihtimalini düşürmektedir.

“Düşük talep ve finansmana erişim sorunu çözülmeksizin sektörde düzelme oldukça zor olacak”

Hazır Beton Endeksi 2019 Mart Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu, özellikle düşük talep ve finansmana erişim sorunu çözülmeden sektörde düzelmenin oldukça zor olacağını ifade etti.

İnşaat sektörü ile ilgili verileri değerlendiren Yavuz Işık, “Türkiye ekonomisi, Yeni Ekonomik Programda belirlenen büyüme bandında yoluna devam etmek ve arzu edilen istihdam hacmini yaratmak için inşaat sektörüne ihtiyaç duymaktadır. Ancak yılın ilk göstergeleri, inşaat sektörünün ilk çeyrekte daraldığını ortaya koymaktadır. Türkiye genelinde konut satışları ilk iki ayda, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,5 oranında düşüş göstermiştir. İpotekli konut satışları ise ilk 2 ayda, bir önceki yılın aynı ayına göre %72,7 oranında azalış göstererek yalnızca 15.427 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının %10’a gerilemesi, mevcut faiz düzeyinin inşaat sektörünü ne derece derinden etkilediğini göstermektedir.” dedi.

Hükûmetin son açıkladığı Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüş Adımlarını değerlendiren Yavuz Işık, sorunlu varlıkların kurulacak olan Gayrimenkul Fonu ile yönetilmesinin inşaat sektöründeki sorunların çözülmesine yönelik önemli bir adım olduğunu ifade etti.

 

Yavuz Işık, Yeniden Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığına Seçildi

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 30 yılı aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 6 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirdiği 32. Olağan Genel Kurulunda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerini seçti. Birliğin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapılan Genel Kurulda seçilen yeni Yönetim Kurulu, yapmış olduğu görev dağılımında Yavuz Işık’ı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçti.

8 Nisan 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçildiği 32. Olağan Genel Kurul Toplantısı 6 Nisan 2019 tarihinde THBB’nin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapıldı. Genel Kurulda konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliğinin kurulduğu günden bu yana sektörümüzü ulusal ve uluslararası düzeyde başarıyla temsil ettiğini söyledi.

“Türkiye’nin işsizliği %10’lara çekmesinin yegâne yöntemi inşaat sektörünün desteklenmesidir”

Konuşmasında inşaat sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Yavuz Işık, “2019’a inşaat sektörü iyi başlamamıştır. Türkiye genelinde konut satışları ilk iki ayda, bir önceki yılın aynı ayına göre %21,5 oranında düşüş göstermiştir. İpotekli konut satışları ise çok daha büyük bir oranda düşmüştür. İlk 2 ayda Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %72,7 oranında azalarak yalnızca 15.427 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %10’a gerilemiştir. Bu oranın önceki dört yılda ortalamasının %34 olduğu düşünüldüğünde, mevcut faiz düzeyinin inşaat sektörünü ne derece derinden etkilediğini hepimiz rahatlıkla görebiliriz.” dedi.

İnşaat piyasasındaki gerilemenin istihdam rakamlarında kendini gösterdiğine dikkat çeken Yavuz Işık, “En son açıklanan aralık ayında inşaat sektörünün istihdamı 1,6 milyona gerilemiştir. 2017 yılının sonunda bu rakam 2 milyonun üzerindeydi. Toplamda bir yılda 440 bin kişilik bir istihdam kaybı söz konusudur. İnşaat sektöründeki daralmaya bağlı olarak inşaat istihdamı geçen yıla kıyasla %21 gerilemiştir. Başka hiçbir sektörde bu boyutta bir gerileme söz konusu değildir. İşte bu yüzden, inşaat sektörüne yönelik acil tedbir alınması gerektiğini her fırsatta ve her platformda dile getiriyoruz. Sanayinin istihdamı, geçen yıla kıyasla %0,7 düşüş göstermiştir. Ekonomi genelindeki işsiz sayısı geçen yıla kıyasla 1 milyon kişi artmıştır. Ekonomideki işsizlik oranı %13,5 olmuştur. Türkiye’nin işsizliği %10’lara çekmesinin yegâne yöntemi inşaat sektörünün desteklenmesidir.” dedi.

