Ana Sayfa Haberler Powell, yeni ...

Powell, yeni enflasyon yaklaşımı stratejisini ortaya koydu…

Powell, yeni enflasyon yaklaşımı stratejisini ortaya koydu… Enver Erkan yazdı…

Fed Başkanı Powell, Jackson Hole konuşmasında piyasanın aradığı ayrıntıyı verdi ve “ortalama enflasyon hedeflemesi” ile politikadaki yaklaşım değişikliğini duyurdu. Yani, Merkez Bankası faizleri yükseltmeden önce enflasyonun standart %2 hedefinin üzerine gitmesine izin verecek. Bu durumda da, işgücü piyasası ve ekonominin desteklenmeye devam edilmesi adına genişleme büyük oranlarda devam ettirilecek ve bu süreçte enflasyonun normalde istenenden biraz daha fazla ısınması göz ardı edilecek.

Bu noktada alışılan konu, önceki “taper tantrum” döneminden de hatırlanacağı gibi Fed’in işsizlik oranı düştükçe faizleri artırmaya daha çok meyilli olmasıydı. Pandemi istihdam dinamiklerini bozduğundan dolayı, doğal işsizlik oranından (enflasyon yaratmayan işsizlik) bahsedebilecek bir durumda değiliz. Şu anda işsizlik oranının düşmesi, faizlerin artırılması ve genişlemenin azaltılması için bir dayanak olabilecek noktadan uzakta. Fed, klasik yaklaşımdan uzaklaşacak da diyebiliriz. İstihdamda “maksimum seviyeden sapma” şeklindeki yönlendirme “maksimum düzeydeki istihdam eksikliklerine ilişkin değerlendirme” şeklinde değişmiş oluyor. Burada da, istihdamı güçlendirmek için düşük ve orta gelir sınıfına yoğunlaşma geliyor, ki koronavirüs salgınını en az omuzlayabilen sınıf olarak ekonomide iyileşme orta ve düşük gelirin durumunun iyileşmesinden geçmekte.

Fed’in bir formüle ve takvime bağlı kalmayacağı anlaşılıyor. Tam istihdamı sağlamak konusundaki ısrar devam ediyor ve Merkez Bankası hala %2 enflasyonun uygun bir hedef olduğuna inanıyor.

Powell konuşmasının gölgesinde kalan, 2Ç20 GSYH ilk okumadaki %32,9 daralmadan sonra ikinci okumada %31,7 oranında rekor daralma gerçekleştirdi. İlk çeyrekte de %5’lik bir ekonomik daralma gerçekleşmişti. Özel yatırımlar ve kişisel tüketim harcamaları ilk okumadan daha az bir azalma göstermiş görünüyor. 2Ç20, “evde kal” uygulamaları ile kapanma, uzaktan çalışma, işsizlik yardımları gibi uygulamaların etkilerinin en çok hissedildiği dönem.