Ana Sayfa Haberler İlaçta İkinci...

İlaçta İkinci Zam Talebi

17.05.2022 – İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası tarafından ilaç fiyatlarına %75 zam talebi. Bloomberg HT’de yayınlanan habere göre İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, kur değişiminden dolayı yıl içinde 2. kez kur güncellemesi beklediklerini açıklamıştır. Deniz Yatırım zam talebini sektör açısından değerlendirdi:

2022 yılı Şubat ayında ilaç kuru 6,2925 olarak belirlenmiştir. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan ve güncel euro kurunun sadece yüzde 40’ına karşılık gelen bu rakam, tüm zamanların en düşük seviyesinde bulunuyor. Bu nedenle ilaç üretimi ve tedariki noktasında sorunlar yaşanırken ilaç endüstrisi de konuya dikkat çekiyor. İlaç kuru içinde bulunulan yılın değil bir önceki yılın kur ortalamasına göre belirleniyor. Bu, sektörün mevcut cari yılda yaşanacak kur riskine karşı tamamen korumasız kalmasına neden oluyor.

Genel Değerlendirme: Zam talebi haberini değerlendirdiğimizde, ilaç üretim endüstrisinin artan maliyetleri için gerçekleştirilebilecek ikinci zammın üretici tarafındaki gelirleri ve operasyonel kar marjlarını olumlu etkileyebileceğini düşünüyoruz.

Oyak Yatırım: İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın dün yaptığı açıklamada, güncel Euro kurunun %40’ı olarak uygulanan 6,2925’lik ilaç kurunun yüzde 70’e çıkmasını talep etti. Bu talebin gerçekleşmesi durumunda, ilaç fiyatlarına %75 zam gelecek. Haber akışı; SELEC, DEVA ve GENIL için pozitif katalist niteliğindedir.

 

İlaçlar için Yeni “Euro Değeri” Fiyatlandırması Açıklandı

15.02.2021 – Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Fiyat Değerlendirme Komisyonunda beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan euro değeri güncellendi. Buna göre Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar kapsamında 2022 yılı için 1 euro değeri 4,5786 liradan 6,2925 liraya çıkarıldı.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin yedinci fıkrasında bahsi geçen 15,80 TL ve 8,26 TL değerleri, ilgili karar kapsamında euro değerinde yapılan değişiklik oranında yükseltilerek 21,71 TL ve 11,35 TL olarak güncellendi. Geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatı, mevcut depocuya satış fiyatının eski euro değerine bölündükten sonra yeni euro değeriyle çarpılmasıyla hesaplanacak. Yeni fiyatlar 19 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

Uzmanlar haberi ilaç sektörü için SELEC TI, DEVA TI, GENIL TI nötr değerlendiriyor.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), ilaç sanayinin özveriyle ilaç arzına devam ettiğini açıkladı

08.02.2019 – Son dönemde basın yayın organlarında, bu ay içinde açıklanacak olan 2019 yılı ilaç sabit Avro kuru nedeniyle, bazı ilaçların piyasada bulunmadığı yönünde haberler yer almaktadır. Bu kapsamda İEİS olarak açıklama yapma gereği duyduk.

Kuruluşumuz, ulusal ve çokuluslu firmalardan oluşan 56 üyesiyle, yarım asrı aşkın bir süredir Türkiye ilaç endüstrisinin gelişimi için çalışmaktadır. Üyelerimiz, ilacın toplum sağlığı için önemi konusunda büyük bir duyarlılık ve sorumlulukla hareket etmektedir.

Konu Sağlık Bakanlığımızın yakın takip ve değerlendirmesindedir. Sayın Bakanımız süreçle bizzat ilgilenmektedir. İlaç takip sisteminin uygulandığı sektörümüzde, ilacın üreticiden hastaya ulaşıncaya kadar tüm aşamaları izlenmekte, dolayısıyla aksama olması durumunda nereden kaynaklandığının belirlenmesi ve aksiyon alınması mümkün olabilmektedir.

İEİS olarak, toplum sağlığını gözetmeyen, sorumluluktan uzak herhangi bir ticari stratejiyi ve davranışı kabul etmemiz mümkün değildir. Kuruluş ilkelerimiz doğrultusunda, sektörümüzün itibarını etkileyecek her türlü iddianın takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.