“İnşaat sektörü için strateji belgesi hazırlanmasını talep etmekteyiz”

Küresel belirsizliklerin devam etmesi ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak 2019 yılında dünya ekonomisinde önemli bir büyüme beklenmediğinin altını çizen Yavuz Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu küresel koşullar altında; ülkemizde ekonomik oyuncuların güvenini kazanacak, bizlere güven verecek, önümüzü açacak, piyasayı rahatlatacak her türlü tedbire ihtiyacımız var. Ekonomi yönetimimizi bu dönemde yanımızda görmek istiyoruz. 2018 nisan ayından bu yana geride kalan 10 aylık süre zarfında inşaat sektörü ve buna bağlı olarak inşaat sektörüne girdi veren imalat sanayileri; zayıf iç talep, yüksek faiz ve ekonomik belirsizlik ile uğraşmaktadır. Hazır beton üreticileri olarak bizler, inşaattaki bu gerilemeden doğrudan etkilenen belki de ilk sektörüz. Kapsamlı, uzun vadeli, çok yönlü bir yol haritası ortaya konulması gerekmektedir. Önceki yıllarda makine, yurt dışı müteahhitlik, demir-çelik, tekstil-konfeksiyon gibi pek çok sektör için hazırlanmış olan strateji belgesinin bir benzerinin inşaat sektörü için de kapsamlı ve geniş katılımlı olarak hazırlanmasını talep etmekteyiz. Bu yol haritası çerçevesinde tedbirlerin ve desteklerin uygulamaya konulması hayati önemdedir. Sektörün önünü görmesi, güven duyması, yoluna devam etmesi için bunun bir gereklilik olduğu kanaatindeyiz.”

“Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardık”

Türkiye Hazır Beton Birliği ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, “Türkiye Hazır Beton Birliği dünya çapında gelişmeleri en etkin şekilde takip ederek ülkemize kazandırmaktadır. Dünya ile eş zamanlı olarak sürdürülebilirlik konusuna odaklanarak “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi”ni Türk hazır beton ve çimento sektörlerine sunduk. 2018 yılında hazır beton tesisleri ile çimento fabrikalarının belgelendirilmesine başlayarak Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardık.” dedi.

“AR-GE ve teknoloji danışmanlık hizmeti verecek bir merkez kuracağız”

Geçtiğimiz yıl AR-GE konusunda önemli gelişmelere imza attıklarına dikkat çeken Yavuz Işık, “Yapı Malzemeleri Laboratuvarımızın Yıldız Teknik Üniversitesi ortaklığı ile sunduğu “Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” adlı projemiz İstanbul Kalkınma Ajansı İSTKA tarafından başarılı bulundu ve çalışmalarımıza başladık. Proje kapsamında THBB bünyesinde sektörün ve bütün paydaşların ortak kullanımına açık, ileri beton araştırmaları yapabilen AR-GE ve teknoloji danışmanlık hizmeti verecek bir merkez kuracağız.” dedi.

“Çipli Beton uygulaması ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz”

Kısaca “Çipli Beton” adı verilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ilgili gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Yavuz Işık, “EBİS düzenlemesi, 2018 yılı sonunda yürürlüğe girdi. 2018 yılında sistem yürürlüğe girmeden çalışmalarımıza başladık. Tespitlerimizi ve üyelerimizin karşılaştığı sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili farklı raporlar hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne sunduk. Önerilerimizin büyük çoğunluğu Bakanlık yetkililerince uygun görüldü ve çalışmalar başlatıldı. Konuyla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin üyeleriyle, yönetim kuruluyla, çalışanlarıyla tam bir ekip çalışması sergileyerek önemli projelere imza attığını vurgulayan Yavuz Işık, sözlerini şöyle noktaladı: “Yaptığımız çalışmalarla sektörümüzün çıkarlarını korurken bütün yapılarımızın kalite standartlarına uygun betonla inşa edilmesi için uğraş veriyoruz. Türkiye’deki en önemli sektörlerden birinin temsilcisi olmanın bilinciyle özverili ve disiplinli bir çalışma ortaya koyuyoruz. Ülkemizin en köklü sektörel kuruluşlarından biri olan Türkiye Hazır Beton Birliği 30 yılı aşkın süredir sektörün gelişimi için canla başla çalışıyor. Genel Kurulumuzun ülkemiz ve Birliğimiz adına hayırlı olmasını temenni ediyor ve hepimize verimli bir toplantı diliyorum.”

Genel Kurulda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri seçildi. Genel Kurul sonrasında yapılan Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında Yavuz Işık yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına, Halit İnci Başkan Vekilliğine, Cemalettin Danış Muhasip Üyeliğe seçildi. Denetim Kurulunun da yapmış olduğu görev dağılımında Ali Ergölen Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri
Yiğit Hazır Beton San. Tic. Ltd. Şti. Yavuz Işık
İnciler İnş. Tic. ve San. AŞ Halit İnci
Danış Beton Sıva İnş. San. Tic. AŞ Cemalettin Danış
Onur İnş. Malz. San. ve Tic. AŞ Mehmet Ali Onur
Batıbeton San. AŞ Kamil Grebene
Miltaş Beton ve İnş. Mad. San. Tic. AŞ Adem Genç
Akçansa Çimento San. ve Tic. AŞ Barış Karahüseyin
Ulu Beton İnş. ve Taah. San. Tic. Ltd. Şti. Mustafa Ulucan
Oyak Beton San. ve Tic. AŞ Erhan Turan
Yaşar Cihan H.B. İnş. Hafr. Tic. AŞ Fatih Vardar
Nuh Beton AŞ Onurhan Kiçki
Kibsaş Karadeniz İnş. ve Beton San. Tic. AŞ Şenol Üçüncü
Özgüven Müh. Tur. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. Elif Özgüven
Bursa Beton San. ve Tic. AŞ Barbaros Onulay
Paksoy Hazır Beton San. ve Tic. AŞ Mustafa Kemal Paksoy

