Ana Sayfa Haberler Elektrik ve D...

Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarına Zam Yapıldı

01.06.2022 – Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapıldı –1 Haziran 2022 tarihinden geçerli olmak üzere elektrikte mesken abonelerinin tarifesine %15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise %25 zam yapıldı. Öte yandan konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına da 1 Haziran 2022’den geçerli olmak üzere %30 zam yapılırken, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında %16, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise %10 artış yapıldı Elektrik ve doğalgazın maliyetlerinin büyük kısmını oluşturan çimento, cam ve seramik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin son yapılan elektrik fiyat artışından negatif etkilenmesini beklenmekte.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) faaliyet bazlı tarife tablolarını yayımlandı. Buna göre, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe %15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise %25 zam yapıldı. Oyak Yatırım bu artışın Haziran ayı enflasyon rakamları üzerindeki etkisinin %0,35 olacağını öngörmekte.

BOTAŞ 1 Haziran 2022 itibariyle, konutlarda kullanılan doğalgaza %30, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza %16 ve sanayide kullanılan doğalgaza %10 oranında zam yapıldığını duyurdu. Sanayi tarafında yapılan %10’luk zammın başta cam ve çimento üreticileri olmak üzere doğalgaz kullanımı yoğun sanayi sektörlerinde hafif negatif etki yaratabileceği analistler tarafından dile getirmekte. Oyak Yatırım gelişmeyi hisseler ve TÜFE açısından şu şekilde değerlendirdi: “Haberin ilk etkisinin doğalgaz bazlı elektrik üretimi yapan Aksa Enerji, Akenerji ve Enka İnşaat için hafif negatif olabileceğini düşünsek de doğalgaz ile elektrik üreten şirketler için geçerli olan 2.500 TL/MWh’lık elektriğin tavan fiyatı bu ay içinde revize edileceğinden, etkinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Son olarak, bu artışın Haziran ayı TÜFE üzerindeki etkisinin %0,45 olacağını öngörüyoruz.”

Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları Nereden Nereye…

Deniz Yatırım: 2021 yılının Eylül ayına dek doğalgaz maliyetlerinin artışı, doğalgaz santrallerinin üretiminde artan maliyetler çerçevesinde değerlendirilse de, elektrik fiyatlarının bu maliyetlerin üzerinde artmış olması doğal gaz santrallerinin operasyonel faaliyetlerine olumlu yansımıştı. Ancak, akabinde Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları itibari ile sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye sırasıyla %15, %15, %48, %20, %50 ve %15, %14, %18,3, %50 ve %44,30 olmak üzere zamlar gelmesi ile hem sanayi tarafının hem doğalgaz kaynaklı elektrik üretim santrallerinin maliyet girdisinde artışlar yaşanmıştı.

Doğalgazın fiyat artışlarında ithal bir enerji kaynağı olması, %99 oranında uluslararası anlaşmalar ile temin edilmesi ve Şubat ayı itibarıyla yaşanan olağanüstü gelişmelerin etkileyici olduğunu hatırlatmak isteriz. Açıklanan zam oranlarıyla doğalgaz maliyet girdilerinin artışı söz konusu olsa da, bu maliyet elektrik tarifelerine yapılan zam ile dengelenmiştir. Son olarak T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun, enerji ham maddelerindeki fiyat artışlarından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla elektrik üretim santralleri için azami uzlaştırma fiyatını %28 oranında artırarak doğal gaz ve ithal kömür santralleri için megavatsaat başına 3.200 TL seviyesine yükseltmesi, yüksek maliyetli üretim gerçekleştiren İşletmeler için kısmen olumlu yorumlanabilmektedir.

Açıklanan zamlar çerçevesinde, doğalgaz kaynaklı elekrik üretim santralleri olan AKSEN, AKENR, ENKAI, SAHOL (ENJSA üzerinden), TRCAS gibi şirketler üzerinde doğalgaz maliyet girdilerinin artışı söz konusudur. Fakat, EPDK Azami Fiyat Uygulaması ile yüksek maliyet kalemleri ile üretim yapan bu şirketlerin, diğer elektrik üreticilerine kıyasla daha yüksek fiyattan satış yapacağını da hatırlatmak isteriz. Açıklanan zam oranlarının sanayi tarifesi kullanan şirketlerde (SISE, CIMSA, AKCNS, OYAKC ve EGSER) ise %10 oranındaki fiyat artışından maliyet girdilerinin artacağını ve kısmen olumsuz etkilenebileceğini düşünmekteyiz.

