Ana Sayfa Haberler Elektronik At...

Elektronik Atıklarınızı TEGV’e Bağışlayın, Çocuklara Umut Olun

TEGV ve TÜBİSAD iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Atma Bağışla Projesi’ ile e-atıklar, çocukların nitelikli eğitim desteği almasına katkı sağlıyor. e-atıklar eğitime dönüşüyor, TEGV’li çocuklar geleceğe umutla bakıyor.

13.10.2021, İstanbul – 26 yıldır Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara nitelikli eğitim desteği sağlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), çocuklara sağladığı eğitim desteğinin yanı sıra, pek çok küresel sorunun çözümünün de parçası olmak için çalışıyor. Dünyadaki e-atıkların yaklaşık yüzde 83’ü çöpe atılıyor ve bu atıklar ciddi bir çevre kirliliği sorunu yaratıyor. TEGV hem yaşanılan bu çevre kirliliğini azaltmak hem de e-atıkların geri dönüşümüyle elde edilen ekonomik değerle çocukların nitelikli eğitim desteği alması amacıyla, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak görevlendirilen Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile ortak hareket ederek 2016 yılında ‘Atma Bağışla Projesi’ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında 3 binden fazla çocuğun nitelikli eğitim alması sağlandı

TEGV, ‘Atma Bağışla Projesi’ ile evde, okulda ve işyerinde kullanılmayan her türlü e-atığı geri dönüşümle eğitime kazandırarak, hem yaşanılabilir bir dünyaya katkı sağlıyor hem de eğitimle güçlenmiş toplum hayaline bağışçılarını da ortak ediyor. Proje kapsamında bağışlanan e-atıklar, 902 512 042 koduyla PTT aracılığıyla anlaşmalı geri dönüşüm tesisine gönderiliyor ve elde edilen gelir, imkânı kısıtlı çocukların TEGV’de nitelikli eğitim desteği almasını sağlıyor. Eğitimle güçlenen çocukların aydınlık geleceklerine ışık tutması ve daha yaşanabilir bir dünyaya katkıda bulunması açısından çok yönlü bir yapıya sahip olan ‘Atma Bağışla Projesi’ kapsamında bugüne kadar 250 tonu aşkın e-atık bağışlandı. Bu bağışlarla bugüne kadar 3 binden fazla çocuğun TEGV’de nitelikli eğitim desteği almasına katkı sağlandı.

‘Atma Bağışla Projesi’, çocukların eğitimine katkı sağlamanın yanı sıra doğanın korunması için de önemli bir çevre faaliyeti olma niteliği taşıyor. Siz de elektronik atıklarınızı PTT şubelerine teslim ederek çocuklarımızın TEGV’de nitelikli eğitim desteği almasına katkı sağlayabilir, onların geleceğine ışık tutabilirsiniz.

Atma Bağışla Projesi hakkında:

Masaüstü ve dizüstü bilgisayar, tablet, monitör, yazıcı, bilgisayar parçaları, ses, görüntü ve müzik sistemleri, DVD okuyucu ve uydu alıcılar, masa ve cep telefonları, elektrikli ev aletleri, kablo ve adaptörler ve bahsi geçmeyen tüm elektrikle çalışan aletler, ‘Atma Bağışla Projesi’ kapsamında geri dönüştürülebilen ürünler arasında yer alıyor.

‘Atma Bağışla Projesi’ kapsamında olmayan ürünler ise; cam ve ahşap ağırlıklı (floresan ve ampüller, ahşap mobilya ve aksesuar) eşyalar, yazıcı kartuş ve tonerleri, buzdolabı, akü ve piller.

Kurumsal bağış yapmak ve proje hakkında daha detaylı bilgi almak için www.atmabagisla.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

E-Atıklar ‘Kolektif Efor’ ile Dönüşüyor

13.10.2021 – Kolektif House, AGİD, Habitat Derneği, DCube ve Akademi Çevre daha sürdürülebilir bir dünya için güçlerini birleştirdi. ‘Kolektif efor ile dönüşüme ortak ol’ sloganıyla hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesiyle kullanılmayan elektrikli ve elektronik eşyalar Kolektif House lokasyonlarında toplanarak, yeniden hayat bulacak. 

