Ana Sayfa Haberler Dr. Bülent Ge...

Dr. Bülent Gedikli Kimdir? Bülent Gedikli’nin Açıklamaları

Dr. Bülent Gedikli görevinden ayrıldığını açıkladı.

Aralık 2017’ye kadar Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı olarak görev yapan Dr. Bülent Gedikli, sosyal medyayı etkin olarak kullanan, güncel gelişmeler ve açıklanan veriler sonrası açıklamalarda bulunan bir siyasi. Gedikli, 14 Aralık 2017 itibari ile twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği açıklamalar ile görevinden ayrıldığını duyurdu.

“Cumhurbaşkanı Başdanışmanlık görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Bu yeni bir karar değildi.

Kardemir Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sabahattin Zaim Üniversitemizde yani reel sektörde ve akademik hayatta daha güçlü, daha müreffeh, daha güzel bir Türkiye için üretmeye devam edeceğiz. Siyasetimizi koltuklarda değil sahada üreterek, öğreterek daha güçlendirmek için çalışarak yapacağız. Yani daha aktif daha üretmemiz gereken bir dönem başlıyor.

Başta 16 yıl önce birlikte AK Parti’mizi kurduğumuz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum.”

Dr. Bülent Gedikli Kimdir?

Bülent Gedikli, 27 Temmuz 1964’te Trabzon’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını ABD Northeastern Üniversitesi Para Banka Bölümünde yaptı. Doktorasını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde iktisat politikaları alanında tamamladı.

Gedikli, Maliye Bakanlığında maliye müfettişliği ve başmüfettişlik yaptı. Bakan Özel Danışmanlığı, Gelirler Genel Müdür Yardımcılığı ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Özel sektörde yeminli mali müşavir olarak çalıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesi oldu. 22 ve 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Gedikli, evli ve 3 çocuk babası.

“Finans Çağının Sonu Geldi, Reel Sektör Çağı Başladı” Demiştik.

28.08.2017

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli, Jackson Hole toplantısı ve benzeri toplantılarda artık mezunun Trump’ın korumacı ekonomi politikaları ve Brexit ‘ın nasıl sonuçlanacağı olduğunu kaydetti. Gedikli,, bugün gelecek ABD işsizlik verilerinin de pek parlak olmayacağını gören piyasaların beklentileri yükseltmeme gayretinde olduğunu belirtti.

Ekonomilerin artık Merkez bankalarının sözlü yönlendirme ve para politikalarıyla yürüyecek durumda olmadığını açıklayan Gedikli sözlerine şöyle devam etti:

Finans çağının sonu geldi, reel sektör çağı başladı demiştik, şimdi Bitcoin ve benzeri sanal paraların şaibesine önlem almak gerekiyor. Kur savaşları yerini gıda savaşlarına bırakırken Türkiye gibi verimli ve üretim tecrübesi olan bir ülkenin öne çıkması ayrıca önemli.

Jackson Hole toplantısı ve benzeri toplantılarda artık mevzu Trump’ın korumacı ekonomi politikaları ve Brexit ‘ın nasıl sonuçlanacağı. Bugün gelecek ABD işsizlik verilerinin de pek parlak olmayacağını gören piyasalar beklentileri yükseltmeme gayretinde. Ekonomiler artık Merkez bankalarının sözlü yönlendirme ve para politikalarıyla yürüyecek durumda değil. Finans çağının sonu geldi, reel sektör çağı başladı demiştik, şimdi bitcoin ve benzeri sanal paraların şaibesine önlem almak gerekiyor. Kur savaşları yerini gıda savaşlarına bırakırken Türkiye gibi verimli ve üretim tecrübesi olan bir ülkenin öne çıkması ayrıca önemli.

 

ABD’nin Artık Süper Güç Olmadığı Görünür Hale Geliyor

26.08.2017

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli, dün piyasaların merakla beklediği Jackson Hall konferansı öncesi Yellen’in yeni birşey söyleyemeyeceğinin açık olduğunu belirtmiş ve Fed başkanının ABD ekonomisine dair son gelen kötü verileri göz ardı edemeyeceğini söylemişti. Gedikli şunları söylemişti:

“Yellen son gelen kötü verileri göz ardı ederek mesaj vermesi ise mantıksız olacağı için toplantı sonucunun piyasalara çok etkisi olmayacaktır. Siyasi çalkantılarını bir türlü dindiremeyen ABD, önce iç sorunlarına odaklanmalı. Zira güç kaybı yaşadığı ve artık süper güç olmadığı görünür hale geliyor.”

