Ana Sayfa Haberler GE Yenilenebi...

GE Yenilenebilir Enerji, 500 MW Kapasiteli Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali’ni Tamamladı

  • GE Yenilenebilir Enerji Hidroelektrik Enerji Çözümleri, Aşağı Kaleköy projesine 155 MW kapasiteli 3 Francis türbini ve ilgili ekipman sağladı 
  • İnşası tamamlanan hidroelektrik santrali, şebeke bağlantısı yapıldıktan sonra resmi olarak ticari faaliyete geçti
  • Aşağı Kaleköy Projesi, Beyhan-1 ve Yukarı Kaleköy hidroelektrik santrallerinin ardından GE Hidroelektrik Enerji Çözümleri’nin Kalehan Enerji Grubu ile inşa ettiği yeni ve büyük ölçekli bir ulusal enerji altyapısı projesidir

İstanbul, 04 Şubat 2021 – GE Yenilenebilir Enerji, Bingöl’deki Aşağı Kaleköy Barajı üzerinde kurulan Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali’ni başarıyla tamamladı. Santral, kalan son 3 ünitenin de şebekeye bağlanmasıyla tam kapasite faaliyete geçti. Konsorsiyumun başında bulunan GE Hidroelektrik Enerji Çözümleri proje için, kontrol sistemi, destek santral sistemleri ve hidroelektrik santral şalt sahası dahil olmak üzere, 155 MW kapasiteli toplam üç adet dikey Francis türbin temin etti. 500 MW’lık kurulu kapasitesiyle Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali, Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan santraller arasında kurulu kapasite açısından 6. sırada olacak. Santral sayesinde yaklaşık bir milyon kişiye temiz enerji sağlanacak.

Kalehan Enerji Grubu Genel Müdürü Gültekin Keleş konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye bugün hidroelektrikteki ekonomik potansiyelinin yalnızca %60’ını kullanıyor. Kalehan Enerji olarak, ulusal hidroelektrik potansiyelini en verimli şekilde kullanarak enerji talebini çevreye duyarlı, temiz ve sürdürülebilir şekilde karşılayan Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santralini Türkiye vizyonumuzu gerçeğe dönüştürebilmek yolunda çok önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz.. Hem beton baraj gövdesine hem de asfalt çekirdekli dolgu baraj yapısına sahip Aşağı Kaleköy Barajı, Türkiye’nin kompozit baraj gövdesine sahip ilk hidroelektrik santrali olma özelliği taşıyor. Ayrıca, aynı lisans altında 500 MW kapasiteli bir hidroelektrik ve 80 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali barındıran Aşağı Kaleköy Santrali, Türkiye’nin ilk hibrit santrali oldu.”

GE Hidroelektrik Enerji Çözümleri, santralde kullanılan türbinleri Brezilya’nın Taubate şehrindeki üretim tesislerinde üretti. İlk ünite Mayıs 2020’de tamamlandı. İkinci ve üçüncü ünitelerin geçtiğimiz yılın kasım ve aralık aylarında tamamlanmasıyla Kalehan Enerji, elektrik santralinin ticari faaliyetini başlattı. GE Yenilenebilir Enerji Hidroelektrik Enerji Çözümleri CEO’su Pascal Radue şunları belirtti: “Aşağı Kaleköy Hidroelektrik Santrali’nin ticari faaliyete başarıyla başlamasını sağlayan Kalehan Enerji’yi ve katkıda bulunan tüm tarafları tebrik ediyorum. Santralin şu anda çalışır hale gelmesi, pandemiye ve getirdiği zorluklara rağmen projeyi tamamlayan tüm ekibin gösterdiği bağlılığın ve özverinin açık bir kanıtıdır. Türkiye’nin hidroelektrikte kaydettiği gelişmelerin ön saflarında GE Hidroelektrik Enerji Çözümleri’ni görmekten gurur duyuyorum. GE Yenilenebilir Enerji olarak, Türkiye’de 20. yüzyılın başlarından beri hizmete sunulan her beş türbinden birini ve her üç jeneratörden birini biz temin ettik.”