 

Türkiye Hazır Beton Birliği Denetim Kurulu Üyeleri
Betoçim Çimento ve Bet. Ür. Tic. Ltd. Şti. Abdürrahim Eksik
Asdur Beton San. ve Tic. Ltd. Şti. Mehmet Ali Durmaz
Çimsa Çimento San. ve Tic. AŞ Ali Ergölen

 

THBB: İnşaattaki Geriye Gidiş 10. Ayını Geride Bıraktı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ve sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğini ortaya koydu.

14 Mart 2019 – Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi 2019 Şubat Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu gösterdi. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması, sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğinin en net göstergesi oldu.

Hazır Beton Endeksi 2019 Şubat Ayı Raporu’na göre 3 Endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Bununla birlikte son 3 aydır faaliyetteki yavaşlamanın hızında düşüş görüldü. Hem beklenti hem de güven endeksinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla -%1’in üzerinde düşüş göstermesi, önümüzdeki dönemde faaliyette mevsimselliğin ötesinde bir artış beklenmemesi gerektiği sonucunu ortaya koydu.

“İnşaat sektörü, uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebilecek”

Hazır Beton Endeksi 2019 Şubat Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ve sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğini söyledi.

İnşaat sektörü ile ilgili verileri değerlendiren Yavuz Işık, “2018 nisan ayından bu yana geride kalan 10 aylık süre zarfında inşaat sektörünü ve buna bağlı olarak inşaat sektörüne girdi veren imalat sanayilerini; zayıf iç talep, yüksek faiz ve ekonomik belirsizlik olumsuz olarak etkilemektedir. Son dönemde faizlerin gerilemesine rağmen konut satışlarındaki kan kaybı devam etmektedir. Türkiye genelinde konut satışları, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre -%24,8 oranında düşüş gösterirken, ipotekli konut satışlarında durum çok daha kötüdür. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yıla göre -%77,2 oranında azalış göstererek yalnızca 6.537 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı tek haneye (%9) gerilemiştir.” dedi.

 

THBB: İnşaat, 2019’a Düşüşle Girdi…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Ocak Ayı Raporu’nu açıkladı. Yılın ilk ayına ait Raporda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki hareketliliğin düşük olduğuna ve mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesinin olası görünmediğine işaret etti.

BASIN BÜLTENİ, 18 Şubat 2019

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi 2019 Ocak Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve beklentinin de sınırlı olduğunu gösterdi. İnşaatın beklenen yükselişten uzak durumda olduğunu ortaya koyan Rapor, mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesinin olası görünmediğine işaret etti.

Hazır Beton Endeksi 2019 Ocak Ayı Raporu’na göre 3 Endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Aralık ayında -%1,6 düşen Faaliyet Endeksi ocak ayında -%1,2 geriledi. TÜİK tarafından açıklanan Reel Sektör Güven Endekslerinde, diğer sektörlerden negatif ayrışan inşaat sektöründe güven ve beklenti sorunu hâlen devam etmektedir. Söz konusu güvenin, genel ekonomiye olan güvenden ziyade inşaat sektörü özelinde olduğu anlaşılmaktadır.

Mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesi olası görünmüyor

Hazır Beton Endeksi 2019 Ocak Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, bütün endekslerin eşik değerin altında olmasının; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu gösterdiğini ve mevcut tedbirler ile inşaat sektörünün ivmelenmesinin olası görünmediğini söyledi.