Doğallığın gücüne ve duyarlı olmanın kıymetine inanarak tasarlanmış her ihtiyaca uygun yeni nesil ofis çözümleri sunan Kolektif House, Habitat Derneği, DCube, Akademi Çevre ve atık elektrikli ve elektronik eşyaların (AEEE) yönetimi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD), 14 Ekim Uluslararası E-Atık Günü’nde ‘Kolektif efor ile dönüşüme ortak ol’ sloganıyla sosyal sorumluluk projesi başlatıyor. E-atık yönetiminde öncelikle yeniden kullanımın desteklenmesiyle atık azaltımını hedefleyen proje kapsamında Kolektif House‘un tüm lokasyonlarında belirlenen noktalarda kullanılmayan elektrikli ve elektronik eşyalar toplanacak. Kolektif House üyelerinin yanı sıra projeye destek vermek isteyen herkesin katılımına açık olan ‘Kolektif Efor’ hareketi kapsamında tamire ihtiyacı olan, performansı yavaşlayan veya kullanılabilir durumda olmayan elektrikli eşyalar yeni sahipleri için değere dönüşecek.

Eğitime katkı sağlayacak

Projeden toplanan elektrikli ve elektronik eşyalardan kullanılabilir durumda olan bilgisayar ve tablet gibi cihazlar, Akademi Çevre tesislerindeki tamir bakım süreçleri sonucu eğitim için ihtiyacı olan çocuklara ulaştırılacak. Tekrar kullanımı mümkün olmayan e-atıklar ise geri dönüştürülerek elde edilen kaynak, eğitim kurumlarına teknolojik donanım desteği olarak yine eğitim çalışmalarında kullanılacak. Öte yandan e-atık konusunda kolektif bilincin artırılması için çeşitli etkinler de düzenlenecek. Proje kapsamında organize edilecek Döngüye Katıl Sohbetleri ile; e-atıklar, atık azaltımı, yeniden kullanım, geri dönüşüm, döngüsel ekonomi ve sıfır atık konularında alanında uzman konuşmacıların katılımlarıyla bilgilendirme çalışması yürütülecek. Proje ortakları DCube ve Habibat Derneği’nin mentorluk çalışmalarını yürüteceği etkinlik tarihleri tüm proje paydaşlarının sosyal medya hesaplarından açıklanacak.

Kolektif House Hakkında:

Hayatta tutkuyla üreterek yaşayan herkesin hem ruhunu hem işini beslemek üzere yola çıkan Kolektif House, doğallığın gücüne ve duyarlı olmanın kıymetine inanarak tasarlanmış, sosyal, verimli ve her ihtiyaca uygun yeni nesil ofis çözümleri sunar. Geliştirdiği çözümlerle çalışma dünyasına yön veren Kolektif House, yeni nesil çalışma ve üretim alanıdır. İdeal çalışma deneyimi için üst düzey hizmet ile etkileşimi merkeze alan Kolektif House, girişimcilik ekosisteminden KOBİ’lere, kurumsal şirketlerden global şirketlere kadar farklı ölçek ve sektörden markalarla sosyal bir çalışma ekosistemi kurar. https://kolektifhouse.co/

AGİD Yetkilendirilmiş Kuruluş Hakkında:

