Ana Sayfa Haberler Türkiye’nin 2...

Türkiye’nin 2020 Libya İhracatı 1,6 Milyar Dolar

02.03.2021 – DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye’nin 2020 Libya ihracatını 1,65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri önemli ve stratejik bulduklarını belirten Karanfil, Libya’nın sabit kura geçmesinin 2021 ticari faaliyetlerine ciddi katkı sunacağını ifade ederek, yatırımcıların gözünün Libya’da olduğunu belirtti.  

DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, TÜİK verisine göre, 2020 yılında Türkiye’nin Libya’ya ihracatının 1,65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. 2019 yılına göre 2020 yılı ihracatında 416 milyon dolarlık bir kaybın yaşandığını belirten Karanfil, Libya’ya yapılan ürün ihracatını yaş sebze ve meyve, kimyevi ürünler, hazır giyim, mobilya, mücevher, elektronik eşya ve gıda olarak sıraladı. İki ülke arasındaki ekonomik aktivitelerin 2021 yılında artabileceğinin sinyallerini veren Karanfil, Libya’nın dört kur uygulamasından vazgeçilip sabit kura geçtiğini söyledi.

Yatırımcının gözü Libya’da

Türkiye-Libya İş Konseyi’nin asli görevinin Türkiye’nin Libya ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için Libya’daki yatırım imkanlarının araştırılmasına katkı sunmak olduğunu ifade eden Karanfil, “Türkiye olarak, Libya’ya bir ülkenin ihtiyaç duyduğu tüm alanlarda ürün ihracatı gerçekleştiriyoruz. Yaş sebze ve meyveden kimyevi ürünlere, hazır giyimden mobilyaya, mücevherden makine ve aksanlarına, elektrik ve elektronikten inşaat yapı malzemelerine, demir çelikten petro-kimya ürünlerine, bilişim alt yapı malzemelerinden sağlığa ve gıdaya kadar hemen hemen bütün sektörlerde ürün ihracatımız söz konusu. Covid-19 salgını Libya’ya ihracatımızda yüzde 20 kayba neden olsa da, pazarda toparlanmamızın hızlı olacağına inanıyoruz. Yanı sıra 2021 Libya için yatırım iştihanın hareketleneceği bir yıl da olabilir. Çünkü Libya’da dört farklı kur uygulamasının bulunması ticari faaliyetler ile yatırım planlamalarında sorunlara neden oluyor ve daha temkinli hareket etmeyi zorunlu kılıyordu. Ancak Libya, 1 Ocak 2021 itibariyle sabit kura geçti ve bu da yatırımcının gözünü tekrar bölgeye çevirdi. Libya’da hızla çözülmesi gereken sorular ve ihtiyaçlar var. Kurun sabitlenmesi oldukça uzun olan bu ihtiyaçlar listesinin yerine getirilmesi noktasında yatırımcıyı rahatlatarak, daha hevesli hale getirdi” dedi.

Libya’nın öncelikli alanları

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Eski Planlama Bakanı Taher Jehaimi’nin Türkiye ziyareti sırasında 16 milyar dolarlık 184 yeni müteahhitlik projesinden ve Türk şirketleri ile iş birliğinde olunabileceğinin vurguladığını hatırlatan Karanfil, Libya’da hızla yatırım yapılabilecek diğer alanların ise enerji, savunma sanayi, gıda, geri dönüşüm ve kimyevi maddeler olduğunu belirtti. Karanfil, “4 kur uygulamasından sabit kura geçilmesi ihracatın yanı sıra Libya’ya yönelik yatırım projelerinde de önemli gelişmeler yaşanmasını sağlayacaktır. Yanı sıra Libya’da 24 Aralık 2021’de yapılması planlanan seçimlere kadar görev yapacak geçiş hükümetinin belirlenmesiyle birlikte her şey hızlanacak. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte özel sektörümüze daha çok iş düşeceği kanaatindeyiz” dedi.

“Türkiye-Libya İş Konseyi olarak, üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız”

Libya’da yaşanan yeni gelişmelerin önemine dikkat çeken Karanfil, rekabette daha çok öne çıkmak adına iki ülke arasında ticari anlaşma ve düzenlemelerin olmasının iş insanlarının önünü açacağını söyledi. Karanfil, “Türkiye ile Libya arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması, vize durumunun yeniden düzenlenmesi ve Türk Standartları Enstitüsü’nün Libya’da akredite edilmesi ile birlikte ikili ticari ilişkilerin daha da gelişeceğini umuyoruz. DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi olarak, bu süreçte de üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız” dedi.

