Ana Sayfa Raporlar Ekonomi Raporları ve Gelişmeleri Euro Bölgesi ...

Euro Bölgesi Maliye Bakanları Koronavirüs Yardım Paketinde Uzlaştı

10.04.2020 – Euro Grubu Başkanı Mario Centeno, Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının dünkü toplantısında, çalışanları, şirketleri ve ülkeleri koronavirüsün etkilerinden koruyacak yaklaşık 540 milyar euroluk bir kurtarma paketi üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Koronavirüs nedeniyle birlik ülkelerinde istihdamı korumak için 100 milyar euroluk yeni ücret destek programı kurulacağını belirten Centeno, sistemle ülkelerdeki kısa süreli çalışma programlarına mali katkı sağlanacağını anlattı. Centeno, Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) işletmelere 200 milyar euroluk kredi garantisi sağlamasına karar verdiklerini söyledi. Üye ülkelere mali destek vermek için Salgın Kriz Desteği adında yaklaşık 240 milyar euroluk bir kredi programı da kuracaklarına dikkati çeken Centeno, Euro Bölgesi üyesi ülkelerin söz konusu fonları sadece sağlık sektörü ve koronavirüs tedavisi gibi alanlarda kullanabileceklerini ifade etti. Centeno, toplantıda salgına yönelik uygulanan politikaların finansmanı için ortak borç enstrümanı (koronabono) kurulmasının da gündeme geldiğine işaret ederek bu konuda çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları bu hafta Çarşamba günü gerçekleştirdikleri toplantıda herhangi bir anlaşmaya varamamaları sonucunda toplantı Perşembe gününe ertelenmişti. Dünkü toplantı sonucunda Bakanları koronavirüs yardım paketinde uzlaşılması euroyu destekledi ve EURUSD paritesinin 1,0920 seviyesi üzerinde kalmasını sağladı.

 

ECB’den Acil Eylem Planı…

19.03.2020 – Fed’den sonra Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerindeki merkez bankalarından destek paketleri gelmeye devam ediyor…

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dün akşam gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonucunda 750 milyar euroluk ek tahvil alım planı açıkladı. Hatırlayacağınız üzere ECB, geçtiğimiz hafta Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantısı sonucunda bu yılın sonuna kadar 120 milyar euroluk ek varlık alımına gideceğini açıklamıştı. ECB, tüm ekstra varlık alımlarının bu yıl yapılacağını ve hem devlet tahvilleri hem de şirket borçlanmalarını kapsayacağını belirtti. Pandemi Acil Satın Alma Programı olarak adlandırılan eylem planı, koronavirüs krizinin sona erdiğine karar verilene kadar sürecek. Program, mevcut niceliksel gevşeme programı kapsamında uygun olan tüm varlıkları kapsayacak ve yeterli kredi kalitesine sahip ticari kağıtlara kadar genişletilecek.

ECB’nin yanı sıra Fed dün yaptığı açıklamada Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite Programı kurarak hane halklarına ve işletmelere kredi akışını destekleme programını genişlettiğini duyurdu. Fed Yönetim Kurulu, kritik para piyasalarının likiditesini ve işleyişini artırmak ve yatırımcılara nakit depolamak için risksiz bir alan temin etmek için adım atarak hane halklarına ve işletmelere kredi akışını destekleme programını genişletti. Bu program çerçevesinde Fed, nakit sıkıntısına düşmeleri durumunda para piyasası yatırım fonlarına kredi kullandıracak. Fed, bu uygulaması ile yatırımcıların bu fonlara ilişkin hiçbir endişe duymamasını sağlamayı amaçlıyor. Kurulan “Para Piyasası Yatırım Fonu Likidite Tesisi” (MMLF) ile Boston Fed, para piyasası yatırım fonlarından yüksek nitelikli varlık alımı gerçekleştiren finansal kuruluşlara kredi sağlayacak. Açıklamaya göre MMLF, hane halkı ve diğer yatırımcıların itfa taleplerini karşılamada para piyasası fonlarına yardımcı olacak ve genel piyasa işlevlerini ve daha geniş ekonomiye kredi sunumunu geliştirecek.

