Ana Sayfa Haberler Yuvacık RES Ç...

Yuvacık RES ÇED Toplantısı Halkın Katılımıyla Gerçekleşti

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ), 154kV Yuvacık RES TM-İznik TM Elektrik İletim Hattı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci toplantısı, İznik’in Hacıosman Köyü’nde halkın katılımıyla gerçekleşti. Toplantı, proje sahibi TEİAŞ 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Bursa Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri başkanlığında yapıldı.

154 KV Yuvacık RES TM – İznik TM Elektrik Enerjisi İletim Hattı projesinin, İznik İlçesi’nin Kutluca, Hacıosman, Gürmüzlü, Candarlı, Hisardere mahalleleri sınırları içerisinde yapılması planlanmakta olduğu belirtildi. Bölge halkının sıcak baktığı yatırımda, Yuva Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi, Yuvacık RES Santralinin yapımını tamamladıktan sonra yöredeki tüm halka enerji konusunda eğitim verip, iş için uzak şehirlere gitmek zorunda kalan gençlere de istihdam sağlayacak. Özellikle çocuklara yönelik okul yatırımı da yaparak eğitimlerine destek verecek.

Yuvacık Rüzgar Enerji Santrali’nden elde edilecek elektrik enerjisi, elektrik enerjisi iletim hatları ile İznik Trafo Merkezi (TM)’ne iletilecek. Hat, 154 kV geriliminde olup, fider çıkışından itibaren inşa edilecek 17,3 km uzunluğundaki hat, kompakt direkli tek devre 1272 MCM iletken ile yapılacak.

Proje güzergahı, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak belirlenmiş. Ayrıca projenin TEİAŞ Etüt Proje Teknik Şartnamesi esas alınarak hazırlandığı söylendi. Güzergah orman ve şahıs arazisi vasfında bulunan alanlardan geçmekte. Bu doğrultuda, ormanlık alanda bulunan direk yeri ve iletken geçişi için orman izni, şahıs mülkiyetinde bulunan direk yerleri için kamulaştırma ve şahıs mülkiyetinde bulunan iletken geçişleri için irtifak hakkı tesis edilecek.

Proje kapsamında Havai Elektrik Enerjisi İletim Hattının da tesis edileceği vurgulandı. Projenin inşaat çalışmalarının, 6 ayda tamamlanması planlanmakta. Söz konusu Elektrik Enerjisi İletim Hattı güzergâhı planlanırken, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği hükümleri dikkate alınarak ve gerekli etki mesafesi bırakılmış. Bu anlamda, toplantıda yerleşim yerlerinden güvenli bırakılan bu mesafelerle yöre halkı sağlık yönünden etkilemeyeceği önemle belirtildi.

 

“Elektrik Faturalarında Usulsüzlük” Haberleri Hakkında Basın Açıklaması

18.02.2018

Ülkemizdeki elektrik dağıtım şirketlerinin çatı kuruluşu ELDER (Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği) olarak; son günlerin gündeminde geniş yer bulan “elektrik faturalarında usulsüzlük” olabileceği konusu ile ilgili eksik bilgiden kaynaklı bazı yanlış anlamalar olabileceğini düşünüyoruz. Şeffaflık ilkemiz doğrultusunda halkımızı doğru bilgilendirmeyi kendimize görev biliyor ve konu ile ilgili hazırladığımız açıklamamızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Dağıtım Şirketleri Elektrik Satmaz

Her defasında altını çizdiğimiz bir konu var ki; son yapılan bazı haberlerden sonra bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz. Elektrik faturaları ve elektrik fiyatı konusu elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olan bir konu değildir. Dağıtım şirketleri olarak biz elektrik satmıyor; dağıtıyoruz. Hane ve işyerlerindeki elektriğin satışını perakende şirketleri yapmaktadır. Belirlenen elektrik tarifeleri üzerinden perakende şirketleri elektriğin tüketicilere satışını gerçekleştirir ve fatura edilir; tüketici olarak kullandığımız elektriğin bedelini ilgili perakende şirketine öderiz… Bu süreçte dağıtım şirketlerinin rolü elektrik sayaçlarını okumak ve aylık tüketimleri perakende şirketlerine bildirmektir. Dağıtım şirketlerinin asli işi evlerimize işyerlerimize ülkemizin dört bir köşesine elektriği ulaştırmak, bunun için gerekli yatırımları yapmaktır.