Libya ile ekonomik ilişkilerin gelişip büyümesinin Afrika ile ticarete pozitif katkı sunacağını da ifade eden Karanfil, “Karşılıklı ticaretin gelişmesi için Türkiye’den üç günlük deniz mesafesinde olan Libya, bize yeni kapılar açabilir. Libya, Afrika kıtası içerisinde imzalanan ve 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren Afrika Serbest Ticaret Anlaşmasına dâhil. Türkiye, Libya üzerinden Afrika üzerinde üçüncü ülkeler ile de ticareti geliştirebilir. İş Konseyi olarak, bu süreci de takip ediyoruz” dedi.

 

Libya Devlet Başkanı Fayiz es-Serraj, Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil ile Bir Araya Geldi

Karanfil:  “Libya’nın yanında olarak, dünyaya örnek olmalıyız”

04.08.2020 – Türkiye, Afrika ve Orta Doğu’nun sayılı şirketlerinden Karanfil Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, Libya Devlet Başkanı Fayiz es-Serraj ile bir araya geldi. Libya Devlet Başkanı Fayiz es Serraj ile görüşme sonrası açıklamada bulunan Karanfil, Türk iş insanlarının zorlu bir zamandan geçen Libya’nın yanında olması gerektiğini belirterek; Kardeş ülke Libya ile ticaretin istikrarla devamı, Türk iş insanlarının karşılıklı dostluk çerçevesinde ayakları yere basan uzun vadeli ilişkilerinin sürdürülmesi ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşmalar Doğu Akdeniz’de dengeleri her iki ülke lehine şekillendirirken, uluslararası rekabetin kızıştığı Libya’da istikrarı yeniden filizlendirmek için görüşmeler devam ediyor. Kalkınma temelli uzun vadeli yatırımlar konusunu görüşmek üzere Türkiye, Afrika ve Orta Doğu’nun sayılı şirketlerinden Karanfil Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, Libya Devlet Başkanı Fayiz es-Serraj ile bir araya geldi. Görüşmede, kardeş ülke Libya ile ticaretin istikrarla devamı, Türk iş insanlarının dostluk çerçevesinde ayakları yere basan uzun vadeli yatırımlarının sürdürülmesi konuları ele alındı.

“Libya’nın yanında olarak dünyaya örnek olmalıyız”

Libya’da ülke halkının temel ihtiyaçlara ulaşılabilirliğindeki zorluklara ve ülkenin kalkınması için gerekli altyapıya sınırlı olarak ulaşabildiğine işaret eden Murtaza Karanfil “Türkiye’de gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekse bakanlıklar, ülkedeki son durumu çok yakından takip ederek, Libya’yı yalnız bırakmıyorlar” dedi. İki ülke arasında işbirliklerinin önemine değinen Karanfil, kendisini karşılayan Libya Devlet Başkanı Fayiz es-Serraj ile ele aldıkları konuları şöyle anlattı: “Bu görüşmede, kardeş ülke Libya’nın geleceği adına önemli hususlara değindik. Bu dönemde devletimiz gibi biz de Türk iş insanları olarak Libya’nın yanında olarak, dünyaya örnek olmalıyız. Üzerimize düşen bu büyük sorumluluğu yerine getirmeliyiz. İki ülke arasındaki iş birliklerinin gerçekleştirilmesi iş anlaşmalarının kesintiye uğramadan devam etmesi, Libya’nın kalkınması açısından da son derece önemli. Türk iş insanlarının Türkiye Cumhuriyeti devleti siyasetine uygun olarak gittikleri her yeri ihya edecek ve kazan-kazan anlayışına sahip bir iş kültürleri vardır. Libya dost topraklarında da bu durum söz konusu. Buradaki ihtiyacı ve imkânları görmezden gelemeyiz. İş dünyası olarak karşılıklı stratejik ve doğru adımlar atıldığı takdirde Libya’nın çok daha fazla gelişeceğine ve ilerleyeceğine inancımız tamdır.”

 

DEİK: Libya, Türkiye’den Bu Sektörleri Bekliyor

02 Temmuz 2020 – DEİK / Türkiye Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Libya’da limanların çalıştığını, havalimanlarında da sorun olmadığını ve ihracatın devam ettiğini söyleyen Karanfil Enerji tarafında iş birliği için atılan adımların, pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan diğer alanlardaki iş birliğine dayalı yatırımlarla çeşitlenmesini bekliyoruz” dedi.  

