Ana Sayfa Haberler Çocuk Sağlığı...

Çocuk Sağlığı İçin Merdiven Altı Üretimden Uzak Durulmalı

Slime’da CE işaretine dikkat!  

Çocuklar arasında yaygın olarak kullanılan bir oyun aracı olan Slime, merdiven altı üretimlerin karşısında yararlı mı zararlı mı tartışmalarını gündeme getirdi. Bu konuda bir kamuoyu açıklaması yapan TÜKİD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Başar, “CE işaretlemeli, üreticisi ya da ithalatçısı yazan, 0-3 yaş uyarı bulunan, firma adresini gösteren, testlerden geçmiş ürünler tüketici tarafından gönül rahatlığıyla kullanılabilir” dedi.

PVA boraks ve traş köpüğü karışımından uyuşturucu malzemesi çıktığı iddiası, ailelerin zihninde soru işaretlerine neden oldu. TÜKİD (Tüm Kırtasiyeciler Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Başar bu konuda bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Mustafa Başar konu ile ilgili şunları söyledi: “PVA Boraks ve traş köpüğü karışımından uyuşturucu malzemesi çıktığını iddia edenler, konu hakkında bilgi sahibi olmayan, mesleği icabı kimyasal maddeleri tanımayan kişilerin gerçek dışı beyanlarıdır. Bunu iddia edenlere sormak istiyoruz çıkan uyuşturucu madde hangisidir? Ürün su bazlı ve kokusuz olmasına rağmen koklandığında şu şekilde zarar verir diyenlere soruyorum? Hangi uçucu maddeyi tespit ettiniz? Bu ithamlar son derece ağırdır. Bu ithamlarda bulunanlar ispat ile mükelleftirler.”

“Testlerden geçmiş ürünler kullanılabilir”

Amerika’da ilk 1976 yılında orijinal Slime isminde ürünün üretildiğini ve üretiminin günümüze kadar devam ettiğini belirten Mustafa Başar, “Bu ürün, oyuncak olarak Avrupa Birliği’nde ve Amerika’da satılmaktadır. Oyuncak tebliğine göre ürünlerin CE belgeleri mevcuttur. CE işaretlemesiyle firmalar ürünlerinin Avrupa normlarına uygun EN 71 testlerinden geçtiğini deklere ederler. Sonuç olarak, CE işaretlemeli, üreticisi ya da ithalatçısı yazan, 0-3 yaş uyarı bulunan, firma adresini gösteren, testlerden geçmiş ürünler tüketici tarafından gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Ürün seyreltilmiş halde kullanılabilir. Slime oyun hamurlarıyla oynamak son derece güvenlidir. Çocukların el ile göz koordinasyonu sağlar ve yaratıcılıklarını artırır” açıklamasını yaptı.

“%5’lik PVA balıklara zarar vermiyor”

Ürünün kimyasal içeriğinden bahseden Mustafa Başar, su bazlı bir yapıştırıcı olan PVA’nın (poly vinil alkol) suda çözülmüş bir hali olduğunu vurguladı. Mustafa Başar, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “PVA, dünya üzerinde en çok kullanılan su bazlı yapıştırıcıdır. Herhangi bir uçucu zararlı solvent maddesi kesinlikle içermemektedir ve ürün şeffaf renktedir. Kullanım alanları kağıt endüstrisi, tutkallar ve tekstil sektörüdür. Yüzde 5’lik PVA çözeltisinin suda yaşayan balıklara zararsız olduğu tespit edilmiştir. PVA su bazlı tutkalın bilinen herhangi bir zararı yoktur. Günlük hayatta kullandığımız su bazlı beyaz tutkalın da ana etkin maddelerindendir” dedi. 

“Herhangi bir zararlı kimyasal çıkmaz”

PVA’nın boraks ile olan reaksiyonundan Slime oyun hamuru yapıldığına dikkat çeken Mustafa Başar, şunları kaydetti: “Polimerin çapraz bağlarla reaksiyonundan sıvı haldeki PVA katı oyun hamuru kıvamına geçmektedir. Bu reaksiyon sonucunda herhangi bir zararlı kimyasal uçucu madde ve uyuşturucu madde kesinlikle çıkmamaktadır. Günlük hayatta kullandığımız bütün plastikler bu tarz reaksiyonlarla üretilir. Toz halde olan boraks, Eti Maden tarafından üretilen yerli ve milli bir ürünümüzdür. Bilindiği üzere ülkemiz bor maden rezervleriyle dolu bir cennettir. Boraksın (sodyum tetra borate) MSDS’ine (Malzeme Güvenlik Bilgi Form) baktığımız zaman, toz haldeki ürüne çıplak elle dokunmamak, göz temasından kaçınmak için koruyucu gözlük kullanmak ve koklamamak gerekir.”

“Sıvı olarak satılan borakslar kullanılabilir”

Toz boraksı 18 yaşından küçüklerin kullanmaması yönünde tavsiyede bulunan Mustafa Başar, ürünün seyreltilmiş takribi yüzde 2’lik sulu çözeltilerinin ise zararı olmadığı yönünde açıklamada bulundu. “Sıvı olarak satılan boraksları 3- 18 yaş aralığındaki tüm kullanıcılar güvenle kullanabilir” diyen Mustafa Başar, “Boraks tüm deterjan malzemelerinin ana aktif malzemesidir. Kullanım alanları: Seramik, deterjan, yalıtım, cam, elyaf sanayi ve oyuncaklar. Günlük hayatımızın parçası olan deterjanlarla cildimizin tahriş olduğu düşünülürse ve o ürünlerle yıkanan elbiseleri çocuklarının giydiklerini düşünürsek, bu ölçekte dahi bir tehlike mevzu bahis değildir” şeklinde konuştu.