Ana Sayfa Haberler E-ticarette H...

E-ticarette Hedef 240 Milyar Lira

Pandemi tüketici davranışlarını dönüştürürken, e-ticaretteki hacmin artmasıyla dijitale yapılan yatırımlar artıyor. 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, Türkiye’de e-ticaret hacminin 240 milyar liraya çıkması ve internet üzerinden alışveriş oranının yüzde 38’e yükselmesi bekleniyor. 

24.03.2021

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan yıllık programa göre, mağazalar ve AVM’ler gibi fiziksel satış kanallarında alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı yükseldi. 2021’de perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 7’den yüzde 8’e, güven damgası alan e-ticaret sitesi sayısının 25’ten 100’e çıkarılması öngörülüyor. Geçen yıl 213 milyar lira düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl 240 milyar liraya yükselmesi bekleniyor. 2019’da yüzde 34,1 seviyesinde olup, 2020’de yüzde 36,5 seviyesine yükselen internet üzerinden alışveriş yapanların oranının ise 2021’de yüzde 38’e çıkacağı tahmin ediliyor. Söz konusu hedeflerin, Türkiye’nin e-ticarette erişeceği en yüksek rakamlar olarak kayıtlara geçeceği belirtiliyor.

Dijitalde yol alan şirketler hedeflerine ulaşıyor

Türkiye’nin e-ticaret alanında kaydettiği gelişimi değerlendiren EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, dijital pazarlamanın şirketlerin dijital ortamda müşteri ihtiyaçlarını karşılamadaki etkisine şu sözlerle değindi: “Dijital dönüşüm genellikle büyük şirketlerle bağdaştırılsa da pandemi döneminde dijitalleşmenin tüm ölçeklerdeki işletmeler için önemli olduğunu gördük. Müşteri davranışları değişti, tüketiciler işletmelere daha çok dijital kanallardan ulaşmaya başladı. Pandemi tedbirlerinin getirdiği fiziki kısıtlamaları aşıp e-ticarete yatırım yapan, satış ve hizmetlerini dijitale taşıyan, dijital pazarlama verilerini kullanan işletmeler yüksek oranda karlılık elde etti. Özellikle işlerinin büyük bir kısmını geleneksel yöntemlerle yürüten işletmelerin, değişen müşteri davranışı doğrultusunda müşterilerine ulaşmak için dijitalleşme yolculuklarını başlatması gerekiyor.”

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı pazar payının artmasını hedefliyor

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, e-ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanarak özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye’nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payları artırılacak. E-ticaret kanalıyla ihracatın artırılmasını sağlamak için yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek ve şirketlerin Ticaret Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek. Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. E-ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren “Ürünlerin Uygunluğu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı” tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

 

​E-Ticarette Cirolar İki Katına Çıktı

07.12.2020 – Perakende ve tüketici ürünleri firmalarına kurumsal dijital ticaret çözümleri sunan Inveon, Black Friday ve Cyber Monday kampanya dönemine ilişkin ilgi çekici veriler paylaştı.

Geniş ekosistemiyle farklılaşan ve özgün iş modeliyle Türkiye dahil 14 ülkede faaliyet gösteren Inveon, Black Friday ve Cyber Monday kampanyalarının 10 günlük periyodu kapsadığını ve Aralık’ın ilk haftası boyunca kampanyalarını devam ettiren markalar olduğunu belirterek bu döneme ilişkin ilgi çekici veriler paylaştı.

Markaların kampanya kurgularında ciddi artışlar söz konusu…

2019 yılının Black Friday ve 11.11 kampanyalarıyla bu yılı karşılaştıran Inveon, geçtiğimiz yıl iki dönem arasında %100’den fazla bir artış yaşanırken, bu yıl ise 11.11’den Black Friday’e %25 oranında bir artış olduğu belirtti. Bu da markaların Kasım ayı ilk dönemlerindeki kampanya kurgularının ciddi bir performans artışı gösterdiğini kanıtlıyor.