İnşaat sektörü ile ilgili verileri değerlendiren Yavuz Işık, “Son açıklanan istihdam verilerine göre kasım ayı itibarıyla inşaat sektörünün istihdamındaki gerileme, geçen yılın aynı dönemine kıyasla -%15 olarak gerçekleşmiştir. İnşaat Sektörü Güven Endeksi’ndeki düşüş, Reel Sektör Güven Endeksi’ni de aşağı çeker hâle gelmiştir. İnşaat sektörüne girdi sağlayan imalat sanayi sektörlerine ilişkin üretim endeksi değerleri düşüş göstermektedir. Bu yönüyle inşaat sektöründeki gerileme tüm ekonomiyi etkiler hâle gelmiştir. 2018 yılında konut alan 100 kişiden 42 tanesi banka kredisi kullanmadan 2. el konut almayı tercih etmiştir. Bu rakam 2013 yılından bu yana en yüksek orandır. 2019 yılında Türkiye ekonomisinin arzu edilen trendde büyümesi için inşaat sektöründeki kan kaybının durdurulması gerekmektedir.” dedi

 

THBB: “Çipli Beton” Uygulaması ile İlgili Gelişmeleri Yakından Takip Ediyoruz

11.02.2019 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Uşak’ta “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlendi. Kaliteli beton üretimi ve beton uygulamasının doğru yapılması amacıyla düzenlenen Seminerde “Çipli Beton” olarak adlandırılan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) hakkında konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği KGS Direktörü Selçuk Uçar, EBİS’i sektördeki haksız rekabetin azaltılması ve kalite seviyesinin yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak gördüklerini, ancak uygulamanın başlamasıyla ortaya çıkan sorunların çözümü için ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine; yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarının anlatılması hedefleniyor.

THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin on altıncısı 8 Şubat 2019 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şubesinde yapıldı. Seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticileri yoğun ilgi gösterdi. Seminer kapsamında, THBB Teknik ve Sürdürülebilirlik Direktörü Koray Saçlıtüre, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler”; THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar ise “Betonda Kalite Denetimleri” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

“Yapılarda beton kalitesinin sağlanmasında üretim, yerleştirme ve bakım bir bütün olarak düşünülmelidir.”

Seminerde betonun üretim aşamasından şantiyelerde kullanımına kadar kalite denetimlerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi veren Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS) Direktörü Selçuk Uçar, kentsel dönüşüm mevzuatıyla gündeme gelen mevcut yapılardaki beton kalitesinin ölçümü konularına değindi. Konuşmasında Kalite Güvence Sisteminin önemini vurgulayan Selçuk Uçar, “Yapılarda beton kalitesinin sağlanmasında üretim, yerleştirme ve bakım bir bütün olarak düşünülmelidir. Beton kalitesindeki ilk önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır.” dedi.

“Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

Konuşmasında “Çipli Beton” olarak adlandırılan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ve yapı denetimde yapılan diğer değişiklikler hakkında da bilgi veren KGS Direktörü Selçuk Uçar, “EBİS ile Yapı Denetim mevzuatına göre şantiyelerde alınan beton numunelerinin içerisine RFID çip konularak betonun uygunluğu dijital olarak izlenmeye başlandı. Yapı Denetim kuruluşu yetkilisinin gözetiminde Yapı Denetim laboratuvarınca yapılan numune alma işleminden sonra çipli numune laboratuvarda özel geliştirilmiş beton test preslerinde analize tabi tutulmakta ve otomatik olarak raporlanmaktadır. Bakanlık bu sisteme geçiş amacını yapı denetim laboratuvarlarınca uygulamalarda yapılabilen hata, kayıp ve hileleri engellemek olarak belirtmektedir. Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. THBB olarak bu sistemi, sektörümüzdeki haksız rekabetin azaltılması ve kalite seviyesinin yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak görmekteyiz ancak şu aşamada uygulamada sorunlar yaşanıyor. Bu konuda raporlar hazırlayarak Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Bu sorunların da çözülmesiyle ‘Çipli Beton’un beton kalitesine önemli bir etkisinin olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Yapı Denetim Sistemi’nde de çok önemli bir değişiklik oldu. Yeni yıl ile birlikte Yapı Denetim kuruluşlarının kura sistemi ile görevlendirilmesine başlandı. Böylece artık kuruluşlar teoride değil pratikte de bağımsız bir şekilde faaliyet gösterebilecek.” dedi.

Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi belgelendirmeleri devam ediyor

Seminer’de Türkiye’de ve dünyada hazır beton sektöründeki son gelişmeleri aktaran THBB Teknik ve Sürdürülebilirlik Direktörü Koray Saçlıtüre, 2017 yılında THBB’nin, Beton Sürdürebilirlik Konseyinin (The Concrete Sustainability Council) kurduğu “Beton Sorumlu Kaynak Kullanımı Belgelendirme Sistemi”nin “Bölgesel Sistem Operatörü” olmaya hak kazanırken Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesinin (KGS) de “Belgelendirme Kuruluşu” olduğunu söyledi.