Bunların yanı sıra Avustralya ve Brezilya Merkez Bankaları da faiz indirimine gitti. Avustralya Merkez Bankası faizleri 25 baz puan aşağı çekerek %0,5’ten %0,25’e indirirken, Brezilya Merkez Bankası ise politika faizi niteliğindeki ‘selic’ faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak 50 baz puan indirdi ve %3,75’e çekti.

ECB’den acil eylem planı… Enver Erkan yazdı….

Avrupa Merkez Bankası, pandeminin ekonomiye verdiği hasar etkisini azaltmak amacıyla acil toplantı yaptı ve daha geçen hafta varlık alım programı açıklamış olmasına rağmen yeni bir acil eylem planı kapsamında 750 milyar EUR varlık satın alma programı açıkladı. Bu, daha önce açıklanmış varlık alım miktarının artırılmış olduğu anlamına geliyor.

Varlık alım satın almalarındaki skala ve kriter değişimleri dikkat çekicidir. Dikkat çeken ayrıntılar İtalya ve Yunanistan bono piyasasıyla alakalı… En borçlu olan ve gerek ekonomik kriz gerekse de sağlık krizi anlamında şu şartlarda en sorunlu ülkelerin borç piyasalarının bu programın sınırları dahilinde olabilecek olması, ECB’nin ekonomiyi desteklemek ve piyasaları sakinleştirmek adına tüm cephaneyi sınıra yığdığını gösteriyor. Dün kaynak haberleri, ECB’nin İtalya Merkez Bankası üzerinden piyasada müdahaleci olacağına işaret ediyordu. Yeterli kredibiliteye sahip şirket tahvilleri de varlık alım programının içinde olacak. Şirket finansmanı salgın ortamında çok zorlaştı ve birçok şirket duran faaliyetlerden dolayı finansman sıkıntısı geçirecek. Dolayısıyla likidite koşullarını desteklemek kadar özel sektör tahvillerinde de alıcı olmak bu noktada önemli…

Fed piyasadaki nakit sıkıntısını çözmeye çalışıyor. Fed acil eylem planı çerçevesinde 2008 kriz koşulları gibi yatırım fonlarına destek olmayı planlıyor. Trump da Çarşamba gecesi Kongreden geçen ve hastalığa yakalanan tam zamanlı çalışanlar için iki haftalık ücretli hastalık izni sağlayan bir koronavirüs yardım paketini imzaladı. Tabii asıl paket bu değil, direkt yardımları ve kredileri içeren “helikopter” paketi olacak.

 

ECB Faizleri Sabit Tuttu, Önlem Paketi Açıkladı

13.03.2020 – Dün piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın kararını bekliyordu. Korona virüsü etkisi ile Frankfurt Borsası düşüş yaşarken yeni Başkan Lagarde’ın konuşması da piyasa ve borsalar açısından önem arz etmekteydi. Kararda ECB faiz indirimi yapmazken, Lagarde’ın konuşması güven vermedi. DAX’da düşüş derinleşirken açıklanan önlem paketinin ilk olarak etki etmediği söylenebilir.

ECB Faizleri Değiştirmedi… Ekin Akbaş

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) dün gerçekleştirdiği Mart ayı toplantısı sonucunda piyasa beklentileri dahilinde faizlerde indirime gitmedi ve mevduat faizini -%0,5’te sabit tuttu. Reuters ve Bloomberg anketleri piyasa katılımcılarının ECB’nin Mart ayı toplantısından bir faiz indirimi beklemediklerini ortaya koymaktaydı. Ancak opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklar piyasada 10 baz puanlık bir indiriminin fiyatlanmakta olduğu gösteriyordu. Parasal aktarım mekanizmasının da önemli arızalar gösterdiği Euro bölgesinde para politikası çerçevesinde yapılacakların oldukça sınırlı olması nedeniyle piyasalar faiz indirim hamlesinden ziyade Başkan Lagarde’ın açıklayacağı diğer destek paketlerine odaklanmıştı. Piyasa katılımcılarının beklentisi doğrultusunda faizleri değiştirmeyen ECB, koronavirüsün yarattığı tahribatı hafifletmek adına bir takım önlem paketleri açıklayarak piyasaları destekleyeceğini bildirdi. ECB’den yapılan açıklamada:

  1. Bankalara operasyonel faaliyetlerini yürütebilmeleri amacıyla geçici sermaye sağlanacağı,
  2. Bu yılın sonuna kadar 120 milyar €’luk ek varlık alımına gidileceği ve
  3. Euro Bölgesi finansal sistemine destek için TLTROIII kapsamında geçici yeni uzun vadeli refinansman operasyonlarının sağlanacağı ve bu operasyonlar kapsamında koronavirüsün yayılmasından etkilenen KOBİ’ler için banka kredisi desteği verileceği belirtildi.

Bunların yanı sıra, beklendiği üzere büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gidildi. 2020 yılı Euro Bölgesi büyüme beklentisi %1,1’den %0,8’e, 2021 tahmini %1,4’ten %1,3’e çekildi. Lagarde, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü şokların enflasyon görünümü için risk oluşturduğunu vurguladı.

ECB Başkanı Lagarde, kararın açıklanmasının ardından yaptığı basın toplantısında koronavirüs salgınının Euro Bölgesi’nin büyümesine olumsuz etkisi olduğunu ve piyasa oynaklığını artırdığını belirtti. Virüsün kayda değer ekonomik etkisi olacağını belirten ve üretimi yavaşlatacağını belirten Lagarde, virüsün yarattığı etkiyi önemsediklerini ancak bu etkinin geçici olmasını beklediklerini ifade etti. Lagarde, net varlık alımlarının gerektiği müddetçe süreceğini mevcut varlık alımlarından sağlanan kaynakların yeniden yatırıma yönlendirilmesi sürecinin devam edeceğini söyledi. Lagarde ayrıca, Bankanın faiz indirimi için Bankanın yeterli alanının olduğunu ve gerekli olması durumunda faiz indirimine gidilebileceğini belirtti. ECB’nin aldığı son önlemlerin likiditeyi ve işletmelerle bankaların fonlamasını destekleyeceğini ifade eden Lagarde Bankanın bütün enstrümanlarını kullanmaya hazır olduğunu dile getirdi. Bunların yanış sıra Ocak ayı toplantısında açıklanan stratejik gözden geçirmenin ertelendiğini ifade eden Lagarde, Ocak toplantısında Kasım – Aralık ayları gibi planladığını ifade ettiği ilk stratejik gözden geçirme toplantısının 6 ay ertelendiğini duyurdu.

Banka’nın toplantı kararının ardından euronun dolar karşısında değer kazandığı ve EURUSD paritesinin 1,12 seviyesinden 1,13 seviyesi üzerine yükseldiği görüldü. Ancak Lagarde’ın açıklamalarının ardından kazançlarını silen euro ile birlikte EURUSD paritesi 1,1056 seviyesine kadar geriledi. Akşam saatlerinde ise New York Fed’in likidite enjeksiyonu haberi sonrasında yeniden 1,1150 seviyesi üzerine yerleşen parite, Asya seansında 1,1150 – 1,1230 seviyeleri arasında dalgalandı.

 

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın Kararını Bekliyor

12.03.2020 – Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Mart ayı toplantı kararı bugün saat 15:45’te açıklanacak. Kararın ardından saat 16:30’da ise Başkan Lagarde’ın konuşması gerçekleşecek. Ekin Akbaş yazdı…

Fed’in geçtiğimiz hafta Salı günü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı ve sürpriz faiz indiriminin küresel merkez bankaları için öncü bir hareket niteliğinde olup olmayacağı son dönemin en fazla tartışılan konuları arasında yer aldı. Son olarak İngiltere Merkez Bankası’nın da dün 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi sonrasında gözler ECB’den gelecek olan hamleye çevrildi. Yurt dışı basında yer alan haber akışlarında, ECB Başkanı Lagarde’ın Salı günü Avrupa Birliği liderleri ile telekonferans yoluyla yaptığı görüşmede bugünkü toplantıda tüm araçları gözden geçireceklerini ve bunların arasında özellikle ucuz fonlama sağlama ve kredilerin kurumasını önlemeye yönelik adımların ön planda olacağını ifade ettiği kaydedildi.