Black Friday ve Cyber Monday kampanyalarında hızlı davranan ve ilk kampanyasını vurucu yapan markalar avantaj yakalarken, pazaryerlerinin kampanya dönemi boyunca tanıtımlarının tüketicilerin alışveriş davranışlarının şekillenmesinde büyük bir rol oynadığı görüldü.

E-ticarette ciro artışı devam ediyor…

Başta müşterileri olmak üzere tüm paydaşlarına değer katan Inveon, ciro artışlarını da ele aldı. Geçtiğimiz yıla göre Black Friday & Cyber Monday kampanya döneminde tüm Inveon markalarında ortalama %105 ciro artışı yakalanırken, bu oran bazı markalarda %400’e yaklaştı. Bu artışta toplam trafiğin %82’si mobil kanallardan elde edilirken, mobil trafik sonucu elde edilen ciro toplam içerisinde %63 paya sahip oldu.

Dijital pazarlama kanallarını doğru hedeflemeler ile kullanma konusunda başarılı stratejiler geliştiren markaların daha iyi performanslar ve cirolar elde ettiği de tespit edildi.

Başarılı kampanyaları etkileyen faktörler…

Black Friday ve Cyber Monday döneminde kampanyaların tüketiciler tarafından tercih edilmesinde birçok etken etkili oldu. Inveon, başarılı kampanyaları mercek altına alırken, omnichannel kurgularını geliştiren, stok ve ürün çeşitliliğini yüksek tutan kampanyaların başarılı olduğu görüldü. İndirim oranları ve şartları konusunda ayrışan markalar dikkat çekici performanslar sergilerken, doğrudan kendi site ya da uygulamalarına özgü indirimler sunan markalar bunun getirisi olarak önemli bir ciro elde etti.

11.11 ve Black Friday kampanyaları ile çift zirve yaşadık…

Kasım döneminde elde edilen dikkat çekici artışlar karantina döneminde Nisan ve Mayıs ayında deneyimlediğimiz trafik ve ciro yükselişleri ile yılın en yüksek verilerini elde ettiğimiz dönemleri oldu değerlendirmesinde bulunan Inveon Yönetici Ortağı Emir Alkaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bildiğiniz üzere Inveon olarak markalarımıza sunduğumuz iki önemli kabiliyetimiz var. Biri yeni nesil e-ticaret teknolojileri sunmak, bir diğeri de operasyonel destek sunarak şirketlere dijital büyüme danışmanlığı vermek. Güçlü bir altyapı kadar doğru uygulamaların da yüksek verim almada önemli olduğunu bilerek ve altyapı sağlayıcısı olarak deneyimlerimizi kullanarak kurduğumuz GrowthLab isimli bu yapı pazardaki ilk ve tek uygulama örneği. Partneri olduğumuz markaların kampanya kurgularını planlayıp hayata geçirirken sürdürülebilir bir e-ticaret felsefesi ile yola çıkıyoruz. Kampanya döneminde GrowthLab ekibimizle an be an metrikleri takip edip hızla gerekli aksiyonları alıyoruz. Bu Kasım ayında, 11.11 ve Black Friday kampanyaları ile çift zirve yaşadık. Aktif kampanya kurguları ile hem ciddi büyüme rakamları elde ettik hem de dijital pazarlama bütçelerinin optimizasyonları ile ilgili çok sıkı çalışarak yapılan harcamalardan en yüksek geri dönüşün alınabilmesini sağladık. Sadece ciro odaklı tek yönlü bir bakış açısıyla değil daha sürdürülebilir ve sağlam temelli büyümeler elde etmek adına çalıştık. Bu çalışmalar sonucu elde ettiğimiz yoğun trafik ve müşteri faaliyetini de ölçeklenebilir güçlü altyapımızla kullanıcı deneyimine herhangi bir aksaklık yaşatmadan ilerletmeyi sürdürdük.”