THBB olarak, “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi”nin adaptasyon sürecini 2018 yılında tamamladıklarını ifade eden Koray Saçlıtüre, “Bu Sistem kapsamında ilk hazır beton tesisi ile çimento fabrikası 2018 yılının kasım ayında belgelendirildi. Aralık ayında 2 hazır beton tesisi daha bu sisteme dâhil olarak belgelerini aldı. THBB, Beton Sürdürülebilirlik Konseyi Bölgesel Sistem Operatörü olarak hazır beton, çimento ve agrega sektörlerine yönelik bilgilendirme çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. KGS de bağımsız olarak denetimlerde bulunarak hazır beton tesisleri ile çimento fabrikalarını belgelendirmeye devam ediyor.” dedi.

THBB, AR-GE projeleriyle sektöre katkı sağlamaya devam ediyor

“Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” adlı projelerinin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından başarılı bulunduğu ve ekim ayı itibarıyla bu projeye başladıklarını ifade eden Koray Saçlıtüre, “Bu proje çerçevesinde laboratuvarımıza kazandıracağımız yeni ekipmanlarla ve yapacağımız AR-GE çalışmaları ve danışmanlık hizmetleriyle sektörümüze katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

“Geçirimli Beton”un pek çok çevresel faydası bulunuyor

Hazır beton sektöründeki son teknolojik gelişmelerden bahseden Koray Saçlıtüre, “2018 yılında Birliğimiz ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının çalışmalarıyla ‘Geçirimli Beton Kılavuzu’ hazırlanmıştır. ‘Geçirimli Beton’, ‘geçirimli kumsuz beton’ veya ‘poroz beton’ olarak da adlandırılmaktadır. ‘Geçirimli Beton’un; yağmur sularını toprakla buluşturarak aşırı yağışların neden olduğu sel baskınlarını azaltmak, yer altı sularının yenilenmesine olanak sağlamak gibi pek çok çevresel faydası bulunmaktadır.” dedi

Betonun daha ileri düzey teknik özellikleri bildirerek hazır beton talep edilebilir

İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili bilgiler vererek “Günümüzde beton alıcısı sadece basınç dayanımını ve işlenebilirliği değil betonun daha ileri düzey teknik özelliklerini bildirerek hazır beton talebinde bulunabilir.” dedi.

 

THBB: İnşaat Sektöründe, Geniş Kapsamlı Bir Planlamaya İhtiyaç Bulunuyor

11.01.2019 – Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi aralık ayını düşüş ile kapattı. Aralık ayında inşaat faaliyetleri oldukça sınırlı düzeyde kaldı. Bütün endekslerin eşik değerin altında olması, inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki durgunluğun devam ettiğine işaret etti. Son çeyrekte inşaat sektöründeki durgunluğun devam ettiği net bir şekilde görüldü.

Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu’na göre 3 endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre -%1,6-%1,7 oranlarında düşüş sergiledi. Kasım ayında -%2 azalan Faaliyet Endeksi aralık ayında -%1,6 geriledi. Hem Güven hem de Beklenti Endeksi değerleri, ekonomide yükselmeye başlayan güvenin inşaat sektörüne yansımadığını gösterdi. Bu yönüyle inşaat sektörü, ticaret, perakende ve sanayi sektörleri ile kıyaslandığında negatif ayrıştı.

İnşaatın bütününe yönelik bir yol haritasının kurgulanması yerinde olacaktır

Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat faaliyetlerinin aralık ayında oldukça sınırlı düzeyde kalarak Faaliyet Endeksi’nin aralık ayını düşüş ile kapattığını ve bütün endekslerin eşik değerin altında olmasının inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki durgunluğun devam ettiğine işaret ettiğini söyledi.

İnşaat sektörünü canlandırmaya yönelik kararları değerlendiren Yavuz Işık, “Üçüncü çeyrekte -%5,3 daralan inşaat sektöründeki geriye gidiş son çeyrekte artmış görünmektedir. 2019 yılı için beklentiler olması gereken seviyenin oldukça gerisinde görünmektedir. İnşaat sektörü açısından son uygulamaya konulan, kamu bankaları aracılığıyla konut kredisi faizinin %1’in altına çekilmesi uygulaması yerinde ancak sektördeki kan kaybını durduracak boyutta bir etki yaratamayacağını tahmin ettiğimiz bir düzenlemedir. Piyasadaki firmaların önlerini görebilmeleri açısından inşaat sektöründe planlı ve kapsayıcı bir modelin hayata geçirilmesi gerekmektedir. 2 milyondan fazla kendine bağlı kayıtlı istihdamı olan ve diğer etkilediği sektörler ile bu rakamı çok çok yukarılara çeken inşaat sektöründeki geriye gidişi durduracak, üst segment konut projelerinin yanı sıra inşaatın bütününe yönelik bir yol haritasının kurgulanması yerinde olacaktır.” dedi.