DEİK / Türkiye Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, 2019 yılında 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşen Libya ihracatının, 2020 yılının ilk beş ayında 590 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Geçen  yılın  aynı dönemine göre ihracatta 190 milyon dolarlık düşüş gözlemlendiğini, bunun da pandemiden kaynaklandığını aktaran Karanfil, Haziran itibariyle çok daha pozitif tablolar yaşamaya başladıklarını kaydetti.

‘Libya’da limanlar çalışıyor ürün ticareti yapılıyor’

Karanfil’in Libya’ya ihracatı gerçekleştirilen ürünler ve şu anda ticaretin ne şekilde yapıldığına ilişkin açıklamaları ise şöyle: “Biz bugün Libya’ya yaş sebze ve meyveden kimyevi ürünlere, hazır giyimden mobilyaya, mücevherden makine ve aksamlarına, elektrik ve elektronikten yapı malzemelerine, demir çelikten petro-kimya ürünlerine, bilişim alt yapı malzemelerinden ilaca, bebek bezinden mamaya, bisküviden gofrete kadar çok geniş bir yelpazede ürün ihracatı yapıyoruz. Libya’da hali hazırda limanlar çalışmakta, aynı şekilde hava yolu ile ürün gönderiminde de problem bulunmamakta. Bazı banka işlemlerinde sorunlar yaşansa da uluslararası bankaların teyidi ile açılan akreditiflerde sorun yaşanmamaktadır. Bununla birlikte Türk ulusal bankacılık sisteminin desteğini gelecek dönemlerde ticaretin sağlıklı şekilde ilerlemesi için yanımızda daha çok görmek isteriz. Umarız buna ilişkin düzenlemeler Libya’da huzur tam olarak tesis edildikten sonra gerçekleşir.”

Enerji ve müteahhitlik başta olmak üzere birçok sektör Libya’da iş geliştirebilir

İhracatın yanı sıra Libya’ya yönelik yatırım projelerinde de önemli gelişmeler yaşanabileceğini dile getiren Karanfil, şunları kaydetti: Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Libya iş dünyası, yatırımlarının yapılması noktasında son derece hevesli; çünkü ülkenin gerçekliğini yakalayabilmesi ve normale dönebilmesi için bunların hızla gerçekleşmesi gerekiyor. Hak ve haklıdan yana olan Türkiye, ilk andan itibaren Libya’nın bu yeniden inşa ve kendi hikâyesini oluşturma isteğini gördü, bu noktada gerekli hassasiyeti gösterdi, göstermeye de devam ediyor. Bununla birlikte Türkiye, iş yapma kabiliyeti gelişkin bir ülke; enerji ve müteahhitlik başta olmak üzere birçok alanda hayata geçirdiği projeleriyle uluslararası alanda rüştünü defalarca ispatladı. Libya’da yaşanan elektrik kesintisi krizinin çözümü için karşılıklı atılan adımlar sevindirici. Varlık içinde yokluk yaşayan bir toplumun en doğal ihtiyacıdır enerjiye ulaşmak, elektrik kesintilerini bertaraf etmek. Buradaki sorunun Türk şirketleri tarafından hızla çözümünün sağlanmasının iş yapma kültürüne ciddi bir katkısı olacaktır. Bu durum diğer sektörlerde de benzer çalışmaların yapılmasının önünü açacak, Türk iş insanlarının Libya’ya ilgisini, aynı şekilde Libyalı iş insanlarının da Türkiye’ye ilgisini artıracaktır. İş yapma kültürü geliştiği oranda çeşitlilik ve derinlik de kazanır.”

Libya Misurata Free Zone (Misurate Serbest Bölgesi) ile Misurata Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası ile pandemi öncesi yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Karanfil , Enerji tarafında iş birliği için atılan adımların, pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan diğer alanlardaki iş birliğine dayalı yatırımlarla çeşitlenmesini bekliyoruz.  Şöyle ki;  Covid-19 pandemisi başlamadan Libya Misurata Free Zone (Misurate Serbest Bölgesi) ile Misurata Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası yatırım olanaklarını Türk iş insanlarına göstermek için bizleri davet etti.  Misurata Ticaret, Sanayi ve Tarım Odasına biz de toplantı talebimizi bildirdik.

