Ana Sayfa Haberler Danimarka’da ...

Danimarka’da Skandal Karar: Kreşlerde Domuz Eti Mecburi Olsun

Danimarka-02Son dönemde ülkeye sığınan mültecilere yönelik katı tutumuyla sık sık gündeme gelen Danimarka’da şimdi de kreşlerde çocuklara domuz eti servis edilmesinin zorunlu hale getirilmesi konuşuluyor. Randers Belediye Meclisi geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla; kreşler başta olmak üzere belediye bünyesinde yemek servisi yapılan bütün kurumlarda haftanın bir günü domuz eti servis edilmesini zorunlu hale getirdi.

Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) tarafından hazırlanan tasarı halihazırda iktidarda bulunan Liberal Parti’nin (Venstre) Randers Belediyesi’ndeki temsilcilerinin desteğiyle hayata geçirildi. Söz konusu karar Danimarka’da olduğu gibi dünyanın değişik ülkelerinde de tepki çekti. Birçok uluslararası medya konuyu okuyucularıyla paylaşırken; yapılan yorumlarda Danimarka ağır bir dille eleştirildi.

Randers Belediyesi’nin Sosyal Demokrat Partili (A) Meclis Üyesi Fatma Çetinkaya, Cihan’a yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemenin Randers adına utanç kaynağı olduğunu söyledi. Randers’in entegrasyon konusunda Danimarka’nın en başarılı şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “1975 yılından bu yana Randers’de yaşıyorum. Yanıbaşımızdaki Arhus şehrinde bile göçmen kökenliler sık sık değişik sorunlarla gündeme geliyor. Oysa biz burada büyük bir sorun yaşamıyoruz. Randers şehrinde yaşayan göçmen kökenliler arasında sosyal yardım alan bile yok.” dedi.

“BOMBOŞ MESELELERİ GÜNDEME GETİRİYORLAR”

Sosyal Demokratlar olarak kendilerinin kreşlerdeki yemek menülerinin okul aile birlikleri tarafından belirlenmesi gerektiğini savunduklarını belirten Çetinkaya, “DF ne zaman bir politikayı hayata geçirmek istese Müslümanlara saldırıyor. Ve bu olağan hale geldi artık.” dedi. Kendisinin de kreşe giden 2 torunu olduğunu belirten Çetinkaya, “Hem bir politikacı olarak hem de bir veli olarak tepkiliyim. Yok yere sorun çıkarıp, bomboş meseleleri konuşuyorlar. Keşke Müslüman kökenli insanların gerçek sorunlarını konuşsalar, o zaman biz de onlara destek veririz.” ifadelerini kullandı.

Danimarka’da geçtiğimiz Haziran ayında yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) büyük bir çıkış yapmış ve sağ blokun en büyük partisi haline gelmişti. Buna rağmen hükümet kurmaya yanaşmayan DF, halihazırda iktidarda bulunan Liberal Parti’yi (V) dışarıdan desteklemek kararı almıştı. Bununla birlikte son dönemde yerel ve ulusal bazda hayata geçirilen birçok politikada DF’in imzası bulunuyor.

“MÜSLÜMANLAR TEPKİSİZLİĞİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ”

Fatma Çetinkaya, son olarak; başta kreşler olmak üzere birçok kurumda domuz eti servis edilmesinin mecburi hale getirilmesine rağmen Müslüman kamuoyundan yeterince tepki gelmediğini söyledi. Çetinkaya, “Kreşe giden çocuğu bulunan çok sayıda Müslüman var. Buna rağmen ciddi bir tepki göremiyorum. Bu çok düşündürücü bir şey. Vaktinde tepki göstermek çok önemli. Oysa geç kalıyoruz.” dedi. CİHAN