Ana Sayfa Haberler Ambargo Uygul...

Ambargo Uygulanan HİSAR A+ Hava Savunma Füzesi Yerli ve Milli Ürünlerle Seri Üretime Hazır Hale Geldi

18.12.2020 – Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Aselsan ve Roketsan tarafından geliştirilen, Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olan HİSAR A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin kabul atışında yüksek hızlı hedef uçağın, uzak menzilde başarıyla imha edildiğini açıkladı. Erdoğan, “Bu son test, normal şartlarda yurtdışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulandığı için birkaç ay gecikti. Yerli parçayı kısa sürede geliştirdik ve füzemize entegre ettik. Bu zamana kadar gizli yaptırımlarla, dolaylı müdahalelerle engellemeye çalıştıkları bu işi yerli ve milli ürünlerle envantere almaya hazır hale getirdik. HİSAR A+ füzemizin seri üretimi hayırlı olsun” dedi.

Niğde-Ankara Otoyolu 2. Kesim Açılış Töreni’ne video konferansla katılan Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hava ve füze savunmasında önemli görevler üstlenen HİSAR A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi’nin kabul atışı testlerinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin katılımıyla Aksaray Atış Alanı’nda Aselsan ve Roketsan tarafından 11 Aralık’ta icra edilen testin görüntülerini de kamuoyuyla paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sanayimizden yeni müjdeler alıyoruz” diyerek, şunları söyledi:

“Aselsan ve Roketsan tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli hava savunma füze sistemimiz HİSAR A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin envantere giriş öncesi son kabul testi yapıldı. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen harp başlığı kullanılarak, 11 Aralık’ta yapılan atışta yüksek hızlı hedef uçak, uzak menzilde başarıyla vuruldu. Aslında bu son test birkaç ay gecikti. Sebebi neydi biliyor musunuz? Normal şartlarda yurtdışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulandı. Sonra ne oldu? Yerli parçayı kısa sürede geliştirdik, füzemize entegre ettik ve işte kısa bir gecikmeyle neticeye ulaştık. Bu zamana kadar gizli yaptırımlarla, dolaylı müdahalelerle engellemeye çalıştıkları bu işi yerli ve milli ürünlerle envantere almaya hazır hale getirdik. HİSAR A+ füzemizin seri üretimi hayırlı olsun. Bu güzel hizmetten dolayı Savunma Sanayii Başkanlığımızı, Aselsan’ı, Roketsan’ı, TÜBİTAK SAGE’yi ve projede emeği geçen herkesi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.”

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu HİSAR A+ Füze Fırlatma Sistemi ve Ateş İdare Cihazı ile Entegre Sistem Seviyesi Kabul Atışı Testi’nde, sistemin maksimum menzil ve irtifada etkinliği yüksek hızlı hedef uçağın başarılı bir şekilde imhasıyla gösterildi. Atışlı test kapsamında, hedefin radar ile tespit ve takibi gerçekleştirildi, komuta kontrol sisteminden angajman başlatılarak, atış kontrol sistemiyle en uygun zamanda füze otomatik olarak ateşlendi. Yer sistemleri tarafından sağlanan verilerle hedefe yönlenen HİSAR A+ füzesi, terminal safhada hedefe en uygun son manevrayla yaklaşarak hedefi bir kez daha başarı ile imha etti.

 

 

Hisar-A Savunma Sistemi İçin Seri Üretim Süreci Başlıyor

12.10.2019 – Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Hisar Hava Savunma Sistemi Ailesi’nde yer alan Hisar-A adı verilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Demir tarafından verilen bilgiye göre SSB yönetiminde ASELSAN ve ROKETSAN tarafından milli ve yerli olarak geliştirilen HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, yapılan nihâi sistem testlerinde hedefi %100 başarıyla imha etti.

Hisar-A için artık seri üretime geçiliyor.

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O); sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin imhasını sağlayan sistemler. Hisar A sisteminde kullanılan roketlerin bir diğer özelliği ise Aselsan tarafından geliştirilen Kızılötesi Arama Başlıklarına da sahip olması.

