VDS Kiralamak İsteyenler için En İyi Öneriler
VDS yani Virtual Dedicated Server, kullanıcıların internet üzerinden yalıtılmış bir sunucu sağlamalarına olanak tanıyan bir Infrastructure as a Service (IaaS) bulut teklifidir. Kurum içi bir sunucuya benzer işlevsellik ve kaynaklar sağlar ancak bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından kiralama esasına göre yönetilir. En popüler bulut hizmeti tekliflerinden biri olan VDS sunucular, kullanıcılara web uygulamalarını geliştirmek, dağıtmak ve barındırmak için yönetilen ancak tahsis edilmiş bir sunucu kiralama olanağı sağlar. VDS sunucular bir kullanıcıya sağlandıktan sonra aynı anda başka bir kullanıcı ile paylaşılamaz. Dolayısıyla çoklu kiracılık hizmeti sunmaz.
VDS sunucularının özel kaynakları vardır ve bu durum onların güçlü olmasını sağlar. VDS sunucularında performans tahmin edilebilir ve garantilidir. Satın aldığınız plan size 4 CPU çekirdeği verir ve 4 fiziksel CPU çekirdeği alırsınız. VDS sunucu hizmetini çeşitli tür ve modellerde (SaaS, PaaS, IaaS vb.) alabilirsiniz. IaaS ile bir sanal makineye dayanarak ihtiyacınız olan herhangi bir bilgi sistemini kurabilir, herhangi bir işletim sistemi ve yazılımı kurabilir, herhangi bir ağı yapılandırabilirsiniz. Sadece birkaç tıklama ile istediğiniz zaman yükseltebilir ya da düşürebilirsiniz.
- Kiralayacağınız VDS sunucusunun güçlü bir altyapıya sahip olduğundan emin olmalısınız.
- Sunucuların veri merkezi lokasyonlarına dikkat etmelisiniz.
- Yurt içinde yer alan lokasyonları tercih etmelisiniz.
- Firmaların kurumsal sunucular ile çalışıp çalışmadığına dikkat etmelisiniz.
- Firmaların kullanıcılara sunduğu paketleri dikkatlice incelemelisiniz.
VDS Sunucu Nedir?
VDS (Virtual Dedicated Server), sanallaştırma uygulaması sayesinde CPU, RAM ve SSD Disk gibi fiziksel sunucu kaynaklarının donanımsal açıdan izole sunuculara bölünmesidir. Bu sayede fiziksel bir sunucu performansına sahip yalıtılmış barındırma ortamı sağlar. VDS server, izolasyon özelliği sayesinde yüksek kaynak tüketiminin performansı etkilemediği sanal bir sunucudur. Böylece işlemci ve RAM kaynakları başka kullanıcılar tarafından kullanılamaz.
VDS sunucular, geleneksel barındırma, yüksek yüklü ağ hizmetlerinin yeteneklerini aşan web siteleri için olduğu kadar; yazılım tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi için de idealdir. Küçük bir web sitesine sahip kullanıcılar da VDS sunucular kullanabilir ancak bu sunucuya sahip olmanız şart değildir. Paylaşımlı barındırma seçeneklerine göz atabilirsiniz ancak bu durumda yalnızca sağlayıcınız tarafından yüklenen yazılımı kullanabileceğinizi unutmayın. Bu durumda sitenizin performansı da komşularınızın yüküne bağlı olacaktır.
VDS sunucusu ile neler yapılabilir:
- VDS sunucusunda kaynaklar donanımsal bir paylaşım yapılmaktadır. VPS sunucusunda olduğu gibi kaynaklar yazılımsal olarak paylaşılmaz.
- VDS sunucusunda web siteleri kendi kaynaklarını diğer internet siteleri ile paylaşmazlar.
- VDS sunucusunda kullanıcılara daha fazla yetki verilebilir. Çünkü VDS sunucularında donanımlar her site için ayrı şekilde yer alır.
VDS Sunucu Ne İşe Yarar?
İnternetin hayatlarımız üzerinde artan etkisi nedeni ile her geçen gün daha fazla kullanıcı çevrimiçi alışverişe çıkmakta ve her türlü hizmeti tamamen çevrimiçi olarak talep etmektedir. Bu işletmelerin çalışabilmesi için öngörülebilir performansa sahip güçlü sunuculara ihtiyaçları vardır. e-Ticaret siteniz için özel kaynaklara sahip olmanız gerekiyorsa bare metal bir sunucu kiralarsınız ya da sunucuyu kendiniz satın alarak bir veri merkezinde toplarsınız. Bu yöntem ölçeklenebilir değildir. Bakımı ve yönetimi çok daha zordur ve pahalı bir yöntemdir. Buna alternatif olarak VDS sunucularını inceleyebilirsiniz. Günümüz teknolojisi, aynı donanım üzerinde çalışan birden fazla sanal makineye sahip olmanın yolunu açtı. Tamamen ayrılmış sanal sunucular, her birinin CPU, RAM, disk depolama ve benzeri kendi kaynakları var. VDS sunucusu hizmetini kullanırken garantili kaynaklara sahip bir sanal sunucu alırsınız. Günün her saatinde yüzde 100’e kadar döndürebileceğiniz CPU’nun yüzde 100’üne sahipsiniz. RAM ve diğer kaynaklar da sizin için ayrılmış olur. VDS özel bir sunucu gibidir ancak sanaldır.
