Ana Sayfa Haberler E-Fatura Hakk...

E-Fatura Hakkında Bilinen 15 Yanlış

1460536688_DSC_1244

Paraşüt Kurucu Ortağı Sean X. Yu, e-Fatura ile ilgili bilinen yanlışlar hakkında önemli bilgiler veriyor.

Yeni yıl itibariyle birçok işletme zorunlu olarak e-Fatura kullanmaya başladı. Zorunlu olmayan işletmelerin bir kısmının e-Fatura’ya geçmek istediği fakat tereddütte kaldığını gözlemliyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden biri de, e-fatura hakkında birçok yanlış bilginin olması. Sizler için en önemlilerini özetlemek istedim:

  1. e-Fatura benim için uygun bir çözüm değil

Eğer aylık olarak az fatura kestiğinizi düşünüyorsanız ve e-fatura uygun bir çözüm değil diyorsanız, tüm fatura işlemlerinizi bulut tabanlı ön muhasebe programlarını kullanarak ücretsiz hale getirebilirsiniz.

  1. E-fatura zorunluluk kriterlerine uymuyorum, geçmeme gerek yok

E-fatura’ya geçiş zorunluluğu olamayan şirketler de e-arşiv e-fatura sistemine geçiş yapabilirler. Türkiye dijitalleşiyor, gelişen teknolojiler şirketleri ve devleti dönüştürüyor. e-Fatura da bu dönüşümün bir parçası ve bu dönüşümün 2018’de tamamlanması planlanıyor.

Fatura maliyetlerinizi düşürmek, işlerinizi dijitalleştirmek ve son ana kalıp aksaklıklar yaşamamak için e-Fatura’ya hemen geçiş yapmalısınız.

  1. Başvuru süreci çok zor

e-Fatura’ya geçiş şu an beklenen kadar yaygınlaşmadığı için başvuru süreci uzun görünüyor. Bulut tabanlı ön muhasebe programlarının paneli üzerinden hiç uğraşmadan kolaylıkla e-Fatura’ya geçişiniz sağlanıyor.

Hem de ofisinizden çıkmadan e-Fatura’ya geçmiş oluyorsunuz.

  1. Mali mühür çok pahalı!

e-Fatura’ya geçiş önündeki en büyük sorun mali mühür ücretinin yüksek bulunması idi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen mali mühür ücretleri 2016 itibari ile indirildi. Daha önce tüzel kişiler için 690 TL, gerçek kişiler için 240 TL olan mali mühür fiyatları tüzel kişiler için 400 TL gerçek kişiler için ise 200 TL’ye indirildi.

  1. Sürekli mali mühür taşımak istemiyorum

e-Fatura oluştururken mali mühüre ihtiyacınız yoktur. Mali mühürü sadece e-Fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken kullanırsınız.

  1. Şahıs şirketiyim, e-Faturaya geçemiyorum

Şahıs şirketleri de e-Fatura kullanabilir hem de daha düşük mali mühür fiyatı ile.

  1. Elimde bir tomar matbu fatura var, e-Faturaya geçemem

Matbu faturanın size maliyeti yalnızca baskı maliyeti değildir. Tabii ki bastırılmış faturalarınızdan istifade etmek isteyebilirsiniz fakat gönderme, saklama ve muhasebeciye iletme maliyetlerinden kaçınmak için hemen e-Fatura’ya geçebilirsiniz.

  1. e-Fatura gönderdikten sonra faturada değişiklik/iptal işlemi yapamam

Matbu faturada olduğu gibi elektronik faturada da iptal ve iade yapabilirsiniz.

Fakat şunu not düşmekte fayda var: Elektronik fatura oluşturulduktan sonra değişiklik yapılamaz. Göndermiş olduğunuz elektronik fatura e-fatura ise, faturayı karşı tarafın reddetmesi üzerine yeni bir e-fatura oluşturulabilir, e-arşiv ise siz iptal edip tekrardan yeni bir fatura oluşturabilirsiniz.

  1. e-Fatura numarası ile elimdeki matbu faturaların fatura numarası devamlılığını sağlayamam

Böyle bir devamlılık zorunluluğu yok. e-Fatura gönderdiğiniz sürece GİB e-Faturanıza bir fatura numarası atayacaktır.

  1. e-Fatura kullanmayan müşterilerimle sorun yaşarım

e-Fatura’ya geçiş yapmamış olan müşterilerinize e-arşiv faturası gönderebilirsiniz. Bu fatura mali değeri olan ve matbu fatura ile eşdeğerli bir faturadır. Faturayı isterseniz e-posta olarak gönderir isterseniz de çıktısını alarak verebilirsiniz.

  1. Müşterim e-Fatura kabul etmiyor

Teknik olarak müşterinizin e-Fatura kabul etmemesi mümkün değildir. e-Fatura, Maliye Bakanlığı onaylı bir faturadır ve hem siz hem de müşteriniz için işlevsel olarak normal faturadan farklı değildir.

  1. Müşterim TC kimlik numarası vermek istemiyor

Muhatabınız eğer e-Fatura kullanıcısı ise e-Fatura’yı vergi numarası üzerinden gönderirsiniz. Eğer muhatabınız bir gerçek kişi ise ve e-Fatura kullanıcısı değilse o zaman e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekir.

e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğu yoktur. 11111111 yazarak geçebilirsiniz.

  1. Gerçek kişilere, son kullanıcılara fatura gönderemem

Gerçek kişilere e-arşiv faturası düzenleyerek e-posta olarak gönderebilir ya da yazıcınızdan çıkartarak verebilirsiniz.

  1. E-faturaya geçince Mali Müşavirim de e-Defter’e geçmek zorundaymış

Eğer şirketiniz e-Fatura’ya geçmek zorunda ise muhasebeci ya da mali müşaviriniz e-Defter’e geçmeniz gerekir. Eğer şirketinizi e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu yok fakat siz e-Fatura kullanmak istiyorsanız e-Defter kullanmak zorunda değilsiniz.

  1. e-Fatura’ya geçmek çok maliyetli

E-fatura’ya geçişin farklı yolları var. Geçiş sırasında aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür, anahtar ücreti, fatura başı ödeme gibi çeşitli giderlere maruz kalabilirsiniz.

e-Fatura’ya entegrasyon ve aktivasyon ücreti ödenmeyen Paraşüt gibi bulut tabanlı ön muhasebe programları ile geçmeniz mümkün.

Paraşüt; entegrasyon ücreti, aktivasyon ücreti, mali mühür ücreti ödemeden e-Fatura’ya kolaylıkla geçiş yapabileceğiniz bir web tabanlı ön muhasebe programıdır. Paraşüt’te 2016 boyunca her ay 100 e-fatura ve e-arşiv faturası göndermek ücretsiz.