Aşağı Kaleköy Santrali, GE’nin aynı bölgede Kalehan Enerji Grubu ile gerçekleştirdiği üçüncü proje olarak öne çıkıyor. Daha önce GE Hidroelektrik Enerji Çözümleri, Beyhan-1 ve Yukarı Kaleköy hidroelektrik santrallerini tamamladı. Türkiye hidroelektrik kaynakları bakımından son derece zengin bir ülke. Türkiye’nin kurulu hidroelektrik kapasitesi 28,8 GW (8 GW nehir tipi, 20,8 rezervuar tipi) gibi önemli bir seviyede ancak bu alan 50 GW’a kadar çıkabilecek bir ekonomik potansiyel taşıyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacı son 15 yıllık dönemde yılda ortalama %6 oranında arttı.

GE Yenilenebilir Enerji, 51 MW’lık Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali için Türbin Sağlayacak

GE Yenilenebilir Enerji, 51 MW’lık Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali için Cypress Türbinlerini Sağlayacak

  • Sanko Enerji, (Türkiye’de Çanakkale ilinde kurulacak olan) 51 MW gücündeki Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali’nin türbinlerini tedarik etmesi için GE Yenilenebilir Enerji’yi tercih etti
  • GE Yenilenebilir Enerji, rüzgâr türbini kanatlarının üretimini LM Wind Power’ın İzmir’de bulunan Bergama tesislerinde, yerli olarak gerçekleştirecek.

Gazi-9 Rüzgâr Enerji Santrali, GE Yenilenebilir Enerji’nin Türkiye’de Cypress ünitelerinin kurulacağı ilk tesislerden biri olma özelliğini taşıyor.

İstanbul, 30 Eylül 2019 – GE Yenilenebilir Enerji, bugün Türkiye’de bulunan 51 MW’lık Gazi 9 Rüzgâr Enerji Santrali için GE imzasını taşıyan 4,8 MW’lık Cypress ünitelerini sağlamak üzere Sanko Enerji tarafından seçildiğini duyurdu.Şirket, sözleşmenin 10 Yıl Süreli Tam Hizmet Anlaşması’nı da kapsadığını açıkladı.

Çanakkale’de bulunan 51 MW kapasiteli rüzgâr enerji santrali, Türkiye’deki 100.000 eve yetecek güçte yenilenebilir enerji üreterek, ülkenin yenilenebilir enerji hedeflerinin desteklenmesinde önemli bir rol üstlenecek. 2019 yılının dördüncü çeyreğinde inşaata başlaması planlanan santralin 2020 yılının Ekim ayında ticari operasyona başlaması hedeflenmektedir.

GE Yenilenebilir Enerji, Türkiye Satış ve İş Geliştirme Müdürü Yiğit Erzan’ın konu hakkındaki açıklamaları şu şekilde oldu: “GE Yenilenebilir Enerji’nin Türkiye’deki ilk Cypress siparişlerinden biri olan Gazi-9 RES, gerek Türkiye’de gerekse Almanya ve Avustralya’daki siparişler ile dünyada GE’nin en yeni kara tipi rüzgâr teknolojisine olan talebi açık bir şekilde ortaya koyuyor. Cypress platformu dünya genelinde kullanılan çeşitli türbinleri kapsamakla birlikte, Türkiye’deki rüzgâr enerjisi projelerinde yaygın olarak bulunan saha koşullarına özellikle uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.”

Türkiye’nin lider yenilenebilir enerji şirketlerinden Sanko Enerji’nin konuya ilişkin açıklamasında Gazi-9 RES projesi için toplam 65 milyon USD yatırım yapılacağı belirtildi. 51MW kurulu güce sahip olan Gazi-9 RES’in yıllık üretimi yaklaşık 230 milyon kWh olacak, 100 bin evin enerji ihtiyacı karşılanacak ve 134 bin ton karbon salımı engellenecek. Bu anlaşmayla birlikte, Sanko Enerji tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan mevcut 725 MW’lık kurulu gücünü 2020 yılı sonuna kadar 900 MW’a çıkarma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak.

