Ana Sayfa Haberler Güvenliği Ola...

Güvenliği Olan Sitelerdeki Hırsızlık ve Zararlardan Site Yönetimleri de Sorumlu Oldu

Bakırköy Tüketici Mahkemesi, güvenlikli sitelerde yaşanan hırsızlıklara ilişkin emsal bir karar verdi. Güvenlikli sitenin kapalı otoparkından çalınan 25bin TL’lik motosiklete ilişkin zararın site yönetimi tarafından ödenmesine hükmetti. Avukat Cevat Kazma, bu kararla birlikte güvenlikli sitelerde veya apartmanlarda oluşabilecek hasar ve hırsızlıklardan güvenlik şirketleri kadar site yönetimlerinin de sorumlu olacağını belirtti.

2015 yılında İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan güvenlikli bir sitede yaşanan hırsızlık olayında, motosikletle siteye giren iki kişi, sitenin kapalı otoparkında bulunan 25bin TL değerindeki başka bir motosikleti çalarak siteden çıktı.

Tüm bu olaylar yaşanırken sitenin güvenlik görevlileri de görev başındaydı. Ancak hırsızlık birkaç gün sonra, sahibinin yerinde bulamaması üzerine ortaya çıktı.

Çalınan motosikletin sahibi zararının karşılanması için, site yönetimine ve güvenlik firmasına Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme emsal bir karara imza atarak söz konusu zarardan hem site yönetimini hem de güvenlik şirketini sorumlu tuttu.

 

Her İki Taraf da Sorumlu Tutulacak!

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Cevat Kazma, “Mahkemenin verdiği karara göre; motorun çalındığı sitenin güvenliğini sağlayan şirket ile birlikte, sitenin yönetimi de sorumlu tutulmuştur. Gerekçeli kararda, güvenlik şirketinin gerekli özen ve görev yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle verilen güvenlik hizmetinin ayıplı olduğu, her iki tarafında (güvenlik şirketi ve site yönetimi) sözleşme gereği 3. kişilere karşı birlikte sorumlu tutulmuştur” diye konuştu.

Daha önce benzer olaylardaki yargı kararlarında site veya apartman yönetimlerinin kusurlu bulunmadığını belirten Cevat Kazma, emsal oluşturan bu karar sonrasında güvenlikli sitelerde oluşabilecek hırsızlık vakalarından veya ortaya çıkabilecek tüm zararlardan güvenlik şirketleri kadar site yönetimlerinin de sorumlu tutulacağını söyledi.

Ayrıca Cevat Kazma, site ve apartman içindeki güvenlik hizmetlerinin kimin tarafından verileceğinin kararının ise site yönetiminin belirlendiğinin altını çizerek en az güvenlik şirketleri kadar site yönetimlerinin de sorumlu olduğunu söyledi.