VDS sunucular ile neler yapabilirsiniz:
- Yeni nesil VDS sunucular ile kaynaklarınızı istediğiniz zaman ve anında yükseltme esnekliğine sahipsiniz.
- AMD, EPYC, CPU çekirdeklerinin sayısını artırabilir ya da azaltabilir,
- RAM boyutunu artırabilir ya da azaltabilir,
- Disk depolama alanını artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Fiziksel bir sunucuya sahip olduğunuz zaman da bu maddelerin hepsini hayata geçirebilirsiniz ancak çok daha zor bir yoldan geçmeniz gerekir. Öncelikle parçaları satın almalı ve ardından kurmalısınız. VDS sunucu, zamandan büyük ölçüde tasarruf etmenizi de sağlar.
VDS Kiralama için Nelere Dikkat Edilmeli?
VDS sunucusu kiralamak istiyorsanız öncesinde birtakım araştırmalar yapmanız gerekebilir. Öncelikle kiralama işlemini gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yere dikkat etmelisiniz. Kiralama yapacağınız web sitesinin güvenirliğinden emin olmalısınız. Kiralama işlemine geçmeden önce web sitesinin limited (ltd. şti), anonim (A.Ş) ya da şahıs firma olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer sitede böyle bir gösterge bulunmuyorsa web sitesinin yer sağlayıcı belgesine sahip olup olmadığına bakabilirsiniz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ticari amaçlı sunucu satan firmaların yer sağlayıcı belgesi bulundurmasını zorunluluğunu getirmiştir.
VDS kiralama işlemine bir işletmeye mi yoksa kişisel ihtiyaçlarınız için mi olduğuna karar vererek başlayabilirsiniz. VDS sunucularını özetlemek gerekirse; bu sanal bir özel sunucu hizmetidir ancak garantili kaynaklara sahiptir. KVM sanallaştırmasının faydaları nedeniyle, gerçek bir adanmış sunucu gibi davranır. VDS yalın bir donanım sunucunun aksine bilgi işlem gücünün hızlı bir şekilde yükseltilmesine ya da düşürülmesine izin verir. Virtual Dedicated Server, sistem yönetiminde gerekli becerilere sahip olduğunuz sürece uygulamanızı barındırmayı ve yönetmeyi daha kolay ve esnek hale getirir.
En İyi VDS Sunucu Kiralama Paketi Özellikleri
Kiralayacağınız VDS Sunucusu paketinde mutlaka bulunması gereken birkaç nokta mevcut. Dikkat etmeniz gereken unsurların başında güvenlik gelir. Web sitenizin ani saldırılar karşısında ne kadar korunduğunu bilmeniz sizin için oldukça önemlidir. Kiralayacağınız paketin size yüksek performans sağlayıp sağlamadığından emin olmalısınız. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılarda olumsuz bir deneyim bırakmak istemiyorsanız yüksek performanslı paketlere yönelmelisiniz. Herhangi bir problemle karşılaşma riskine karşılık kiralama işlemini yapacağınız sitenin her zaman yanınızda olması gerekir.
XCloud Pro
- 4 vCPU Core
- 8 GB RAM
- 200 GB SSD Disk
- 100 Mbit sınırsız trafik
- Ücretsiz yedekleme
- Ücretsiz bir adet Snapshot
XCloud Pro+
- 4 vCPU Core
- 12 GB RAM
- 300 GB SSD Disk
- 100 Mbit sınırsız trafik
- Ücretsiz yedekleme
- Ücretsiz bir adet Snapshot
XCloud Ultra
- 8 vCPU Core
- 32 GB RAM
- 600 GB SSD Disk
- 100 Mbit sınırsız trafik
- Ücretsiz yedekleme
- Ücretsiz bir adet Snapshot
XCloud Ultra+
- 16 vCPU Core
- 64 GB RAM
- 1 TB SSD Disk
- 100 Mbit sınırsız trafik
- Ücretsiz yedekleme
- Ücretsiz bir adet Snapshot
VDS Sunucu Nereden Kiralanmalı?
İstanbul merkezli olarak kurulan Natro, 1999 yılından beri alan adı servisleri, web Hosting, sunucu kiralama ve barındırma, güvenlik çözümleri gibi ürünler ile uluslararası web hosting sektöründe hizmetini sürdürmektedir. VDS sunucu kiralamak istiyorsanız Natro ile sanallaştırma ve bulut teknolojisinin fırsatlarına sahip olabilirsiniz. Yüksek performans sunan VDS sunucularının avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Dedike sunucu kaynağı
- Kesintisiz ve yedekli altyapı
- Ücretsiz kontrol paneli
- Genişletilebilir kaynaklar
- Yüzde 99,9 uptime garantisi
- Garantili donanımlar
Natro, etkili ve güvenilir bir VDS sunucu yönetimi için şu özellikleri sunuyor:
- cPanel / Plesk kontrol paneli
- IP / KVM yönetimi
- DDoS koruması
- Yüzde 99,9 uptime oranı ve ücretsiz kurulum desteği