Hatırlayacağımız üzere ECB Ocak ayı toplantısı sonucunda faizlerde bir değişikliğe gitmemiş ve -%0,5 olan mevduat faizini korumuştu. Bunun yanında Banka, beklendiği üzere 2003’ten bu yana ilk kez stratejik gözden geçirmeye gideceğini duyurdu. Düşük faizlerin kendisini kaygılandırdığını ifade eden Lagarde, gözden geçirmede düşük faizlerin ekonomilerdeki yan etkilerini değerlendireceklerini bildirdi. Lagarde, yeni strateji tanımlanana kadar mevcut hedef ve stratejiye bağlı olduklarını vurgulayarak, “Bankanın yeni stratejisi üzerinde Kasım-Aralık gibi anlaşabileceğimizi umuyorum.” açıklamasında bulunmuştu.

ECB Başkanı Lagarde’ın bugünkü toplantıda maliye politikasına duyulan ihtiyaca yeniden ve daha güçlü bir şekilde vurgu yaparak hükümetlere harcamalarını artırmaları için çağrıda bulunması ve piyasalara ek likidite sağlamak için bir takım önlem paketleri açıklaması bekleniyor. Piyasadaki faiz indirimine ilişkin beklentilerin ise değişkenlik gösterdiğini görüyoruz. Öyle ki Reuters ve Bloomberg anketleri piyasa katılımcılarının ECB’nin bugünkü toplantısından bir faiz indirimi beklemediklerini ortaya koyuyor. Ancak opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklara baktığımızda ise piyasada 10 baz puanlık bir indiriminin fiyatlanmakta olduğu görülüyor. Mevcut fiyatlamalar piyasaların ECB’nin -%0,5 olan mevduat faizini – %0,6’ya indirmesini beklediğini ortaya koyuyor. Ancak bu noktada ECB’nin faiz indirimi konusunda fazla bir manevra alanı olmadığını belirtmek gerekir. Dolayısı ile faiz indiriminden ziyade; kredilerin güçlendirilmesi, tahvil alımını artırma, teminat kurallarında esnekliğe gitme ve şirketlerin banka kredilerinin uzatılması gibi önlemlerin piyasalar tarafından daha olumlu karşılanabileceği ifade diliyor. Diğer yandan, ECB tarafından açıklanacak olan projeksiyonlarda da özellikle büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonlara gidilmesi bekleniyor. Ancak, üyelerin tahminlerini iki hafta önce tamamlanmış olması ve bu nedenle projeksiyonların son dönemdeki gelişmeleri yansıtmaması nedeniyle piyasalar üzerinde her zamankinden daha az etili olabileceği ifade ediliyor.

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere, piyasadaki anketler katılımcıların ECB’nin bu toplantıda faiz indirimine gitmeyeceği yönünde bir konsensüs oluşturmuş olduklarını ortaya koyuyor. Ancak mevcut durumda piyasada 10 baz puanlık bir indirim fiyatlanıyor. Dolayısı ile bugünkü toplantıda ECB’nin hali hazırda -%0,5 seviyesinde bulunan mevduat faizinde bir indirime gidip gitmeyeceği takip edilecek. Burada parasal aktarım mekanizmasının da önemli arızalar gösterdiği Euro bölgesinde para politikası çerçevesinde yapılacakların oldukça sınırlı olduğunu belirtmemizde fayda var.

Faiz indirimi dışında ECB’nin alabileceği önlemler arasında tahvil alım programında artırıma gitme seçeneği yer alıyor. ECB’nin aylık 20 milyar euro tutarındaki tahvil alım programını 30 – 40 milyar euroya kadar çıkarılabileceği ve şirket tahvili alımlarını artırarak özellikle KOBİ’lere yönelik kredi koşullarını genişletebileceği ifade ediliyor.

