Ana Sayfa Haberler Egemen Bağış:...

Egemen Bağış: Herkes Güvenli Olmadıkça Kimse Güvenli Değildir

Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, terörle mücadelede küresel işbirliğinin önemine vurgu yaparak, “Herkes güvenli olmadıkça kimse güvenli değildir” dedi.

Eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış “Rusya’nın Harvard’ı” olarak bilinen St. Petersburg Sosyal Bilimler Üniversitesinde bir programa katıldı. Başkanlığını eski İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos’un yürüttüğü “St. Petersburg’un Küresel Dostları Grubu” tarafından tertip edilen programda akademisyenlere ve öğrencilere hitap eden Bağış, terörle mücadelede küresel işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Egemen Bağış, “Herkes güvenli olmadıkça kimse güvenli değildir” diye konuştu.

Türk-Rus ilişkileri

Türkiye-Rusya ilişkilerinde son dönem yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Bağış, dünya tarihinde etkileri herkes tarafından takdir edilen birçok başarılı Osmanlı Sultanının annelerinin ve eşlerinin St. Petersburg Sosyal Bilimler Üniversitenin de içinde bulunduğu coğrafyadan geldiğini hatırlattı, bu yakınlığın neticelerinin bugün ikili ilişkilerde de yaşandığını söyledi. Egemen Bağış, “Ülkemize en çok turist gönderen Rusya ile ikili ticaretimiz 25 milyar doları aşarak birçok NATO müttefikimiz ile olan ticaretimizin önüne geçmiştir. Türkiye, Rus enerji kaynaklarının Avrupa ve diğer pazarlara açılmasındaki en önemli merkezdir. Ülkelerimiz ve tarihi bağlarla kenetlenmiş milletlerimizin yakınlaşması, bazı diğer güç odaklarında kıskançlık yaratmıştır. Maalesef, bu kıskanç güç odaklarının emrine girmiş içimizdeki bazı hainler, kurdukları tuzaklarla stratejik işbirliğimizi baltalamaya kalkışmışlardır” ifadelerini kullandı.

St. Petersburg’un Küresel Dostları Grubuna davet edilmiş olmasını, tecrübeli lider ve devlet adamları olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Putin’in bu tuzakları görerek ilişkileri normalleştirme ve dostluğu arttırma vizyonunun bir yansıması olarak niteleyen Bağış, sorunları ortadan kaldırmak için diyaloğu güçlendirmek ve karşılıklı çıkarları dayanışma ile arttırmak için elinden gelen desteği vereceğini de belirtti.