Ana Sayfa Haberler Uyuşturucu il...

Uyuşturucu ile Mücadelede Dedektör Köpekler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son yıllarda çok kararlı bir şekilde, uyuşturucunun, Türkiye güzergâhını kullanmaması ve hedef ülke olarak da Türkiye’ye girmemesi konusunda büyük çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi. Canikli, “Son yıllarda bu bölge de yapılan Doğu Avrupa güzergahında ortaya çıkan yakalamaların yüzde 94’ünden fazlası Türkiye güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Dedektör Köpekler ve Eğitmenleri Sertifika törenine katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığında gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Canikli, “Uyuşturucu ile mücadele hepimizin önem verdiği, ülkemiz, gençlerimiz için son derece önemli konulardan bir tanesi. Son yıllarda çok kararlı bir şekilde uyuşturucunun, Türkiye güzergâhını kullanmaması ve hedef ülke olarak da Türkiye’ye girmemesi konusunda büyük çalışmalar gerçekleştiriliyor. Son yıllarda nu bölge de yapılan Doğu Avrupa güzergahında ortaya çıkan yakalamaların yüzde 94’ünden fazlası Türkiye güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Önemli mücadele alanlarından birisi de uyuşturucuların gümrükten geçmemesi, gümrüklerimizin kullanılmaması hem Türkiye girişini engellememesi hem de geçiş noktası olarak kullanılmaması” diye konuştu.

Bakanlık tarafından 2014 yılında yakalanan uyuşturucu maddelerini sıralayan Bakan Canikli, “Bin 200 kilogram eroin, 140 kilogram kokain, 111 kilogram esrar, 202 kilogram bonzai, 682 bin adet ekstazi, 92 kilogram diğer uyuşturucu türleri olmak üzere toplam 2014 yılında değeri 182 milyon lira olan 2 ton uyuşturucu ele geçirilmiştir. Son yıllarda kaçakçılar bu hattı artık riskli olarak görmeye başlamışlar ve Türkiye’nin ana güzergah olarak belirlendiği rotanın başka rotalarla değiştirilmesi noktasında çalışmalar yapmaya başladıklarını BM’nin ilgili kuruluşların raporundan anlıyoruz. Önümüzdeki dönemde x-ray cihazlarının çok daha etkili bir şekilde kullanılması ile birlikte, Türkiye’nin ana güzergâhı olduğu geçiş noktası olduğu bu hattın büyük oranda kullanılmaz hale geleceği kaçakçılar tarafından söylememiz mümkün” diye konuştu.

Uyuşturucu ticaretinin her türlü yöntem ve yol kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Canikli, “Araçlardan tutun da TIR’larla, ticari araçlarla, otobüslerin giriş ve çıkışlarında kullanılmakta. Konteynırlar ile Türkiye transit olarak geçirilmekte. Hızlı kargo yöntemi de uyuşturucu kaçakçıların kullandığı yöntemlerden bir tanesidir. Bütün bu araçların, konteynırların, hızlı kargoların yüzde yüz x-ray cihazı ile taranması yoluyla bir denetim büyük oranda kaçakçılığı önleyecek ve ortadan kaldıracaktır” dedi.

Uyuşturucu ile mücadelede önemli araçlardan bir tanesinin de dedektör köpekler olduğunu belirten Canikli,”İlk kez 1998 yılında gümrüklerde kullanılmaya başlandı. O tarihten bugüne kadar ele geçirilen yaklaşık 20 ton uyuşturucunun ve 11 milyon adet sentetik uyuşturucunun yakalanmasında dedektör köpeklerin etkisi çok büyüktür. Şuan 62 adet köpek gümrüklerde uyuşturucu ile mücadele için hizmet etmektedir. Bugüne kadar dedektör köpeklerin eğitimi başka kurumlar tarafından, bakanlığımız adına gerçekleştiriliyordu. İlk kez 2014 Ekim ayında kendi tesislerimizde, kendi eğitim merkezimizde dedektör köpeklerimizi eğitmeye başladık. Bu eğitim tesisimizin yıllık kapasitesi, 60 dedektör köpek ve bunlarla ilgili olarak idareci eğitim kapasitesi, bugün 6 dedektör köpeğimiz ilk kez tesislerimizde eğitildi ve hizmette hazır hale getirildi. Bütün gümrüklerde havaalanları başata olmak üzere, hızlı kargoların geldiği havaalanları ve milyonlarca her yıl bagajın giriş çıkış yaptığı havaalanları başta olmak üzere bütün gümrüklerimizde kara ve hava gümrüklerimizde yoğun kullanılmaya başlanacak. Şuan itibari ile 18 köpeğimiz eğitimlerini sürdürmektedirler. Sadece uyuşturucuda değil, silah ve mühimmat ve patlayıcıların tespitinde kullanılıyor. Aynı zamanda dedektör köpekler çay ve tütün kaçakçılığının da tespit edilmesinde kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Dedektör köpekler ve eğitmenleri eğitimlerini tamamladı. Eğitmenler yeni görev yerlerine gitmeden Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’den sertifikalarını aldı. Sertifika törenin ardından dedektör köpekler ile tatbikat yapıldı.