GE Yenilenebilir Enerji tarafından geçen yıl duyurulan Cypress, günümüzde operasyon halinde olan en güçlü rüzgâr türbini olma özelliğini taşıyor.Cypress; Yıllık Enerji Üretiminde (AEP) kayda değer iyileştirmeler, hizmet elverişliliğinde yüksek verimlilik, iyileştirilmiş lojistik özellikleri ve konumlandırma potansiyeli, dolayısıyla da müşteriler için daha fazla değer sağlıyor. İki parçalı kanat tasarımı, kanatların daha yüksek boyutlarda üretilmesine olanak tanıyarak, lojistik özellikleri maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak şekilde iyileştiriyor ve daha önceden erişilmez durumda olan yerlerde daha fazla konumlandırma seçeneği sunuyor.

GE Yenilenebilir Enerji, anlaşma kapsamında rüzgâr türbini kanatlarının üretimini LM Wind Power’ın İzmir’de bulunan Bergama tesislerinde, yerel olarak gerçekleştirecek. Bergama tesislerinde GE’nin 450’den fazla çalışanı bulunuyor. Nisan 2019 sonunda genişletme çalışmalarının başlatıldığı tesiste, fabrikanın GE’nin Cypress türbinine monte edilecek yenilikçi iki parçalı kanatların üretimine hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca kuleler de Türkiye’de üretilecek.

GE Yenilenebilir Enerji Hakkında

GE Yenilenebilir Enerji, güvenilir ve ekonomik yeşil enerji ihtiyacı olan müşterilerimize uçtan uca çözümler sunmak için yenilenebilir enerji endüstrisindeki en geniş portföyleri bir araya getiren, 15 milyar dolar değerinde bir işletmedir. Onshore (karaüstü) ve offshore (denizüstü) rüzgar, kanat, hidroelektrik, enerji depolama, şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ve şebeke çözümleri ile hibrit yenilenebilir enerji sistemleri ve dijital hizmetleri bir arada sunan GE Yenilenebilir Enerji, bugüne kadar temiz yenilebilir enerji için 400 GW’ı aşan kurulu kapasite sağlamış ve dünya genelinde kamu hizmeti sağlayan kuruluşların %90’ını şebeke çözümleriyle donatmıştır. GE Yenilenebilir Enerji, 80’i aşkın ülkede bulunan yaklaşık 40.000 çalışanıyla dünyanın enerji ihtiyacını ekonomik, güvenilir ve sürdürülebilir yeşil elektronlarla karşılamayı hedefleyen müşterilerimiz için değer yaratır.

GE Yenilenebilir Enerji’nin Bergama Rüzgâr Türbin Kanadı Üretim Tesisi 500’üncü Kanadını Üretti

30.09.2019 – İstanbul, Türkiye, 21 Ağustos 2019: GE Yenilenebilir Enerji, bugün yaptığı açıklamayla LM Wind Power’ın Türkiye’de İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan ve iki yıldır faaliyette olan yeni rüzgâr türbini kanadı üretim tesisinde, 500’üncü rüzgâr türbini kanadını ürettiğini duyurdu. Türkiye, Avrupa ve Asya da dâhil olmak üzere dünya genelinde artış gösteren rüzgâr enerjisi talebine yanıt vermesi amacıyla üretilen 500 adet kanadın, toplamda yaklaşık 500 MW kapasitede enerji üretecek kadar rüzgâr toplaması bekleniyor. Bu da Türkiye’deki yaklaşık 680.000 evin enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir enerji kapasitesine denk geliyor.

LM Wind Power, Türkiye için verdiği 50 milyon dolar yatırım taahhüdünün bir parçası olarak Bergama fabrikasında 2019 yılının sonuna kadar 30 milyon dolarlık ek yatırım yaparak tesisi büyütme ve 300 yeni personel istihdam etme kararı aldı. Tesisi büyütme projesi, 2019 yılının Nisan ayında başladı. Bu proje ile fabrikanın GE’nin en yeni 5MW kara tipi rüzgâr türbini Cypress platformuna monte edilecek yenilikçi iki parçalı kanatların üretimine hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Şu anda Bergama tesislerinde yüzde 26’sı kadın olmak üzere 450 personel çalışıyor ve bu rakam 2020’de 700’ün üzerine çıkacak.