THBB: Sürdürülebilirlik Konusunda Dünyadaki İlklerden Birini Başardık

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından İstanbul’da “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlendi. Kaliteli beton üretimi ve beton uygulamasının doğru yapılması amacıyla düzenlenen Seminerde konuşan THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi” kapsamında ilk hazır beton tesisi ile çimento fabrikasının belgelendirildiğini ve Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardıklarını söyledi.

20 Aralık 2018 – Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine; yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarının anlatılması hedefleniyor.

THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin on dördüncüsü 19 Aralık 2018 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde yapıldı. Seminer’e inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticileri yoğun ilgi gösterdi. İMO İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna’nın yaptığı açış konuşmasıyla başlayan Seminer kapsamında, THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan; “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”, İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler”; THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar ise “Betonda Kalite Denetimleri” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

Hazır beton sektörü, inşaat sektörünün önemli bir parçasıdır

Seminer’de Türkiye’de ve dünyada hazır beton sektöründeki son gelişmeleri aktaran THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan: “Hazır beton sektörü 2017 yılı itibarıyla 115 milyon metreküplük üretim ile inşaat sektörüne ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Türkiye, beton üretiminde 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideriyken, Çin ve ABD’nin ardından dünyanın üçüncü en büyük hazır beton üreticisidir. Hazır beton sektörü, toplam istihdamın %6,9’unu oluşturan inşaat sektörünün önemli bir parçasıdır.” dedi.

Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi belgelendirmeleri başladı

2016 yılında THBB Başkanı Yavuz Işık ile ERMCO Başkanlığının Türkiye’ye taşındığı ifade eden Aslı Özbora Tarhan: “2017 yılında Birliğimiz, Beton Sürdürebilirlik Konseyinin (The Concrete Sustainability Council) kurduğu ‘Beton Sorumlu Kaynak Kullanımı Belgelendirme Sistemi’nin ‘Bölgesel Sistem Operatörü’ olmaya hak kazanırken Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS) de bu sistem içerisinde görev alacak ‘Belgelendirme Kuruluşu’ oldu. THBB olarak, Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi’nin adaptasyon sürecini bu yıl tamamladık. Çalışmaların tamamlanmasıyla THBB, ‘Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi’nce belgelendirmek üzere başvuran firmalara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlemeye, KGS de bağımsız olarak denetimlerde bulunmaya başladı. Bu Sistem kapsamında ilk hazır beton tesisi ile çimento fabrikası 2018 yılının kasım ayında belgelendirildi. Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardık.” dedi.

THBB, AR-GE projeleriyle sektöre katkı sağlamaya devam ediyor

“Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” adlı projelerinin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından başarılı bulunduğu ve ekim ayı itibarıyla bu projeye başladıklarını ifade eden Aslı Özbora Tarhan, “Bu proje çerçevesinde laboratuvarımıza kazandıracağımız yeni ekipmanlarla ve yapacağımız AR-GE çalışmaları ve danışmanlık hizmetleriyle sektörümüze katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Geçirimli betonun pek çok çevresel faydası bulunuyor

Hazır beton sektöründeki son teknolojik gelişmelerden bahseden THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan, “2018 yılında Birliğimiz ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının çalışmalarıyla ‘Geçirimli Beton Kılavuzu’ hazırlanmıştır. Geçirimli beton, ‘geçirimli kumsuz beton’ veya ‘poroz beton’ olarak da adlandırılmaktadır. Geçirimli betonun; yağmur sularını toprakla buluşturarak aşırı yağışların neden olduğu sel baskınlarını azaltmak, yer altı sularının yenilenmesine olanak sağlamak gibi pek çok çevresel faydası bulunmaktadır.” dedi

Betonun daha ileri düzey teknik özellikleri bildirerek hazır beton talep edilebilir

İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgili bilgiler vererek “Günümüzde beton alıcısı sadece basınç dayanımını ve işlenebilirliği değil betonun daha ileri düzey teknik özelliklerini bildirerek hazır beton talebinde bulunabilir.” dedi.

Beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır

Betonun üretim aşamasından şantiyelerde kullanımına kadar kalite denetimlerinin nasıl yapılacağı konusunda bilgi veren Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS) Direktörü Selçuk Uçar, kentsel dönüşüm mevzuatıyla gündeme gelen mevcut yapılardaki beton kalitesinin ölçümü konularına değindi. Konuşmasında Kalite Güvence Sisteminin önemini vurgulayan Selçuk Uçar, “Beton kalitesindeki en önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır.” dedi.