Diğer yandan yeni bir TLTRO (Hedeflenmiş uzun dönemli refinansman operasyonları) programı ile koronavirüsten etkilenen sektörlere ve şirketlere ucuz kredi imkanı sunulması da ECB’den beklenen hamleler arasında yer alıyor.

Bu önemlerin yanı sıra, ECB’nin bankaların fon karşılığı verdikleri teminatlarda kuralları gevşetebileceği ifade ediliyor.

 

 

ECB Tutanakları Yayınlandı

21.02.2020 – Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Ocak ayında gerçekleştirdiği toplantısının tutanakları dün öğle saatlerinde yayınlandı. Hatırlayacağımız üzere Banka Ocak ayı toplantısı sonucunda beklendiği üzere faizlerde bir değişikliğe gitmemiş ve -%0,5 olan mevduat faizini korumuştu. Yapılan açıklamada, enflasyon hedefine yaklaşana kadar faizlerin mevcut düzeyde ya da daha altında olacağı ifadesi yinelenmiş, varlık alım programının ihtiyaç duyulduğu sürece devam edeceği ve tahvil alımlarının ilk faiz artırımının bir süre öncesinde sonlandırılacağı ifade edilmişti. Bunların yanında ECB Başkanı Lagarde’ın toplantı kararının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında Euro Bölgesindeki büyümeye ilişkin risklerin halen daha aşağı yönlü olduğunu ifade etmesi ile birlikte euronun değer kaybettiğini görmüştük.

Dün öğle saatlerinde açıklanan tutanaklarda ise görece olumlu ifadelerin yer alması euronun dolar karşısındaki kayıplarının bir kısmını, kısa vadeli de olsa telafi etmesini sağladı. ECB tutanaklarının açıklanması sonrasında euro değer kazanırken, EURUSD paritesi 1,0785 seviyesinden yükselişe geçerek 1,0822 seviyesine kadar çıktı ve beklediğimiz yukarı yönlü kısa vadeli düzeltme hareketini gerçekleştirdi. Ancak EURUSD paritesindeki bu yükselişin kalıcı olmadığını ve paritenin kısa süre içerisinde yeniden 1,08 seviyesi altına geri dönüş yaptığını gördük.

Tutanaklarda verilerin, önümüzdeki döneme ilişkin pozitif ancak ılımlı bir büyümeye işaret ettiği ifade edilirken, ECB’nin büyümede istikrar işaretleri için daha fazla veri görmeye ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Tutanaklarda üyelerin, gelen ekonomik verilerin Euro Bölgesi büyüme dinamiklerine yönelik stabil bir görünüm ortaya koyduğuna ilişkin hem fikir oldukları belirtildi.

 İmalat sektöründeki yavaşlamanın Euro Bölgesi büyüme momentumunun önünde engel oluşturmaya devam ettiği ifade eidlse de, azalan bir hızda da olsa artmaya devam eden istihdamın ve güçlü ücret artışının Euro Bölgesi ekonomisindeki dayanıklılığa katkıda bulunduğu belirtildi.

Çok iyimser olmaksızın pozitif işaretlerin de farkında olmanın öneminin vurgulandığı tutanaklarda, bazı çekirdek enflasyon göstergelerinde devam eden yukarı yönlü kademeli ivmenin destekleyici olduğu ifade edildi.

 

