Ana Sayfa Haberler Dikkat: Eroin...

Dikkat: Eroinden Daha Ölümcül Bir Uyuşturucu Daha Sokaklarda

Tüm dünyada uyuşturucu kullanımına bağlı ölümler ciddi bir sorun. Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi uygunsuz kullanımı durumunda eroinden daha ölümcül bir opioid olan fentanil maddesinin yaygınlaşması ile ilgili uyarıda bulundu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Cavid Guliyev şunları söyledi: “Son yıllarda ABD’de fentanil isimli bir ilaca bağlı ölümler giderek artıyor.

Fentanil, daha çok genel anestezide analjezik destek olarak veya şiddetli ağrı yaşayan kanser hatalarında ağrı kesici olarak kullanılan bir ilaç. Ancak fentanil aynı eroin gibi opioid reseptörlerini etkiliyor ve uygunsuz kullanımı sonucunda bağımlılık gelişebiliyor. Sokaklarda fentanil tedavi dışı kullanımı kullanımı ve buna bağlı ölümler artıyor.

Örneğin ABD’de Ohio kentinde aşırı doz kullanıma bağlı ölümlerin %90’ı fentanil’e bağlı bulunmuş. Eroin kullanımına bağlı ölümler, sadece %6 olarak saptanmış. Bu bulgu durumun ciddiyetini gösteriyor.

Fentanil, morfinden 50-100 kat daha güçlü etkiye sahip. Bu haliyle eroinden daha tehlikeli olarak görülüyor.

Sokakta eroin yerine fentanil verilen veya eroinle fentanili karıştıran kişi sayısı giderek artıyor. Eroin aşırı dozunda hayat kurtaran naloksan isimli ilaç bile fentanil entoksikasyonunda yetersiz kalabiliyor.

Fentanil, ülkemizde sokakta henüz çok sık kullanılan bir madde değil. Ancak sağlık personeli arasında kullanımına sık rastlıyoruz. Bildiğimiz ve tedavisiyle uğraştığımız bir madde. ABD’de gözlenen bu sorunun ülkemize de yansıması olabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle gerekli önlemleri almalıyız.”

 

Ülkemize Sızan Yeni Tehlike: Zombi Hapı Flakka