Jackson Hall sonrasında Yellen’in faiz artışına dair yeni birşey dememesi sonrasında ise sözlerinde haklı çıkan Gedikli mesajlarına devam etti:

“ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri Temmuz’da %6.8 düştü.Rakamlar çakılmayı gösteriyor ekonomileri kapanma tehtidi altında! Hala artış? `Fed`in bilanço küçültmesi gelişenler için 3 faiz artışına bedel`şeklinde açıklamalar da panik atak amaçlı.”

ABD’de Hastalık İlerliyor…

“Peki sormak gerek ABD kendi ekonomisinin sonunu hazırlayacak ve resesyona sokacak bu hamleyi,neden yapsınBu sorunun cevabını verdiğinizde zaten herşeyi anlayabilirsiniz Büyük güç veya hegemonik güç artık zayıflamaya başladığında hırçınlaşır .. Maçolaşır.. Sağa sola saldırır.. Eski paradigmanın etki tepki mekanizmaları çalışmaz hale gelir.. Faiz de olduğu gibi..Yeni bir paradigma da oluşturamazlar…Bir sürü toplantılar YAPILIR layihalar YAZILIR.. Bunlar genelde tutarsız ve birbiriyle çelişir.. Sonuç değişmez.. (Jacksan hall gibi) Hastalık ilerler..”

“Ama biz yeni bir paradigma için ipucu verelim; paylaşım efendim, paylaşım odaklı ekonomi! %1 değil %100 KALKINSIN. Yellen beklediğimiz gibi suya sabuna dokunmayan bir açıklama yaptı.  ABD’de resesyon riski konuşulmaya başlarsa şaşırmayın!”

Dr. Bülent Gedikli: Fed ve Diğer Merkez Bankalarının Hareketsizliğini Fırsata Çevirmeliyiz

25.08.2017

Bugün açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi verilerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli, dünya ekonomileri güven bunalımları ve belirsizliklerle boğuşurken Türkiye’de güzel haberlerin gelmeye devam ettiğini açıkladı. Gedikli sözlerinde şöyle devam etti:

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ağustos ayında bir önceki aya göre artarak 110.7 oldu. 2017 yılı Ağustos ayında imalat sanayi kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 78,8 seviyesinde gerçekleşti. Sabah, akşam olumsuz algı oluşturmak için uğraşanlara cevabı rakamlar vermeye devam edecek.

En önemlisi ise kalkınmayı tabana yayacak mikro reformların gerçekleştirilmesidir. Fed ve diğer Merkez bankalarının hareketsizliğini fırsata çevrilmeli ve tüm reformlarımızı tamamlamalıyız.

 

Dr. Bülent Gedikli: “Almanya, Türkiye’yi Ekonomi İle Tehdit Edemeyeceğini İdrak Edecektir.”

23.08.2017

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli başta bugün açıklanan Tüketici Güven Endeksi verileri, Fed’in faiz artırım süreci ve Almanya hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Bülent Gedikli sosyal medya hesabından şöyle dedi:

Tüketici güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,3 oranında azaldı, 71,1 oldu. Ancak maddi durum beklentisi endeksi aynı düzeyde.

Toplumun genel ekonomik beklentisi ise Ağustos ayında %2,3 oranında artarak 97,9 değerine yükseldi. Bizim için önemli olan bir diğer rakam işsiz sayısı beklentisi endeksi ve bir önceki aya göre %2,6 oranında azalarak Ağustos ayında 72,4 oldu. Sonuç olarak yaz aylarının etkisiyle cüzi miktarda azalış söz konusu. Ancak ekonomiye genel anlamda bakışın istikrarlı olduğunu görebiliyoruz. Mali disiplini sağlam ve alınan teşvikleri yine ekonomiyi canlandıracak şekilde yatırıma dönüştüren özel sektör iki sac ayağını oluşturuyor.