Avrupa Merkez Bankası, Stratejik Değerlendirmelere Başlıyor…

24.01.2020 – Avrupa Merkez Bankası stratejik gözden geçirmenin başladığını duyurdu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Ocak ayı toplantısı sonucunda beklendiği üzere faizlerde bir değişikliğe gitmedi ve – %0,5 olan mevduat faizini korudu. Yapılan açıklamada, enflasyon hedefine yaklaşana kadar faizlerin mevcut düzeyde ya da daha altında olacağı ifadesi yinelendi. Varlık alım programının ihtiyaç duyulduğu sürece devam edeceği vetahvil alımlarının ilk faiz artırımının bir süre öncesinde sonlandırılacağı ifade edildi. Bunun yanında Banka, beklendiği üzere 2003’ten bu yana ilk kez stratejik gözden geçirmeye gideceğini duyurdu. Ücretler ve istihdamdaki artışının azalmasının Euro Bölgesi ekonomilerini zorladığını belirten Lagarde, “Küresel zayıf ticaret ve belirsizlikler Euro Bölgesi’nin imalat sektörü üzerinde baskı oluşturuyor.” diye konuştu. Enflasyonu artırmak için önemli derecede teşvik ihtiyacı olduğunu vurgulayan Lagarde, yapısal reformlara bir an önce başlamak gerektiğini vurgulayarak hükümetlere uzun vadeli büyüme potansiyeli artırma çağrısında bulundu.

Lagarde ayrıca, büyümeye yönelik risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini yineleyerek Euro Bölgesi’nde kısa vadeli büyümenin benzer bölgelerdeki oranlarla aynı olmasını beklediklerini ifade etti. Lagarde, ABD ile Çin arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasına da değinerek, anlaşmanın “belirsizliği” tamamen ortadan kaldırmadığını fakat bir miktar azalttığını söyledi. Stratejik gözden geçirmeye ilişkin ise düşük faizlerin kendisini kaygılandırdığını ifade eden Lagarde, gözden geçirmede düşük faizlerin ekonomilerdeki yan etkilerini değerlendireceklerini bildirdi. Lagarde, yeni strateji tanımlanana kadar mevcut hedef ve stratejiye bağlı olduklarını vurgulayarak, Bankanın yeni stratejisi üzerinde Kasım – Aralık gibi anlaşacaklarını umduğunu belirtti.

ECB, stratejik değerlendirme aşamasında… Enver Erkan

ECB, zaten herhangi bir değişiklik beklenmeyen toplantısında faiz oranlarını değiştirmeden aynı seviyede bıraktı. Başkan Lagarde’ın konuşmasında ekonomik görünüme dair risklerin aşağı yönlü olduğu belirtildi. Enflasyonla ilgili olarak Lagarde, enflasyonda ılımlı artışlar olduğuna dikkat çekti. Lagarde aynı zamanda imalat sektöründeki zayıflığa ve büyüme üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek, gelen verilerin mevcut durum senaryosuyla eşleştiğini belirtti.

Ekonomideki durum, ECB’nin son toplantısından bu yana büyük ölçüde bir değişime uğramadı. Büyüme görünümü biraz daha iyileşti, ancak halen sektörel PMI’lar daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor. Enflasyon beklentileri açısından da benzer bir durum söz konusudur. Euro Bölgesi’nin sorunları son dönemlerde eko-politik sorunlar şeklinde ilerleme gösteriyor. Bir yandan imalat sektöründeki ciddi zayıflık ve ticaret savaşlarının buna etkisi, bir yandan da popülist hükümetlerin bütçe yaklaşımları ekonomik dengesizliklerin ana hattını oluşturuyor. Buna ek etki yapacak unsurlardan birisi olarak da, en son Çin’de ortaya çıkan salgın gündeme girdi. Küresel ticarete yapacağı olası zayıflatıcı etki ile beraber Euro Bölgesi ekonomik risk dengesi daha da fazla aşağıya gelecektir. En önemli risk elbette enflasyon üzerinde… Mevcut talep görünümünün enflasyonu ısıtması çok mümkün görünmüyor. ECB’nin negatif faiz uygulamasının sürdürülebilirliğinin tartışıldığı ortamda daha fazla mali politika yardımı talep etmesi tabii olağan bir durum olacak, ancak ekonomik ve politik sorunlarla uğraşan hükümetlerin bu konuda ortak noktada buluşması zor olacaktır.

ECB yeni bir strateji benimseyebilir ve bunun ayrıntıları zamanla ortaya çıkacak. Banka açıklamasına göre, strateji incelemesi aşamasında Banka fiyat istikrarının, para politikası araç setinin, ekonomik ve parasal analizlerin ve iletişim uygulamalarının nicel formülasyonunu kapsayacak. Finansal istikrar, istihdam ve çevresel sürdürülebilirlik gibi diğer hususlar da incelemenin bir parçası olacaktır.