HİSAR-A, hareket halindeki birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması amacıyla sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin 15 km menzile kadar etkisiz hale getirilmesi için tasarlandı.

HİSAR-A; Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fırlatma Sistemi (FFS), HİSAR-A ve HİSAR-O Sistemlerinin ikisinden de atılabilen Alçak İrtifa Füzesi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

 

 

Bora Füzesi Pençe Harekatında Kullanıldı

29.05.2019 – Roketsan tarafından geliştirilen 280 kilometre menzile sahip Bora füzesi, 470kg ağırlığa sahip savaş başlığı ve yüksek hassasiyet özellikleri ile ülkemizin savunma sanayi alanında önemli kilometre taşlarından biri. İlk denemesi 2018 Aralık ayında başarılı bir şekilde gerçekleştirilen Bora/Khan kısa menzilli balistik füzesi Pençe harekatında da kullanıldı.

 

Hisar Savunma Sistemi Ailesinin Hedeflenen Teslim Tarihleri Güncellendi

20.03.2019 – Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Hisar Hava Savunma Sistemi Ailesi’nin hedeflenen teslim tarihlerini güncelledi. Demir tarafından verilen bilgiye göre

-Hisar A : 2021
-Hisar O : 2022 tarihlerinde hazır olacak.

Bu önceden bildirilen teslim tarihlerinin 1 yıl ileri atıldığı anlamına geliyor. Savunma Sanayii’nde sık karşılaşılan bir durum.

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O); sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin imhasını sağlıyor.

HİSAR-A, hareket halindeki birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması amacıyla sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin 15 km menzile kadar etkisiz hale getirilmesi için tasarlandı.

HİSAR-A; Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fırlatma Sistemi (FFS), HİSAR-A ve HİSAR-O Sistemlerinin ikisinden de atılabilen Alçak İrtifa Füzesi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

Hisar-O testinin iyi geçtiğini Milli Savunma Bakanlığı sosyal medyadan açıkladı. Hisar-A faaliyetlerinin 2020, Hisar-O’nun ise 2021 tarihine uygun olarak devam ettiğini tahmin ediliyor.

HİSAR-O, sabit birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması kapsamında sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin 25 km menzile kadar etkisiz hale getirilmesini sağlıyor. HİSAR-O, dağıtık mimarisi sayesinde esnek konuşlanma avantajına sahip olup, Atış Kontrol Merkezi, FFS, Orta İrtifa Füzesi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro-Optik Sistem, Erken İhbar Merkezleri Arayüzü Link-16 Sistemi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

 

Türkiye’nin İlk Uzun Menzilli Füzesi Bora Testten Başarı ile Geçti

20.12.2018 – Türkiye’nin ilk milli uzun menzilli füzesi “Bora”, 280 kilometre uzaklıktaki hedefini noktasal hassasiyetle vurdu. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, test atışı görüntülerini Twitter hesabından paylaştı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabı üzerinden Türkiye’nin milli imkanlarıyla geliştirilen ilk uzun menzilli karadan karaya özelliğinde taktik füzesi olan Bora’nın test atış görüntülerini paylaştı. Demir, Bora’nın 280 kilometre uzaklıktaki hedefini, noktasal hassasiyetle vurduğunu açıkladı.

KHAN – Kaan BORA Uzun Menzilli Füzenin ÖZellikleri

ROKETSAN tarafından geliştirilen Bora füzesi karadan karaya balistik füzesidir. Füze, KHAN, Kaan Bora isimleri ile de geçmektedir. Keza, BORA TSK için yapılan versiyon, Khan füzesi ise 610 mm çaplı BORA füzesinin ihraç versiyonudur. BORA stratejik hedefler için 470 kg harp başlığı ile yoğun ve etkili ateş gücü sağlamaktadır. BORA füzesinde elde edilen başarı yalnızca taktiksel değil milli hava savunma sistemimizi geliştirmemiz açısından önemli bir adımdır.

