Ana Sayfa Haberler Enerji Uzmanı...

Enerji Uzmanı Acartürk: Artan Elektrik Tüketimine Karşın HES’ler Can Simididir

Enerji Uzmanı Halit Kadir Acartürk, son dönemlerde artan elektrik üretiminde hidroelektirk santrallerin (HES) can simidi olduğunu söyledi.

Kış aylarında elektrik tüketimini arttırdığını ve son dönemlerde elektik üretimine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirten Enerji Uzmanı Halit Kadir Acartürk, barajlardan sağlanan elektiriğin yanı sıra hidroelektirk santraller (HES) de üretime katkı sağladığını söyledi. Atatürk Barajı’nın yılda 8 milyar 900 milyon kWh (kilowatt saat), Keban Barajı’nın 6 milyar kWh, Deriner Barajı’nın ise 2 milyar 118 milyon kWh elektrik ürettiğinin altını çizen Acartürk, son dönemlerde artan elektrik tüketimine karşın HES’in can simidi olduğunu belirtti.

Rusya ile yaşanan kriz bir yana kış aylarının bastırmasıyla artan elektrik tüketiminin, enerji arzını daha önemli hale getirdiğini söyleyen Acartürk, “Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda HES yapılmasına karşın hala uzun yıllardır Türk halkına elektrik üreten Keban, Atatürk, Berke Barajı büyüklüğünde HES’ler yok. Bugünlerde havada taşınan iş aletleriyle gündeme gelen Çoruh Nehri üzerinde yapımı devam eden Deriner Barajı da tam olarak faaliyete geçtiğinde tıpkı Berke Barajı gibi ülkemizin gurur kaynaklarından biri olacak” dedi.

Berke Barajı’nın, yapımından itibaren yapılan çok sayıda HES’e karşın hala kapasite açısından Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan en büyük baraj olma unvanını koruduğunu belirten Acartürk, “Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde Düldül Dağı eteklerinde Ceyhan Nehri üzerinde 1995-1999 yılları arasında 900 milyon dolar yatırımla devlet garantisi ve devlet yardımı kullanılmadan tüm finansmanı Uzan Şirketler Grubu tarafından sağlanarak inşa edilen Berke Barajı, kurulduğu günden bu yana aralıksız enerji üretmeye devam ediyor. 8 Eylül 2001’de su tutulmaya başlanan, 16 Mart 2002’de dönemin Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli tarafından resmi açılışı yapılan baraj, 2001 yılı için 201 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın 16’ncı en yüksek beton barajı unvanını taşıyor. Beton kemer gövde dolgu tipi olan barajın, gövde hacmi 735 bin metreküp, akarsu yatağından yüksekliği 201 metre, normal su kotunda göl hacmi 427 hektometreküp, normal su kotunda göl alanı 7,80 kilometrekaredir. Baraj 510 MW güçle yıllık bin 672 GWh’lik elektrik enerjisi üretiyor” şeklinde konuştu. İHA