Alkaş: Kullanıcıya dürüst kampanya sunanlar kazandı…

Kasım kampanyaları döneminde hem birlikte çalıştığımız partner markalarımıza hem de sektör geneline baktığımızda akıllı ve doğru stratejik kurgularla sunulan kampanyaların çok daha etkili olduğu aktaran Alkaş sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Kullanıcıya dürüst, kafa karıştırmadan direkt sunulan kampanyalar tüketiciden çok daha yüksek geri dönüşler aldı. Sadece pazaryeri kampanya dönemleri ya da spesifik indirim günlerine bağlı kalmadan tekil ve vurucu kampanyalar yapan markalar oldukça öne çıktı.”

 

E-Ticaret İçin Kovid-19 Destekleri

29.04.2020 – Ticimax E-ticaret Sistemleri, Kovid-19 kapsamında esnaf ve KOBİ’lerin işlerini kolaylaştıracak, online ticaret dünyasını keşfetmelerini sağlayacak destekleri hayata geçirdi.

Koronavirüs nedeniyle iş yerini kapatmak zorunda kalan küçük ve orta ölçekli birçok işletme işini dijitale taşıma ve e-ticaret sitesi açma yönünde harekete geçmiş durumda. E-ticarete başlamak isteyen KOBİ sayısının 6 ayın ortalamasına kıyasla yüzde 50 artış gösterdiğini ifade eden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Biz de KOBİ’lerimize bu ani gelişen yeni sürece uyum sağlayabilmeleri adına elimizden gelen desteği vereceğiz. E-ticarete yeni başlayacak olanlar için tüm hizmetlerimizi özel kampanyalarla indirimli olarak sunuyoruz. Altyapı hizmetlerimiz haricinde, online ticarete nasıl başlayacağını bilemeyen esnaf ve KOBİ’lerimiz için, gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri aracılığıyla site kurmaktan tutun siteye ürünleri, fotoğrafları girmeye kadar A’dan Z’ye hizmet verir durumdayız. Ayrıca Garanti BBVA ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği çerçevesinde de KOBİ ve esnafımızı e-ticarete teşvik edecek özel indirimlerimiz mevcut” dedi.

KOVİD 19 DESTEKLERİ

Ticimax E-ticaret Sistemleri’nin Kovid-19 kapsamında hayata geçirdiği, detaylarına ticimax.com/covid-19-destekleri/ linki üzerinden erişilebilecek destekler şöyle;

-Site Yönetim ve Kurulum Hizmeti

E-ticaret sitenizi vakit kaybetmeden hızlıca kurmak ve satışa açabilmeniz için, Keyo Digital işbirliğiyle site yönetim hizmetlerinde yüzde 50 indirim desteği.

-Kargo Gönderilerinde Yüzde 60 İndirim

Ticimax müşterilerine özel Yurtiçi, Sürat ve MNG Kargo ile yüzde 60’a varan indirimli fiyatlarla gönderim olanağı ve anlaşmalı kargo firmaları ile ücretsiz entegrasyon çözümü.

-Masterpass 1 Yıl Ücretsiz

Mastercard’ın dijital ödeme çözümü Masterpass Kovid-19 sürecinde işlerini evlerine taşıyan işletmelere 1 yıl boyunca ücretsiz sunuluyor. Üstelik birçok Mastercard KOBİ çözümlerinden indirimli şekilde faydalanabilme imkanı sağlıyor.

-Garanti Bankasından Ücretsiz Sanal Pos ve Özel Oranlar

Ticimax ve Garanti BBVA iş birliği ile Ticimax müşterilerine özel ilk yıl sanal pos ücretsiz. Garanti Bonus ve diğer Bonuscard’lar için çok özel oranlar.

-Ürünsüz Ödeme Sistemi (Cari ödeme)

Ödeme almak için ürün eklemenize gerek kalmadan tek tıkla tutar oluşturabilmeniz ve ödemelerinizi temassız olarak kolayca alabilmeniz için ücretli olan cari ödeme sistemi, Kovid-19 destekleri kapsamında tüm e-ticaret paketlerine ücretsiz olarak eklendi.