Toplantıda özellikle olmasını rica ettikleri sektörler vardı. Alüminyum, ev aletleri, giyim ve ayakkabı, ilaç, liman işletmeciliği, metal, mobilya, jeneratör, bilişim, gıda özel önem gösterdikleri ve mutlaka gelmesini istedikleri sektörlerdendi. Süt ve süt üreticileri, şeker üreticileri, un üreticileri, yemeklik yağ üreticileri, bisküvi üreticileri, makarna üreticileri, domates üreticileri, meyve suyu ve içecek üreticileri de davet edilen sektörler arasında yer alıyordu. Bunlar refah ve iyi yaşam için gerekli sektörler. Libya kendi imalat sektörüne sahip olmadığı,  gıda dahil bir çok alanda üretimde sorun ve sıkıntı yaşadığı için bir başlangıç noktası olarak bu sektörlerin Libya’ya yatırım yapmasını istiyordu. Hala da istiyor. Davetin temel amacı da buydu. Pandemi nedeniyle karşılıklı yürütülen bu çalışmalar ve girişimler sekteye uğradı; ancak biz yakın zamanda bu tarafta da sürecin başlamasını bekliyoruz, bu noktada da girişimlerimiz devam ediyor. Hükümetimizin ilgili bakanlıkları ve bizim gibi sivil toplum kuruluşları iki ülkenin yüksek yararını gözeterek süreçleri yönetiyor” diye konuştu.  

Türk iş insanlarına Libya için tavsiyeler

Libya’ya ihracatın artarak devam ettiğini ve bu ülkenin Afrika’nın iç kısımlarına ürün ticaretinde kilit bir rol üstlendiği sözlerine ekleyen Karanfil, “Libya’ya ihracatımız artarak devam ediyor ve Afrika’nın iç kısımlarına ürün ticaretinde kilit bir rol üstlendiğimiz göz önüne bulundurulduğunda yakın zamanda ihracatta 10 milyar dolara ulaşabiliriz. Tabi proje ve yatırım kısımlarında süreç istikrarın gelişim hızı paralelliğinde ilerliyor. Burayı yakından takip etmek, ihtiyaçlara özel projeler geliştirmek ve an geldiği zaman hazır olmak çok önemli. Libya ve Afrika ile ticari faaliyetlerini geliştirmek isteyen bütün iş insanlarımıza bunu tavsiye ediyoruz” dedi.

Libya ile ticari faaliyetlerin, proje ve yatırımların koruyucu anlaşmalarla güvence altına alınmasının önemine de değinen Karanfil, planlaması yapılabilecek diğer çalışmaları ise şöyle anlattı: ”Ortak sanayi tesislerinin oluşturulması, serbest ürün dolaşım anlaşmalarının yapılması, TSE’nin Libya’da akredite edilmesi, havacılık sektöründe ortak çalışmalara imza atılması iki tarafın yüksek faydasına olacaktır. Türkiye’den Libya’ya ürünler deniz yolu ile üç günde gitmekte. Libya’dan Afrika’nın içine doğru açılacak güvenli bir ticaret yolu, ürünlerin iç kısımlara teslimini bir iki haftaya indirecektir. Gümrük vergisi oranlarının düşük kalması, ulaşımın daha az maliyetli olması gibi kolaylıklar da düşünülünce kesinlikle iş insanlarımızın dikkat kesilmesi gereken bir coğrafyadan söz ediyoruz. “

 

DEİK: Libya’ya İhracat Yüzde 27 Arttı, 2020 Hedefi 3 Milyar Dolar

9 Ocak 2020 – DEİK Türkiye –  Libya İş Konseyi yeni dönem başkan ve yönetim kurulu, 11 Ocak Cumartesi günü gerçekleşecek seçim ile belirlenecek. Başkanlığa adaylığını açıklayan Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, geçen yıl Libya’ya gerçekleşen ihracatın 1,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve 2018 yılına göre yaşanan artışın yüzde 27 olduğunu söyledi. 2020 için 3 milyarlık bir ihracat grafiğinin kolaylıkla yakalanabileceğini dile getiren Karanfil, Libya’nın Orta Afrika’ya açılacak bir kapı olarak kullanılması halinde ise orta vadede 10 milyar seviyesinin yakalanabileceğini ifade etti.  

Türkiye’nin stratejik ve ekonomik ilişkilerinde son dönemde öne çıkan Libya’ya ihracatta 2019 yılında yüzde 27’lik bir artış yaşandı ve 1,9 milyar dolarlık satış gerçekleşti. Libya ile ilişkilerde 2020’de ciddi değişiklikler beklenirken, iki ülke ticaretinde önemli görevler üstlenen DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi’nde seçimli genel kurul 11 Ocak Cumartesi günü gerçekleşecek. DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanlığına adaylığını açıklayan Karanfil Group Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, ilk etapta Libya ihracatının 3 milyar dolara sonrasında ise 10 milyar dolara çıkarılmasının mümkün olduğunu söyledi. 