Ocak Ayı Tarifesi Aralık Tüketimine Yansımaz

EPDK tarafından yapılan açıklamada da belirtildiği üzere Ocak ayı itibari ile geçerli olacak tarifenin Aralık ayı tüketimlerine yansıtılması yasal olarak mümkün değildir. Faturanın Aralık ayındaki kısmı 2017 tarifelerinden, Ocak ayındaki kısmı 2018 tarifelerinden hesaplanarak tüketiciye yansıtılmaktadır. Bu hesaplamaların nasıl yapılacağı da Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Tereddütü Olanlar Faturalarını Kontrol Edebilir

Halkımızın bu konuda endişe yaşamasını gerektirecek bir sebep olmadığını bir kez daha vurgularken tereddütü olan kullanıcıların Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) web sayfasında http://www.epdk.org.tr/TR/Tuketici/Elektrik/FaturaHesaplama adresine ulaşarak faturasını kontrol edebileceklerini belirtmek isteriz. Sayaçların okumasını gerçekleştiren taraf olarak biz elektrik dağıtım şirketleri de, vatandaşlarımızla bu konuyla ilgili her türlü bilgiyi paylaşmaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan elektrikle ilgili böylesine önemli bir konunun iletişiminde tüm tarafların daha hassas davranacağına inanıyoruz.

 

EPDK Limitleri Düşürdü, Hane Halkına İki Faturaya Yakın Tasarruf Geldi!

• Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 2018 yılında elektrik tedarik şirketi değiştirebilecek tüketicilerin tüketim limitini 2000kWh’ye indirmesiyle birlikte 14 milyona yakın kişi bu kapsama girdi.
• Buna göre ayda yaklaşık 70 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyenler numara taşır gibi tedarik şirketi değiştirip ev giderlerinde tasarruf edebiliyor.

İstanbul, 15 Ocak 2018 – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan son karara göre 2018 yılında aylık ortalama 70 TL ve üstünde elektrik faturası ödeyen yaklaşık 14 milyon tüketici cep telefonu numarası taşır gibi elektrik tedarikçisini değiştirebilecek. Tedarikçi değişikliği yapan tüketiciler ise daha düşük fiyattan elektrik kullanabildiği gibi, daha önceki tedarikçilerine ödedikleri güvence bedelini geri alarak bir aylık fatura tutarından daha fazla tasarruf edebiliyor.

Tedarikçi değiştiren %5.03 daha az fatura ödedi

Türkiye’nin ilk elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi EnCazip’te yapılan tedarikçi değişikliklerine göre geçtiğimiz ay tedarikçi değiştiren ev tüketicileri Ocak ayında ortalama %5 tasarruf ederken, en yüksek tasarruf oranı %5.03 oldu. Böylece 70TL aylık fatura ödeyen bir tüketici indirimli birim fiyatla 36TL’ye kadar tasarruf etmiş oldu. EnCazip verilerine göre piyasada öne çıkan elektrik fiyatları Ocak ayında ise aşağıdaki tablodaki gibi oluştu.

Tedarikçi Şirket Birim Fiyat Ulusal Tarifeden Alınan İndirim
EWE Enerji 0,219375 %5
Aksa Elektrik 0,221690 %4
Kolen Enerji 0,228618 %1
Elektra Enerji 0,228618 %1

Kaynak: EnCazip

Toplam tasarruf iki fatura tutarına yakın

Konu ile ilgili değerlendirme yapan EnCazip Yönetici Ortağı Çağada KIRIM, elektrik tedarik şirketi değiştirmenin yalnızca ucuz fiyattan elektrik kullanmak anlamına gelmediğini belirterek, “Tedarikçi değiştiren tüketici eski tedarikçisine verdiği güvence bedelini geçişin ardından geri alabilir. Çoğu zaman bu güvence bedeli bir aylık fatura tutarından daha yüksek olduğundan ve genellikle yeni tedarikçiye güvence bedeli ödenmediğinden toplam tasarrufu bu tutarla birlikte düşünüp, tüketicinin toplamda iki aylık fatura tutarına yakın bir tasarruf elde ettiğini söyleyebiliriz. Bunun yanında, oluşan rekabetin tüketicilere daha iyi hizmet olarak geri döndüğünü ifade etmemiz gerekir.” şeklinde konuştu.