 

Elektrik Üretiminde Asgari ve Azami Fiyatlara Güncelleme

30.05.2022 – Elektrik Üretiminde Asgari ve Azami Fiyatların Güncellenmesi – 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren azami fiyat limiti megavatsaat başına 3.200 TL olarak uygulanacak

T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun, 26 Mayıs tarihli kurul toplantısında aldığı “Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Dair Usul ve Esaslar” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha önce azami fiyat limitleri, 29 Mart 2022 tarihli EPDK kurul toplantısında değiştirildiği üzere megavatsaat başına azami 2.500 TL idi. %28 oranında artırılan azami fiyat limitine 700 TL’lik fiyat artışı uygulanarak 3.200 TL seviyesine yükseltildi.

Deniz Yatırım’dan Genel Değerlendirme: Azami uzlaşma fiyatı kararının doğalgaz ve ithal kömür ağırlıklı maliyetler ile üretim yapan santraller için olumlu olarak değerlendirirken, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan üretim santralleri için önemli bir etki yaratmayacağını düşünmekteyiz. Türkiye’de elektrik üretiminde santrallerinin çoğunluğu yüksek maliyetli girdilerden oluşan AKSEN, AKENR, ENKAI, ZOREN, ODAS, ALARK gibi şirketlerin bu karar sonrasında yenilenebilir kaynaklarla elektrik üretimi yapan şirketlere (GWIND, AYDEM, NATEN) kıyasla olumlu ayrışma yaşayacağını düşünmekteyiz.

Ak Yatırım’dan Değerlendirme:

EPDK piyasa takas tavan fiyatını 3200 TL’ye yükseltti: Resmi Gazetede yayınlanan kurul kararı ile EPDK spot piyasa takas fiyatı tavanını (PTF) 1 Hazirandan itibaren geçerli olacak şekilde MWs başına 2750 liradan 3200 liraya yükseltti. Hatırlatmak gerekirse son değişiklik 19 Mayıs tarihi itibari ile 2500TL’den 2750TL’ye yükseltilerek yapılmıştı.

Fiyat güncellemesinin arkasında yatan temel faktörler ithal enerji kaynaklarının fiyatlarının yüksek seyri, TL’nin değer kaybı ve yenilenebilir enerji santrallerinin üretimdeki payının mevsimsel olarak azalmaya başlaması olarak sıralayabiliriz. Diğer taraftan 1 Nisan itibari ile tüketiciyi ve yüksek maliyetli santralleri desteklemek için geçici olarak devreye sokulan üretim santrallerinin kaynaklarına göre belirlenen azami uzlaşma fiyatlarında henüz değişikliğe gidilmedi. Dolayısıyla doğalgaz ve ithal kömür santralleri 2500TL ve yerli kömür ve yenilenebilir enerji santralleri ise 1200TL uzlaşma fiyatı ile elektrik satmaya devam ediyorlar. Ancak azami uzlaşma fiyatlarının da 1 Haziran itibari ile güncellenmesini öngörüyoruz.

Hatırlatmak gerekirse daha önce belirlenen ve açıklanan bir formülasyona göre aylık bazda azami uzlaşma fiyatların güncellenmesi gerekiyorken, Mayıs ayında değişikliğe gidilmemişti. Normal şartlar altında azami uzlaştırma fiyatları

  • yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için %30 ÜFE , %60 kur ve %10 iletim bedeli artışı ile,
  • ithal kömür santralleri için %3.1 ÜFE, %10.7 kur, %84.6 kömür fiyat endeksi, %1.6 iletim bedeli artışı ile ve
  • doğalgaz santralleri için %1.6 ÜFE, %5.8kur, %90.2 BOTAS doğalgaz tarife artışı ve %0.3 ÖTV ve %2.1 iletim bedeli artışı

ile güncellenmesi gerekiyor. Azami fiyat değişikliği olmadan PTF tavanının yükseltilmesinin elektrik santrallerinin satış fiyatı ve karlılığı üzerinde bir etkisi olmuyor. O nedenle haberi tüm enerji şirketleri için nötr olarak değerlendiriyoruz. Bugün yada yarın EPDK tarafından açıklanması beklenen azami fiyatların enerji şirketlerinin performansı açısından daha kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