Sistem, yüksek teknoloji ürünü seyrüsefer ve otomatik tevcih sistemleri sayesinde at ve uzaklaş taktiğini başarıyla uyguluyor. Bu maksatla içinde silah yönetim sistemine entegre, seyrüsefer sistemi ve otomatik tevcih sistemini barındırıyor.

Özellikleri

  • Çapı: 610mm
  • Uzunluk: 7m/ 7.2m
  • Ağırlığı: 2500kg
  • Harp Başlığı: 470 kilogram
  • Güdüm Sistemi: GNSS/INS
  • Fırlatma Açısı: -45 / +65 derece
  • Menzili : 80 -260 km (KHAN)
  • Menzili : 80 -360 km (BORA)
  • Cep: <50 m
  • Atışa Hazırlanma: 20 dk
  • Yakıt: Kompozit katı yakıt

Sistem, farklı marka ve modellerde araç, telsiz, güç sistemi, seyrüsefer sistemi gibi alt sistemlere sahip olacak şekilde kullanıcının lojistik altyapısı ve ihtiyaçlarına göre farklı versiyonlarda tasarlanabiliyor. Ordu etki sahası içerisinde, yüksek öncelikli hedefler üzerinde yoğun ve etkili ateş gücü sağlıyor. Füze, zamanında, doğru ve etkili ateş yaratarak manevra birliklerine mükemmel ateş desteği imkanı veriyor. “Bora” füzesi, yalıtımlı pod içerisine yerleştirilerek, pod içi füze konfigürasyonu olarak depolanıyor, taşınıyor ve fırlatılabiliyor.

BORA’nın Khan versiyonu IDEF 2017’de görücüye çıkmış başta Rusya olmak üzere uluslararası çevrelerde ses getirmişti. Bugünkü başarılı test sonrası Yunan televizyonu Türkiye’nin deneme haberini son dakika olarak geçti. Bu gelişme Yunanistan’ı oldukça tedirgin etti.

 

Türkiye’nin Hava Savunma Füze Sistemleri ve Radarları

20.06.2018 – Millî Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi, ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı ile gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz günlerde Ortaklık ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında  ilgili sözleşme imzalandı.

Millî Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi; Filo Komuta Kontrol Merkezi, Uzun Menzilli Arama Radarı, Atış Kontrol Merkezi, Atış Kontrol Radarı, Füze Fırlatma Sistemleri, Tam Atım Füzeler, Haberleşme Sistemi, Füze Taşıma ve Yükleme Sistemleri, Destek Araçları ve Eğitim teçhizatından oluşan bir adet filo ve bir adet bataryayı içeriyor.

Sistem, Hava Soluyan Hedeflere karşı etkin olmak üzere geliştirilecek.

Aşağıda Millî Uzun Menzilli Hava Savunma Sisteminin mimarisine ait görseli inceleyebilirsiniz.

ASELSAN Hava Savunma Radarları

  • KALKAN- Hava Savunma Erken İkaz Radarı
  • Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi Mobil Arama Radarı
  • Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi Atış Kontrol Radarı
  • Uzun Menzilli Erken İhbar Hava Savunma Radarları

KALKAN – Hava Savunma Erken İkaz Radarı

KALKAN Hava Savunma Radarı, alçak ve orta irtifa hava savunması için, hava hedeflerinin üç boyutta otomatik tespit ve takibini yapmak üzere, TSK ihtiyaçları doğrultusunda ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen faz dizili ilk millî radardır. Sistem yakaladığı hedeflerin sınıflandırmasını ve teşhisini yaparak komuta kontrol sistemine hava resmi olarak aktarılmasını sağlıyor. X-Bant frekans aralığında çalışan ve en az 100 km menzile kadar hedef tespit ve takip edebilen KALKAN, savaş uçakları, helikopterler, havada asılı helikopterler, insansız hava araçları ve seyir füzelerinin tespit ve takibini yapabiliyor.

