Ana Sayfa Haberler Defne Yaprağı...

Defne Yaprağından Bir Milyon Lira Gelir Elde Ettiler

Kozmetik ve savunma sanayiinde kullanılan defne yaprağı, Muğla’nın Marmaris ilçesi kırsalında binlerce ailenin bir asra yakın geçim kaynağı oldu. İlçede bu yıl bin ton defne yaprağı işlenirken, köylüler 1 milyon lira gelir elde etti.

Bayır köylüsü yıllardır geçimini defne yaprağı işleyerek sağlarken, birçok aile de çocuklarını defne yaprağından kazandığı gelirle okutuyor. Orman işletme Müdürlüğü köylünün kalkınması amacı ile her yıl olduğu gibi bu yıl da Bayır, Söğüt, Hisarönü ve Karacasöğüt mahallelerine defne toplama izni verdi. Hasadın başlaması ile yöre sakinleri, dağlardan topladıkları defneyi kurutarak ihracat için dünyanın farklı ülkelerine gönderen tüccarlara satıp, milli ekonomiye ve kendi ekonomilerine katkı sağlıyor. Bu yıl defne yaprağının kurusu 6 ile 8 lira arasında yaş defne yaprağı ise 1 ile 2 lira arasında alıcı buldu. Köylüler 2 ay süren hasat sonunda bin ton defne yaprağı işleyerek 1 milyon lira gelir elde etti.

Defne yaprağından elde edilen uçucu yağlar sabun, şampuan, vücut losyonu, parfüm, kozmetik sanayiinin yanında ilaç sanayiinde de kullanılıyor. Gıda sanayiinde et yemeklerinde, balık konservelerinin yanında pilavda da tercih edilen defne yaprağı, aynı zamanda barutun hammaddesi olarak savunma sanayiinde de kullanılıyor. İHA