 

Doğalgazda Zam, Elektrikte Yeni Tarife

01.03.2022 – Ulusal gaz dağıtım şirketi BOTAŞ, doğalgaz dağıtım şirketlerine konut aboneleri için uyguladığı tarifeyi değiştirmediğini, elektrik üretim santrallerinin tarifesini Mart ayı başından itibaren %18 oranında artırdığını açıkladı.

Oyak Yatırım konuyu halka açık şirketler açısından değerlendirdi: Bu büyük ölçüde beklenen bir gelişme olsa da borsada işlem gören enerji hisseleri arasında Akenerji’nin doğalgaza dayalı elektrik üretimindeki payının görece daha yüksek olduğundan dolayı nispeten daha olumsuz etkilenebileceğini düşünüyoruz. Enka İnşaat’ın da doğalgaz çevrim santralleri bulunmaktadır ve kârlılıktaki ağırlığı %20-25 bandında olması sebebiyle elektrik fiyat yansıtmaları yapılana kadar marjların negatif etkilenmesini bekleriz.

Şeker Yatırım: Doğalgazda, Mart ayında mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife sabit kalırken, elektrik üretim amaçlı tarifeye %18,3 zam yapıldı. Doğalgazla üretim yapan elektrik üretim şirketlerinin son yapılan fiyat artışlarından olumsuz etkilenmesini bekliyoruz.

Ak Yatırım: Elektrik üretim santralleri için doğalgaz tarifelerine %18.3 zam yapıldı: BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin kullandığı elektriğe %18.3 oranında zam yaparak fiyatı 7.45TL/Sm3’e yükseltti. Sanayi ve mesken tarifelerinde değişikliğe gidilmedi. Yapılan zam üretimde doğalgaz ağırlığı yüksek olan Akenerji ve Turcas gibi oyuncuları hafif olumsuz etkileyecektir. Diğer taraftan portföyünde doğalgaz ağırlığı olmayan Alarko Holding, Galata Wind, Aydem, Odaş ve Çan Termik’in yüksek spot elektrik fiyatlarından olumlu etkileneceğini tahmin ediyoruz

Elektrikte yeni tarife açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada 1 Mart tarihinden itibaren meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’sinin %18’den %8’e düşürüldüğünü, meskenlerdeki düşük tarife sınırının da ayda 210 Kws seviyesinden
240 Kws seviyesine yükseldiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca kademeli tarife uygulamasını ticarethaneleri de kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu. Yapılan açıklamayla tüketimine göre faturalarda net %8 ile %14 oranında bir indirim sağlanmış olacağı belirtildi.

 

Sanayi ve Elektrik Üreticileri için Doğalgazda Yeni Bir Zam

03.12.2021 – BOTAŞ konut aboneleri için doğalgaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarifeyi değiştirmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine Aralık başından geçerli olmak üzere %20 zam yaptı. Hatırlatmak gerekirse Eylül ve Ekim aylarında %15’erlik zamların ardından, Kasım ayında da sanayi aboneleri için %48, elektrik üretim santralleri içinse %46 zam yapılmıştı. (sanayide %15, %15 %48 ve şimdi %20)

Sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye %20 zam geldi…

Oyak Yatırım zam haberini gelişmeden etkilenecek borsaya açık şirketler açısından değerlendirdi:

Gelişmeyi portföyünde doğalgazın ağırlığı fazla olan Akenerji AKENR için olumsuz olarak değerlendirirken, faaliyet karının büyük kısmını Afrika faaliyetlerinden sağlayan Aksa Enerji AKSEN için hafif olumsuz olarak yorumluyoruz. Buna ek olarak, 9A21 itibarıyla, Şişecam’ın Türkiye’deki operasyonlarındaki doğalgazın toplam maliyetler içerisindeki payı yaklaşık %10 seviyesindedir. Öte yandan Enka İnşaat’ın ENKAI Türkiye’de kurulu yaklaşık 4bin MW kapasiteli doğalgaz çevrim santralleri dolayısıyla doğalgaz maliyet artışı finansallarda hafif olumsuz (fiyat artışları yansıtılana kadar) yaratmaktadır. Bu nedenle haber akışını Şişecam ve Enka İnşaat için de olumsuz olarak değerlendiriyoruz.