İlk KGS Çevre ve KGS İş Sağlığı ve Güvenliği belgelerini düzenledik

Konuşmasında KGS’nin çevre ve iş güvenliği konusundaki yeni belgelendirmeleri hakkında bilgi veren KGS Direktörü Selçuk Uçar, “KGS Çevre Belgelendirmesi’ ile ‘KGS İş Sağlığı ve Güvenliği Belgelendirmesi’ için başvuru yapan hazır beton tesisleri, bağımsız ve etkin bir denetimden geçerek çevre ve iş güvenliği konularında üstünlüklerini ve kalitelerini tescil ettirmiş olacak. Belgelendirme süreçlerinde hazır beton tesislerinin çevre ve iş güvenliği konularında mevzuatın son hâline tam uyumlu olup olmadığının denetlenmesi ön şart olarak yer almaktadır. Böylece tesisler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak çevre denetimlerine ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılacak iş teftişlerine de tam hazırlık sağlayarak eksikliklerini giderme yolunda hizmet almış olacak. Denetimler, mevzuata uyumun yanı sıra hazır beton sektörüne özgü iyi uygulamaları teşvik edecek unsurları da içeriyor. Böylece tesisler, denetimler sonrası iyileştirme yapılabileceği konularda bilgi sahibi olacak. Son olarak KGS’ye başvuruda bulunan firmaların tesislerinde denetimlerde bulunduk ve ilk KGS Çevre ve KGS İş Sağlığı ve Güvenliği belgelerini düzenledik.” dedi.

 

 

THBB: İnşaat Sektörü Kan Kaybetmeye Devam Ediyor…

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Eylül ayında yılın en kötü değerini aldıktan sonra ekim ayında toparlanmaya başlayan Faaliyet Endeksi kasım ayında bu eğilimini koruyamadı. Bütün endekslerin halen eşik değerin altında olması da inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki durgunluğun devam ettiğine işaret etti.

14 Aralık 2018 – Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi eylül ayında yılın en kötü değerini aldıktan sonra ekim ayındaki toparlanmasına kasım ayında devam edemedi. Kasım ayında inşaat faaliyetleri oldukça sınırlı düzeyde kaldı. Bütün endeksler halen eşik değerin altında olması da inşaat ve bağlantılı sektörlerdeki durgunluğun devam ettiğine işaret etti. Rapor, inşaat sektörüne güvenin oldukça düşük olduğunu ortaya koyarken son 2 aydır Güven Endeksi’ndeki yükselme dikkat çekti.

Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’na göre 4 endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %2 azalması, geride bıraktığımız kasım ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Hem Güven hem de Beklenti Endeksi’ndeki azalma, ekonomideki makro değişkenlerde görülen kısmi iyileşmenin inşaat sektörüne yansımadığını net bir şekilde ortaya koydu.

İnşaat sektörü için yol haritasının çıkarılması gerekiyor

Hazır Beton Endeksi Kasım Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, eylül ayında yılın en kötü değerini alan Faaliyet Endeksinin ekim ayında toparlanmasına kasım ayında devam edemediğini ve bütün endekslerin halen eşik değerin altında olmasının ise inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret ettiğini söyledi.

Son açıklanan ekonomi verilerini değerlendiren Yavuz Işık, “Bu hafta açıklanan üçüncü çeyrek verisinde Türkiye ekonomisi %1,6 büyürken inşaat sektörü -%5,3’lük daralma göstermiştir. Son çeyrekte inşaat sektöründe beklenen daralma, geride bıraktığımız üçüncü çeyrekten daha fazla olacaktır. İnşaat sektörünün, yeni dönemin koşullarına adapte olabilmesine yönelik olarak yol haritasının çıkarılması gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründeki daralmanın istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin de rakamsal olarak ortaya çıkması ile beraber inşaat sektöründeki gelişmelerin çok daha dikkatli takip edilmesinin gerekliliği anlaşılacaktır.” dedi.

 

THBB: İnşaat Sektörü, Dipten Döndü…

13.11.2018 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Eylül ayında, bütün ayların en düşük performansını sergileyen Faaliyet Endeksi, ekim ayında toparlanmaya başladı. Bütün endekslerin halen eşik değerin altında olması ise inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi eylül ayında, bütün ayların en düşük performansını sergiledikten sonra ekim ayında toparlanmaya başladı. Yıl içindeki 5 aylık daralmadan sonra faaliyette kısmi bir hareketlilik göze çarptı. Ancak bütün endekslerin halen eşik değerin altında olması inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret etmektedir. Rapor, inşaat sektörüne güvenin oldukça düşük olduğunu ortaya koydu.

Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’na göre 4 endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %2,3 azalması, geride bıraktığımız ekim ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Hem Güven hem de Beklenti Endeksi’ndeki azalma, mali piyasalardaki kısmi olumlu havanın reel sektör tarafında yansımasının henüz başlamadığını ortaya koydu.

İnşaat sektörüne yönelik tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılması yerinde bir karardır
Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin ekim ayında toparlanmaya başladığını ancak bütün endekslerin halen eşik değerin altında olmasının inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret ettiğini ifade etti.