Komuta kontrol sistemi ile entegre çalışabilme özelliği sayesinde üs, liman gibi kritik bölgelerin korunmasında kullanılıyor. Bu doğrultuda, ASELSAN tarafından K.K.K.lığı’nın Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sisteminin (HERİKKS) yanı sıra Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminin (OİHSFS) de Ana Arama Radarı olarak kullanılıyor.

Hava Savunma Silah Sistemi Atış Kontrol Radarı

ASELSAN Atış Kontrol Radarı, kara ve deniz hava savunma silah sistemi uygulamaları için yüksek hassasiyette hedef tespit ve takip ihtiyaçlarına yönelik tasarlanana “hareket halinde çalışma” özelliğine sahip modern üç boyutlu takip radarıdır. Atış Kontrol Radarı; yüksek doğruluk, otomatik sınıflandırma ve ayırt etme yetenekleri sayesinde yüksek performanslı atış yönlendirme özelliğine sahiptir.

En az 30 km etkinlik menziline sahip olan Atış Kontrol Radarı, ASELSAN tarafından K.K.K.lığı ihtiyacı için geliştirilen Kundağı Motorlu Namlulu Hava Savunma Silah Sistemi (KMNAİHSSS) ve Ateş İdare Cihazı (AİC) Sisteminin takip radarı olarak kullanılıyor. Radarın, dünyada üç boyutlu rakip ve emsal azlığı nedeniyle yurt dışı satış potansiyelinin yüksek olacağı değerlendiriliyor.

 

Hisar-A Kızılötesi Arayıcı Başlık İlk Atışına Hazır

19.06.2018 – ASELSAN bünyesinde yürütülmekte olan HİSAR-A (Alçak İrtifa) Hava Savunma Füze Sistemi Kızılötesi Arayıcı Başlık Tasarım ve Geliştirme Projesinde laboratuar testleri tamamlanarak atışlı test aşamasına gelindi.

Prototipler, tasarım doğrulama faaliyetleri kapsamında oldukça zorlu performans, çevre koşulları ve döngüde donanım testlerine tabi tutuldu. Çalışmalara füze entegrasyon ve test faaliyetleri kapsamında Uçuşa Elverişli Prototip teslimatları ile devam ediliyor.

ASELSAN tarafından üretimi gerçekleştirilen Stinger Füzesi Kızılötesi Arayıcı Başlığının ardından HİSAR A/O Kızılötesi Arayıcı Başlığı, tasarımı ve üretimi tamamen ASELSAN tarafından gerçekleştirilen ilk yerli hava savunma füzesi arayıcı başlığı oldu.

Kaynak: Aselsan Dergi

 

Türkiye’nin Hava Savunma Füze Sistemlerinde Son Durum: Menziller Belli Oldu…

14.06.2018 – Savunma Sanayi Bakanı Nurettin Canikli’nin yaptığı son açıklamalara göre 15 km menzilli Hisar-A’yi yapıldı. 25 km menzilli Hisar-O’nun ise testleri devam ediyor. Canikli Hisar-U’nun çalışmalarına da başlandığını ve sistemin 70-90 km menzilli olduğunu açıkladı. Hisar U, bütün hedeflere karşı etkili (kara-hava), ama balistik füzelere karşı etkili değil. Böylelikle Hisar-U’nun menzili de ilk defa açıklanmış oldu…

06.06.2018 – Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından bugün verilen bilgiler Türkiye’nin yerli imkanlarla ürettiği hava savunma sistemlerindeki son durumu ve ürün çeşitliliğini ortaya koydu. Portatiften gelismis uzun menzilli sisteme kadar Türkiye’nin katmanlı hava savunma sistemi çalışmalarına dair kısa bilgiler verildi.

Bu gördüklerimiz başarılabildiği takdirde, katmanlı hava savunma sistemini milli bir şekilde geliştirip, üretebilen ender ülkelerden biri haline geleceğiz. Katmanlı savunma sistemi uydularla ile de desteklendiğinde, çok ciddi bir caydırıcılık kazanmakta.

