Ana Sayfa Haberler Faydalı Bilgiler Mutfak ve Gıd...

Mutfak ve Gıda Masraflarını Düşürmek İçin Pratik Yöntemler

Mutfak/Gıda masraflarını düşürme yöntemleri

Mutfak masraflarını düşürmenin en ideal yöntemi mutfaktan kısıntı yapmak değil, alışveriş ve saklama koşullarını doğru düzenlemektir. Yani kısacası israf edilen, çöpe giden gıdanın önüne geçmektir. Belirlenen kurallara uyulması, gıda masrafları üzerinde yüzde 15’e varan tasarrufların yapılabilmesine olanak verir

Dünyada toplam yiyecek maddesi üretimi yılda yaklaşık 4 – 4,5 milyar tondur. Bunun yarısının israf olduğu tahmin ediliyor. 2009 ve 2010’da 2,3 milyar ton gıdanın israf olduğu hesaplanmış. Bu gıdalar ya daha toplanmadan ekonomik değeri dolayısıyla uygun görülmeyip toprakta kalıyor ya da depolama, kargo veya evlerdeki koşullar nedeniyle çöpe gidiyor. Çöpe giden miktarın 1/3 yani 1milyar 300 milyon ton civarı olduğu sanılıyor.

Stuttgart Üniversitesinin araştırmasına göre Alman halkı yılda 11 milyon ton gıdayı çöpe atıyor. Yani her Alman yılda 235 Euro’luk yiyeceği çöpe atıyor. Bu rakam, dünyadaki 1,5 milyar insanın yıllık gelirine eşit. 6 milyon 700 bin ton besinden söz ediyoruz. Yani Alman vatandaşı başına ortalama 82 kg. Danimarka’da ise 2014 verilerine göre bu rakam hane başına 105 kg.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bilgileri ise şöyle ;Türkiye’de günde 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor. Bu yılda yaklaşık 1,7 milyar ekmek demek. Sebze ve meyve israfı 18 milyon ton civarı. Türkiye’deki toplam gıda israfının maddi değeri ise yaklaşık 214 milyar lira olarak hesaplanıyor. Bu parayla 171 bin okul ya da 11 bin hastane yapılabiliyor.

Dünyanın her yanında bu konuda alarma geçilmiş durumda. AB 2025 yılına kadar gıda israfını yarıya indirmeyi planlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda kayıpları daha çok hasat, depolama ve soğutmada iken, gelişmiş ülkelerde israfta tüketici davranışları öne çıkıyor ve israfın %42’si evlerde meydana geliyor. Eğer halk bilinçlenir ve gerekli önlemler alınırsa, bu kaybın %60’ının önlenebileceği saptanmış. Bu aslında şu demek; Gerekli önlemleri alırsanız, mutfak masrafınızı %10 – 15 civarında azaltabilirsiniz. Neler mi yapılmalı?

1) Önceliğiniz, alışverişe çıkarken liste yapmak ve elinizden geldiğince bu listenin dışına çıkmamak olmalı. Alışverişe mümkünse açken çıkmayın çünkü bu durum gereksiz abur cubur ya da gereğinden fazla yiyecek almanıza sebep olacaktır.

2) Alışveriş sıklığınızı iyi ayarlamalısınız. En uzak alışveriş zamanınız bir hafta olabilir. Çok az sebze ve meyve bu aralığın üstünde saklanabilir. Ne kadar sık aralıklarla alışverişe çıkarsanız, o kadar az dayanımı kısa süreli gıda alır, depolama koşullarından dolayı o kadar az malzemeyi kaybedersiniz.

3) İyi malzeme almak ya da aldığınız malzemenin en kadar dayanacağını bilmek çok önemlidir. Olanaklarınız dahilinde her şeyin tazesini almanız, seçmeniz hem para hem de lezzet açısından kazanç getirecektir. Yiyeceklerin iyisi ve tazesi nasıl anlaşılır, nasıl seçilir diye merak ediyorsanız burada faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

4)Son kullanım tarihlerini mutlaka kontrol edin. Alışverişte de, evde de. SKT’ne yakın olanları alışverişte satın almamaya çalışın, evde de ilk olarak kullanmaya uğraşın.

5) FIFO (First in first out) ya da Türkçe adıyla İGİÇ (İlk giren ilk çıkar) kuralını her zaman tatbik etmeye çalışın. Buzdolabında yeni aldığınız malzemeden bulunuyorsa, yeni aldığınızı mutlaka eskisinin arkasına koyun. Eski pişirdiklerinizi her zaman daha önde tutun.