Fed faiz artışının ve bilanço azaltma ihtimalinin her geçen gün azaldığı ancak aynı zamanda Trump belirsizliği ve korumacı ekonomi politika-ları piyasaları genel anlamda tedirgin ediyor. Bu süreçte Türkiye yine dünyadaki bu krizleri fırsata çevirecek şekilde ekonomi de alternatif pazarlar ile rotasından sapmayarak devam edecek. Türkiye %7 büyüme potansiyeline sahip bir ülke Ancak bunun üreterek, ihraç ederek olması yani büyümenin kalitesi de bizim için önemli.

Suni gündemlerle Türkiye ekonomisini baltalamak isteyen Almanya ise Türkiye’yi ekonomi ile tehdit edemeyeceğini, kısa zamanda seçimleri bitiminde idrak edecektir. Etmemesi durumunda en az Türkiye kadar hatta daha fazla kendi ekonomisinin zarar göreceğini unutmamalıdır. Tehditlere pabuç bırakmayız.

 

Dr. Bülent Gedikli: “Türkiye Psikolojik Fiyatlamalarla Yönlendirilemeyecek Dirençte”

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli bugün açıklanan sanayi üretimi rakamlarını değerlendirdi. Dr. Bülent Gedikli sosyal medya hesabından şöyle dedi:

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 arttı. En fazla artış :imalat sanayi sektörü endeksi %3,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %2,5 arttı. Ayrıca bir önceki çeyreğe göre %1,7 arttı.

Aylık bazda azalışı alıp manşet yapmanın operasyon amacı taşıdığını artık çocuklar bile biliyor. Amerika’da ki 0.01 lik artışı bile muazzam üretim arttı,istihdam arttı diye abartıp,Türkiye’ye gelince “azaldı” üzüldü,çakıldı!! İnanılmaz.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,5 arttı. Çarklar dönüyor,dişlileri arasında ekonomiye operasyon çekmeye kalkanlar kalıyor. Türkiye psikolojik fiyatlamalarla yönlendirilemeyecek dirençte.

 

Bülent Gedikli’nin Enflasyon Hakkındaki Açıklamaları

03.08.2017

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli bugün açıklanan Temmuz ayı enflasyon verileri hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi: “Yıllık enflasyon şu anda %9,79 ancak yılsonunda enflasyon %8-8,5 inecektir dolayısıyla Merkez Bankası 2018 ilk toplantıda faiz indirebilir. Gıda fiyatları, tüketim eğilimleri ve jeopolitik gerginliklere bağlı hareketler yine önümüzdeki dönemde belirleyici unsurlar olacaktır. Türkiye ekonomisinin bu kadar uğraşanlara rağmen çökertilememesi, yağmacıları baya kızdırıyor; çok şükür! Daha da güzel günler bizi bekliyor.”

Bülent Gedikli’nin Dış Ticaret Verileri Hakkındaki Açıklamaları 31.07.2017

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli bugün açıklanan dış ticaret istatistikleri hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi: “Türkiye’nin dış ticaret açığı Haziran’da %9.1 azalarak 6.01 milyar dolara geriledi. İhracat %2,3 arttı, ithalat %1,5 azaldı. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %5,5 olması önemli ithalat rakamlarını aşağı çekmek için milli üretim ve milli sanayi önlemleri önümüzdeki dönemde sanayimizi daha güçlü hale getirecektir.

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payının %84 olduğunu düşünürsek, bu oranın azalmasının ülke ekonomisinin geleceğine katkısını anlayabiliriz.15 Temmuz’dan itibaren Almanya ile yaşanan sıkıntılardan kaynaklanan ihracat oranı düşüşü ise yine Almanya’nın söylem ve eylemlerini düzeltmesi ile normalleşebilir. AB ile ekonomik ilişki gerçeğini yadsıyamayız; ancak alternatif pazarların mevcut oldugunu Türkiye’yi kimsenin ekonomi üzerinden sıkıştıramayacağını herkes bilmeli. Enflasyonda belirgin düşüş eğilimi ile birlikte kurda istikrar sağlanmıştır.”