Bergama Fabrika Müdürü Ozan Mamay, konuyla ilgili şunları söyledi: “Son iki yıl boyunca bu tesiste çalışan ekibimizin ortaya koyduğu başarıdan gurur duyuyoruz ve tesisin devamlı olarak büyüdüğünü görmekten dolayı mutluyuz. Cypress kara tipi rüzgâr teknolojisi, Türkiye’de ve dünyada elektrik maliyetlerini düşürmek için çok uygun ve biz de Bergama’daki tesislerimizde bu teknolojiye ait devrim niteliğindeki iki parçalı kanatları üretmenin heyecanını yaşıyoruz.”

LM Wind Power’ın Bergama fabrikası, şirketin gelişmekte olan rüzgâr enerjisi piyasalarındaki başarılı deneyimi ve küresel etkisi ile LM Wind Power’ın dünyanın her yerindeki müşterilerine eksiksiz olarak hizmet verebilme kapasitesini güçlendiriyor. Bergama fabrikası aynı zamanda yerel rüzgâr çiftliklerine kanat temin ederek ve nitelikli işler yaratarak hızla büyüyen Türkiye rüzgâr endüstrisinin ihtiyaçlarına da cevap veriyor.

Resmi olarak Temmuz 2017’de açılışı yapılan Bergama tesisi, LM Wind Power’ın toplamda on beşinci fabrikası olmasının yanı sıra şirketin GE Yenilenebilir Enerji bünyesine katılmasının ardından açtığı ilk fabrika olma özelliğini de taşıyor.

GE Türkiye Hakkında

Türkiye’deki yatırımlarına 1948 yılında başlayan General Electric, güçlü ortaklıklar kurarak büyümekte, teknoloji ve yerel inovasyona yatırım yapmakta; enerji üretimi ve iletimi, enerji verimliliği, sağlık ve ulaşım gibi konularda ülkemizin ihtiyaçlarına çözümler sunmaktadır. GE Türkiye, İstanbul’da yer alan merkez ofisi ile birlikte ülke genelinde beş şehirde 9 tesise ve yaklaşık 2.300 çalışana sahiptir.

LM Wind Power Hakkında

GE Yenilenebilir Enerji İşletmesi olan LM Wind Power; Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Hindistan, Polonya, İspanya, Fransa, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan kanat fabrikalarını da içine alan küresel üretim ayak iziyle rüzgâr türbinleri için rotor kanatlarının tasarımı ve üretiminde dünyanın önde gelen ismidir. Şirket, 1978’den bu yana 102 GW’ı aşkın kurulu güce ve dünya çapında her yıl 212 milyon tonun üzerinde CO2 tasarrufuna eşdeğer 215.000’den fazla kanat üretmiştir. LM Wind Power, 2018 yılında rüzgâr endüstrisinin ilk karbon nötr işletmesi olmuştur.

GE Yenilenebilir Enerji Hakkında

GE Yenilenebilir Enerji, güvenilir ve ekonomik yeşil enerji ihtiyacı olan müşterilerimize uçtan uca çözümler sunmak için yenilenebilir enerji endüstrisindeki en geniş portföyleri bir araya getiren, 15 milyar dolar değerinde bir işletmedir. Kara tipi ve deniz tipi rüzgar, kanat, hidroelektrik, enerji depolama, şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ve şebeke çözümleri ile hibrit yenilenebilir enerji sistemleri ve dijital hizmetleri bir arada sunan GE Yenilenebilir Enerji, bugüne kadar temiz yenilebilir enerji için 400 GW’ı aşan kurulu kapasite sağlamış ve dünya genelinde kamu hizmeti sağlayan kuruluşların %90’ını şebeke çözümleriyle donatmıştır. GE Yenilenebilir Enerji, 80’i aşkın ülkede bulunan yaklaşık 40.000 çalışanıyla dünyanın enerji ihtiyacını ekonomik, güvenilir ve sürdürülebilir yeşil elektronlarla karşılamayı hedefleyen müşterilerimiz için değer yaratır.