Deniz Yatırım‘dan haber değerlendirmesi

1 Aralık itibariyle geçerli olmak üzere, BOTAŞ internet sitesinde Aralık ayına ilişkin doğalgaz satış tarifesini yayımladı. BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğalgazda zam yapılmadığını belirttiği açıklamasında, sanayi ve santrallere yönelik zamla alakalı, “1 Aralık 2021 itibarıyla gelinen aşamada tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde bir düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır” dedi. Şirket, zammın gerekçesi olarak ise artan maliyetleri işaret etti.

Elektrik Fiyatları: Eylül ayına dek doğalgaz maliyetlerinin artışı, doğalgaz santrallerinin üretiminde artan maliyetler çerçevesinde değerlendirilse de, elektrik fiyatlarının bu maliyetlerin üzerinde artmış olması doğal gaz santrallerinin operasyonel faaliyetlerine olumlu yansımıştı. Ancak, akabinde Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları itibari ile sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye sırasıyla %15, %15, %48 ve %20’şer olmak üzere zamlar gelmesi ile hem sanayi tarafının hem doğalgaz kaynaklı elektrik üretim santrallerinin maliyet girdisinde artışlar yaşanmıştır. Bu artışların doğalgaz kaynaklı elekrik üretim santralleri olan AKSEN, AKENR, ENKAI, SAHOL (ENJSA üzerinden), TRCAS gibi şirketler üzerinde maliyet girdilerinin artışı üzerinden olumsuz etki yaratmasını beklemekteyiz. Spot piyasaya satış yapan elektrik üreticilerinin ise, Ekim ayı da dahil olmak üzere tavan fiyatlarında gördüğümüz artış çerçevesinde, ilgili zamları bir miktar yansıtabildiği ve böylelikle doğalgaz maliyet girdilerinin artışından sınırlı oranda etkilendiğini düşünmekteyiz.

Genel Değerlendirme & Beklentiler: Zam haberini değerlendirdiğimizde, doğalgaz santrallerinde üretim maliyetlerinin artması doğalgaz kaynaklı elektrik üretim santralleri için olumsuz bir tablo çizmektedir. Dolayısıyla haberin doğalgaz kaynaklı üretim santralleri üzerinden elektrik üretimi yapan şirketlerın hisse senedi üzerinde olumsuz bir etki yaratmasını beklemekteyiz. Sanayi firmalarında ise cam (SISE), çimento (CIMSA, AKCNS, OYAKC), seramik (EGSER) gibi maliyet girdisi içinde doğalgaz payı yüksek olan şirketlerin de doğalgaz zammından kısmen olumsuz etkilenmesini bekliyoruz. Öte yandan, önceki haberde paylaştığımız üzere Ekim ayı başında doğalgaz fiyatlarında izlediğimiz zam akabinde, enerji borsasında spot elektrik fiyatına uygulanan tavan fiyatın da yüzde 48 artmış olması ile spot piyasaya satışı yüksek olan elektrik üreticilerinin operasyonlarının ilgili zamdan göreceği etki oldukça sınırlı kalmıştı. Dolayısıyla, spot piyasaya elektrik satışı yüksek olan doğalgaz kaynaklı elektrik üreticilerinin ve kur değişimlerini değerlendirdiğimizde satışlarının içerisinde ihracatının payı yüksek olan veya dövize endeksli gelirlerinin ciro içindeki payı yüksek olan elektrik üreticileri ve sanayi firmalarının da ilgili zammı kur gelirleriyle desteklemesi, böylelikle kümülede bu zam haberinden nazaran sınırlı oranda etkilenmesi beklenmektedir.