AGİD Yetkilendirilmiş Kuruluşu, AEEE (Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya) Yönetmeliğinden kaynaklanan üretici yükümlülüklerin ortak bir sistemde yerine getirilmesi amacıyla kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. AGİD, 10 Kasım 2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 5. Grup Aydınlatma Ekipmanları ve 6. Grup Küçük Ev Aletleri, Elektrikli ve Elektronik Aletler, Oyuncaklar, Eğlence ve Spor Ekipmanları, İzleme ve Kontrol Aletleri ürünlerinin atık yönetimi ile ilgili Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak görevlendirilmiştir. Ana hedefi, tüketicilere yönelik bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarını gerçekleştirerek elektrikli ve elektronik atıklar konusunda farkındalık yaratılması, verimli ve sürdürülebilir bir elektrikli elektronik atık toplama sisteminin kurulması ve e-atıkların geri dönüşüm, geri kazanım ve bertaraf işlemlerini yürütülmesidir. https://agid.org.tr/tr/isletme/anasayfa

Habitat Derneği Hakkında:

Habitat Derneği, sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Gençlerin sürdürülebilir kalkınmada etkin rol oynamasını hedefleyen Habitat, 1995 yılında Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi ve 1996 yılında Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi için bir araya gelen gençler tarafından 1997’de kuruldu. İlk kuruluş vizyonu dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurmak olan Habitat, bu vizyon doğrultusunda gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına birçok proje ve program geliştirmiştir. Kuruluşundan bu yana bütün çalışmalarında hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çok paydaşlı ortaklıklar kurmaktadır. Habitat, 1997’den bu yana Türkiye’nin 81 ilinde binlerce genç gönüllüsü ile din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi görüş ayırımı yapmaksızın toplumdaki tüm dezavantajlı gruplara yönelik çalışmaktadır. Tüm toplumsal grupların kapasite gelişimini, çağın gerektirdiği becerilerle donanmasını, fırsatlara erişimini, karar alma süreçlerine katılımını, toplumsal ve çevresel duyarlılıklarının artırılmasını ve kendilerini gerçekleştirebilmelerini destekleyen çalışmalar yapmaktadır. Teknoloji, girişimcilik ve finansal bilinç alanlarında kapasite artırıcı projeler uygulayan Habitat; yerel ve ulusal düzeyde kamu politikalarına da katkı koymaktadır. Habitat Derneği, yaptığı tüm çalışmalar ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı da desteklemektedir. Ayrıca Habitat, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) stratejik ortağıdır. http://habitatdernegi.org/

Akademi Çevre Hakkında:

Akademi Invest Holding iştirak şirketlerinden biri olan Akademi Çevre Entegre Atık Yönetimi Endüstri A.Ş., sahip olduğu lisanslar kapsamında kurumsal müşterilerine Entegre Atık Yönetimi hizmeti sunar ve “Kaynak kullanımını azaltarak, sürdürülebilir yaşamı mümkün kılacak süreçler tasarlamak” vizyonuyla tüm süreçlerini yönetir. Çevre Danışmanlığından, Çevre Laboratuvar hizmetlerine, lisanslı araç filosuyla gerçekleştirilen Lojistik Operasyonlardan, Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım faaliyetlerine kadar müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda tamamen müşteriye özel tasarlanmış süreçlerle onlara uçtan uca hizmetler bütünü sunar. Akademi Çevre hakkında daha fazla bilgiye https://www.akademicevre.com/ adresinden ve kurumsal sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

DCube Döngüsel Ekonomi Kooperatifi Hakkında:

Çağımızın kaynak sürdürülebilirliği ihtiyacına doğanın döngüsel yapısıyla çözüm sunan DCube, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma, teknolojik yenilik, inovasyon ve girişimcilik alanlarında 15+ yıl tecrübeye sahip uzmanlar tarafından hayata geçirilen, döngüsel ekonomi modelinde yüksek potansiyelli yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi odağıyla çalışan Türkiye’nin ilk kooperatifidir. DCube, “tarım, gıda, enerji, tekstil, su” alanları başta olmak üzere “Döngüsel Ekonomi Modeli”nin uygulanması sonucunda verimli ve sürdürülebilir kalkınma politikalarının, özellikle Türkiye olmak üzere tüm dünyada yaygınlaşmasının sağlanmasını amaçlamaktadır. https://www.d-cube.org/