-Ücretsiz Online E-ticaret Eğitimleri

E-ticaret konusunda hiçbir bilginiz olmasa dahi, sizi e-ticaret ekosistemine kısa sürede adapte edebilmek için haftanın her günü farklı online eğitimler.

E-PTT AVM – Kobiler, girşimciler ve tüm e-ticaret ile ilgilenenler için site kurmadan, minimum masraf ile e-ticaret fırsatı

E-Ticaret: Online Alışverişte Doğu Anadolu %114’lük Rekor Büyüme Kaydetti

IdeaSoft 2013’ten bu yana her yıl yayınladığı “KOBİ E-ticaret Raporu”nun 2019 sonuçlarını açıkladı. 8.000’i aşkın sanal mağazanın incelendiği rapora göre, geçtiğimiz yıl 5,1 milyon sipariş ile 42 milyon ürün satışı gerçekleştirildi. KOBİ’lerin e-ticaretteki toplam cirosu önceki yıla kıyasla %80 büyüyerek 1,6 milyar TL’yi aştı.

İSTANBUL, 25 Mart 2020 – E-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft tarafından KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerini yakından takip etmek amacıyla her yıl hazırlanan “KOBİ E-ticaret Raporu”nun 2019 sonuçları yayınlandı. Raporda, 2018 yılına göre, %25 artışla 8.000’i aşan IdeaSoft altyapısını kullanan sanal mağazadan satılan toplam 42 milyon ürün mercek altına alındı. 2018 yılında ilk defa mobil cihazlar üzerinden verilen sipariş sayısı masaüstü cihazları aşmıştı. 2019’da artış devam etti ve mobil cihazlardan verilen siparişler %30’luk artışla 2,9 milyona ulaşırken, internet alışverişlerinde masaüstü siparişler ise önceki yıla yakın seyretti ve 2,2 milyonda kaldı. Online alışverişlerin coğrafi bölgeler arası dağılımında Marmara Bölgesi daralırken Doğu Anadolu Bölgesi %114’lük pay artışı yaşadı. Tüketiciler online alışveriş için 2019’da da Pazartesi gününü tercih etti.

KOBİ’lerin e-ticaretteki toplam cirosu 1,6 milyar TL’yi aştı

2018 yılına kıyasla %25 artarak 2019 yılında 8.125’e ulaşan IdeaSoft kullanıcısı online mağazadan 42 milyon 37 bin 694 adet ürün satışı gerçekleştirildi. Böylece KOBİ’lerin e-ticaretteki toplam cirosu geçtiğimiz yıla oranla %80 artarak 1 milyar 621 milyon 17 bin 296 TL’ye ulaştı. İnternetten yapılan her bir alışverişte ortalama 8,1 ürün sipariş edilirken, sepet ortalaması ise 315 lira 38 kuruş olarak kaydedildi.

Mobil cihazlar trafikte, masaüstü ise satışa dönüşme oranında önde

IdeaSoft “KOBİ E-Ticaret Raporu 2019” sonuçlarında en dikkat çekici nokta, mobil cihazlardan e-ticaret sitelerine gelen trafik oranı oldu. Sayfa görüntülemelerinin %75,7’si mobil cihazlar üzerinden yapıldı; masaüstünden görüntüleme oranı ise %24,3 olarak kaydedildi. Masaüstü siparişlerin sayısı 2 milyon 189 bin 621’de kalırken mobil siparişlerin sayısı 2 milyon 950 bin 333’e ulaştı. Sayfa görüntülenmelerinin satışa dönüş oranı incelendiğinde, 2018 yılında siparişteki liderliğini koruyan masaüstü, 2019 yılında da benzer bir tablo çizdi. Masaüstü görüntülemelerin binde 5’i satışa dönerken mobilde bu oran binde 2’de kaldı.