 

Yılın Son Haftasındaki Enerji İhalelerine Eksi Fiyatlar Damga Vurdu

29.12.2017

2017’nin son haftasına Türkiye’nin 32 bölgesi’nde yenilebilir enerji yatırımı kapsamındaki 67 adet Rüzgar Enerjisi Santrali için 4 gün süren yarışmalar damgasını vurdu. Borsa İstanbul’daki enerji şirketlerinde de hareketliliğin izlendiği günlerde katılımcılar arasında kıyasıya bir mücadele yaşandı. Kazananların genellikle yabancı ortaklı şirketler olduğu ihalelerde uzmanlar toplam 2.5 milyar dolarlık yatırım olacağını tahmin ediyorlar.

2015 yılında müracaatları yapılmış olan 3.000 MW’tan geriye kalan 2.130 MW’lık tahsisini toplamda 29 firma aldı. Kazanan projeler arasında en yüksek teklif 7.29 $cent/KW ile Bayburt-Gümüşhane-Giresun bölgesinde Erimez RES için ve yine aynı fiyatla Ardahan-Kars Bölgeleri için verildi. En düşük teklif ise -2.87 $cent/KW ile Çanakkale’de 71,40 MW’lik tahsis alan Köseler Rüzgar Enerjsisi Santrali için PNE Wind Ltd. Şirketi’nden geldi.

Fiyatlar Ekside

32 bölgenin ve 67 adet RES’in olduğu ihalelere eksi fiyatlar damgasını vurdu. Kazanan tekliflerin yalnızca 12 tanesi artı fiyatta yani Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’de (EPİAŞ) oluşan piyasa fiyatının üstünde kaldı. Bu durum artık yenilebilir enerji üretiminin mevcut alışılagelmiş (HES, doğalgaz çevrim, termik santral vb.) sistemlerle rekabet edebildiğini ve tüketicinin de bu durumdan kârlı çıkabileceğini gösterdi. Keza bu ihaleleri kazanan üreticiler EPİAŞ’da oluşan piyasa fiyatının altında bir fiyata üretecekleri elektriği sisteme vermeyi taahhüt etmiş oldular.

RES İhalelerinin Kazanan Ana Firmalar Şu Şekilde Gerçekleşti:

  • Polat Enerji (7 RES – 462,90 MW)
  • Borusan Enbw Enerji (8 RES – 275,60 MW)
  • Ataseven Group (8 RES – 241,80 MW)
  • Özgül Holding (5 RES – 199 MW)
  • Polimeks  (5 RES – 170 MW)
  • Türkerler  (5 RES – 98 MW)
  • Res Anatolıa  (2 RES – 85 MW)
  • Pne Wind (1 RES – 71,40 MW)
  • Yel Rüzgar Enerjisi
  • Erdem Holding
  • Arapgir Elektrik Enerjisi
  • Ber Enerji Ür. A.Ş.
  • Yapı Yol Grup
  • Selin İnşaat
  • Knot Enerji Elektrik Üretim
  • Best
  • Dere Enerji
  • Doğtaş (Kocatepe Arslanlar Elektrik Üretim A.Ş.)
  • Beres Elektrik
  • Difer Enerji
  • Ceres Elektrik Üretim
  • İs Kur Tekstil-Mado
  • Ekores Enerji
  • Ntp Elektrik Üretim
  • Baysal Elektrik Üretim
  • Elkin İnşaat
  • Sarı Kanat Enerji
  • Merkom Enerji
  • Özmen Enerji

Güncel Enerji Sektörü Haberleri

Botaş, Sanayi Sektörü Tarifelerine Zam Yaptı

Türk Akımı Projesi ile İlgili Son Gelişmeler