 

ECB Draghi: “Euro Bölgesi’nde Büyüme Görünümü Aşağı Döndü”

24.01.2019 –Avrupa ekonomileri yavaşlıyor.

Uluslararası piyasalarda bu haftanın önemli başlıklardan biri Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantıları ve sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarıydı. Draghi 2019 yılının ilk toplantısında Avrupa’daki ekonomik görünüm ve buna ilişkin projeksiyonlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Draghi’nin açıklamalarından notlar şu şekilde oldu:

  • Gelen veriler beklenenden zayıf. Veriler, zayıf dış talebi, ülke ve sektörlere özel faktörleri yansıtıyor. Hala ciddi teşviklere ihtiyaç var
  • Euro Bölgesi büyümü görünümü için riskler aşağı doğru döndü. İşgücü piyasasının performansı güçlü. İvmenin zayıflığı, risk dengesinin değiştiği konusunda oybirliği içindeyiz.
  • Brexit konusu belirsizlikte artışa neden oluyor.
  • Eğer faktörler bu şekilde devam ederse, uzun süreli bir bir zayıf ivme sürebilir. Bununla birlikte bir resesyon olasılığı düşük.

Risk dengesindeki aşağı eğilim ECB’nin faiz artırımlarının gecikeceği anlamına geliyor… Enver Erkan

Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklendiği gibi yılın ilk toplantısında para politikası aksiyonlarına ilişkin değişiklik sinyali vermedi ve politika açıklamasında da Euro Bölgesi ekonomisinde ortaya çıkan zayıflık konusunda da daha fazla endişe duyulduğu görülebiliyor. Mevcut ekonomik dinamikler çerçevesinde, zayıflayan ekonomik büyüme ve yukarı gidemeyen enflasyon görünümü Banka’nın sıkılaştırıcı adımların devamını getirememesine neden olmakta, bu nedenle 2019’un sonundan önce faiz artırımı beklememekteyiz.

Draghi’nin risk dengesinin aşağıya doğru olduğunu konuşmasında yinelemesi ve ekonomik verilerin beklenenden kötü olduğunu belirtmesi çerçevesinde ekonomik tahminlerin revize edileceği Mart toplantısında büyüme ve enflasyon tahminleri biraz daha kesilebilir. Yani çok daha temkinli bir ECB göreceğiz. Aralık ayı tahminlerinin yayınlanmasından sonraki süreçte gelen PMI verileri cari durum ve beklentiler konusunda daha temkinli olmamıza neden olmaktadır. AB’de iç talep dinamikleri yavaşlıyor, bu çerçevede daha zayıf büyüme görünümü işgücü piyasasındaki sıkılaşmayı da bozabilir. Dolayısıyla ekonomik aktivite ve enflasyon konusunda da aşağı yönlü riskler ağırlıkta olmayı sürdürmektedir.

ECB, ilk sıkılaşma adımını mevduat faizine ılımlı bir artış getirerek yapacak ve mevduat faizleri 0 noktasına getirildikten sonra referans oranları artırma yoluna gidecektir. Ancak ekonomideki zayıflık bu aksiyonun zamanlamasının mümkün oldukça geç olacağını göstermektedir. ECB’nin yönlendirmesi yaz aylarından önce faizlerin düşük kalmaya devam edeceği yönünde, ancak biz 2019’un genelinde de aksiyon alınmasını zor görmekteyiz. Düşük büyüme ve enflasyon yaratamama sorunu ECB’nin parasal teşviklerden çıkmış olduğu bu dönem içerisinde durumunu zorlaştırmaktadır ve faiz artırımı yapmasını engellemektedir. TLTRO’lar ile ilgili karar alınmadığını da söyledi Draghi, ancak Banka yakın süreçte uzun vadeli refinansman operasyonları ile likidite enjeksiyonu yaparak piyasalara ve ekonomiye destek olma yoluna gidecektir. TLTRO operasyonlarıyla alakalı olarak Mart ayındaki toplantıda daha somut açıklamalar yapılabilir.