Online alışverişte Doğu Anadolu %114’lük rekor büyüme kaydetti

Online alışverişi en çok tercih eden bölge %42,73 ile yeniden Marmara olurken, onu %14,99 ile İç Anadolu, %14,23 ile Ege, %9,88 ile Akdeniz, %9,45 ile Karadeniz, %4,51 ile Doğu Anadolu ve %4,21 ile Güneydoğu Anadolu takip etti. Geçtiğimiz yıla oranla Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nin bölgeler arasındaki payında gerileme görülürken diğer bölgelerin paylarında önemli bir artış yaşandı. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin sipariş paylarında %11; Güneydoğu Anadolu’da %62 ve Karadeniz’de %97’lik artış kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesi ise %114’lük bölgeler arasındaki pay artışıyla rekor genişleme kaydetti.

Mesai saatlerindeki boşluklar internet alışverişi için değerlendiriliyor

İnternet alışverişleri mevsimlere göre incelendiğinde, ‘yaz’ mevsiminde online alışverişler durgun seyretti. Ancak internetten yapılan alışveriş konulu aramaların 24 kat arttığı Efsane Cuma ve Siber Pazartesi gibi indirim günleriyle ‘sonbahar’ en çok siparişin verildiği mevsim olarak öne çıktı. Günlük hayatın giderek hızlanan temposu ise kullanıcıları mesai saatlerindeki kısa aralarda bir yandan ihtiyaçlarını giderirken bir yandan da alışveriş yapmaya yöneltti. Tüketiciler internet alışverişleri için 2019’da da en çok Pazartesi gününü tercih ederken, siparişlerin dörtte biri 13.00 – 16.00 saatleri arasında veriliyor.

Ücretsiz kargo sunan online mağazalar çoğunlukta 

2018 yılında internetten yapılan alışverişlerin %49’unda ücretsiz kargo olanağı sunulurken, 2019 yılında bu oran %51’e ulaştı. Böylece müşteri kazanım rekabetinde çoğunluğu, kargo ücretini ödeyen online mağazalar üstlendi. Siparişlerdeki kargo şirketi tercihlerinde ise Aras Kargo %34 ile birinci, Yurtiçi Kargo %27 ile ikinci ve MNG Kargo %14 ile üçüncü sırada yer aldı. MNG’yi %11 ile Sürat Kargo, %4 ile PTT Kargo ve UPS takip etti.

 

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nden Açıklama: E-ticarette Haksız Kazanca Yönelik Tedbirler

19.03.2020 – Koronavirüs salgınıyla birlikte e-ticaret şirketleri tarafından, öncelikli olarak müşteri memnuniyetinin sağlanması adına, tüm tedbirlerin alınması için en üst düzeyde çalışılmaktadır.

Maalesef, dijital pazaryerleri üzerinden mağaza açarak satış yapan bazı işletmelerin, fiyatlarını yükselttiği gözlemlenmiştir. Her ne kadar ürünlerin fiyatlarını pazaryerlerinde üye işletmeler belirleme yetkisine sahip olsa da sektörümüz, Ticaret Bakanlığımız ile birlikte uyum içinde çalışmaya özen göstererek haksız fiyat uygulamalarına karşı gereken incelemeleri hassasiyetle yapmakta ve tedbirler almaktadır.

Bu bağlamda e-ticaret şirketleri tarafından, pazaryerlerine üye firmalara düzenli olarak fiyat politikalarına yönelik bilgilendirmeler ve gerekli uyarılar yapılmaktadır. Piyasa normalleri dışında fiyatlama yapıldığı tespit edilen yüzlerce ürün, pazaryerlerine üye işletmelerin bilgisi dahilinde hali hazırda satışa kapatılmıştır. Satıcı firmalar tarafından yapılan fiyat güncellemelerine sınırlamalar getirilmiş ve düzenli kontroller devam etmektedir.