Paylaşılan bilgilerden ilk defa yerli portatif sistem sözleşmesinin imzalandığı öğrenildi. Portatif füze sistemi (MANPADS) Hisar-G sistemi olarak gösteriliyor.

“Türk Demir Kubbe” (C-RAM) çalışmalar başlatıldı, devam ediyor.

Hisar A, yani alçak irtifa hava savunma sistemi 2020 yılında hazır olacak, Hisar O (orta menzilli sistem) 2021’de teslim edilecek.

Hisar Nokta ve U için çalışmalar başlatılmış.

Göktuğ Bozdoğan, Merlin görüş ötesi menzilli RF güdümlü havadan havaya füze. Sözleşmesi imzalanan Göktuğ, AIM-120 AMRAAM füzesinin yerini alacak. Uzun menzilli ve radar güdümlü olarak tasarlanan füze çoklu algılama ve güdüm sistemine sahip olacak ve bazı özellikleri ile sınıfında dünyanın en iyilerinden biri olması beklenmektedir.

 

Hisar Hava Savunma Füze Sistemlerinde  Gelişmeler

Hisar-U Uzun Menzilli Sistemleri

Uzmanların açıklamalarına göre uzun menzilli sistemlerin geliştirilmesindeki durum şöyle:

“Bir yandan milli Hisar-U HSS geliştirme çalıştırmalarına başladık. Diğer yandan o çalışma bitene kadar acil ihtiyaç için hazır alım yapıyoruz. Ayrıca ilk geliştireceğimiz sistemler S-400 seviyesinde olmayacaktır. Çalışmaya devam edip daha iyilerini de geliştirmeye çalışacağız.

Eurosam ile Hisar-U için birlikte bir ön çalışma yapmak için sözleşme yapıldı, S-400’de olduğu gibi hazır sistem alımına yönelik değil.”

2017 yılında HİSAR Projeleri kapsamında alt sistem entegrasyon test faaliyetleri tamamlanarak sistem seviyesi geliştirme ve test sürecine başlandı. Yine 2017 yılı içinde HİSAR Projelerinde sistemlerden ilk kez dik atış yapıldı ve 360 derece koruma özelliği başarıyla test edildi.

HİSAR Projeleri kapsamında uçuşlu (hedef uçak) ve atışlı test kampanyası gerçekleştirildi. Türkiye’nin hava savunmasında önemli görevler üstlenecek olan Milli Alçak / Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR’ın testleri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcileri katılımlarıyla, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından Aksaray’da gerçekleştirildi.

Yüksek manevra yapan HİSAR füzelerinin kontrol ve güdüm yeteneklerinin başarıyla test edildiği kampanyada, ilk defa HİSAR Sistemlerinin radar, komuta-kontrol/atış kontrol, elektro-optik ve haberleşme unsurları da yer aldı. Böylelikle sistem seviyesi entegrasyon ve testlere yönelik önemli ilerlemeler kaydedildi. Hedef uçak ile hedef tespit/takip, komuta kontrol/atış kontrol ve füzeye yönelik ara safha güdüm testleri başarıyla yapıldı.

Bu teknolojileri ülkemize kazandırmakta olan HİSAR Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projelerinde ASELSAN sistem çözümlerinden sorumlu ana yüklenici olarak görev yapıyor. Bu kapsamda sistem ve alt sistem gereksinimlerinin belirlenmesi, kullanılacak haberleşme, radar, elektro-optik, atış kontrol, komuta kontrol, füze ara safha güdümü için veri bağı, terminal güdüm için arayıcı başlık çözümleri ASELSAN sorumluğunda yürütülüyor.

HİSAR Sistemlerinin önemli unsurlardan biri olan füze geliştirme faaliyetini ROKETSAN yürütüyor. HİSAR, başta TÜBİTAK SAGE, METEKSAN, FNSS, Koluman, Savronik, YALTES, SDT olmak üzere yüzün üzerinde yerli çözüm ortağı ile birlikte geliştiriliyor.

Kaynak: Aselsan

Aselsan ASELS Hisse Analiz ve Yorumları