 

Bülent Gedikli’nin Sıcak Para Hakkındaki Açıklamaları, Temmuz 2017

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli Ekonomik Güven Endeksi Temmuz ayı verileri hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi:

Dr. Bülent Gedikli: Sıcak Para Ekonomisi İnovasyonun Engelidir

Ekonomik güven endeksi Temmuz’da 103,4 değerine yükseldi. Ekonomimize güven devam ediyor. Şimdi reel kesim güvenini de artması için, motivasyon kazanacağımız REFORMLARI yapmalıyız. Sıcak para ekonomisi üretimin ve inovasyonun engelidir. O nedenle üretimi korumalıyız!

Her zaman dediğim gibi Türkiye bereketli ve gelecekte Dünya’ya değer üretebilecek yegane ülke olarak çok rahat %7 büyür! Yeter ki hukukun üstünlüğü, eğitim ve teknoloji konusunda ödün vermeden devam edelim.

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım süreci hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi:

FED enflasyon %2.5 olmadan faiz arttırırsa nasıl bir zincirleme kazaya neden olacağını bilerek yarın faiz artırıyoruz diyemez! Derse bu dünya ekonomisi açısından bambaşka bir anlama gelir ki o zaman başka bir dünyayı konuşacağız demektir.

Dr. Bülent Gedikli’nin Fitch Yorumu: Kırılgan Olan Bu Kuruluşların İtibarı

21.07.2017

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesi hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi:

“Fitch dış finansman kırılganlıklarından kaynaklanan stresin negatif not gelişmesine yol açabileceği” Türkiye’nin finansman kırılganlığından kasıt bankaların borçlanma durumu ise ne dünya da likidite sorunu var, ne de Türkiye’nin finansman bulma sorunu!

Kırılgan olan bu kuruluşların itibarı, ekonomi gerçeklerle yürüyor; MASALLARLA DEĞİL! Gerçekler de Türkiye ekonomisinin büyüme performansı, bankacılık sisteminin sağlamlığı!”

 

Dr. Bülent Gedikli: “İşsizlik Düşüşü İçin Üretim Odaklı Ekonomiye Destek Önemli”

20.07.2017

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli tüketici güven endeksi temmuz ayı verisi hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi:

“Tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,9 oranında arttı. Haziran ayında 70 olan endeks değeri Temmuz ayında 71,3 oldu. Türkiye’ye güven duyan vatandaşlarımızın, bizleri daha yukarıya taşıyacak müteşebbislere dönüşmesi ile ihtiyacımız olan %7 büyümeyi yakalayabileceğiz. İşsizlik düşüşü için üretim odaklı ekonomiye destek önemli.”

 

Dr. Bülent Gedikli: Siyasi Kararla İndirilen Türkiye’nin Notu Yükseltilmeli

18.07.2017

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli kredi değerlendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye verdiği kredi notu hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi:

Haksız yere ve siyasi kararla indirilen notu yükseltmeli ancak belirttiğim gibi siyasi olarak duruşları Türkiye’ye karşı bu süreçte değişmedi. Dolayısıyla birçok bahaneler içeren bir metinle açıklama yapacakları aşikar. 15 Temmuz sonrası Türkiye ekonomisi hakkında hiçbir öngörüsü isabetli çıkmayan kurumlar olarak, teknik değil adeta muhalif parti gibi davranmaya devam edecekleri görülüyor. Biz Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz!

Dr. Bülent Gedikli: Türkiye Birilerinin Sürekli Operasyon Yapmaya Çalıştığı Ülke Durumundadır.

14.07.2018

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli ABD perakende satış verileri hakkında sosyal medya hesabından açıklamalar yaptı. Beklentilerden daha düşük gelen ABD verileri için Dr. Bülent Gedikli şöyle dedi:

“ABD perakende satışlar %0,2 düştü. Piyasaların beklentisi de yüzde 0,1 artış olacağı yönündeydi. Perakende satışlar, ABD’de ekonominin dinamosu ve nabız ölçeri olduğu için, durumun iç açıcı olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Uzun zamandan beri belirttiğimiz gerçek” 2008 krizini etkileri ABD’de hala devam ediyor. Küresel ekonomi de işler yolunda demek en hafifinden aşırı iyimserlik olur. Bu gerçekler ışığında pozisyon alan ve sürekli milli üretim vurgusu yapan Türkiye bu yüzden birilerinin sürekli operasyon yapmaya çalıştığı ülke durumundadır.”