Öte yandan, piyasada ihtiyaç duyulan ürünlerde tüketicilerin tedarik sorunu yaşamaması da gözetilmektedir. Bu konuda doğrudan satış uygulaması olan bazı e-ticaret şirketlerimiz, sorun yaşanan ürün gruplarının satışlarını doğrudan üstlenerek fahiş fiyat uygulamalarını engellemekte ve tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Online alışveriş yapan tüm e-ticaret müşterileri sürecin etkin yönetilmesine katkı sağlayarak, haksız kazanç teşkil ettiği düşünülen tedarikçi firmaları, e-ticaret şirketlerinin çağrı merkezlerine telefonla bilgi vererek, bu konu özelinde hazırlanan “şikayet et” butonları ile veya e-posta yoluyla bildirilmektedir.

ETİD olarak, bir taraftan gerek müşteri memnuniyetinin sağlanması gerekse Ticaret Bakanlığı ilgili mevzuatlarının yerine getirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

Korona Virüsü E-ticareti Salladı

16.02.2020 – Dünya genelinde Covid-19 taşıdığı belirlenen kişi sayısı 126 bin 258’e çıktı. Bunların 80 bin 932’si Çin’de bulunurken 12 bin 462’si İtalya’da, 9 bini İran’da, 7 bin 869’u Güney Kore’de, 2 bin 284’ü Fransa’da, 2 bin 277’si ise İspanya’da bulunuyor. Virüsün Türkiye’de de görülmesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesinin ardından vatandaş e-ticaret sitelerine akın etti. TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli şunları aktardı:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Corona virüsünün yol açtığı panik, internet alışverişlerinde sıra dışı bir hareketliliğe yol açtı. 2 gündür gıda satışı yapan internet siteleri başta olmak üzere, kolonya markalarının web siteleri, hijyen ürünleri ve medikal ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinde daha önce hiç rastlamadığımız bir yoğunluk var. Siteler özellikle kuru gıda ve kolonya siparişlerine yetişemediklerini aktarıyor. Hatta tekstil satışı yapan e-ticaret sitelerinde de bir canlanma oldu. Bunu da alışveriş merkezlerine gitmekten çekinen vatandaşların alışveriş kanallarını online’a yönelttiği şeklinde yorumlayabiliriz. Bazı kalemlerin satış hacminde yüzde 300’e varan büyümeler olduğu görülüyor. Malesef böyle durumlarda ürünleri normal fiyatından daha yüksek fiyatlara satmak isteyen fırsatçılar da ortaya çıkıyor. Vatandaşların fiyat karşılaştırması yaparak satın alma kararı vermesi daha doğru olacaktır.”

 

E-Ticaretin 2019 Büyüme Hedefi: Yüzde 40

Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral:  “Global indirim kampanyaları, 2018’de e-ticarete milyonlarca yeni müşteri kazandırdı.”

ABD ve Çin merkezli global indirim kampanyalarının etkisiyle milyonlarca yeni müşteri kazanan Türk e-ticaret pazarı, 2019’da yüzde 40’a yakın büyüme hedefliyor.

500’ü aşkın sanal mağazadan alışveriş yapan herkese nakit para ödeyen Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, 2018 rakamları henüz açıklanmasa da Türkiye’nin yıllık e-ticaret hacminin 50 milyar lirayı aşmasının öngörüldüğünü belirtti.

Dijital pazar büyüklüğünün, her yıl nisan ayında Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nce (TÜBİSAD) açıklanan araştırma ile kamuoyuyla paylaşıldığını aktaran Kayral, şunları söyledi:

“Elimizde bir de banka ya da kredi kartıyla internetten yapılan harcamalara ilişkin veriler var. Bu veri yeni açıklandı ve 2018’de yüzde 41’lik büyüme olduğu görüldü. Bu veriler, e-ticaret dışı harcamaları da kapsasa da büyüme oranı açısından TÜBİSAD’la benzer sonuçları veriyor. Son 3 yılda internetten kartlı harcamaların miktarı ortalama yüzde 33 artarken, TÜBİSAD’ın araştırmasında da e-ticaret pazarının aynı yıllarda ortalama yüzde 31 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Yani bankaların rakamlarına çok yakın. Sektörün ortak öngörüsüne göre, 2018’de e-ticaret pazarı yüzde 40 büyüyerek 50 milyar lirayı aşacaktır.”

