Ana Sayfa Haberler Dosya Masrafı...

Dosya Masrafımı Aldım Diye Sevinmeyin, Daha Fazlasını Borçlanmış Olabilirsiniz!

Lira-02Dosya masrafının üzerinde bankaya borçlanmış olabilirsiniz

Dosya masrafını geri aldım diye sevinmeyin… Aldığınızın üzerinde bir rakamı bankaya ödemek zorunda kalabilirsiniz. Masraflarını geri alan tüketicilere bankaların geri dava açtığını söyleyen Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya vekalet ücreti, icra takibi masrafı derken aldıkları bedelin üzerinde para ödeyebileceğini anlatıyor. Çetinkaya bunun önüne geçmek için tüketicilere bankadan ayrıntılı dekont almalarını öneriyor.

Ahmet-CetinkayaTüketicilerin bankalarla en çok yaşadığı sorun hiç kuşkusuz dosya masrafları. Yargıtay’ın dosya masraflarının tüketiciye iadesi kararı olmasına rağmen tüketicinin bu konudaki mağduriyeti devam ediyor. Çünkü bankalar dosya masraflarını geri alan tüketiciye bu bedelin fazlasını geri ödetme yolunu buldu. Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya da son zamanlarda bazı bankaların geri ödemek zorunda kaldıkları dosya masraflarını farklı yollarla geri almaya çalıştıklarını ve tüketicilerin de bu duruma karşı dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Peki nasıl? Avukat Çetinkaya bunu bir örnekle şu şekilde anlatıyor:

“ 500 liralık dosya masrafınızın tarafınıza iade edilmesi için bankadan edinmiş olduğunuz masraf belgesi ile birlikte Tüketici Hakem Heyetine başvurdunuz ve Hakem Heyeti de dosya masrafının size iade edilmesine karar verdi. Buraya kadar her şey normal fakat buradan sonra bankalar akıl almaz bir yola başvurarak size ödediğinden daha fazlasını geri alıyor. Nasıl mı? Size ayrıntılı masraf belgesi vermediğinden siz de belge tutarı kadar masrafın iadesini istiyorsunuz fakat o masrafın içinde 100 lirası ipotek bedeli ve bunu da banka dışarıda yaptırdığı için karşılığında faturası mevcut. Bu faturayı da öne sürerek sizin talep etmiş olduğunuz 500 liranın iptalini, aslında alacağınızın 400 lira olduğunu savunarak size karşı dava açıyor. Ama bu sırada da Tüketici Hakem Heyetinin ödeme kararına uymayarak zaten içinden 100 lirasını kesip size 400 lira olarak yatırıyor. Siz de dava dilekçesi tarafınıza ulaştığında nasıl olsa içinden alacakları parayı almışlar diyerek cevap vermezseniz ya da kendinizi iyi savunamazsanız, davayı karşı taraf haklı olduğu için kaybedip karşı taraf vekalet ücretini ödemek ve icra masraflarına katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da Tüketici Mahkemelerinde  vekalet ücreti, icra takibi artı masraflar olmak üzere toplamda 1000 lirayı buluyor. Yani 400 lira alıp 1000 lira geri ödemiş oluyorsunuz”

Avukat zararı azaltıyor

Ahmet Çetinkaya, bu noktada tüketicileri bankadan ayrıntılı dekont almaları konusunda uyarıyor. Bu durumun tüketicinin ciddi bir şekilde mağdur olmasına ve bankaların haksız kazanç sağlamalarına sebep olduğunu ayrıca yargıya da altından kalkılamayacak kadar büyük bir yük getirdiğini ifade eden Av. Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin böyle bir durumda avukatlardan yardım almasının en doğrusu olduğunu belirtiyor. Tüketicilerin avukatlık ücretinden korktuğunu ancak avukata başvurmadığında daha çok zarara uğrandığını belirten Çetinkaya, Tüketici Hakem Heyetlerini, Tüketici Mahkemelerini ve Yargıtay’ı bu iş yükünden kurtarmak için BDDK’yı göreve çağırıyor.