Hükûmetin inşaat sektörüne yönelik aldığı tedbirleri değerlendiren Yavuz Işık, “İnşaat sektörüne yönelik tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılmasının yerinde bir karar olarak değerlendiriyoruz. Şu dönemde önemli olan ekonomide sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendini hayata geçirmektir. Bunun için inşaat sektöründe planlı, kapsamlı bir modelin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum tarafından açıklanan Mekânsal Strateji Planı, planlama için doğru bir başlangıç olabilecektir. Çalışmasına başlanan bu plan ile sanayiye arazi ihtiyacının giderilmesinden başlayıp şehirlerin yeniden şekillendirilmesine kadar geniş bir çerçevede planlama yapılabilecektir. Söz konusu plan çerçevesinde Türk inşaat sektörünün gelişim ve dönüşümünün yol haritası, inşaat ve bağlantılı bütün sektörleri içerecek şekilde belirlenmesi gerekmektedir.” dedi.

Hazır Beton Endeksi Nedir?

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.
Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

 

 

Betoncular Atıkları “Geri Dönüştürüyor” 

10.10.2017 – Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB),  hazırladığı “Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi” ile kentsel dönüşüme en büyük katkıyı sağlıyor. Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da destekleniyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), İstanbul’da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla “Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması Ar-Ge Projesi”ni hayata geçirdi. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen Proje, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımını teşvik ediyor.

2012 yılı itibari ile uygulanmaya başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarını kapsayan AR-GE Projesi’yle, dönüşümden elde edilen tüm çıktılar çevreye zarar veren atıklar olmak yerine, başka projelerde kullanılacak yapı malzemesine dönüştürülüyor. Böylece, milyonlarca ton ağırlığındaki atık yine kendi içinde eritilerek yeniden kazanılıyor.

Süreç hakkında bilgi veren THBB Başkanı Yavuz Işık projeyi şu sözler ile özetledi:

Kurulduğumuz günden bu yana çevreye duyarlı üretim için hazır beton tesislerinde özel uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümü üzerinde çalışmalara İstanbul’un 4 farklı bölgesinde bulunan yıkılmış binalardan aldığımız numuneler ile başladık. Eski yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesinin maalesef düşük olduğunu gördük. Bu nedenle beton üretiminde malzeme seçiminde özen göstermek hayati önem taşıyor. Numuneleri öğüterek tane büyüklüğüne getirip, uygunluk analizlerini yaptık ve bu atıklardan beton ürettik. Doğal kalker agregası(kırmataş) ile üretilen beton ile sonuçları mukayese ettik. Doğal agrega yerine %10 ve %25 oranlarda iri ve ince kalker agregası azaltılmış ve yerine geri kazanılmış agrega kullandık. Geri kazanılmış agregaların kullanım kriterleri ve betonda kullanıma uygunluğunu değerlendirerek elde edilen bulguları raporladık. Sonuçları, sektör temsilcilerinin davet edildiği THBB tarafından organize edilen bir seminer ile sunduk.”

Depremlerin ardından gündeme gelen Kentsel Dönüşüm ile yenilenmesi planlanan yapılar arasında kalitesiz beton ile üretilen yapıların da yer aldığını belirten Işık, projenin önemine dikkat çekerek; Yıkılan binalardan elde edilecek atıklar yeni binaların inşasının yanı sıra dolgu malzemesi olarak da kullanılabilir. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüştürülmesi hem inşaatlarda kullanılacak mevcut agregalara alternatif olacak hem de çıkan atıkların çevreye getireceği yük hafifletilecek. Böylece ülke ekonomisine de katkı sağlanacağı gibi çevre de korunmuş olacak. Projemizin deneysel çalışmaları bu yılsonuna kadar devam edecek ve önümüzdeki yıl sektörden gelen talep ile hayata geçecektir. Agregaların geri kazanımı konusundaki çalışmalarımıza da farklı uygulamaları değerlendirerek devam  edeceğiz.” dedi. 

Kentsel Dönüşüm ile 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de 600 milyar gerekeceği tahmin ediliyor. THBB, yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımının Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor. THBB, Türkiye’de kayıtsız şartsız tüm hazır beton firmalarının kaliteli beton üretmesinin sağlanmasını sosyal sorumluluk bilinci ile üstleniyor. Bu bilinç çerçevesinde de beton üretimi yapan firmaların tamamını çatısı altında buluşmaya davet ediyor.

 

 

Hazır Beton Endeksi hakkında

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası amacıyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve ülkemizde kaliteli, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) Üyesi; Beton Sürdürülebilirlik Konseyi “Bölgesel Sistem Operatörü”dür. THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak KGS Uygunluk Belgesi alması, uygun laboratuvar bulundurması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.