-İndirim günlerinde müşteri sayısında patlama

Black Friday, 11.11 Bekarlar Günü, Cyber Monday gibi global indirim günlerine Türk e-ticaret sitelerinin de katılmasının, dijital pazara ilgiyi artırdığını kaydeden Kayral, “Bu özel günlerde tüm dünyada alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. Dünya çapında gerçekleştirilen kampanyalar Türkiye’de de karşılık bulmaya başladı. 2018’de online satışların 5-10 kat arttığı indirim günleri oldu. Milyonu aşkın kişi, bu indirim günlerinde ilk kez internetten alışveriş yaparak e-ticaretle tanıştı. E-ticaretin kolaylığını ve avantajlarını gören bu yeni kitlelerin kazandıracağı ivmeyle e-ticaret pazarı 2019’da da yüzde 40’a yakın büyüyecektir.

Özellikle çalışan kadınlar ve gençlerin alışveriş alışkanlıklarında dijital alışveriş lehine önemli bir değişim yaşanıyor. Günün 24 saati, dünyanın her yerinden alışveriş yapabiliyorlar. Çarşı, pazar gezmek yerine aradığı ürünün en uygun fiyatlısını birkaç saniye içinde karşılaştırma sitelerinde bulabiliyor; tatilini ve katılacağı etkinlikleri, fırsat sitelerini kullanarak çok ucuza getirebiliyor; ayrıca tüm bu alışverişlerini de Avantajix.com gibi alışveriş yaptıkça para veren siteler üzerinden geçerek ekstra kazançlar sağlıyorlar” diye konuştu.

 

 

Perakende sektörünün geleceği e-ticarette

E-Ticaret Sektörü Her Yıl Yüzde 30 Büyüyor

13.11.2017 – Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’e göre, perakendenin geleceği e-ticarette. E-ticaret sektörü de her yıl ortalama yüzde 30 oranında büyüyor. 700 milyar TL büyüklüğünde olan perakende sektörünü de büyütüyor. E-ticaret siteleri, ciro bazlı mağaza sıralamasında yukarılara doğru tırmanıyor. Önümüzdeki yıllarda perakendenin geleceğini e-ticaret belirleyecek ve online platformlardan yapılan alışveriş hacmi, fiziksel mağazadan yapılan alışveriş hacmini geçecek.

Teknolojik gelişmeler alışveriş alışkanlıklarını değiştiriyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de perakende sektörü dijital dönüşümden etkileniyor. Artık tüketiciler fiziksel mağazalar kadar online mağazalardan da kolayca alışveriş yapmak istiyorlar. Şirketler de müşterileriyle aralarındaki uzaklığı kompanse edebilmek için e-ticaret yönetimine başvuruyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’e göre, perakendenin geleceği e-ticarette. E-ticaret siteleri, ciro bazlı mağaza sıralamasında yukarılara doğru tırmanıyor. Önümüzdeki yıllarda, e-ticaret siteleri perakende markalarının pazarlama stratejilerini belirleyecek ve perakendenin geleceğini e-ticaret belirleyecek. Hatta online platformlardan yapılan alışveriş hacmi, fiziksel mağazadan yapılan alışveriş hacmini geçecek.

E-ticaret perakende sektörünü büyütüyor

E-ticaret büyürken perakende sektörünü de büyütüyor. Bugün Türkiye’de perakende sektörünün yaklaşık 700 milyar TL büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. 2018 yılında ise bu rakamın yaklaşık 900 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Perakende sektöründe büyüme rakamları ise hâlâ iki basamaklı.

