Ana Sayfa Haberler Faydalı Bilgiler Kendinizi Par...

Kendinizi Para Harcamadan İyi Hissettirecek, Stresinizi Azaltacak 5 Etkili Yöntem

Derdi olmayan yoktur. Stres günümüzde bir çok kişinin az ya da çok hayatında yer etmiş bir olgudur. Zaman zaman stresimiz artar, günlük hayatın getirdikleri ile baş etmek zorlaşır. Her derdin dermanı bulunur, yeter ki insanın sağlığı bozulmasın. Boşuna dememişler: “Her şeyin başı sağlık”diye.

Sağlıklı insan verimli çalışır, kariyerinde daha rahat yükselir. Bu yazıyı bu günlerde sağlık problemleri ile boğuşan başta sevgili dostumuz Erkin Şahinöz ve değerli finans profesyonelleri için hazırladık. (Kendimiz dahil)

Stresiniz mi var? Hadi tatile, ye biraz çikolata bir dilim pasta, gez dolaş sokaklarda, yap biraz alış-veriş değil bu yazı… Onlardan her yerde başta reklamlarda bol bol var. Bu yazıda günlük hayatın stresini azaltmanın, gerilen sinirleri gevşetmenin ve heyecanlandığınız durumlarda kendinizi sakinleştiremenin para harcamadan 5 etkili yolunu bulacaksınız.

Gergin Sinirlerinizi Gevşetmenin, Stresi Azaltmanın 5 Etkili Yolu

 

1. Her gün zihinsel ve fiziksel olarak 20 dakika egzersiz yapın. Hergün, sektirmeden, evet hergün…

20 dakika bir kitap okuyun, 20 dakika bedensel egzersiz yapın. Bunu belki önceden de duydunuz ama bu basit uygulama hayatınızı değiştirecek. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Bunu uygulayın…

İlla bir spor salonuna gitmeniz, çok havalı koşu kıyafetleri ile kulakta müzik dışarlarda koşmanız gerekmiyor. Evde yapacağınız basit hareketler bu işi görür. Boyun hareketlerinden başlayın. Omuz, kol, bacak, yavaş yavaş, kendinizi yormadan, esnetin. İlk gün 5 dakika. Daha sonra vaktinizi ayarlar süreyi artırısınız 10,15,20… Faydasını göreceksiniz…

 

2. Gevşemenizi sağlayacak bir yöntem: “Dalma Refleksini” uyandırmak

Öncelikle dalma refleksi nedir?

Memeli hayvanlarda görülen dalma refleksi nefes alıp vermeyi düzenleyerek suyun altında daha uzun kalmayı sağlayan bir reflekstir. Bu refleks balinalar, yunuslar, foklar gibi deniz memelilerinde çok güçlü olmakla birlikte insanlar da zayıf bir şekilde vardır.

Bir başka deyişle, insan soğuk suyla karşılaştığında otomotik olarak vücudu şu 3 tepkiyi verir:

  • Kalp atış hızında yüzde 10’dan 25’e varan bir düşüş(suyun ne kadar soğuk olduğuna bağlı olarak)
  • Tansiyonda düşme
  • Stres kaynaklı diğer belirtilerde düşüş.

Bu refleksin nedeni vücudu karşılaştığı soğuk şoktan korumak ve bazı bedensel iç faaliyetleri azaltarak daha az enerji harcanmasını sağlamak. Daha az enerji harcayan vücudun hayatta kalma şansı daha yüksek.

Bu nedenle sol kolunuzu soğuk suya daldırırsanız kalp atışınızda bir azalma ve sanki tekrar başlama, tazelenme hissedersiniz.

Peki bu bilgi işinize en çok ne zaman yarar? Ne zaman dalma reflkesini uyandırmanın faydasını görebilirsiniz.

Sakinleşmek, rahatlamak istediğinizde, soğuk duş faydalı olur. Tabi bunu her zaman yapamazsınız ama şunu yapabilirsiniz:

Bir performans gerçekleştirecek, sunum yapacak ya da bir iş görüşmesine gireceksiniz ve heyecanlısınız…O zaman soğuk suyla yüzünüzü, boynunuzu, kollarınızı yıkayın. Hatta imkanınız varsa bir havluyu (kağıt havlu da olabilir) soğuk suyla ıslatıp sol kolunuza sarın. Kalp atışınızın azaldığını ve rahatladığınızı hissedeceksiniz…

 

7-8-4 Etkin Gevşeme Tekniği

Bu sinirlerinizi gevşetmek hatta kendinizi uykuya hazırlamak için kullanılan bir nefes tekniğidir. Teknik şöyle:

1- Burnunuzdan nefes alın, ağzınızdan verin. Bunu 7 kere tekrarlayın.

2- Daha sonra derin bir nefes alın, tutun, içinizden 1’den 7’ye kadar sayın nefesinizi yavaş yavaş bırakın.Yani nefesinizi 7’ye kadar saydığınız müddetçe tutun. Sonra nefesinizi bırakırken 8’e kadar sayın. Yani bu 8’e kadar sayma süresine nefesinizi bırakmayı yayın.

3- 2.adımı 4 kere tekrarlayın.

Bu 3 adım bittiğinde artık yatışmış, rahatlamış ve gevşemiş olacaksınız…Deneyin…

 

4. Bir Bebeğin Ayaklarını Sevin

4. Varsa çevrenizde bebeği olan, o bebeği sevin. Kucağınıza almanıza gerek yok. Bebeklerin bağışıklık sistemi tam gelişmediği için onlara yaklaşırken temiz olmamız gereklidir ve bebeklerin yüzlerine dokunmak onlara mikrop bulaştırmak anlamına gelebilir.

O nedenle en iyi bebek sevme yöntemi bebeklerin ayaklarını sevmektir. Temiz, sabunlanmış ellerle bir bebeğin ayaklarına dokunun, onun küçük yüzüne bakın.. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz…

 

5. Bir Canlıyı Doyurun.

Bir sokak hayvanına evdeki uygun yemek artıklarını, yoksa yoğurt suyuna batırılmış bir parça ekmeği vermek, sıcak bir günde bir kaba su koyarak içmesini sağlamak size kendinizi iyi hissettirecektir….