Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Yeni Ekonomi ...

Yeni Ekonomi Yönetimi ve Faiz Kararında Piyasa Beklentileri Ne Yönde?

19.11.2020 – TCMB bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından saat 14:00’te para politikası kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi TCMB’nin şu an %10.25 olan politika faizinde (haftalık repo faizi) 475 baz puanlık bir artış gerçekleştirmesi yönünde. Böylece haftalık repo faizinin %15.0 olacak. Ayrıca beklenti anketine göre gecelik (O/N) borç verme faizinin %11.75’ten %16.0’ya, Geç Likidite Penceresi (GLP) faizinin ise %14.75’ten %18.0’e yükseltilmesi bekleniyor. TCMB’nin faiz kararının yanı sıra fiyat istikrarı ve finansal istikrar ile ilgili vurgusu ve politika çerçevesi ile ilgili açıklamaları yakından takip edilecek.

Merkez Bankası, 22 Ekim’de gerçekleşen son PPK toplantısında politika faizini sabit bırakma kararı almıştı. Bu karardan sonra yükselişini hızlandıran dolar kuru yeni rekorlar kırmış, enflasyon beklentileri yükselmişti. Ekonomi Yönetimi ve Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi ve ardından Cumhurbaşkanı’nın konuşmaları sonrasında piyasadaki beklenti değişti ve bu hafta başından itibaren Türk Lirası 1 liraya yakın değer kazandı. Şimdi ise gerek yurtiçi gerek yurtdışı piyasalar 19 Kasım’da gerçekleşecek TCMB’nin para politikası kararını bekliyor. Konuya dair uzman ve analistlerin görüşlerini bir araya getirdik:

IIF International Instituet of Finance Uluslararası Finans Enstütisü ekonomisti Robin Brooks yaptığı makro analize göre DolarTL’de 7,50 seviyesini denge olarak gördüğünü aylardır anlatıyordu. Ekonomist, kurda 7,50’yi denge olarak görüyor ancak daha aşağısı da mümkün demekte… Ekonomistin Financial Times’da kaleme aldığı “Türkiye için faiz artışı ile pozitif sinyal verme zamanı” başlığı ile çıkan yazıda “piyasalar Türkiye’nin Yeni Ekonomi Timi’ni taze bir başlangıç için potansiyel vaadettiğini düşünüyor” denildi. 

Financial Times’daki yazıda ABD seçimlerinin bitmesi sonrasında

Goldman Sachs, Faizin %15’e Çekilmesini Bekliyor

Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı toplantısında politika faizi oranını 475 baz puan artırarak % 15.0’e çekmesini beklerken TL’nin mevcut seviyesinedn ne kadar daha fazla toparlanabileceği konusunda ise temkinli olduğunu ifade etti.

Goldman Sachs analisti Murat Unur yazdığı bir notta, politika yönünün değiştiğinin açık olduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyona neden olduğu teorisini hatırlatarak bunun bir faiz artışı için yeşil ışığın geçici olabileceği anlamına gelebileceğini
ifade etti.

JP Morgan 500 Baz Puanlık Faiz Artışı Bekliyor

Yatırım bankası JPMorgan, yeni ekonomik ekipten cesaret verici sinyaller geldiğini belirterek Türk lirası pozisyonunu underweight’den marketweight’e yükseltti.

Merkez bankasının 19 Kasım tarihindeki toplantısında 500 baz puan faiz artışı bekleyen JPMorgan analistleri Yarkin Cebeci ve Saad Siddiqui, “Yeni ekip için ilk test önümüzdeki haftanın PPK’si olacak. Politika faiz oranlarında önemli bir artış sağlayacaklarını ve daha fazla şeffaflık ve öngörülebilirlik sağlamak için politika çerçevesini basitleştireceklerini düşünüyoruz” dediler.

Analistler, “Döviz rezervlerini geri kazanmak ve yabancı yatırımı çekmek için orta vadede, “ısrarla şahin bir duruş muhtemelen gerekli” olduğunu yorumlarına
eklediler.

Politika faizinde 475 baz puan artırım bekliyoruz, Tacirler Yatırım

Piyasalarda kritik 19 Kasım PPK toplantısı öncesinde güçlü bir faiz artırımı fiyatlaması yaşanıyor. Kurum tahminimiz 19 Kasım’da gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizinde (bir hafta vadeli repo faizi) 475 baz puan artış yönünde. Bu durumda %10,25 olan politika faizinin %15’e yükseltilmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra bir önceki PPK toplantısında operasyonel çerçevede yapılan değişikliğin geri alınmasını, böylece O/N borç verme GLP arasındaki farkın 150 baz puana çekileceğini tahmin ediyoruz. Beklentimiz dahilinde bir gerçekleşme durumunda ana fonlama kanalının tekrar bir hafta vadeli repo faizi (politika faizi) olmasını bekliyoruz. Ancak gecelik borç vermenin de kullanılabileceği bir esnekliğin devam ettirilmek istenebileceğini düşünüyoruz.

Bilindiği üzere mevcut noktada APİ işlemleri çerçevesinde yapılan fonlamanın ağırlıklı maliyeti dün itibariyle %14,39 olarak gerçekleşti. 19 Kasım’daki toplantıya kadar söz konusu oranının %14,5 üzerine çıkarak %14,75 olan GLP’ye yakınsayacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan swap işlemleri çerçevesinde yapılan fonlamanın maliyetinin ise daha düşük olduğu görülüyor. Bir hafta vadeli TL faizi %13,25 iken, daha uzun vadeli fonlamalarda TL faizin daha düşük olduğu izleniyor. Olası bir faiz artırımı durumunda söz konusu oranlarında değişebileceğini ve sıkılaştırmanın genele yayılabileceğini düşünüyoruz.