Ana Sayfa Haberler Dövizdeki Yük...

Dövizdeki Yükselişten Dar Gelirli Nasıl Korunmalı?

avantajix-guclu-kayral

Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral’ın önerileri: 

*Mutlaka alacaksanız eski fiyatlı stoklar tükenmeden alın

*Son çıkan modelden bir önceki modeli almak fiyat/fayda avantajı sağlar

*Alışverişte interneti tercih edin

*Lüks tüketimden kaçının

*Yurtiçi tatil planlaması yapın

Dolar aldı başını gidiyor, euro da peşinde… Bu kritik dönemlerden en çok etkilenenler doğal olarak maaşla geçinen dar gelirliler. Ayağınızı yorgana göre uzatmazsanız, ocağınıza incir ağacı dikileceği günler yakındır…

Pekala, dar gelirli dövizdeki yükselişten kendini nasıl korumalı?

400’ü aşkın sanal mağazayı tek çatı altında toplayarak indirim mühendisliği projesi Avantajix’I hayata geçiren kurucu ortak Güçlü Kayral, bu kritik günlerde dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıralıyor:

Eski fiyattan alınmış stokları yakalayın: Dövizdeki yükseliş, özellikle ithal ürünlerde ciddi fiyat artışına yol açar. Aynı oranda olmasa da yerli ürün fiyatlarına da mutlaka yansır. Ancak, dövizdeki artışın fiyatlara yansıması hemen olmaz. Çoğu üründe, stoklar tükenene kadar eski fiyatlarda satış sürer. Ardından, bir anda fiyatlar artabilir. Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz bir ürün varsa, bekleyeyim belki ucuzlar derseniz bu dönemde zarar edersiniz. Eski fiyattan yapılmış stoklar tükenip, fiyat artışı olmadan mutlaka o ürünü satın alın.

Lüks tüketimlerden kaçının: Döviz fiyatlarının başını alıp gittiği dönemlerde, ileriye dönük planlar yapmak zordur. Dövizdeki artışın nerede duracağını kestiremezsiniz. Dolardaki, eurodaki artış mutlaka fiyatlara da yansıyacaktır. Maaşınız ise maalesef aynı kalacak. Bu yüzden alışverişlerinizi acil ihtiyaçlarla sınırlandırın, lüks tüketimden uzak durun.

Teknoloji alışverişinde “son çıkanı” değil “ondan bir öncekini” alın: En son çıkan teknoloji ürünleri bir önceki senenin “son çıkan ürününden” çok daha farklı olmamasına rağmen fiyatları çok yüksek olabiliyor. Bu nedenle cep telefonu veya televizyon gibi teknoloji ağırlıklı ürün alırken fiyat/fayda oranı en yüksek olanlar “en son çıkandan bir önce çıkan” ürünlerdir.

Alışverişte interneti tercih edin: İnternetten alışveriş yapmak her zaman avantajlıdır. Aradığınız bir ürünü İstanbul’daki Mahmutpaşa’dan, Ankara’daki Çıkrıkçılar yokuşundan bile ucuza internette bulmanız mümkün. Bir de oturduğunuz yerden alışveriş yaptığınızdan çarşı pazara gitmek gerekmeyecek, ulaşım masrafı cebinizde kalacaktır. Bu yüzden ücretsiz kargo seçeneği mutlaka tercih nedeni olmalı. Avantajix.com gibi her alışverişte nakit para ödeyen siteler üzerinden alışveriş yaparsanız, kazancınız katlanarak artar.

Yurtiçi tatil planlaması yapın: Tatil planlarınızı mümkün olduğu kadar yurt içine yönelik yapın. Yurt dışı tatili dövizle olacağından, aşırı dalgalanmalar tatil bütçenizi planladığınızın çok üzerinde artırabilir. Sadece ucuz uçak bileti buldunuz diye, yurt dışı tatil planlaması yaparsanız, o tatil tüm bütçe planlarınızı altüst edebilir. Ya da tatilinizi son dakikada iptal etmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da parasını peşin ödediğiniz uçak biletinizin yanmasına neden olabilir.