Mobilya ihracatı yüzde 44 arttı

41 yıllık karışıklık sürecinin ardından Libya’nın yeni bir inşa sürecine girdiğini aktaran Karanfil, “Biz bugün Libya’ya mücevherat, demir çelikten yarı mamuller, plastik profiller, plastik ambalaj malzemeleri, mobilyalar, halı, hijyenik havlular, ilaçlar, hazır giyim, bebek bezleri, bitkisel  yağlar, tavuk eti, ayçiçek yağı, bisküvi ve gofret gibi çok çeşitli ürün grupları satıyoruz. IMF’nin Libya ekonomisi için açıkladığı büyüme tahmini yüzde 4,27. Bu bile Türk yatırımcısı ve ihracatçısı için Libya’nın ne kadar büyük fırsatlar barındırdığını gösteriyor. Türkiye için Libya özellikle inşaat, mobilya ve tekstilde büyük fırsatlar sunuyor.  Yeni konut, kamu kuruluş binalarının yeniden yapılması, yeni ev ve ofis mobilyaları anlamına geliyor. Bu iki sektör çok yakın bir şekilde çalışabilir. Sadece Libya’ya mobilya ihracatında 2019 için yüzde 44’lük bir artış yaşandı ve 266 milyon dolarlık bir satış gerçekleşti. 2020 yılında bunun 500 milyona çıkmasının önünde ne engel olabilir. Süreci iyi yönettiğimiz takdirde ciddi kazanımları olacaktır” dedi. 

Türk kamu bankaları Libya’ya şube açabilir

Karanfil, Türkiye ile Libya arasında ticari anlamda yaşanan sorunlar hakkında da bilgi verdi. Türk şirketlerinin Libya ile yaşadığı temel sorunlarından birinin teminat mektubu olduğunu aktaran Karanfil, “Teminat mektupları şu anda Avrupa’daki bankalar üzerinden alınmakta. İki ülkenin bankalarının birlikte hareket etmesi için çalışmalar yapılabilir. Yanı sıra Libya’da bankacılık gelişmiş bir sektör değil.   Biz ülke olarak burada da olabilir, Libya’ya kimi kamu bankalarımız şube açabilir. Yeter ki buna açık olalım” diye konuştu.

Türkiye-Libya arasında vize muafiyeti uygulanmalı  

Türkiye-Libya arasında eskiden var olan ve sonradan kaldırılan vize muafiyetinin tekrar uygulamaya konulmasının düşünülebileceğini, bunun ticari faaliyetlerin gelişmesinde önemli bir rol oynayabileceğini de dile getiren Karanfil, şöyle devam etti: “Türk Hava Yolları eskiden haftada Libya’ya 35 sefer düzenlerdi. Libya Hava Yolları’nın ise 40 seferi bulunmaktaydı. Ülkenin içinde bulunduğu durumlardan ötürü bütün bu seferler durdu. Libya ile tatil ve sağlık turizmi Türkiye’ye ciddi döviz getiriyordu. Yeni dönem ile birlikte tekrar karşılıklı seferlere başlanmasının gündeme alınması yeniden ekonomimizi hareketlendirecektir.”  

Libya’ya lojistik depoların kurulmasının da projelendirilmesini öneren Karanfil, “Libya’ya kurulacak lojistik depolarla Afrika’nın ortasına ve kuzeyine erişim kolaylaşabilir ve ticaretimiz daha da geliştirilebilir. Yani Libya, yeni pazarlar için bir kapı olarak değerlendirilebilir. 10 milyar dolarlık ihracatlar o zaman hayal olmaktan çıkar, gerçeğe dönüşür” dedi.

Toplu konut modellerini Libya’da da uygulayabiliriz 

Türk gayrimenkul sektörü üyeleriyle birlikte yürütmek üzere Libya’da toplu konut projeleri geliştirebileceğini anlatan Karanfil, sözlerine şöyle devam etti; “ Türkiye’nin gayrimenkul projeleri üzerine, tip ve modeller üzerinden ciddi bir deneyimi bulunuyor. Türkiye’de bunun güzel örneklerini görüyoruz. Türk gayrimenkul sektörü bir araya gelerek, Libya Devlet Planlama Bakanlığı işbirliği ile bu bilgi birikimimizi ve becerimizi yeniden yapılanma sürecinde olan Libya’ya taşıyabiliriz.” Libya’da balıkçılık sektörü gelişmediği için bölge halkının tabiri ile ‘balıkların denizde yaşlanarak öldüğünü’ aktaran Murtaza Karanfil, Libya’nın Akdeniz’e olan sahilinin 2200 metre olduğunu, bu sektörün gelişmesi için Türk balıkçılık sektörünün çalışmalar yapabileceğini kaydetti. Karanfil, hastane ve üniversite gibi sektörlere doktor, akademisyen, uzman işletmeci desteği sunulabileceğini de sözlerine ekledi.