 

Dünya Devinden Bergama’ya Dev Rüzgâr Türbini Yatırımı

15.07.2016 – Dünyanın en büyük rüzgar türbini kanat üreticisi olan Danimarkalı firma, 40 milyon Euro’luk yatırım için Bergama’yı seçti.

Dünyanın en büyük rüzgâr türbini kanat üreticisi Danimarkalı LM Wind Power Blades Turkey Sanayi ve Ticaret A.Ş. Firması yatırım için Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) karar kıldı. Firma Bergama’ya rüzgar türbini kanat yatırımıyla yenilebilir enerjide önemli bir yatırım sağlayacak.

Büyük yatırımın bilgilendirme toplantısı Bergama Ticaret Odası Sosyal Tesisleri Tarihi Tonoz’da gerçekleştirildi. Toplantıya Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Müteşebbis Heyet Başkanı İbrahim Gökçeoğlu, İzmir Vali Yardımcısı ve OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Celal Ulusoy, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Bergama Ticaret Odası Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikret Ürper, OSB Bölge Müdürü Burak Akgün, siyasi parti temsilcileri ile yatırımcı firma LM Wind Power Blades Turkey Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ben MalefiJt katıldı.

Son yılların en büyük yabancı yatırımlarından biri

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever firmanın dünyada 14 fabrikası olduğunu belirterek, “Burası 11’inci ülke ve 15’inci fabrika olacak. Söz konusu yatırım son yıllarda bir kalemde gerçekleşen en büyük yabancı yatırımlardan biri olacak. Önemli sayıda çalışan istihdam edilecek. Yatırım tamamlandığında Bergama OSB, sadece bölgenin değil, ülkemizin yenilenebilir enerji üretim üssü olacak. Burada üretilecek rüzgâr türbinleri dünyanın en geniş kanatları olacak ve yatırım 40 milyon Euro’yu bulacak” dedi.

Yeni yatırımlar gelecek

BOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı ve EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu da bu yatırımın daha başlangıç olduğunu ve devamlarının geleceğini belirterek, yapılan yatırımla Bergama’nın çehresinin değişeceğini ve yeni yatırımlar için bunun bir referans olacağını söyledi.

Konuşmalarda söz alan İzmir Vali Yardımcısı ve OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Celal Ulusoy, Bergama Ticaret Odası Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikret Ürper ise yatırımın Bergama’ya hayırlı olacağını söyledi.

İnsanlık için büyük adım

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Bergama adına duyduğu mutluluğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Bergama’nın. 2 bin 500 yıllık eşsiz güzellikleri olan bir tarihi var. Benden önceki konuşmaları dinlerken Neil Armstrong’un aya ilk adım attığındaki sözü aklıma geldi. İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım demişti. Bizlerde bugün benzeri bir şeyi Bergama’da yaşıyoruz. 2 bin 500 yıllık bu kadim kentin tarihi için belki küçük ama geleceğini kurgulama adına büyük bir adıma tanıklık ediyoruz. İşin en başından bugüne değin emeği geçen herkese tüm Bergamalı hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. Herkesin büyük emeği var. Biriktire biriktire bugüne geldik. O bölgenin tarla olarak alınması, OSB ile ilgili düşüncelerin somuta dönmesi sürecinde görevde bulunan herkes bir şeyler yaptı ve ortaya hepimizi gururlandıracak bir tablo çıktı.”

Üretim 1 Temmuz 2017’de başlayacak

LM Wind Power Blades Turkey Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ben MalefiJt ise konuşmasında; “Çalışmalar Pazartesi günü zemin düzenlemesiyle başlayacak. Planladığımız yatırımın üst üretime geçiş tarihide 1 Temmuz 2017 olarak öngörüldü. Bizim bu yatırımı burada yapmamızı sağlayan tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bilgilendirme sonrası ise tesisin inşa edileceği alanda temsili olarak kurdele kesildi ve ilk kazma vuruldu. İHA