Sanayi ve Elektrik Üreticileri için Doğalgazda Zamlı Tarife

01.11.2021 – Bilidiği üzere BOTAŞ genel olarak her çeyreklik dönem için fiyat değişikliğine gitmektedir. Bu değişiklikler piyasalardaki duruma göre zam ya da indirim şeklinde konut ve sanayi kullanımı için farklı tarifelerde açıklanmaktadır. Bu sene BOTAŞ, 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere konut tarifesinde değişiklik yapmazken sanayi tarifesinde yüzde 15, doğalgaz santrallerine uygulayacağı tarifede ise yüzde 15 artış yapmıştı. Artan dolar kuru ve uluslararası piyasalarda yükselen petrol ve doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak 1 Kasım’da yeni zamlı tarife açıklandı.

BOTAŞ konut aboneleri için doğalgaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarifeyi değiştirmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine Kasım başından geçerli olmak üzere sırasıyla %48 ve %46 zam yaptı. BOTAŞ Eylül ve Ekim aylarında da elektrik üretimi ve sanayi kullanımında doğalgaz fiyatlarını %15 artırmıştı.

Deniz Yatırım doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki zamları piyasa ve en çok etkilenecek hisseler açısından değerlendirdi:

1 Kasım yani bugün itibariyle geçerli olmak üzere, BOTAŞ internet sitesinde Kasım ayına ilişkin doğalgaz satış tarifesini yayımladı. Tarifeye göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine yüzde 48 zam geldi. Kasım ayı sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife ise önceki tarifeye göre bin metreküp doğalgaz için yüzde 48 artışla 3.500 TL, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yüzde 47 artışla 4.000 TL oldu. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanmaktadır.

Elektrik Fiyatları: Pandemi döneminde önlemlerin alınmaya başlamasıyla yurt içinde enerji tüketimi talebinin bir miktar düştüğünü gözlemlemiştik. Ancak 2021 ilk 6 ay itibarıyla %10’luk bir enerji tüketimi artışı olmuştur. Enerji üretiminde hidroelektrik santrallerin payı, barajlara gelen su miktarında yüksek düşüşler yaşanmasıyla kritik şekilde azalmıştır. Toplam elektrik üretiminin sağlandığı kaynakların payları bu sebeple değişiklik göstermiştir. Mayıs 2020 döneminde lisanslı elektrik üretiminin kaynak bazında dağılımının Mayıs 2021 değeriyle karşılaştırılması (MWh %) yapıldığında doğal gaz kaynaklı üretimin yıllık bazda %8,70’den %29,7’ye, linyit kaynaklı üretimin ise %13,17’den %14,40’a arttığı, hidrolik kaynaklı üretimin ise %45,68’den %24,29’a daraldığı görülmektedir. Böylece gaz ve kömür santrallerinin toplam elektrik üretimindeki paylarının arttığını söylemek mümkündür. Doğalgaz maliyetlerinin artışı, doğalgaz santrallerinin üretiminde artan maliyetler çerçevesinde değerlendirilse de, elektrik fiyatlarının bu maliyetlerin üzerinde artmış olması doğal gaz santrallerinin operasyonel faaliyetlerine olumlu yansımıştı. Ancak, akabinde Eylül, Ekim ve Kasım ayları itibari ile sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye sırasıyla %15, %15 ve %48’er olmak üzere zamlar gelmesi ile hem sanayi tarafının hem doğalgaz kaynaklı elektrik üretim santrallerinin maliyet girdisinde artışlar yaşanmıştır. Bu artışların doğalgaz kaynaklı elektrik üretim santralleri olan AKSEN, AKENR, ENKAI, SAHOL (ENJSA üzerinden), TRCAS gibi şirketler üzerinde maliyet girdilerinin artışı üzerinden olumsuz etki yaratmasını beklemekteyiz.