Ürünler, Orta Afrika’ya Libya üzerinden bir haftada gidiyor

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanlığına seçildiği taktirde bu süreçleri hayata geçirmek için çalışacaklarını söyleyen Karanfil, “Elbette bunlar bir anda olabilecek şeyler değil, Libya’ya hava ulaşımı ile 1500 kilometre, denizyolu ile de 3 günlük mesafedeyiz. Üç günlük mesafede olunan bir ülkeden Orta Afrika’ya ürünlerinin lojistik maliyeti normal maliyetin üçte birini oluşturuyor. Normal şartlarda Orta Afrika’ya bir buçuk ayda gidebilecek ürünler, Libya üzerinden Orta Afrika’ya bir haftada ulaştırılabiliyor. Yine bugün Libya’ya gittiğinizde her on kişiden 7’sinin üzerinde Türk giyim markalarını görürsünüz, aynı şekilde her on evden yedisinde Türk mobilyamız var. Şirket olarak 1987 yılından bu yana Libya ve Afrika pazarı ile çalışıyoruz. Ülke olarak kat ettiğimiz yolun en yakın tanığıyım. Çok daha fazlasını yapabiliriz ve bunlar iki ülkenin de yararına olacak bir ekonomik tablo ortaya çıkarabilir” dedi.

 

DEİK Nedir? Ne Yapar? Başkanı Kimdir?

1985 yılında kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – DEİK, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme; yurt içi ve yurt dışında yatırım imkânlarını araştırma; Türkiye’nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevlendirilmiş kurumudur.

11 Eylül 2014 tarihinde çıkarılan 6552 Sayılı Kanunla yeni bir yapıya kavuşan DEİK, “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini tamamıyla üstlenmiş olup, Kurucu Kuruluşları, üyeleri ve İş Konseyleri ile birlikte, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu gönüllü bir ‘iş diplomasisi’ örgütüdür.

DEİK Başkanı Kimdir?

DEİK Başkanlığını, 22 Eylül 2017 tarihinden itibaren Nail Olpak yürütmektedir. Nail Olpak, daha önce Müsiad başkanılığı yapmış ve DEİK’de de 3 yılı Başkan Yardımcısı olmak üzere 5 yıl Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. Olpak görevi DEİK’in bir önceki başkanı Ömer Cihad Vardan Başkan’dan devralmıştır.

 

DEİK Başkanı Vardan: Türkiye Gece Baskınıyla Ele Geçirilebilecek Bir Ülke Değildir

deik-cihad-vardan

16.07.2016 – DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan dün yaşanan darbe girişimiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı.

DEİK Başkanı Vardan açıklamasında şunları söyledi: “Dün akşam ülkemizin birlik ve beraberliği, demokratik düzenimizin bekasına yönelik darbe girişiminin belli olması ile beraber, Türk iş dünyası olarak tavrımızı açıkça ifade etmiştik. Türkiye, çok partili demokratik sistemi içselleştirmiş bir ülkedir. Tek irade, halkın iradesidir ve onun yönetim erki seçilmiş hükümettir. Her türlü darbenin karşısında; Hükümetimizin arkasındayız.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hükümetimiz, emniyet güçlerimizin ve tüm kurumlarımızın etkin koordinasyonu; halkımızın üstün gayreti ve demokrasi aşkı ile darbe girişimi akamete uğratılmıştır. Hem içeride hem dışarıda herkesin Türkiye’de darbeler çağının artık kapandığını bilmesi gerekir. Türkiye bir gece baskınıyla rahatlıkla ele geçirilebilecek bir ülke değildir. Halkımız da kendi iradesinin üzerinde bir iradenin kabul edilmeyeceğini gösterdiği tavırla net bir şekilde ifade etmiştir. Demokrasinin varlığı için dün gece yaşanan çatışmalarda şehadet şerbetini içen emniyet kuvvetleri mensuplarına ve kahraman halkımızın evlatlarına Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”