ETİD, e-ticaret sektörünün büyümesini yüzde 30’un üzerindeki oranlar ile gerçekleştirmeye devam etiğini açıkladı. E-ticaret sektörü, benzerine az rastlanır büyüme oranları ile her yıl kendini büyütürken, perakende sektörünü de geliştirip dönüştürerek büyümesine katkıda bulunuyor.

Toplam perakendeden alınan pay yüzde 3,5

Dünya genelinde perakende içerisinde e-ticaretin payı 2011 yılında yüzde 3,6 iken 2016’da bu oran yüzde 8,5’e yükseldi, 2021’de ise yüzde 13 seviyelerini yakalaması bekleniyor. TUSİAD’ın bu yıl açıkladığı “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” raporuna göre, ülkemizde e-ticaretin toplam perakende içerisinden aldığı pay yüzde 3,5 seviyelerinde. 2021 itibarıyla bu oranın yüzde 4,3 seviyelerinde kalacağı öngörülüyor.

ETİD Yönetim Kurulu Emre Ekmekçi, perakende sektörünün yapmış olduğu yatırımlar ve dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte bu rakamın yüzde 5’lerin üzerine çıkacağını söyledi. Ekmekçi, “Biz ETİD olarak perakendedeki değişim sinyallerini üyelerimiz arasında da görüyoruz. 2007 yılında sadece internet üzerinden hizmet veren markalardan oluşan dernek üyelerimiz arasında perakende sektörünün pek çok büyük markası bulunuyor” dedi.

“Dijital dönüşüm şirketlerin geleceği”

Fiziksel mağazaları olan perakendeciler ve online mağazalar arasındaki sınırlar gittikçe bulanıklaşıyor. İlerleyen yıllarda tek bir alanda hizmet veren online perakendecilerin, fiziksel mağazalarda da satış yapmayı sürdüreceği düşünülüyor. Dijital çağda perakendeye yön veren IoT, mobil ödeme, omnichannel commerce, social commerce, özelleştirme gibi trendler de yükselişe geçecek gibi görünüyor.

E-ticaretin geleceği hakkında açıklamalarda bulunan Emre Ekmekçi, “Dijital dönüşüm, perakende pazaryeri (retail marketplace) adına çok ciddi fırsatlar sunuyor. Dijital dönüşüm dediğimiz şey, şirketlerin geleceği demek. Şirketlerin dijitalleşmemesi de e-ticaretin büyümesini engelliyor. Önümüzdeki yıllarda pazaryeri mantığında çalışan e-ticaret şirketlerinin yerini, doğrudan kendi ürünlerini online alışverişe açan şirketlerin alacağını düşünüyoruz. E-ticaretin önüne geçen şirketler ise bu yarışı hep geriden takip edecek. Biz dönüşüm gerçekleştirmek isteyen tüm markaların, kurumların yanındayız ve onları desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

ETİD hakkında:

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Hakan Orhun başkanlığında 2010’da ikinci yönetim kurulu oluşturulmuş ve başkanlık görevini Temmuz 2017’de Emre Ekmekçi üstlenmiştir. ETİD, Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında mevzuattaki eksikliklerin ve ihtiyaçların çözümlenmesinde sektöre katkı sağlamak, yol gösterici olacak çalışmalarda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

ETİD üyeleri şöyle sıralanmaktadır: Altıncı Cadde, Alve, Amerikadaniste, Avansas, Bonvagon, Dekorazon, Ebebek, Efinans, E-Glober, EPttAVM, Ereyon, Evmanya, Genpa, Gittigidiyor, Hepsiburada, Hızlıal, iyzico, Kiğılı, Markafoni, Media Markt, MedyaNet, Metrics34, Micro Ödeme, Morhipo, N11.com, Neodigital, Outletim, Positive, QNET, PayU, Sahibinden, Sanalpazar, TeknoSA, Tekzen, Trendyol, TTNET, Turkcell, Webloyalty, Yemek Sepeti.