Genel Değerlendirme & Beklentiler: Zam haberini değerlendirdiğimizde, doğalgaz santrallerinde üretim maliyetlerinin artması doğalgaz kaynaklı elektrik üretim santralleri için olumsuz bir tablo çizmektedir. Dolayısıyla haberin doğalgaz kaynaklı üretim santralleri üzerinden elektrik üretimi yapan şirketlerın hisse senedi üzerinde olumsuz bir etki yaratmasını beklemekteyiz. Sanayi firmalarında ise cam (SISE), çimento (CIMSA, AKCNS, OYAKC), seramik (EGSER) gibi maliyet girdisi içinde doğalgaz payı yüksek olan şirketlerin de doğalgaz zammından kısmen olumsuz etkilenmesini bekliyoruz.

 

 

Doğalgaza İndirim Geldi, Elektrikte Değişiklik Yok

01.07.2020 – BOTAŞ Temmuz başından itibaren geçerli olmak üzere elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza %12.5, sanayide kullanılana da %9.8 indirim yaptı. Öte yandan, konutta kullanılan doğalgaz fiyatı değişmedi. EPDK ise yılın 3. çeyreği için elektrik tarifelerinde değişikliğe gitmedi. Oyak Yatırım, enerji indirimlerini değerlendirdi:

“Gelişmeyi elektrik üreticileri için olumlu ve cam üreticileri için de hafifçe olumlu olarak değerlendiriyoruz. Halka açık enerji şirketleri içinde portföylerindeki doğalgaz bazlı santral oranını dikkate alarak fiyat indiriminin en çok Akenerji AKENR için olumlu olduğunu düşünüyoruz. Öte yandan, Zorlu Enerji ZOREN, Aksa Enerji AKSEN ve Odaş ODAS için etkisinin hafifçe olumlu olacağı görüşündeyiz. Gelişmeyi ayrıca toplam satış maliyetlerinin %17’sini doğalgazın oluşturması nedeniyle Şişecam SISE için de hafifçe olumlu olarak yorumluyoruz.”

Vakıf Yatırım ise konuyu şu şekilde yorumladı:

“Önümüzdeki üç aylık sürede elektrik fiyatında değişime gidilmemesi ve sanayi tarafında kullanılan doğalgaz fiyatlarındaki indirimin, salgın sonrası ekonomik aktivitedeki toparlanmayı destekleyici bir adım değerlendiriyoruz. 2020 Nisan ayı itibariyle elektrik üretiminde kurulu gücün yaklaşık %30’u doğalgaz kaynaklı olsa da elektrik üretiminde doğalgazın payı, Ocak ayındaki %28’ler seviyesinden Nisan ayında yaklaşık %8 seviyelerine gerilemiş, üretim de yıllık %53 daralmıştır. Salgın etkisiyle düşük kapasite kullanımlarını da göz önüne aldığımızda doğalgaz kaynaklı elektrik üreten şirketler için doğalgaz indiriminin etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz.”

Doğalgaza İndirim

30 Haziran 2020 – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez doğalgazda indirim müjdesi verdi. Dönmez yaptığı açıklamada Botaş’ın sanayicinin kullandığı doğalgaza %10 dolaylarında bir indirim yapıldığını açıkladı. Ayrıca doğalgazdan elektrik üretimini de %12.5 oranından indirim yapıldı.

Böylelikle sanayicilerin Botaş vasıtası ile kullandığı doğalgaz fiyatı, her bin metreküp için vergiler hariç 1.550 TL’den 1.400 TL’ye, elektrik üretimi amaçlı tüketimde de 1.600 TL’den 1.400 TL’ye çekilmiş oldu. İndirimler 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe girecek.

Sanayi Bakanı Dönmez sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu bildirimde bulundu: “BOTAŞ’tan sanayicimizin kullandığı doğalgaza indirim hayırlı olsun. Yeni normalde sanayimizin çarkları daha hızlı dönecek, ekonomik toparlanmamız hız kazanacak. Doğalgaz maliyetlerindeki %9,7 ila %12,5 arası düşüş, üretim ve istihdama pozitif yansıyacak.”

 

Aksa Enerji AKSEN Hisse Analiz ve Yorumları

Zorlu Enerji ZOREN Hisse Analiz ve Yorumları

Ak Enerji AKENR Hisse Analiz ve Yorumları

Turcas TRCAS Hisse Analiz ve Yorumları

Alarko Holding ALARK Hisse Analiz ve Yorumları

Ulusoy Elektrik ULUSE Hisse Analiz ve Yorumları